donderdag, februari 22, 2024
HomeOnderwerpenNatuurKwikvergiftiging houdt Suriname niet uit de slaap

Kwikvergiftiging houdt Suriname niet uit de slaap

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 2 sep – Suriname ligt nog niet echt wakker van het sluipende gevaar van kwikgebruik. Dit stelt de afdeling van het Wereld Natuurfonds voor de Guyana’s, WWF Guianas. De gevolgen van het massale gebruik bij het winnen van goud lijken nog niet echt doorgedrongen. Vandaar ook de toenemende dreigingen.

Hier en daar wordt al verslag gedaan van vergiftiging van individuen. Maar ook hele leefgemeenschappen worden bedreigd. “We zijn nog steeds bezorgd over de goudwinning in Suriname vanwege de methode van zoeken met kwik”, zegt WWF-functionaris Jerrel Pinas. Onlangs nog heeft de Organisatie van Inheemsen in Suriname, OIS, groot alarm geslagen.

In het Inheemse dorp Apentina blijkt niemand meer rond te lopen zonder kwik in het lijf. Het gaat dan om hoeveelheden boven het internationaal toelaatbare maximum. Tragisch is dat Apentina zelf niet ligt in gebied waar gemijnd wordt. Het gif is van elders de rivier in geloosd en door de bewoners met consumptiewater ingenomen. “Ik heb goede hoop dat de overheid vat krijgt op het geheel. Maar dan moet meer worden samengewerkt met alle betrokkenen”, aldus Pinas.

opening
Fernandes Express
Caribbean Party

15 REACTIES
 1. Niet Suriname maakt zich niet druk over kwikvergiftiging, maar het appartheids-regiem v/h front is totaal niet geinteresseert in het lot van het Surinaams volk…

  Onze nakomelingen zullen hen vervl…..!!!


  Maak melding
 2. Jammer genoeg beseffen ze niet dat dit een tijdbom is onder de surinaamse samenleving die een grote impact zal hebben op de gezondheid en ook grote economische schade zal toebrengen aan het land!
  De Inheemsen die er nu al mee worden geconfronteerd zijn samen met de Marrons de eerste slachtoffers.
  Eerst werden ze opzettelijk uitgeroeid met pokken nu is het met kwik!
  Dit is onze dank aan hun, dat we ons hebben mogen vestigen in hun land!!
  Het is een ongehoord schandaal dat de binnenland bewoners worden verziekt door activiteiten waar de gehele surinaamse samenleving geen enkel voordeel aan heeft!
  Triest is dat in veel gevallen de Marrons er zelf debet aan zijn aan deze ramp!


  Maak melding
 3. Kwik is net zoiets als straling – men ziet het niet, men ruikt het niet maar op den duur gaat men er wel aan dood. En van een kwikvergiftiging wordt men kierewiet.

  In 1995 deed ik al een voorstel aan El Vene om in het binnenland, voor eigen rekening, een mobiele destillatie-unit te exploiteren. Een vergunning voor dat project heb ik niet gekregen.

  En nu, 13 jaar later, maakt men zich nog steeds geen echte zorgen over kwik in het milieu, net zomin als over de opslag van enorme hoeveelheden cyanide die tot lengte van dagen in kunststof tanks in het binnenland blijven liggen opgeslagen… 🙁


  Maak melding
 4. Allicht . Voor de mensen die er niet direct mee te maken hebben is t een “ver van m,n bed”realiteit die als informatie beleefd word ,tje poti te roepen en over te gaan tot de orde van de dag. Dit terwijl t niet alleen om de bewoners van die gebieden gaat, want ook in de binnenstad waar er veel goudsmederijen /bedrijven/winkels die met kwik werken ,zijn er hogere concentraties gemeten. Pas als er kinderen geboren zullen worden met allerlei “onverklaarbare” aandoeningen, misvormd, gehandicapt, tumoren, met hersenaandoeningen of er veel mensen aan kanker overlijden , zal t lampje gaan branden . Maar dan is t mooi te laat, want t gaat niet van de een op de andere dag.
  Wakker worden , mensen t gaat om uw eigen gezondheid , en niet alleen van inlandse bewoners. Let op uw zaak; beter ongerust en alert ,dan nonchalant .Gezondheidszorg is al duur genoeg, en zal niet te betalen zijn als dit verder uit de klauwen loopt. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, want pijn lijden bij kanker is echt geen prettig vooruitzicht. Dus om vinger aan de pols te houden is een mogelijkheid de ministers van Volksgezondheid, Justitie en Politie te bombarderen met emails,brieven of smsjes tot ze in beweging komen en blijven om dit gedonder met kwik te stoppen. Ze zijn ook uw ministers , ook al zouden ze niet tot uw favoriete partij behoren, dus moet u t met hen doen.


  Maak melding
 5. ik heb al eerder aangegeven dat kwik een sluipende moordenaar is die de gehele binnenlandse bewonders zal treffen.
  Waarom de perlementsleden uit het binnenland dit niet zien en niet aankaarten is voor mij een raadsel.
  Zelfmoord heet dit.
  Wel wordt bij operatie sweep uitdrukkelijk gepleit voor het illegaal winnen van goud door deze zelfd heren. en als het om planten van obe-bomen in het binnenland gaat(chineze bedrijf)die niet vervuild met kwik en ook ontwikkeling voor langere termijn is wordt het compleet gedwarsboomd en eindigd het plan in de prullebak.
  Welk belang dienen de heren van het binneland. Hun eigen of voor het gehele binneland.
  De tijd zal leren,
  Verminkt geboren kinderen hebben we nu al geconstateerd.
  De rest volgt.
  Als een ieder buikpijn begint te krijgen dan zullen we het weten.
  Hou a.u.b. zo snel mogelijk op en breng wetgeving voor gebruik kwik.

  controleer de bedrijven die kwik importeren, pas dan zul je zien hoeveel kwik in de rivieren van suriname verdwijnt.

  En die heeft nog zeker 20-30 jaar zziekmakende effect op de binneland bewonders.
  Papo


  Maak melding
 6. Wanneer het op technische-/chemische kwesties aankomt reageren wij niet, uit blijkbaar pure hufterigheid. Ach het zal niet zo een vaart lopen totdat het noodlot weer toeslaat. Zo kon ook een DC 8-63 crashen, bestuurd door een bejaarde piloot!

  In deze zitten die kwikhandelaren hartje Paramaribo die troep aan de man te brengen. Doordat die weer op hun beurt weer een dikke vinger hebben in die politieke-pap gebeurt er gewoon niets. Op de de hoek van de latourweg en zo genoemde Kennedy highway wordt sinds jaar en dag door kwik geaffecteerd anjoemara aan de bevolking gebracht. Un tjaaaaaring!!!!


  Maak melding
 7. Denk niet dat het alleen maar de binnenlandse bewoners zijn, die getroffen zullen worden. Het kwik stroomt via de rivieren ook naar de kuststreken. Vis, garnalen, landbouwprodukten zullen vergiftigd raken en niet geschikt meer zijn voor consumptie en zeker niet meer voor de export. Het kan een economische ramp worden.

  Helaas denkt men in Suriname alleen maar in het heden, een toekomst visie ontbreekt bij vele politici in zeer grote mate.


  Maak melding
 8. En nu moet Nederland maar een onderzoek instellen naar alle importproducten uit Suriname van verse vis tot groenten van wild vlees tot gedroogde vis en een import verbod uitsturen totdat is bewezen dat er kwikvrije groenten en vis aanwezig is


  Maak melding
 9. Harry (no. 4), men ligt alleen wakker van verhalen die in NL een hoog Privé of Story gehalte hebben. Met sensatie kan je immers scoren.

  Voorlopig gaat het om een sluipend gevaar.
  Nu is het nog “wie dan leeft, wie dan zorgt” of men denkt wellicht dat niet niet zo’n vaart loopt.

  Als men op grote(re) schaal verKWIKt wordt, komen de reacties of woede uitbarstingen vanzelf wel.


  Maak melding
 10. Kwik kan iedereen doden, zelfs in de stad.. sluipend emidemie. Suriname is al verdoemd en de overheid ziet dat nog niet totdat hun eigen kleinkinderen verminkt worden geboren ..tjonge wat een ramp. NU handelen en hard handelen zeg ik !!

  Ptaka


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES