Jungletrainingen moeten Suriname meer opleveren

20

PARAMARIBO, 5 jan – Het Surinaamse leger zal geen genoegen meer nemen met ‘kruimels’ in ruil voor jungletrainingen. Dit zegt minister Ivan Fernald van Defensie. Mogelijk voldeden de materieelschenkingen vanwege Defensie Nederland ooit wel. Maar nu zal meer geboden moeten worden voor het beschikbaar stellen van het bos.

Dat niet alleen, maar Suriname wil meer dan alleen maar het bos aanbieden als trainingsoord. “We zullen meer moeten doen dan alleen maar het bos beschikbaar stellen. Het leger heeft voldoende deskundigheid in huis, dus zal meer ingebracht moeten worden”, zegt Fernald. De passiviteit moet eruit. Het mes snijdt aan twee kanten en dat moet worden uitgebuit.

De eigen kennis en vaardigheden kunnen aangeboden worden. Het leger is dan in staat meer gewicht in de schaal te leggen. “Het eindproduct krijgt meer toegevoegde waarde. We willen geen bauxiet ter beschikking stellen, maar aluminium leveren, we willen geen bos aanbieden, maar vaardigheden. We hoeven dan geen genoegen meer te nemen met kruimels, zonder ons overigens uit de markt te prijzen”, aldus Fernald.

20 REACTIES

 1. Wij hebben meer dan voldoende kader in huis om die Ptata mariniers te drillen. Dat kunnen de Amerikanen beamen. Vaak genoeg denken hun instructeurs dat zij hier in een of andere Afrikaanse land zijn beland, om binnen de kortste keren te ontdekken dat ding Sranan sroedati sabing!


  Maak melding

 2. wat voor onzin is dit?
  wat voor leger heeft suriname?
  Het tigri-gebied is al jaren bezet waar is het surinaamse leger?
  Zelfs zijn ze niet opgewassen tegen illegalen uit brazilië een halt toe te roepen.
  Slapen doen ze daar s’nachts maar ook overdag.


  Maak melding

 3. ai meneer Fernald, no fosi yu sab’a waarde fu den man fu yu. maar laat het niet alleen maar bij woorden blijven. kosten in euro’s pakket a, b en pakket c trainingen. a no soso wan plakje kaas moro in wan brede.

  vergeet a.u.b niet de suri-manschappen ook goed te eten te geven want dat is ook belangrijk.


  Maak melding

 4. Als ik 200 hectare grond krijg zorg ik dat Suriname elke jaar 25 miljoen aan verdient. Eerst op papier zetten! Ik hou niet van groot doen en weet wat ik zeg. Waarom bedelen als we allles zelf daar hebben. Denke no mang!


  Maak melding

 5. Deskundigheid aanbieden van SNL.
  Ik ben erg blij met het standpunt van minsiter Fernald. Maar ik haast mij er wel bij te zeggen : vergewist u zich svp er wel van dat die vermeende deskundig- en vaardigheden er inderdaad zijn. De opzet en instand houding van een heuse Jungle Warfare Training center en het aanbieden van diverse opleidingen voor zowel kleine eenheden als hoger kader vwb planning en beheer van jungle operaties, is iets waar Suriname veel mee zou kunnen. Duidelijk dat de opzet en het beheer etc niet over kan worden gelaten aan goedwillenden zonder de vereiste scholing en karakterstructuur. De wereld heeft een enorme behoefte aan veiligheid en de grote landen alsook de VN zijn voortdurend op zoek naar oefengebieden voor militairen. Met voldoende garantie voor het respecteren van het eigen milieu en de inheemse bevolking, kan Suriname volgens mij een enorme bijdrage leveren aan de veiligheid in de wereld met het inderdaad op richten en ontwikkelen van een International Jungle Warfare Center. Mits goed in elkaar gezet en vooral in overeenstemming met het buitenlandsbeleid van Suriname, kan dit bovendien veel economische voordelen opleveren. Ja, misschien wordt het tijd om de betaling tot gon toe bestaande uit verouderde voertuigen, versleten afgekeurde gevechtspakken of tegen de vervaldatum aanlopende noodrantsoenen, eens de militaire trainingsbehoefte eens zakelijk te benaderen. Minister Fernald een gratis advies : benoem een echte deskundigencommissie ( uiteenlopende disciplines ) en kom gauw tot een plan van aanpak. En kom tot regeringsbeleid in deze zaak. Suriname zal er veel aan hebben.

  Roy Bottse.


  Maak melding

 6. Grappig. Is het bos nu opeens allemaal van Defensie? Onlangs nog claimden de Marrons het gehele bos, was het halve bos door een kaptein aan hindoestanen vekocht, etc.

  Mijn lijkt het dat niet defensie maar de President hier over gaat. Ja als Defensie manschappen levert of cursus geeft dan mag ze daarvoor betaling vragen. Maar dit gaat mij een bos te ver.


  Maak melding

 7. Heel ondiplomatisch uitspraak van een bewindvoerder. Zelke dingen moet je tijdens onderhandelingen op collegiaal of interdepartementaal niveau regelen. Dit lijkt meer op een populistische uitspraak om met de militairen politiek te drijven. Zo kan je het denk en werkniveau van de politici in Suriname nameten.


  Maak melding

 8. Ze doen weer stoer daar aan de andere kant van de oceaan. Laat me toch niet lachen. Een leger heeft en vaardigheden en materiaal nodig. En de surinaamse vaardigheden vallen in het niet bij de nederlandse vaardigheden. En dan heb ik het nog niet over materiaal. Jungletraining is slechts een marginaal onderdeel van het totale nederlands defensie apparaat. Ze vergeten gemakshalve dat de nederlandse militairen niet alleen in suriname jungletrainingen ondergaan maar ook in andere tropische werelddelen. Typisch suriname. Ze hebben nooit gehoord van een sterkte/zwakte analyse van hun eigen product in vergelijking tot aanbieders van hetzelfde product. Ze beginnen zich veel te vroeg rijk te rekenen. Sukkels, dombo’s, minkukkels.


  Maak melding

 9. Worden ze nu eindelijk waker in Suriname?De minister zou bij het begin van de activiteiten gezegd hebben zo veel verlangen we van jullie. Het is zo, de Hollanders willen alles voor haast niets hebben en ben je stom dan val je er in.Het is maar kruimeltjes te aanvaarden,je moet je niet te goedkoop verkopen. Ik vraag me steeds af waarom gebeuren steeds zulke dingen in Suriname wie onderhandeld en wat zegt het parlement? hoe voorbereid zijn de mensen die onderhandelen? Het schijnt naar wat ik nu vele jaren heb kunnen mee maken, dat men een te zwakke positie in neemt,men moet zakelijk naar voren toetreden.


  Maak melding

 10. Prik, blijf dan weg met je handel. Waarom is uitgerekend dit altoos getergd land dan zoooo interessant als oefengebied? Suriname zit echt niet te wachten op een stel afgeschreven gevechtslaarzen, drietonners, achterhaalde computers en wat dies meer zij. Alles wat zij achterlaten is door en door gebruikt. Dan gaan wij nog liever met trots ten onder.


  Maak melding

 11. Takie nanga doe zijn 2 zaken. Mensen als Fernald zijn wij eerder tegengekomen. Luister niet naar wat ik zeg, maar kijk naar wat ik doe. Grapjassen., alsof ze dit alles niet eerder hebben geweten. Gauw tevreden zijn ze met kruimels, of een wandeling door het Binnenhof en go pronke met de fotos.Wat heb je in het Leger geinvesteerd defensie minister?. Haast niets.


  Maak melding

 12. wat een poppen kast
  heeft suriname ook een leger???
  ik denk van niet.
  ze hebben alleen een paar mannnen die een groene pak aanhebben die een dikke slaris onvangen voor de rest doen ze niks of beter gezegd ze kunnen helemaal niks.
  zijn die dan militairen.
  een militair beschermd land en volk eerst moeten dat tussen hun oren knopen dan zich zelf leger van suriname noemen.
  trouwens komen ze niet verder dan zanderij terwijl brazilianen suriname leeg plunderen.
  wat een steletje sukkels

  palu


  Maak melding

 13. het leger bestaat uit steuntrekkers die zo nu en dan bivakeren in het oerwoud komen ze naar huis alwaar ze een weekje slapen in hun hangmat en geld van de hardwerkende belastingbetalers incasseren klote zooi daar.


  Maak melding

 14. Beste Pinto,
  Laat me niet harder lachen hoor. Alleen bij het zien van de surinaamse militaire defilé tijdens evenementen wil je spontaan gaan huilen. Die gasten stralen helemaal niks uit. Het surinaams leger is gewoon werkverschaffing hoor. Als je toevallig voorbij de memre boekoe kazerne loop en je laat een scheet, duiken de militairen al weg en beginnen te schieten. Ontactische schietgrage domme krachten zijn het.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.