Film over onderschatte rol Suriname tijdens WOII

10

PARAMARIBO, 14 jun – De tot nu toe onderschatte rol van Suriname tijdens de WOII staat centraal in de openingsfilm ‘Mayday in the West’ waarmee het Internationaal Speelfilmfestival in Paramaribo afgelopen donderdag van start ging. De Surinaamse regisseur Dave Edhard schetst de rol van Suriname als grootste leverancier (ruim tachtig procent) van bauxiet, de grondstof voor aluminium, waar de geallieerden hun oorlogsindustrie mee bouwden in de strijd tegen de Duitsers. Daarnaast was Suriname een belangrijke vliegroute voor Amerikaanse legervliegtuigen richting Europa.

In totaal crashte er tijdens WOII 48 Amerikaanse legervliegen boven Suriname. Tijdens intensieve research in archieven en documenten ontdekte Edhard tot nu toe onbekende informatie en sprak hij met nabestaanden van de omgekomen Amerikaanse bemanningsleden. In de film gaat Edhard op zoek naar de restanten van 2 van deze 48 verongelukte vliegtuigen en ontdekt dat ze onder mysterieuze omstandheden neergestort zijn. Zo was een van de toestellen met hoog militair gezelschap en geheime documenten op weg naar de beroemde Casablanca Conferentie, waar de Amerikaanse president Roosevelt en de Engelse premier Churchill besloten dat Hitler totaal geelimineerd moest worden. Na aanleiding van de research en opnames van Edhard, werd begin 2009 door de Amerikaanse Defensie besloten om het onderzoek naar dit neergestorte vliegtuig in Suriname te heropenen.

Terwijl de Nederlandse invloed in de toenmalige kolonie Suriname, onder leiding van gouverneur Kielstra sterk verzwakt was, nadat het koningshuis hun toevlucht in Canada zochten, nam de macht van de Amerikanen in Suriname in die jaren juist toe. Met een troepenmacht van maar liefst 3.000 Amerikaanse militairen probeerde de Verenigde Staten de Surinaamse bauxietmijnen te beschermen tegen aanvallen van de Duiters, die met onderzeeers voor de kust van Suriname op de loer lagen. Over de toenmalige Nederlandse gouverneur Kielstra zijn de Surinaamse historici, die in de documentaire aan het woord komen, kritisch. Die zou, aldus de historici, bekend staan als sympathisant van Nazi Duitsland en niet meer onherroepelijk aan Nederlandse zijde staan.

Dave Edhard werkt sinds 2000 als cameraman mee aan verschillende producties voor de Surinaamse en Nederlandse televisie. Samen met zijn partner, journaliste Nina Jurna, runt hij in Paramaribo productiebedrijf Fawaka Creations voor documentaires, films en media. Mayday in the West is zijn debuutfilm, die 100% financieel mogelijk gemaakt is door Surinaamse bedrijfsleven.

Voor meer informatie: www.maydayinthewest.com

Extra voorstellingen Mayday in the West – Untold World War II stories in Suriname
Wanneer maandag 15 juni 2009 18:45, woensdag 17 juni 2009 18:30
Waar Theater Thalia, Dr. J.F. Nassylaan 4, Paramaribo
Toegang 15 SRD (10 SRD studenten / senioren)

10 REACTIES

 1. Heel goed van jouw dat de surinamer kan zien wat voor betekenis het is geweest voor europa en amerika,maar ook dat men ook weet wat bouterse ook in het verleden zei,dat het allemaal nu uit kom,dus wordt wakker surinamers en denk goed na wie je de keuze geeft voor de komende verkiezing,wij horen ook een goede plek in de wereld te krijgen en niet altijd met wat afdankers,maar goed onderhalen met die gasten laten ze over de brug komen,het wordt tijd dat we anders gaan denken als surinamers en niet als kolonisten,deze stap is al in de goede richting God bless my friends als er een bijdrage gedaan moet worden ben ik wel van de partij dit doet mijn goed kom up surinamers en gaat je goed.
  MvG
  dennis


  Maak melding

 2. Denko als je denkt dat met Bouterse te bereiken, dan ben je echt aan het dromen. Mocht Bouterse aan de macht komen, dan raakt Suriname weer in een isolement.
  Wijdenbosch gaat vervolgens weer graaien, met het inmiddels bekende resultaat.
  Ga gewoon goed nadenken en hou op met dromen.


  Maak melding

 3. Alle deals over deze grondstof werden in Den Haag bekokstoofd.

  Suriname werd pas op 25 november 1975 “zelfstandig”.

  Het was een Neerlandse aangelegenheid!


  Maak melding

 4. Du, ons samen 8 dec ’82 gebeurtenis,He!
  Denk erom het zijn ons beiden Surinamers die dood zijn gegaan op 8 dec ’82.
  Het is niet alleen, du en neus en critisch hun probleem het is ook de 8 dec 82 van de aanhangers van de ideologie van de NDP, nu megablok.

  NDP kent zichzelf het beste dus is NDP zelf in 2010 de norm in de nieuwe start die wij met jezus en alle andere goede geloven gaan maken.

  Wij pakken de kans gretig om het volk te bewijzen dat de revolutionairen weldegelijk veilig met mensen, het volk om kunnen gaan.

  Du ,vrrag aan je president waarom hij jullie zolang voor de mal houdt en jullie al 27 jaar wachtend op berechting dec 82 alleen maar broodje aap verhalen aan jullie hebben verkocht.

  Komt ervan du en alle anderen. Als je blind bent van haat en niet de puf heb en had als Surinaamse volksdodendende electoraten het volksbelang voorop te stellen en niet voor het persoonlijk gewin tegaan.

  Het lukt al 27 jaar niet om het volgens jullie domme Surinaams volk in beweging te krijgen en te houden.

  Toen zou er recht gesproken worden ,maar door het Surinaamsrechts-belazerij hebben du en de zijnen het volk met wraak achtergelaten. Zie de golf van zedenmisdrijven,zie het moorden van zwervers en niemand weet wat in de kleine Surinaamse gemeenschap.

  Ook om met anderszienden in dialoog te gaan, om tot gemeenschappelijke overéénkomsten te komen, buiten het recht en belazerij systeem, en zo elementen om handen hebben om het volk niet meer het gevoel te geven dat er niets van ze verwacht wordt, dan aleen maar ruzie, maken, kinderen al vroeg leren verdacht naar elkaar te zijn.

  Du,en consorten het ontbreekt jullie erudieten aan Karakter.
  Gelukkig zijn de meeste van jullie veilig in Holland.
  In holland is alles immers goed geregeld,en hoeven jullie het in Nederland niet op te nemen voor op zijn minst de kinderen, ook de djoeka kinderen in Suriname.

  Maar trap je poot dan niet meer in het land ,waarvan jij haar bewoners met goede en slechte buien als dom bestepeld.

  Ga je nu bezig houden met de zaak Nederland heeft domme militairen opgehist om een revolutie te plegen.
  In holland heb je wet en recht, dus bigin die witmang zijn te pesten en laat het Surinaams volk met rust.
  Amen haatzaaier.


  Maak melding

 5. Met Bouterse aan de macht, het Surinaams volk in een isolement en dan krijgen jullie dan weer opnieuw de kans om als jullie niet bedrogen uit komen weer met vlag en wimpel aan de kant te zetten.

  Wij gaan zelf als tegenstanders ons nooit meer dec ’82 monument ergens plaatsen in onze historische hoofdstad PARAMARIBO.

  Du en consorten we vergeten die 15 mensen ook niet, want het waren ook onze Surinamers.
  Ze komen allemaal met naam en toenaam ook alle binnenlandse slachtoffers niet te vergeten de kinderen,van die hoogverraad oorlog op een mooie gedenksteen.

  Wanneer du en consorten straks dood zijn en wij ook zullen we in de hemel of na opgestaan te zijn uit onze herrineringgraven horen wie van ons het beste heeft gehandeld.

  Wij willen met het hart op de juiste plaats deze verdoezelde dec 82 kwestie een plaats geven als volk van Suriname, en zo in een juist perspektief te plaatsen.

  Du oen pratie a wroko. joe e haat go nanga langa, dus hebben jij en je maatschappijdodende electoraten voor verderf gekozen.Voor ons blijft dan alleen liefde over om op te pakken als Surinaams volk.

  Dat voelt goed en geeft de mensen die willen breken met die onafgemaakte rechtsgang dec’82. nog meer kracht om zelf af te doen met 27 jaar angstscenario dec ’82 .
  Geen Daal, Geen Horb zullen wij vergeten.

  Wij moeten met hen in het reine komen,dus we gaan zelf beginnen met ons genezingsproces.

  Je mag meedoen du en consorten, maar in deze hoeven jullie niet en willen wij jullie er bij nader inzien ook niet bij.

  Al komt er maar 1 persoon naar zo’n plechtigheid, wat uit het hart komt en de almachtige der almachtigen het hart ziet.

  Oeng tang nang oeng koenoe van haat.

  Jullie hebben niets gebakken van


  Maak melding

 6. ja waar is het bauxietgeld gebleven als er voor tachtig procent aan dat rode goedje werd geëxporteerd. En toen was er geen regering in Nederland. Kan er misschien hier een onderzoekscommissie in het leven worden geroepen om deze zaak in de openbaarheid te brengen. Waar zijn de geleerde Surinamers, advocaten, politici enzovoorts?

  aan de BouWijdisten
  ik zou graag een cartoon willen plaatsen tijdens de Bouta – Wijdenbosch periode. maar ja, het kan hier dus niet. maar ik zou graag een bord willen tekenen. met drie grote stapels Surinaamse guldens met echt grote getallen erop. een glas met heerlijk puur Surinaams regenwater. een man zit ervoor met een lepel met erge veel honger. je kan het verdriet en machteloosheid op zijn gezicht lezen. en toch een lief gezicht voor het glaasje water want dat was makkelijk te krijgen. zo was het in de tijd van Bouta en Wijdenbosch. als Wijdenbosch wint is er veel werk in de UK of Canadese geldpers om SRD’s bij te laten drukken.


  Maak melding

 7. Dit moeten ze in Nederland ook uitzenden dan kunnen ze zien dat als Suriname die bauxiet niet leverde die witte mannen nog meer zou schijten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.