dinsdag, mei 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomieKnowhow wapen Surinaamse werkgever en werknemer

Knowhow wapen Surinaamse werkgever en werknemer

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 14 feb – Kennis, kennis, kennis. Dat is het belangrijkste wapen voor zowel werkgevers als werknemers bij het afhouden van de crisisboot. De vakbeweging wil zich dan ook inzetten voor het promoten van het continu vergaren van kennis. Voor gemakzucht is absoluut geen ruimte.

Met name werkgevers zijn geneigd te kiezen voor de weg van de minste weerstand. Het afvloeien van personeel bij de geringste dreiging is het eerste waar naar gegrepen wordt. “Opleiding en scholing zijn diepte-investeringen. Als er bedrijven zijn die denken de wereldcrisis te misbruiken om te zeggen dat ze niet kunnen investeren in opleidingen, zijn ze bezig met hun eigen zak”, zegt vakbondsleider Robby Naarendorp.

Dat kan alleen maar verkeerd uitpakken. Kansen en uitdagingen worden genegeerd. Op den duur kan het zich alleen maar wreken. “Kennis is onmisbaar om het eigen bedrijf tot bloei te brengen. Je moet investeren in kennis om de crisis aan te kunnen. Anders dreig je alleen maar dieper te zakken”, aldus Naarendorp. Er zijn genoeg alternatieven, zoals minder werkuren. De vakbeweging zal dan ook niet werkeloos toekijken.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

10 REACTIES
 1. Ik begrijp niet wat Naarendorp te zeggen heeft. Mogelijk heeft de journalist het verhaal niet volledig gebrachts maar wat er nu staat heeft het niveau van gebakken lucht en gemeenplaatsen.

  Ja kennis en ervaring zijn de basis voor economische ontwikkeling en de groei van een bedrijf.
  Nee bij een recessie lopen de inkomsten van bedrijven sterk terug en zullen velen met verlies draaien. Het is dan zaak om je eerst te richten op het voortbestaan van het bedrijf en de werkgelegenheid.
  En wat wordt er bedoeld met een lege kreet als: “Er zijn genoeg alternatieven, zoals minder werkuren.” Als daarmee het volgnede bedoeld wordt dan kunnen bedrijf en werknemer er beter van worden. Elke ander invulling is discutabel en zal waarschijnlijk werkgelegenheid kosten:
  Goed lopende bedrijven met weinig orders tgv de recessie brengen de werkweek terug tot 60% en verlagen ook de lonen tot 60%. Daarnaast ondersteunen ze de werknemers en zijn de werknemers daartoe verplicht om de 40% vrijtijd te gebruiken voor scholing en training.

  Bedenk nml dat alleen goed lopende bdrijven di kunnen doen omdat de loonkosten en variabele kosten dan wel dalen tot 60% maar alle andere kosten niet.

  Ik mag aan nemen dat ook Naarendorp begrijpt dat het alleen maar nuttig is om goed geschoolde werknemers te hebben als ook de bedrijven de crises overleven. Dat we weinig hebben al beter geschoolde werkelozen.


  Maak melding
 2. wijsheid,enthousiasme en doorzettingsvermogen zijn de basis om een bedrijf in suriname te beginnen.en dit heeft altijd goed gewerkt.

  let maar naar al die grote bedrijven wat wij nu hebben.deze zijn door de eenvoudigste mannen soms ook door vrouwen opgezet.

  alleen de multinationals hebben te maken met goed geschoolde personeel.de economie van suriname ligt nu in handen van de nu geschoolde kinderen van de eenvoudigste starters.

  we worden door ons geloof niet gestimuleerd om ons vooruit te werken.maar juist onze krachten te geven aan de rijken.en ons onderdanig te gedragen.


  Maak melding
 3. Nr’s 1 tot en met 3 dit is pers. voor jullie bedoeld. Als jullie niets te doen hebben doe het dan ook niet hier. Dit vind ik zwaar vervuiling van jullie negatieve k leiers.
  Met nr’s 4 en 5 kan ik ik wel een beetje leven. Maar dat van jullie is puur…………………………. vul het zelf maar in.

  Tang Boeng.


  Maak melding
 4. @8: waarheid is te hard voor je oren om aan te horen heh? komt als klappen aan, sorry person, maar ik heb het recht om mijn mening hier te ventileren, het internet is niet van je pa.

  je moest dat eens weten.


  Maak melding
 5. Hey raj je hebt gelijk internet is niet van mijn pa en ook niet die van jou. Waarom zo kinderachtig gaan reageren heb je geen ballen of zo. Wees een man en kan tegen kritiek anders rot je maar op jo JOKER


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES