dinsdag, april 16, 2024
HomeNieuws uit SurinameSurinamers worden makkelijker grondeigenaar

Surinamers worden makkelijker grondeigenaar

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 aug – Burgers zullen voortaan makkelijker eigenaar kunnen worden van een stuk grond. Dit zegt minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer. De rompslomp rond overdracht zal dan minder tot frustraties leiden dan nu het geval is.

Het kan soms jaren duren eer verkoop van een stuk grond of een erfenis kan worden afgerond. Eigendom van grond is tot nog toe beperkt beschikbaar. De andere titels, erfpacht of grondhuur, leggen strikte grenzen aan het bezit. Beide worden gehandhaafd, maar wie wil mag zijn titel omzetten. Er hangt wel een prijskaartje aan. “Men gaat alleen betalen voor de grondwaarde”, zegt Jong Tjien Fa.

Het heeft er dus niet veel van dat de vrees voor torenhoge prijzen gegrond is. Burgers zijn bang dat de meerwaarde van hun huis zal worden meeberekend. Jong Tjien Fa vindt dat ook gekeken moet worden naar andere voordelen. Zo zal de overheid niet langer gerechtigd zijn de grond in te trekken als niet binnen een bepaalde periode wordt gebouwd. “Met het eigendomsrecht vervalt de cultuurplicht.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

13 REACTIES
 1. Nog laatste kans probeer die mannen van Somo te paken
  De laatste kans om soveel wat se kunne te stelen
  Alle maniere om geld te paken neme ze
  Ding sma diesie no habie sjing
  Bouta for president
  NDP Forever


  Maak melding
 2. Het omzetten van huur en erfpachtgrond in eigendomsgrond zal ervoor zorgen dat de prijzen in het algemeen flink gaan zakken, omdat er een overvloed is aan huur en erfpachtgrond en een schaarste aan de zeer dure eigendomsgrond. Er is dan veel meer aanbod dan dat er vraag zal zijn.

  Gestolen huurgronden kunnen door politici nu ook makkelijker omgezet worden in eigendomstitel. Waardoor iets meer aan te verdienen valt. Ze vergeten wel dat de waarde flink gaat zakken doordat er een enorme aanbod zal zijn met name aan buitenlanders die alleen maar eigendomsgrond kunnen kopen.

  Al met al is dit wel een goed zaak voor het volk en jammer voor de kapitalistische speculanten, die hun vastgoed beleggingen flink in waarde zal zien dalen.


  Maak melding
 3. Ik denk er dualistisch over: Ik ben blij dat de procedure om landeigenaar te worden wordt versoepelt maar aan de andere kant moet men niet zo makkelijk afzien van de cultuurplicht,dit bevordert het in cultuur brengen van de percelen niet,wel moeten we naar soepele leningsvoorwaarden zodat degenen die niet sterk zijn bij kas toch een mogelijkheid hebben om te bouwen of het in cultuur brengen van gronden.


  Maak melding
 4. Ik denk niet dat de regering hiermee een hoop problemen zal oplossen. Sterker nog zullen grote stukken percelen door regeringsfunctionarissen toegeeigend worden en vervolgens, verkaveld en verkocht worden. Dit is natuurlijk een omzeilde weg om weer eens staatseigendommen toe te eigenen. Dat percelen makelijk overgedragen kunnen worden van de ene familielid naar het andere is noodzakelijk. De mensen bij de domeinen hebben in de meeste gevallen “lekkers” nodig om het proces te versnellen omdat alles duur is en elke schakel betaald en omgekocht moeten worden voordat het perceel overgedragen kan worden. Mijn perceel duurde 13 jaren voordat ik een beschikking kreeg. (vader op zoon)En dat is bestwel kort voor velen.

  Wat de achterliggende gedachte van deze minister is dat wanneer je een stuk perceel gekregen heb van je partijgenoten dat je nu makkelijker eigenaar zal worden en dat je het perceel makkelijker kan verkopen aan derden. Dat de waarde af neemt of toe zal nemen maakt verder niet veel uit. De boeven hebben contant geld nodig. Dus een omzeilde weg is op zijn plaats. Dat hiermee een deel van het problematiek van het volk minder wordt is logisch. Gebeurd dat niet dan zal er weer met de vinger aangewezen worden dat er geplunderd wordt. Nu krijgt het volk een verlichting zodat ze niet hoeven te klagen en de grote dieven kunnen nu vrij en blij plunderen. De komende regeringen kunnen deze toegekende percelen dus ook niet makkelijk intrekken.

  simple oplossing…grondhuur handhaven en een ieder een stuk toekennen en de grondhuur verhogen. Dit brengt wat meer geld binnen.


  Maak melding
 5. Dit zegt minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer.
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.
  Wie gaat deze buitenlanders vertrouwen.

  Ik neverrrrrrrrrrrrrrr fufurman dan moet ik geloven…… nooit !


  Maak melding
 6. Ik zit momenteel in Frans-Guyana en het blijkt heelveel makkelijker om aan een (groot)stuk grond te komen dan in mijn geboorteland Suriname. Er zijn dan ook veel mensen uit sarramacca die er een stuk grond bezitten in o.a. Montsinnery.Eind 2008 is de brug bij Saint Georges De L’oyapogk tussen Brasilië en Frans-Guyana (hopelijk) gereed.


  Maak melding
 7. NDP FOR EVER en SNIK TERE kennen jillie het geval MANGLI nog die rommel van een DEMON heeft zoveel jr bij NH gezeten en kon niets terug draaien. Verder zal ik je in herinnering brengen dat daar(dus door deze kwestie) Bouta nanga Bosje porie.

  Bouta no bing lobieding sanie sa Alibuks bing doe, maar a geweldig Bosje tak ope akoelie no e gwr joe e gwe en weg was ons met de hand gemaakte ad—vies—-zeur(adviseur)want hij zeurde in bosje aai.

  Leg me uit pe ding boef de echt in soortoe parij, Te Parmisser kong gaat hij heeeel veeeel voor jullie doe vooral gie blaka sma na soso nep-nationaal belang o tikie oenoe.


  Maak melding
 8. Ik bedoel ons met de hand gemaakte adviseur van STAAT. zo gauw als hij bedacht was zo gauw was hij weer verdwenen.

  Mensen laat je niet voor de gek houden. Ze hadden toen niets gedaan ze zullen nu ook niets doen.

  Kalloe krijgt weer een baan bij de bank en verkoopt ons valuta weer voor 1,80. Gobardan gaat weer naar H.I. Djawala wordt weer DNAAA voorzitter daarna volgens mij de eeuwig durende no.2 Jenny Simons op de NDP lijst,want we zien het toch elk ander NDRer vliegt haar voorbij .

  Alleen als no2 (buitenvrouw) geniet je het meest. Blijf maar mappendraag(ster)(een vallende).


  Maak melding
 9. zij die altijd hun reacties geven op bepaalde onderwerpen wil ik vragen als alles altijd politiek bekeken moet worden, ik zie bijna altijd een reactie van ndp forever,geef jou eigen mening,kom bijv.met oplossingen die kunnen helpen bijdragen aan een beter Suriname we zitten aan de zijlijn kritiek te leveren,want voor oplossingen zal de NDP of beter gezegd het mamoetblok ook niet voor zorgen,stel dat het blok ook aan de macht zou en het ook niet goed zou gaan zal er dan met de vingers naar deze coalitie gewezen worden dat zij het niet goed hebben aangepakt,maar zo zullen we steeds met een beschuldigende vinger naar elkaar wijzen,en ik mezelf de vragen stellen van wanneer er daadwerklijk een oplossing voor mijn gelief Suriname zal komen.


  Maak melding
 10. Waarvoor is er een kantlijn/zijlijn???Ik hoef geen enkel oplossing te bedenken/geven.

  Er kan niet door jullie door gedacht worden en jullie weigeren de oplossingen die gegeven worden aante nemen.

  Het is altijd fout of het van de andere kant afkomstig is. Het is altijd politiek water BIJ JULLIE speelt.

  Wordt je moe on te horen dat het daar (jaren 80)begonnen is dan sorry jere, maar ik heb niet gelogen.

  West SU was fout toen jullie kwamen. Het werd eigendom van DDB.vandaag de dag weet/zie je de achteruitgang van het land m.n de stagn.in dat gebied,waar wil je het over hebben? Wie kaatst moet de bal verw8ten
  Je zal moe worden en blijven.


  Maak melding
 11. Beste mensen, het idee op zich is leuk ;maar kan de politiek vertellen, op welke manier de burgers,die een stuk grond willen kopen, aan leningen kunnen komen? Want alleen degenen, die kapitaalkrachtig genoeg zijn of een goedbetaalde baan, zouden zich dat kunnen permiteren. Om niet te spreken van het principe: ons kent ons. Laat de overheid eerst met een goed plan komen, waarin er duidelijk wordt aangegeven, dat ook de laagbetaalde beroepen, zoals schoonmaakster of wachter, ook een redelijke kans maken om een stuk grond te kopen. het recht moet niet voorbehouden blijven bij een kleine groep en hun aanhang. Wij benne en blijve benieuwd.


  Maak melding
 12. Suriname is 5 keer groter dan Nederland en met een heel weinig inwonertal. Geef iedereen een stukje grond en maak iedereen gelukkig. Maar nee hoor, onze leiders willen alles voor zichzelf. Ikke ikke ikke en de rest stikke


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES