Bananenindustrie Suriname snakt naar EU-hulp

12

PARAMARIBO/BRUSSEL, 8 mei – De bananenindustrie zit te springen om de door de EU toegezegde miljoenenhulp. Minister Clifford Marica van Handel & Industrie heeft dit dik onderstreept tijdens de ministeriële bananenconferentie tussen de EU en de ACP groep van voormalige kolonies. Zonder de hulp is Suriname zijn bananenindustrie kwijt.

Dat heeft vooral te maken met de versoepeling van importvoorwaarden van de EU. De goedkoper producerende Latijns-Amerikaanse landen kunnen zo krachtiger concurreren. “Het is nu een ware overlevingsstrijd”, zegt Marica tegenover de Ware Tijd. Voor Suriname geldt dit helemaal, omdat de industrie nog aan het herstellen is. Het bankroet van het oude Surland kwijnt nu pas weg.

Toch is er nog veel geld nodig voor modernisering en een efficiënter productieproces. De afgelopen jaren is al veel hersteld met miljoenen aan subsidies van de overheid en de EU. De bedoeling is uiteindelijk te privatiseren. Algemeen werd verwacht dat een fusie zou worden aangegaan met een Europese fruitproducent. Het reeds sukkelende Surland sloot in 2000 definitief na een staking.

12 REACTIES

 1. Geld, geld, geld en alleen maar geld steeds maar bedelen naar meer en indirect steun vragen aan Nederland terwijl er staads wordt afgegeven op dezelfde Nederland.
  Ook de Surineds die Suriname een warm hart toedragen wordt uitgekleed door de geld verzoekende regering.
  Het is steeds water naar zee (de zakken van de politieke beleidsbepalers en hun trawanten) en een bodemloze put.
  Waar zijn al de miljonen gebleven (circa 3 miljard inclusief vergoede rente) die zijn geschonken (verkapte afkoopsom). En nog is het niet genoeg en nog moet er om meer worden gebedeld. Ik word er een beetje misselijk van.


  Maak melding

 2. Bananenindustrie Suriname snakt naar EU-hulp……..zorg voor ons eigen Goud …dan hoef jij niet met banaan lopen kletsen als aap.


  Maak melding

 3. Waarom zou de EU weer hun nek moeten/willen uitsteken. Als die sektor telkenmale weer uitdraait op een gore politiek-riool. Er is al zoveel in Jarikaba gepomp en nog levert het de totale natie geen sier op.


  Maak melding

 4. Waren toch de politieke leiders die alles kapot hebben gemaakt en hun zakken mooi gevuld,oa Jeewan sital ,VHP en stukje pendawalima die bij kwam kijken.


  Maak melding

 5. Dat ding is bederfelijk spul, dat ding groeit in elk tropisch land.

  Wie is idioot, wie is domoor, en wie is aap.

  Als ik zo naar Su. kijk dan weet ik het ook al niet meer.

  P.S.
  Ooit hoorde ik (citaat) san e pasa ini na kondre, mi e dinki.. unu e ziekie, a kondre e ziekie.

  Zij willen leiding over het land maar …verstand bedorven…i’ja.


  Maak melding

 6. “Bananenindustrie Suriname snakt naar EU-hulp”

  Fronters en front die steeds naar hulp snakken, het is om moedeloos van te worden.

  De mini-ster weet in ieder geval al wat er zal gebeuren als er geen hulp komt, een ding is ook zeker hij heeft geen plan B.


  Maak melding

 7. Was het niet de heer Ajodhia (V.P v/d V.H.P)
  die om de macht van Sital te breken “JARIKABA” naar de “MOER” heeft geholpen en nu gaat men bij de E.U weer “BEDELEN” om financieele steun.
  Als het aan mij ligt moet de E.U “GEEN MOER” geven voor al die SHIT van suriname.
  “ZE ZIJN TOCH ONAFHANKELIJK EN HEBBEN HUN EIGEN ZAKKEN TOCH GENOEG GEVULD OF NIET SOMS”??????????????????????????????????


  Maak melding

 8. Zoals bij zo veel bedrijven in SME is de verhouding tussen de kosten en de opbrengst slecht: de arbeidsproductiviteit per SRD is veel te laag om te kunnen concurreren.
  En maar staken.

  Inplaats daarvan lijkt het tijd te worden dat de arbeiders en vooral de bonden eens inzien dat ze produceren voor een werled markt waarin de prijzen gedicteerd worden. Verstandige vakbonden proberen samen met de bedrijfsleiding de productiviteit te verhogen. Meer efficiency en slimmer werken, en ook harder werken.


  Maak melding

 9. Zoals ik reeds eerder stelde is (zijn) de Front regering(en) een regering vol paradoxen. Terwijl een minister “bedelt” bij de EU is er een ander die ons goud heeft “weggegeven”.


  Maak melding

 10. Deze mensen hebben hun eigen bananen gevuld en na een schot zeik en koude rilling wordt deze weer geledigd. En wordt door moeder natuur opnieuw gevuld en deze cyclus herhaald zich totdat de de potlood niet meer schrijft.

  Echt schandelijke vertoning in het onafhankelijke paradijs steeds maar bedelen en nog eens bedelen, ik zie geen verschil tussen suriname en afrikaanse landen.


  Maak melding

 11. neeeee
  geen hulp geven ga kijken hoe se beokhouders zich verrijken.
  neem voorbeeld aan dhr Sampath een boekhouder die tonnen achter over druk in nickerie
  hoe durven ze nog steun te vragen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.