Sterilisatie ook financieel taboe in Suriname

4

PARAMARIBO, 27 mei – Vrijwillige sterilisatie van vrouwen is ook in financieel opzicht nog een taboe. Zorgverzekeraars peinzen er niet over de ingreep op te nemen in hun pakket. Fout, vindt Cynthia Rozenblad, directeur van het ’s Lands Hospitaal. Ze gaat handtekeningen verzamelen.

Er komt een petitie voor minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid. “We willen dat elk kind een super gewenst kind is. Alleen dan krijg je gezonde en gelukkige Surinamers”, zegt Rozenblad. ’s Land Hospitaal verwerkt jaarlijks ongeveer tienduizend bevallingen. De kommer en kwel van moeders met grote gezinnen zijn er dan ook niet vreemd. De taboesfeer in privé kringen is al een pijnpunt op zich.

Daar bovenop komen ook nog de kosten van sterilisatie. Die liggen al gauw boven het gemiddelde loon. Met de sociale druk om niet, ligt de keus dan ook vaak voor de hand. Met als gevolg dat vrouwen in een spiraal terechtkomen die hun gezondheid en budget steeds meer benauwt. De petitie moet de politiek aan het werk zetten. “Waardoor vrouwen niet meer afhankelijk zijn van allerlei bronnen.”

4 REACTIES

 1. beste mevrouw chyntia rozenblad ik wil u graag stuenen maar volgens mij is de noot van de mensen die minder dan u verdienen het groots dus heb ik een openoor voor hun beslissing dat kind ter wereld brengen is nog niks dat kind een goeie opvoeding geven, goeie voeding, school, studie,en dan nog wat erbij komt kijkeneen kind die ongewenst isgeniet geen liefde,maar verveling wij moeten ophouden met, waar een eet, eten er ook twee.nee waar een eet overweeg ik als er een tweede bij kan komen.neem mij niet kwalijk maar dit is mijn reactie.


  Maak melding

 2. Je moet gewoon een wet maken,waarbij elke man verplicht wordt om al zijn kinderen te verzorgen..
  Verder moeten alle vrouwen máár met één man naar bed gaan,die does moet ook beschermt worden.

  Wil zij meerdere mannen op na houden,dan moet zij verplicht worden dat te accepteren..


  Maak melding

 3. het land is al dun bevolkt, met sterilisatie van veel Sranan uma wordt het straks nog dunner. als Surinaamse vrouwen niet meer willen, moeten we straks vrouwen uit het buitenland halen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.