Alcohol- en drugsgebruik in Suriname zorgwekkend

11

PARAMARIBO, 7 feb – Het alcohol- en drugsgebruik in Suriname is zorgwekkend. Dit stelt de Nationale Antidrugsraad, Nar. Ook tabaksgebruik neemt steeds meer toe. Vooral onder jongeren is een groei geconstateerd van marihuanagebruik.

Het roer moet drastisch worden omgegooid. Vooral de wijze van voorlichten moet worden bekeken. “We moeten meer gaan kijken naar het soort voorlichting dat we geven”, zegt Nar-voorzitter Steven Alfaisie. De huidige aanpak schijnt geen zoden aan de dijk te leggen. Veel jongeren lijken weinig moeite te hebben met de consumptie van sigaretten en marihuana. De vrees is vooral dat het overstappen op zwaarder materiaal op weinig persoonlijke weerstand stuit.

Volgens het onderzoek onder ruim vierduizend huishoudens zitten de meeste tabaks- en alcohologebruikers in de leeftijdsgroep vanaf vijfendertig jaar. Het leeuwendeel is man. Marihuanagebruik is het hoogst in de leeftijdgroep tussen negentien en vijfentwinig jaar. De data zullen gebruikt worden voor een gerichter aanpak. Volgens Alfaisie zal de overheid alleen het niet aankunnen. Particuliere organisaties en de gezinnen zelf hebben een voorname rol.

11 REACTIES

 1. Een jointje op z’n tijd mag wel vind ik. Ik slaap er heerlijk van en ga elke dag lekker naar het werk 🙂 In Suriname zien ze je gelijk als ene junk als je een jointje rookt. Alcohol is erger dan een joint vind ik.


  Maak melding

 2. Zijn wij hier in dit land wel serieus bezig om dit verschijnsel met wortel en tak uit te roeien? Daar heb ik grote twijfels over. Als blijkt dat allerlei hoge ome’s en tante’s bij die de vele dealertjes, die Paramaribo rijk is, zonder enige moeite hun portie kunnen betrekken.

  Bij keuringen om in dienst te treden valt een alarmerend aantal jongeren bij de drugstest af.


  Maak melding

 3. Kosokoso,
  Ik houd het liever drugs- en matig alcohol vrij. Je bent dan altijd fit, geen last van een dikke buik en je kunt zonodig altijd wegsprinten.


  Maak melding

 4. Een enkele keer alcohol is goed. Het reinigt je lichaam dan. En wie een goed geweten heeft hoeft zich niet zorgen te maken over zijn sprint capaciteiten. 😉


  Maak melding

 5. Om het misbruik van alcohol,narcotica en tabak(A N T) tegen te gaan moet je met goede voorlichtingen op de scholen beginnen en dat moet regelmatig gedaan worden niet een keer in de blauwe maand want daar mede bereik je niets.De docenten of expertisen die deze voorlichtingen geven aan de leerlingen of studenten, moeten goed opgeleid zijn want het gaat hier om jonge mensen te redden.Overal ter wereld heb je dit probleem.De gemeenschap kan veel bereiken als veel gedaan word.
  Verder zou ik ook de ouders van deze jonge mensen informaties willen vertrekken wat de gevolgen van deze drogen er naar toe lijden.


  Maak melding

 6. de suriname die ik ken had je alleen marihuana , maar na 1980 is het verkeerd gegaan want zelf de (leiding) van het land was en is een grote drugdaeler en alcoholist, wat voor voorbeeld geven deze mensen aan onze samenleving de jeugd een zeer slechte voorbeeld machthebbers die in amerika worden opgepakt voor drugs smokkel anderen worden in nederland veroordeeld.blijf af van drug het maak meer kapot dan het jou lief is mijn motto .


  Maak melding

 7. Dag dames/heren
  Hoe wil je nou drugs gaan uitroeien als de baron in politiek zit. Ik zou zeggen pak eerst de baron.Dan de gebruiker.En wil de politiek echt de gebruiker helpen is heel simpel oppakken en opsluiten verplicht laten af kicken.Weet zekker da er zn 85 procent zal afkickken.
  Groetjes
  harold


  Maak melding

 8. zoals sokosoko zegt een jointje is beter dan alchohol maar,,,,,,,,,,,,,,,
  beter is het voor de jeugd om het misbruik van deze 2 duivelse drug TE LATEN!!!!!!!
  van dat geld wat ze daaraan uitgeven kunnen ze beter sparen voor iets waar voor ze WEL IETS AAN HEBBEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  EN VOOR MENSEN MET VOOROORDELEN OVER DRUGS laat je eerst informeren en praat dan>
  ik weet cker dat je er anders tegen aankijkt.


  Maak melding

 9. Neus # 4.
  Efu yu bere bigi yu no kang suku trobi. Dat lijkt mij erg ongemakkelijk. Weet dat een rein geweten geen aanklacht vreest! Ook van een snotneus niet.


  Maak melding

 10. Dit probleem van alcohol- en drugsgebruik zal eerder toenemen dan afnemen. Want als je bij verkeerscontrole ook op drugs zou controleren, dan zal er versteld van staan, hoeveel verkeersdeelnemers zelfs ook harddrugs hebben gebruikt. Ook geüniformeerde orde handhavers gebruiken deze middelen, dus. Zolang je een regering hebt die samengesteld is uit veroordeelde criminelen; “blijft het dweilen met de kraan open”. En het is een illusie om er vanuit te gaan dat dit is over komen waaien. Vaak is dit gedrogeerdgedrag niet zelfs bij de president te bespeuren, hiervan zijn er legio video-opnames in de omloop, dus zien doen laat doen. We moeten zorgen dat deze bende criminelen zo snel mogelijk opzout. Want wat we uit het oog verliezen is dat de Caricom- en de Unasurgemeenschap met gefronste wenkbrauwen naar ons kijken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.