Medische zuurstofvoorziening Suriname op IC

11

PARAMARIBO, 29 jul – De levering van zuurstof voor medisch gebruik loopt ernstig gevaar. Dit zegt minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid. De enige lokale fabrikant, Ingas, heeft de productie stilgelegd. Langer produceren met een betonfabriek als buur zou onverantwoord zijn. Het parlement spreekt van regelrechte chantage.

Ingas zou misbruik maken van zijn monopolie en niets anders voor ogen hebben dan een andere locatie afdwingen. “Daar mogen we niet voor buigen”, zegt coalitieleider Otmar Rodgers. Hij vindt noodmaatregelen gerechtvaardigd. Als nodig moet het bedrijf worden overgenomen om de zuurstofvoorziening te garanderen. Volgens Waterberg is precies dit een enorme hoofdpijn.

Ingas heeft de levering vrij abrupt stopgezet. Volgens het management is het onverantwoord te produceren als naast stofwolken opwaaien. Ook de bevinding van Volksgezondheid dat er geen vuiltje aan de lucht is, is geen geruststelling. “We hebben de gevolgen weloverwogen, maar kunnen helaas niet discussiëren over ‘een beetje minder veiligheid’”, stelt Ingas.

Een onlangs opgezet bedrijf kan wel produceren, maar op veel kleinere schaal dan Ingas. Een optie is importeren. Volgens coalitielid en arts Winston Jessurun wordt dat wel een dure aangelegenheid voor ziekenhuizen. “We willen al het mogelijke doen voor een oplossing op korte termijn”, zegt Waterberg. Bij buurlanden wordt hulp gezocht. Ook het opzetten van een staatsbedrijf wordt serieus overwogen.

11 REACTIES

 1. en dat komt doordat de overheid medeplichtig is aan het verstrekken van een vergunning van een beton/cement fabriek.
  Er is geen sprake van chantage doch eerder van alertheid en aangeven wat er aan de hand is.
  Indien INGAS levert en blijkt dat de patiënt is bezweken als gevolg van slecht geleverde zuurstof, wie wordt dan aansprakelijk gesteld?
  Juist ja INGAS wegens het leveren van ondeugdelijke zuurstof. Er wordt gespot met mensenleven. Alhoewel de Surinaamse bewindslieden zal het een worst wezen., niet waar.


  Maak melding

 2. Monopolie, de nekslag van de derde wereld( en droom niet verder, Suriname hoort er al heel lang bij) . Geef de handel vrij.Dan krijgen we gezonde concurrentie en niet alsmaar gunningen door tjoekoe en vriendjes politiek. Groetjes, een gebelgde jonge ondernemer.


  Maak melding

 3. Ik zou wel eens willen weten wie er het eerst op die locatie was: Ingas of Kuldipsingh. Overigens is dit vraagstuk weer een typisch geval van gebrek aan management bij alle partijen. De vijfde “gasdode” zal binnenkort wel weer worden aangemeld. Er moeten knopen worden doorgehakt, en snel ook. Wat zeg ik? SNEL? O ja, dit is Suriname, was ik even vergeten…


  Maak melding

 4. dit soort van bedrijven kan onmogelijk in handen gelaten worden van onverantwoordelijke mensen.

  mag ook niet uitgesloten worden dat de overheid de boosdoener is geweest.een van de bekendste feit is de bureaucratie.waardoor er corrupte handeling zouden worden gepleegd

  bij de overheid weet men hoe dit systeem in z`n werk zit,daarom spreekt men vaak over chantage

  neem maar het geval van marienburg,waar een politieke partij de recreatiegebouw tot partijgebouw heeft omgezet.macht is zoet.

  overal in suriname vind je dit soort van figuren.oplichters moet men niet vrij laten lopen maar opsluiten die uitbuiters.


  Maak melding

 5. Hier is volgens mij helemaal geen sprake van misbruik van monopolie. Ingas heeft volkomen gelijk.

  Je kan geen zuurstof produceren als een betonfabriek naast jou de lucht zit te vervuilen waardoor er hele stofwolken ontstaan. hierdoor zou de kwaliteit van de zuurstof zo ernstig beschadigen dat mensen er longkanker van zouden kunnen krijgen of misschien wel dood kan gaan. En dan zou Ingas weer de schuld krijgen en een boete moeten betalen. Zij denken nog tenminste aan de kwaliteit van de producten die ze leveren.

  En het is de regering z’n eigen schuld dat ze monopolie hebben. Wie wilt er nou onder deze wanbeleid een grote fabriek stichten waarin je miljoenen dollars in zou moeten investeren. zolang je niet van China komt, wordt er door het front regering alles aan gedaan om geen onderneming te starten. er wordt niets in ondernemerschap geïnvesteerd. En dan maar zitten dreigen met nationalisatie.


  Maak melding

 6. Filters…… filters maar ja die zijn duurrrrrrrr en en nog erbij een bedrijf stof vrij houden ….mi boi mi boi weet…. het is vrij moeilijk……vergeet niet stof uit cement ….stof uit cement…jij vindt het overal waar jij niet denkt…Dit soort van stof is moelijk onder controle te houden…laten wij eerlijk zijn…het is een vrij moeilijke stof.

  Ik vraag mij af of men in Su wel ken denken.

  Daarnaast is dit soort stof nog kilometers uit de buurt te vinden vooral als het bedrijf niet afgesloten is en men niet stof vrij probeert te produceren.


  Maak melding

 7. Het is in Suriname een corrupte bende. Mensen als Rodgers en Jessurun moeten hun grote bek houden. Vraag maar aan de mensen die ziek zijn hoe corrupt de houding van het medisch personeel en de artsen is.

  Als je niet onder de tafel betaalt ga je dood. Welke politieke partij staat nu op en eist met harde sancties dat de artsen en verpleedgkundigen eerst aan hun eed denken en dan aan uitbuiting ban de zieken!!!!!


  Maak melding

 8. @blaka bakra

  Ik begreep dat Kuldipsingh er eerder was. Maar of hij toen al met cement bezig was is niet bekend. Ook is niet bekend wanneer Ingas en op initiatief van wie (vraag van de ziekenhuizen, overheid? ) met medicinale zuurstof begon.

  Feit is wel dat we nu met een situatie zitten dat er 2 bedrijven zijn die niet dicht bij elkaar thuis horen. Overigens een grote cementplant hoort niet dicht bij andere lokaties en zeker niet bij woonhuizen te staan. Het is een bron van luchtweg aandoeningen.
  Het probleem is feitelijk al 3 jaar bekend bij de ambtenaren. Waarom is er nooit gezocht naar een lokatie dicht bij de kust, in onbewoond gebied met aflandige wind? Dat zou de ideale lokatie zijn voor een dergelijke fabriek.

  Met referentie aan het artikel in DWT toont dit een aantal zwakke puntne in SME:
  – Kuldipsingh blijft maar beweren dat hij geen stof produceert. Sorry maar dergelijke stompzinnigheid staat ieder overleg voor een goed oplossing in de weg.
  – Dat ze naast elkaar zitten is ongewenst maar een feit dat historisch gegroeit is. Hoe dit kon gebeuren en in te toekomst te voorkomen is moet een belangrijk aandachtspunt zijn. Mn van het bestuur.
  – omdat milieu eisen zwaarder worden en omdat bedrijven groeien zal één van beide moeten verhuizen. Wie dat niet onderkent steekt zijn kop in het zand.

  De vraag die dan blijft is wie en hoe verhuist wordt. Lijkt mij dat liefst de cement verwerking verhuist ivm de vele negatieve milieu aspecten. De vergoeding kan dan gebaseerd zijn op:
  – Ingas bespaard op dure filters, etc.
  – De overheid bespaard op gezondheidszorg, etc. omdat er minder omwonenden en om-werkenden ziek worden.
  – Kuldipsingh bespaard omdat een nieuwe lokatie eficiency voordelen kan en zal opleveren.

  En de huidige investeringen die Kuldipsingh de laatste 3 jaar in de uitbreiding gedaan heeft. M.i. jammer voor Kuldipsingh maar hij had niet zo eigenwijs moeten zijn en inzien dat de twee nooit samen konden en meer nog. Dat een dergelijke plant ver buiten de bewoonde regio hoort te staan. Eigenwijs zijn kost altijd veel leergeld.


  Maak melding

 9. @Neus,
  Ai neusje proficiat met de verkorte samenvatting.
  Wat ik als vraag bij jou samenvatting zou willen toevoegen is:
  “Hoe denkt de overheid hierin onpartijdig en integer en betrouwbaar een oplossing te vinden?”
  Als dezelfde overheid niet in staat is op het gebied vcan milieu oplossingen te bieden:
  1- het kwik gebeuren bij de goudwinning een halt toe te roepen.
  2- het afval (huisvuil) structureel op te lossen
  3- Het zwerfafval
  4- De vele particuliere verbrandings- fabrieken van afval
  etc

  “Eigenwijs zijn kost altijd veel leergeld”, en mogelijkerwijs als neveneffect meerdere mensenlevens (zie DDB)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.