vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieRegering Suriname bemiddelt in goudzoekersconflict

Regering Suriname bemiddelt in goudzoekersconflict

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 7 feb – De regering onderneemt een bemiddelingspoging in het conflict tussen multinational Iamgold en de buren van Rosebel Goldmines. Minister Rusland van Natuurlijke Hulbronnen wil dat beide partijen onmidellijk om de tafel gaan zitten. De belangen zijn niet alleen groot voor de staat en het bedrijf, maar ook voor de plaatselijke bevolking.

Die zegt recht te hebben op een deel van de plaatselijke bodemrijkdom. Het bedrijf erkent het “recht van de mensen op een bestaan.” Maar het gewelddadig willen innemen van bedrijfsterrein wordt niet toegestaan. Het conflict heeft geleid tot wegbarricades en gewelddadig optreden van leger en politue. Parlementarier Ronny Brunswijk heeft het toegepaste geweld afgekeurd. “De belangen van buitenlandse bedrijven worden gesteld boven die van Surinamers.”

Volgens Rusland wordt wel degelijk rekening gehouden met de eigen mensen. Vandaar ook de bemiddelingspoging. “We verachten een vreedzame oplossing die naar alle kanten uit bevredigend uitpakt. Bij de geweldadigheden de afgelopen dagen zijn acht politiemannen gewond geraakt. Twee burgers zijn opgenomen in het ziekenhuis. Minister Santokhi van Justitie & Politie heeft een justitieel onderzoek aangekondigd.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

7 REACTIES
 1. Geachte redaktie,

  Een bejaarde vader verkiest, op een gegeven moment als garantstelling van zijn oudedagsvoorziening, om zijn meerderjarige dochter tot prostitutie te dwingen. Jaren geleden had dat volgens hem ook gewerkt tijdens de generatie voor hem. En nu is het zijn beurt het zelfde te doen.

  Hij weet niet beter, hij gedraagt zich zoals het hem dat geleerd is, van generatie op generatie.

  Van verandering van zijn intussen achterhaalde houding wil hij niets weten, “waarom zou het anders gemoeten”, roept hij. Het is mijn dochter, ik heb haar ter wereld gebracht en niemand die mij de les zal komen voorlezen”.

  De man leeft in zijn eigen wereld, bizar, maar het is niet anders.

  De tegenstand die geboden werd door deze Front politici, om de ‘Golden Boy’ zwemmer Anthony Nesty naar de Olympische spelen in Seoul te sturen, voor het winnen van de eerste gouden medaille voor de Republiek Suriname, was abnormaal heftig. Maar wat vindt u van de heftige tegenstand die deze zelfde politici geboden hadden, jegens het voornemen om een brug te bouwen over de Suriname rivier. En het verzet die zij pleegden toen de progressieven besloten om Staatsolie Suriname NV van de grond te krijgen, als tegenwicht voor de machtige buitenlandse bauxietmaatschappijen in Suriname.

  De progressieve politieke partijen hadden deze Fronter eerder zovaak ook gewaarschuwd, dat een gouddeal van 5% bruto voor de staat Suriname tegenover 95% voor de multinational IamGold, belachelijk was. Maar van een veranderende houding wilden zij niets weten: “Waarom zou het anders gemoeten”, riepen zij, “het is mijn dochter, ik heb haar ter wereld gebracht en niemand die mij de les zal komen voorlezen”.

  Nogmaals: de man leeft in zijn eigen wereld, bizar, maar het is niet anders.

  En vervolgens geraakt de meerderjarige dochter, na dat zij ettelijke malen verkracht blijkt te zijn geweest, nu in een conflict met haar belagers, ze pikt het niet langer. Roept de vader vervolgens; “laat mij een onderzoek instellen naar het gebeuren en zelfs zou ik willen bemiddelen in het conflict, omdat het mij geruime tijd ook opviel dat hier “belangen boven dat van anderen” gesteld worden.

  En een ieder wordt in stelling gebracht, want; “MIJN HUIS” staat in brand, roept een huisslaaf bezorgt tegen de veldslaven. Deze lijken geen vin te verroeren, terwijl zij in praktijk woonachtig zijn in een hut op het achtererf, verre weg van het woonoord hun meester. De veldslaven gaan weer hun gang waar zij mee bezig waren.

  “Ze hebben twee neergeschoten, verwond en bloedig weggevoerd”, roept de huisslaaf even later blijverrast tegen de veldslaven. En krijgt hij nu wel alle aandacht van de veldslaven. Waarop hij hen aankijkt en direct daarna vervolgens “scherp en triomfantelijk” op reageert met de woorden:

  “Simpele markt werking”.


  Maak melding
 2. hahahahahah ai mie gado .
  zeker een eigen experiment of de drugs van bouterse .ik pik toch even een paar dingens eruit , ik heb anthony zijn ouders zien klagen op tv hoe hun zoon misbruikt is door de toemalige machthebbers veel beloofd maar niets gehad.over staatsolie wil kort zijn vergeten dat bosje het tekoop had gezet, eddy heeft toen voor gevochten om het te tegen te houden, die bruggen zijn grote strop geweest voor de surinamse economie een grotere wanbeleid kan je niet indenken .


  Maak melding
 3. Jer ben toch ook echt een ezel als je een deal sluit zoals deze een gouddeal van 5% bruto voor de staat Suriname tegenover 95% voor de multinational IamGold dan had ik het gou lekker in de grond laten zitten.


  Maak melding
 4. Beste mensen.

  Ik weet een ding, die mensen in het binnenland moeten gewoon geschoold worden en gaan beseffen dat het goud van de staat is.
  Als ze willen moderniseren, moeten zij maar in de stad gaan wonen.
  Dat geld dat het bedrijf binnen haalt is voor land en volk en geen eigendom van een persoon.

  Janny


  Maak melding
 5. Geachte heer, mevrouw Neus (reactie no. 2),

  Inderdaad ‘geestverruimende middelen’, goed gezien. Jammer echter, dat uw ‘geestverruiming’ helaas halverwege bleef steken, waardoor u niet anders kon dan te spreken van ‘onzamenhangende onzin’.

  Zei mijn dochter ook toen zij op een dag van school kwam: “Ik vindt de juf stom”. Achteraf bleek dat ze bijles nog had in een bepaalde vak. Daarna kon zij het beter begrijpen. De juf werd later haar beste vriendin en zij het lieveling van de juf.

  Ouders, weet hoe u met uw schoolgaande kinderen omgaat. Heer of mevrouw Neus, waak over houding en uwzelf.

  Maar kan gebeuren, ‘geestverruiming’ is echter een relatief begrip.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES