zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinaamse goudzoekers verdreven door Iamgold

Surinaamse goudzoekers verdreven door Iamgold

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 3 feb – Particuliere goudzoekers uit nabijgelegen dorpen mogen niet meer in het mijngebied van Rosebel Gold Mines, RGM, in Brokopondo. Volgens Roy van Aerde, woordvoerder van Iamgold, hebben de buren hun krediet verspeeld. Het recente neerstrijken van massa’s goudzoekers in het mijngebied, wordt als illegaal ervaren. Afspraken zijn eenvoudig genegeerd.

Iamgold was nog in onderhandeling met goudzoekersorganisatie Makamboa. “We vinden dat de mensen recht hebben op een bestaan. We willen ze ook de ruimte geven iets te verdienen”, zegt Van Aerde. De bedoeling was vooral het gedoogbeleid voort te zetten. De goudzoekers mogen de bovenlaag afkrabben. Het dieper mijnen is voor de Canadese maatschappij zelf.

RGM, dochtermaatschappij van multinational Iamgold, wil voorlopig niet meer praten. De acties van de goudzoekers worden als afwijzing ervaren van een eerder voorstel. Makamboa zou worden omgevormd tot een bedrijf. Er mocht dan gemijnd worden naar goud dat dan verkocht moest worden aan RGM. De goudindustrie is Suriname’s grootste inkomstenbron.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

11 REACTIES
 1. Tja,anarchie regeert in deze gebieden.Mensen die zich tij en ontij boven de wet stellen(of geen kaas hebben gegeten van wetgeving) en er geen rekening mee willen houden dat de concessiehouder dat gebied bezit en beheerst dus zul je toch op een of ander manier naar de pijpen moeten dansen van de concessiehouder.Wat je ervan mag vinden,indien je er niet mee ens bent dan zijn er geëigende wegen om je gelijk te halen volgens wet en recht,maar tot zolang deelt IAM Gold de lakens uit in dat gebied.


  Maak melding
 2. meneer van Aerde zal wel een goed salaris hebben met prima primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden no doubt

  Maar wat ik niet kan verkroppen is dat een buitenlandsbedrijf met zulke grote concessies ook nog onze eigen mensen wil domineren

  Waar is onze president eigenlijk?
  Is dit onze dank je wel voor die lauwsie 5% winstdeal van deze regering
  Het is tot nu toe geen enkele regering gelukt onze mensen in het binnenland goed te faciliteren.
  Tuurlijk loopt het dan uit de hand als men niet het gevoel krijgt dat de regering voor ze opkomt
  Wat een slappe was allemaal


  Maak melding
 3. Dhr Van Aerde, gaat straffen voor gedrag.
  Het recente neerstrijken van massa’s goudzoekers in het mijngebied, wordt als illegaal ervaren van locale bevolking. Dhr van Aerde heeft geluk dat dit tafereel zich in Suriname afspeeld.Eerst de locale bevolking hun grond ontnemen met medeweten van de overheid, vervolgens de grond vervuilen en ook nog de mensen geen werkbieden en roepen dat de mensen zich niet aan regels houden.
  In iedere andere Zuid Amerikaans land zou de dhr van Aerde en zijn maatschappij reeds door de overheid het land uitgezet worden.
  Maar in Suriname en bij God kan alles.

  wat goed van onze integere regering.


  Maak melding
 4. IAM Gold is al veel te torelant geweest tegenover deze meelifters. Oprotten gewoon en ga maar ergens anders mijnen en de natuur verzieken. Het is net een zwerm bijen, die anarchistische domoren. Je houd je aan de afspraken of anders… Nou, in dit geval geef ik IAM Gold (hoe je er ook tegenover staat) groot gelijk. En ga niet zeggen: Daar heb je die imperialistische buitenlanders weer. Nee, verlichting in het AK-stadion onvoldoende? Oke, zegt IAM Gold, hier is $ 48.000 dollar, laat maar maken. En zo zijn er voorbeelden genoeg. Die porknokkers hebben nog nooit een wezenlijk aandeel geleverd in de vooruitgang van Suriname. Opdonderen, die gierige apen.


  Maak melding
 5. Dus jij woont daar(omgeving)waar moet je werken waar moet jij je geld vandaan halen om een behoorlijk leven te kunnen leiden.
  Vertrekken naar Par’bo..niks.. gewoon niks belanden in Sunny-Point of Texas…geen water… geen licht…wat moet jij wat moet men…..ROVEN toch Opa RuRo VNIEMAND.

  Deze mensen worden dieper het bos ingejaagd het zijn toch beesten….100% te danken aan die domkoppen van Front zij spelen Zwarte Piet toch…… Nu staan zij op Sinter-Klaas te wachten…Ik heb een behoorlijke hekel aan deze domkoppen FRONT.
  FRONT KAN DOM ZIJN MAAR …..ZO DOM ….WAT DE OPPOSITIE OOK ZEI…..DEZE IDIOTEN BLEVEN ACHTERLIJK EN DOM>>>>MAAR DEZE KWELGEESTEN BLIJVEN DE BEVOLKING BEDRIEGEN MET JORKA PREEK>>>>>>KWELGEESTEN DAT DEZE GAStEN VOOR LAND EN VOLK ZIJN>>>>KWEELGEESTEN…PS…. LIEVE GENADE WAT EEN VLOEK


  Maak melding
 6. @Blaka bakra,
  IAM Gold STEELT leterlijk het goud van suriname. ze zijn gewoon bang dat ze mischien cincurentie bij krijgen of niet genoeg over houden aan de deal. als het aan mij lach zouden de onderdelen van IAM Gold in Su omidelijk geanexeerd en genationliseerd moeten worden door de staat.


  Maak melding
 7. Mellie: Ik denk niet dat je het helemaal begrijpt. Lees het artikel eerst eens en oordeel dan. En concurrentie? Van wie. Van die paar porknokkers die op niets anders uit zijn zijn zelf de rover uit te hangen?


  Maak melding
 8. Koffiekamp bewoners kunnen het zich niet voorstellen dat de Surinaamse regering Consessies toe zegt aan een buitenlands bedrijf.

  Koffiekamp die 45jaar geleden verhuisd is naar Nieuw Koffiekamp telt ontzettend veel werklozen die in hun eigenwoon gebied niet aan werk kunnen komen,niet mogen vissen,jagen of kostgrondje mogen aanleggen.

  Gisteren 04/02 hebben de Goudzoekers en bewoners van Nieuw Koffiekamp en Brownseg de weg naar IamGold gebarricadeerd.Ze waren actie aan het voeren tegen IamGold.
  Doordat de politie niet in staat was de demonstranten te bedaren werd door de militairen assistentie verleend.Deze hebben in hun poging de demonstranten te te bedaren twee manlijke aktievoerders neergeschoten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES