Surinaams parlement verzandt in debat over quorum

12

PARAMARIBO, 7 nov – Het parlement raakt maar niet uit de Babylonische spraakverwarring rond het eigen quorum. Hoeveel leden aanwezig of tegenwoordig moeten zijn, wat aanwezig of tegenwoordig betekenen, het is zo gek niet te bedenken of er wordt over gedelibereerd in het Surinaamse parlement.

Het is hem allemaal gedaan om het eigen gelijk in het oeverloos debat over quorum. Opmerkelijk is het gemak waarmee standpunten worden ingewisseld. Politici die eerder principieel vonden dat quorum de verantwoordelijkheid is van het gehele parlement, slaan als een blad om. Degenen die ooit beweerden dat de coalitie zorg heeft te dragen voor het aanvangen van vergaderingen, zien het nu anders.

Dat heeft veel te maken met de inwisseling van posities. Als je in de coalitie zit, zul je niet makkelijk toegeven dat je niet genoeg in huis hebt. Wanneer het regelmatig voorkomt dat vergaderingen niet doorgaan, valt het dan makkelijker anderen ook verantwoordelijk te stellen. Onder zulke omstandigheden wordt het bespreken van wat voor onderwerp dan ook, bijvoorbeeld quorum, een helse taak.

12 REACTIES

 1. Ontbind het parlement, heb ik eerder al gezegd. klinkt raar maar dat ding deugd al jaren niet. dus het bestaat wel in theorie, maar in de praktijk hebben we niks aan, behalve dat het een geldverslindend en log apparaat is.
  wat voor zinnigs hebben ze ooit gedaan?
  het is ook geen front of ndp of bosje kwestie, tijdnes geen enkele kabinet heeft dit apparaat goed gefunctioneerd. Eerlijke mensen zitten er niet, ze hebben allemaal boter op hun hoofd. 2 toppers van het parlement zowel van oppositie als coalitie zijn moordenaars, brandstichters, verkrachters (van bouta weet ik het niet)drugsdealer en zijn internationaal gezochte criminelen.
  Vroeger maakte bouta zelf wetten (decreten) of we het leuk vonden of niet maar het werkte beter dan het kinderlijk gehannes in huidige parlement.
  van de financiele kosten van het huidige waardeloze parlement/poppenkast (parlementariers tot schoonmaakpersoneel en onderhouds en logistieke kosten van het gebouw) kon elke maand een school gebouwd worden in suriname, wegen gebouwd of geasfalteerd worden, landbouwboeren voorzien worden van middelen. etc etc.


  Maak melding

 2. Het Parlement heeft zelf het bewijs geleverd dat zij niet in staat zijn
  rationeel het land te regeren. Dit be-
  tekent dat het doormodderen met een systeem die de kolonialisten hadden achter gelaten niet deugd. Overigens het gehele Hollandse systeem is een
  ondeugdelijk systeem. Een ander belangrijk punt n.l hte reschtsysteem is
  een Hollands systeem gebaseerd op macht-
  wellust. Het Recht moet niet te koop zijn. Het moet grondwettelijk toegekend
  worden. Ieders zijn recht. Ouderdomsrecht
  op levenslange pensioen moet gegarandeerd
  worden evenzeer recht op geneeskundige
  verzorging. Vrijheid op Onderwijs is een
  positief recht. Het moet worden toege-
  staan. Wie gaat dit alles financieren?
  Hioervoor is nodig een actief werkende
  bevolking. Politiek heeft slechts de taak deze rechten te garanderen.
  In een multiculturele samenleving met
  verschillende Volksgroepen(stammen) is het
  centraal geregeerde systeem een hinder
  in de ontwikkeling van de positieve
  Volksgemeenschappen.
  Als een Parlement niet in staat is over haar eiegen werkzaamheden te be-
  slissen; hoe zal het in staat zijn een
  land vol problemen op te lossen.
  Het enige antwoord is; het invoeren van
  een Federaal Systeem zoals die van
  Zwitseland, Canada, India, U.S.A en België. Vanaf 1975 heeft Suriname geen
  positieve ontwikkeling gekend. Na de Onafhankelijkheid kwam de militaire dic-
  tatuur, daarna diverse machtwellustelingen
  aan de macht met dictatoriale bevoegd-
  heden.
  Om Suriname te helpen uit deze ellende
  te ontsnappen is nodig een nieuwe Fede-
  rale Grondwet. De Volkeren van Suroiname moeten meer vrijheid krijgen
  om zich zelve te zorgen en niet af-
  hankelijk te zijn van de regering. De
  regering is de dienaat van de Volkeren. Alleen zo zal Suriname gered kunnen worden voor onze kinderen voor
  de komende generaties met een perspectiefvol toekomst. De Hollandse
  centraal geregeerde democratie is een
  grote comedie. De rechten van indi-viduele burgers worden met dit systeem
  niet erkend. Het zijn machtwellus-telingen. In Suriname hadden zij niet
  veel terecht gebracht dan onderdrukking
  en dictatuur. Vrijheid en kennis moeten wij hebben. s.gonesh.


  Maak melding

 3. Als quorum een probleem is in de Surinaamse politiek dan is er zeker niet voldoende interesse in de politieke onderwerpen. Voor een gewone vergadering of horing zou quorum geen probleem hoeven te zijn. Bij een vooraf aangekondigde stemming moet wel een toereikend aantal leden aanwezig zijn voor een geldige democratische stemming. Bijvoorbeeld de helft van de leden plus 1.


  Maak melding

 4. Dit krijg je als je koste wat kost een coalitie wil vormen zonder genoeg draagkracht, die Dans Macabre neemt ergere vormen aan en deze grappenmakers gaan ervanuit dat de oppositie quorom verleent, Nee Front daar moet je zelf voor zorgen, In elke gezonde democratie regeert de meerderheid alleen in Suriname probeert een enge kleine minderheid te regeren.

  Bouterse zei al ik doe niet mee met die poppenkast en hij heeft weer gelijk.

  Trouwens die Babylonische spraakverwarring heeft Front te danken aan al die gasten die niet verder zijn gegaan dan de lagere school.


  Maak melding

 5. Wil de Surinaamse Obama nu opstaan??!!!
  Gek wordt je van deze “oude politiek”-dames en heren in het Surinaamse Parlement. Hoef je als samenleving niks meer van te verwachten. Niks, niks maar dan ook helemaal niks!!!


  Maak melding

 6. het moet verplicht worden dat iedereen die door het volk is gekozen en een salaris verdiend gewoon aanwezich moet zijn om de balangen van het te behartigen en niet hun eigen belang dat geld voor iedereen .


  Maak melding

 7. Het kinderlijk gedrag en de huichelarij van bepaalde figuren moet nu echt ophouden….denken deze figuren dat zij nog steeds in de jaren ’50 ’60 of 70 leven’…door te denken als ‘ezels’ dat de bevolking hierdoor dom te houden is.

  Vooral die Rogger hij moet ermee ophouden hij is een verschikkelijk mens.


  Maak melding

 8. De exorbitant duur betaalde krachten houden zich bezig met minor things, terwijl die voorzitter niet eens snapt waar het om gaat. Een grotere schande bestaat nauwelijks.


  Maak melding

 9. Het heeft dus geen zin om op volks-vertegenwoordigers te stemmen die niet veel in het parlement aanwezig zijn. Hoe kun je het volk democratisch vertegenwoordigen als je vaak afwezig bent ? Dus gewoon op naam openbaar bekend maken hoe vaak iedere vertegenwoordiger aanwezig was. Ook het salaris afhankelijk maken van de aanwezigheid. Als men als kleine kinderen doet dan moet men ook maar als kleine kinderen behandeld worden.


  Maak melding

 10. Tijdens een straatintervieuw wist de gemiddelde Surinamer niet eens wie Obama is!!! Omaba, Owaba, weet ik veel! Vraag me niet hoor, mi no sabi!!! En ze gaan kletsen in de DNA over quorum? Het volk weet niet eens waar over het gaat! Politiek gezien staat het Surinaamse volk op het nulpunt. Arm volk.


  Maak melding

 11. In Suriname’s Nationale Assemblee wordt het duurtst betaalde Spreekbeurten kontest ter wereld gehouden en niets anders dan dat.Helaas weer jammer dat er zoveel TIJD + GELD verspilling met minachting voor land en volk mee gepaard gaat.Surinamers kiezen elke verkieziezingperiode niets anders dan landgenoten die prachtige toespraken hebben leren houden sinds Jurassicpark en anderen die prachtig hun mond weten te houden zodat men nooit weet dat ze ook aanwezig zijn,dokken noemen we dat!Sommigen hoor je steeds,anderen hoor je nooit,ga maar na hoeveel van ze jij kent en van wie je nooit hebt gehoord.Deze duur betaalde 51 zogenaamde volksvertegenwoordigers wiens salarissen door de bevolking wordt betaald om hun belang te dienen moeten elke cent terug betalen als ze niet slagvaardig participeren omdat het zeer oneerlijk is tegenover hen die mandelijks een deel van hun salaris afstaan en poppenkasterij of vechtpartijen in plaats daarvan ontvangen.Suriname’s grondwet moet nogsteeds herzien worden omdat 33 jaar na 25 nov. 1975 er onvoorstelbaar veel angels zijn die uitleg behoeven en Dinossauriers als Otmar Rodgers de grootste moeite kosten om in een vrij en onafhankelijk Suriname z’n weg te vinden waardoor er nu weer een quorum kwestie aan de hand is en niemand kan iemand uitleggen wat er staat geschreven in lettter en geest.Ik kan ook nogsteeds nergens in die grondwet terugvinden wie en hoe een President afgezet wordt dan door natuurlijk verloop of eigen beslissing.Aan het eind van de vorige eeuw heeft Jules Albert zelf ontslag genomen maar nergens staat op welke manier men hem kon afzetten,dus dat na mie torie!Opo kondremang oen opo,huiswerk lai sref srefie!
  Soso kraktie,
  Dick Tjon


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.