Ontwikkeling Suriname slaat naar het zuiden uit

53

PARAMARIBO, 2 aug – De positieve ontwikkeling die Suriname doormaakt vindt meer en meer zijn weg naar het zuiden. Dit zegt president Ronald Venetiaan. Het asfalteren van de weg naar Afobakka moet dit doel hard gaan maken. Ruim honderd kilometer wordt de komende tijd toegankelijker gemaakt.

De laterietlaag die de afgelopen decennia het beeld overheerste op de weg naar het zuidelijk deel van Suriname, zal plaatsmaken. “Voor ontwikkeling en vooruitgang”, zei Venetiaan bij het startsein. Het is als het nogmaals openleggen van een gebied waar behalve tienduizenden Surinamers wonen, ook onder meer het stuwmeer en de waterkrachtcentrale zich bevinden.

De centrale zal in de toekomst een nog grotere rol spelen in het veiligstellen van de energievoorziening. Het asfalteren krijgt dan ook een extra dimensie. Een groot deel van de toeristische trekpleisters bevindt zich ook in de omgeving. Nu al wordt ingespeeld op de veranderingen. De ooit aan de natuur overgelaten wegzijden, worden in hoog tempo ontwikkeld. “Het is geen verkiezingsstunt, het project had al eerder moeten aanvangen”, aldus Venetiaan.

De financiering heeft langer op zich laten wachten dan voorzien. Intussen is een regeling getroffen met de Chinese Exim Bank. Die financiert het grootste deel van de benodigde ruim honderd en vijftig miljoen dollar. Het werk is toevertrouwd aan de Chinese aannemer Dalian. Voor de vlotte voortgang worden ruim honderd arbeiders uit het vaderland naar Suriname gehaald.

53 REACTIES

 1. Deze regering wil gewoon niet achterblijven ten opzichte van Jules Weijdenbosch die toen de twee bruggen heeft laten bouwen.Maar bij deze activiteiten werden er GÉÉN Hollandse arbeiders geimporteerd evenals toen bij de bouw van de Affobakka-stuwdam werden er ook GÉÉN extra Amerikanen binnengehaald.Het is de hoogste vorm van minachting naar het Surinaamsevolk toe.


  Maak melding

 2. Ter vergelijking een citaat uit het boek:

  “DE UITBUITING VAN SURINAME” verschenen in oktober 1970

  Op 1 Juli 1863 weergalmden eenentwintig kanonschoten ten teken dat de wettelijke slavernij was afgeschaft.

  Er werd toen koortsachtig gezocht naar een oplossing voor het arbeidersvraagstuk dat ongetwijfeld ontstond na de afschaffing.Die oplossing werd toen gevonden in een in 1870 gesloten overeenkomst tussen Groot Brittanië en Nederland waarin de werving en verscheping van kontraktarbeiders uit Brits-Indië ten behoeve van de nederlandse plantages werd geregeld.In 1873 begon een omvangrijke emigratie.De nieuwe arbeiders bleven echter Britsonderdaan.Er volgde heftig verzet vanuit Brits-Indië vanwege deze immigratie-politiek.De nederlandse regering was toen genoodzaakt mensen uit een andere kolonie te halen en het oog viel op het volkrijke Java.In 1878 werden er weer arbeiders geworven,maar nu uit Hongkong.Na een kontraktueel vastgestelde periode van vijf jaar konden alle immigranten kiezen tussen een door de overheid betaalde terugreis of blijvende vestigging in Suriname.De in totaal 50.000 geworven mannen vrouwen en kinderen werden à raison van 60cent per dag en minimale toewijzingen aan sociale voorzieningen en grond voor eigen voedselvoorziening ter beschikking gesteld van kultuurondernemingen zoals de Nederlandse Handelmaatschappij.De achtergebleven elite kreeg niet alleen een goeddeels gereorganiseerde infrastructuur te benutten,maar werd ook voorzien van burgerlijke juridische bevoegdheden die haar inschakelden in het bestuur van de kolonie.


  Maak melding

 3. Ja zeker nu die weg er is is de afstand tot de stad een stuk kleiner.
  Het zal voor die gebieden een belangrijke sociaal economische stimulans zijn. Ze zullen opbloeien.


  Maak melding

 4. Leugens regeert in deze tijdperk.
  Wat Vene praat zijn holle praatjes…en leugens…en weggegooid geld…
  Wijdenbosch heeft meer IQ dan samen Vene en Sardjoe..


  Maak melding

 5. Honderd en vijftig miljoen dollar lene se voo asvalt
  Dan zijn er soveel mense in de stad die arm sijn
  Ga liever ete geve aan die arme mensen tog
  Die front regering is gewoon slegt voor de mense van de lant
  Praatie na monie of gie ding sma njang
  Bouta for president
  NDP Forever


  Maak melding

 6. “Het is geen verkiezingsstunt, het project had al eerder moeten aanvangen”, aldus Venetiaan.

  waarom moet deze de nadruk leggen op geen verkiezingsstunt,en wat voor politieke stunt is het dan wel.komt de vier sterren hotel van kersten nog op berg en dal.of is dit puur bedrog om de mensen van sranan:dede kondre(berg en dal)te bedonderen


  Maak melding

 7. De regering front is netso die slavedrijvers van vroeger
  Se wille gewoon 100 chieneesen goedkoop late werken
  Se wete dat geen enkele kondremang gaat werken voor soo klein beetje sente
  Se moete gewoon eigen kondremangs goed betale
  A regering moesoe sorgoe oene sma moro boeng
  Ding no moesoe tekie sneesie sravoe
  Bouta for presedent
  NDP Forever


  Maak melding

 8. Goede zaak, uiteraard dit had al jaren geleden moeten gebeuren!!!

  Rechts rijden invoeren moet een volgende beslissing zijn voor aansluiting bij de rest van de Amerika’s!!!…

  Dit is voor Suriname zoals de transamazone weg was voor Brazilie, het onsluiten van het binnenland en dan met name Centraal Suriname!!!
  Dat daarvoor Chinezen moeten worden gehaald, is helaas jammer en spijtig maar dat is nu eenmaal de eis van China voor het ontvangen van haar ontwikkelingshulp.


  Maak melding

 9. Suri’s zelf zullen deze boete moeten betalen van Opa Ruro.
  Zoals u kunt begrijpen wij lenen…verkopen grondstoffen ook gratis mee….dan nog erbij 250 miljo. Usd terug betalen….maar nog steeds geen behoorlijk arbeid/werk en of arbeidsonderricht voor de arme Indiaan of bosbewoner.

  Nogmaals a tori disi smeer takru gi unu.


  Maak melding

 10. hoeveel arbeidsplaats levert dit project op aan surinamers?
  niet alleen aan de economisch ontwikkeling prioriteiten verlenen maar ook aan de natuur die uit balans gehaald zou kunnen worden.
  de natuur is al in grote mate verpest. denk maar aan kwiklozing in de gebieden waar goud op onverantwoorde wijze wordt gewonnen,
  suralco die, die alleen maar gefocust is op gronstof voor hun produktie en het land, nadat het uitgeput is zorgeloos achterlaten. mag ik aannemen dat er verstandelijke afwegingen zijn daan? wat zal het rendement van dit project voor het milieu? de schade van grote projecten als deze hebben heelvaak gevolgen voor het eco-systeem. Suriname is zeer intrek voor eco-toerisme,zou extra aandacht daarvoor niet effectiever zijn? De wereld is angstig van wege opwarming van de aarde staat suriname ook bij stil? Coronie wast al jaren af, wordt er serieus wat aan gedaan of denk men ‘laat Godswater over Godsakker vloeien.
  over tienjaren zullen de kinderen op in de school banken wel weten waar het cocosdistrict van suriname was en ook zien waar de vegitatie tussen paramaribo en brokopondo was.


  Maak melding

 11. Als het maar niet nog een racebaan wordt zonder controles en zonder onderhoud van de wegen. als de wegenvoorbestemd zijn om zonder onderhoud opnieuw binnen paar jaar de gevaarliijkste weg te worden door onregelmatige afwisseling van harde en zachte wegdek en gevaarlijke kuilen kan je net zo goed de wegen laten zoals ze nu zijn en het geld aan de bevolking geven.


  Maak melding

 12. Is de asfalatering van de weg naar Affobaka, een economische ontwikkeling die naar het zuiden gaat?Zelfs een Hollandse VMBO leerling kan beter uitleggen wat de betekenis is van een economische ontwikkeling.De uitspraken van Venetiaan moeten hem politieke voordeel opleveren.Helaas trappen er alleen maar domme mensen in dit soort priet-praat.


  Maak melding

 13. is met de bouw van de wijdenboshbrug commewijne soms economisch opgebloeid. En dan bedoel ik of er industrie, landbouw, visserij ect. ect. bijgekomen dan wel uitgebreid is?


  Maak melding

 14. nr. 1 ik zou je beleefd willen vragen om na te gaan wie eigenlijk de Bruggen heeft gebouwd. Wijdenbosch heeft het land met een grote schuld achtergelaten en de regering Venetiaan heeft het terug moeten betalen aan Ned.
  Vergeet niet dat alle kennis en een paar Ned. wel in Sur. waren om de bruggen te bouwen en de Sur. te begeleiden.

  Alleen met samen werken bereik je iets als mens en op de wereld, dus mensen gun Sur. ook wat totdat WIJ als SUR. ook de kennis in huis hebben om alles zelfs te doen.

  Janny


  Maak melding

 15. @janny
  Goede reactie. Irsi lijkt mij zo’n type dat met de Credit Card van haar man een auto koopt en vervolgens bij de kennissen gaat pronken met haar “verdiensten”. en verwend kreng dat niet begrijpt dat kopen en betalen twee verschillende zaken zijn. Het eerste is makkelijk, het tweede zwaar. 😉


  Maak melding

 16. @ 8: Je kunt de mensen wel eten BLIJVEN geven, maar daar los je geen enkel probleem mee op. Geef ze een vis, en ze hebben een dag te eten, leer ze vissen en ze hebben hun hele leven te eten. Dat is het credo. En 100 Chinezen extra om een weg aan te leggen die het voor tienduizenden mensen economisch makkelijker maakt, wat is daar mis mee? Als die Chinezen de terugweg maar weer kunnen vinden, snap je me? En noem mij één Surinamer die ooit in zijn eigen land heeft geïnvesteerd zonder zelfverrijking. Nou?


  Maak melding

 17. @ 7: Kersten zit al lang en breed op Berg en Dal. Met een geoliede toeristenmachine. En de (zogenaamde) plantage-nabestaanden hebben na een juridisch steekspelletje allang hun boeltje gepakt. Ze konden de 48 ha. van Kersten terugkrijgen, maar ze wisten bij God niet wat ze ermee aanmoesten. Verdeeldheid, geldzucht en sensatie. Hoogmoed komt voor de val.


  Maak melding

 18. Vene wil net als Bosje zijn naam verbinden aan een mega-projekt!!!
  De toekomstige naam van deze weg wordt Venetiaan Highway let maar op mensen!!!!!!
  Het stuwmeer en de waterkrachtcentrale bevinden zich daar; alleen gaat de elektriciteit al tientallen jaren middels masten en kabels naar Paranam!!!
  Deze visie kan alleen komen uit het brein van het type Vene!!
  Hoeveel zijn de inkomsten uit het toerisme om zo’n investering te rechtvaardigen??!!
  Wat zijn de toekomstige kosten van onderhoud aan deze weg??!!
  Dalian heeft de basis gelegd om de eerst komende tientallen jaren nog aanwezig te zijn in Suriname!!
  In plaats van bestaande infrastructuur optimaal te verbeteren wordt het surinaamse volk ook weer met een schuld opgezadeld!!
  Hoelang gaat het duren om deze honderden miljoenen aftelossen??!!!
  Wel eerst Bosje beschuldigen en nu zelf zo’n schuld creeeren!!
  De ingevoerde chineese arbeiders gaan niet meer weg, want ze moeten blijven om die wegen te onderhouden!!!
  Een vroegere leider van zijn partij begon zijn toespraak eens met: Waardeloze landgenoten en de achterban barstte in luid gejuich los!!
  Vene geeft een eigen invulling aan
  Wij SLAVEN VAN SURINAME alleen had de grootheid ANTON de KOM dit niet in gedachten!!!


  Maak melding

 19. De brug is dus van Bosje, niet van Suriname…..zo denkt Front..daarom zal de weg naar Albina….nooit door deze Front bende onderhouden worden.

  Daarnaast zijn die gasten in het oosten wijzer geworden, daarom loopt Front naar het zuiden om de boel daar ook weer eens te bedriegen.(blindmaken).

  Front die jongens in Para zoeken werk, anders krijgen wij vroeg of laat bolletje…jij weet !!!!!!!


  Maak melding

 20. De staatskast is leeg maar de brug is er,
  de jules wijndeboschbrug de brug is gebouwd het nederlandse bedrijf ballast nedamn de aanleg was omstreden door de hoge kosten die hiermee gemoeit ging, en de finacieren uit de lopende begroting inplaats van via leningen en lopende begroting in plaats van een leningen en gespreide aflossing ook het onbreking van een ontwikkelings plan


  Maak melding

 21. Laat de werkzoekende achter…met geloof hoop en liefde.
  Wacht op witman of geelman met iets van geloof.
  Tamara soso ba bari::::: tanga now unu no leer nex.
  Binnen wan jari din pasi lai nanga soso olo.


  Maak melding

 22. beste janny,

  het waren geen handje vol nederelanders hoor,
  het waren bijna allemaal hollanders en een handje vol surinamers. alles kwam als een puzzel binnen. waar de delen gestort werd waren het ook nederlanders en weer een handje vol surinamers. ik werk voor ballasnedam intern. en was bijna 2 jaar in suriname. het jammere was dat de surinaamse personeel vaak weg bleef of heel laat op werk kwamen. maar dat is niet nieuws.
  en daarom heeft het zolang geduurd om het af te bouwen (brug).
  het is goed dat suriname alles uitbesteed want de mentaliteit van de surinamer is nog steeds net verrrandert. het verschil is dat de nederlanders na hun peroide terug zijn gegaan, maar de chinezen blijven achter. met de Chinese overheid kun veel regelen (zelfverrijking), en dat kan niet met de nederlanders.

  de surinaamse bevolking moet je voor de gek houden, daar zijn generaties mee opgevoed (door eigen overheid). chinezen komen hier kunne geen woord Nederlands of surinaams engels maar ze openen allemaal een winkel.
  probeer dat maar als surnamer. dan ben je een jaar bezig met aanvragen van papier. en als je gaat bouwen dan stuurt de buurman bouwpolitie voor je.

  Ik vraag me wel af wat er met ze gebeurd als er een nieuwe kabinet komt.
  Word vervolgd…………………..

  Surinaame en Surinamer sterkte

  w


  Maak melding

 23. het word een race baan voor de dieven.
  paramaribo daar word niks gedaan, het is een schande, als je die geld voor paramaribo had gezet zou het een wonder worden, heel mooi stad zouden we krijgen, en nog met meer toeristen.


  Maak melding

 24. Het asfalteren van de weg zal ontwikkeling van het zuiden moeten brengen, maar wie stelt nu niet de vraag dat het ook meer ellende naar de hoofdstad zal brengen wanneer die ontwikkeling uitblijft.

  De politici zullen wel bedacht moeten zijn inhoeverre de plaatselijke bewoners het profijt ook daadwerkelijk zullen hebben en deze niet slecht in handen komt van een groep kapitalisten of een groep nieuwkomers die etnisch denken.


  Maak melding

 25. Dit is een surinaamse zaak voor allen die zich surinamer of surinaamse voelen. Gooi open het land en de economiegroei komt van zelf. De meeste surinamers zijn ongeduldig; die willen vandaag planten en het liefst vandaag nog oogsten. Gaat natuurlijk niet!Natuurlijk moeten de wegen naar Albina en Nickerie onderhouden worden, maar dat wil niet zeggen dat er geen geld geleend mag worden voor een nieuwe weg. Projecten verbinden aan politieke partijen is het stomste wat we in Suriname doen. Ons land is ondertussen groot genoeg voor die honderd chinezen. Wie moeten anders de weg aanleggen?
  Laat er maar driehonderd komen dan kunnen ze gelijk de Oost-West verbindingaanpakken.
  (Doen)


  Maak melding

 26. Nadat het weggedeelte tussen Onverdacht en Zanderij door de Amerikanen tijdens de tweede wereldoorlog was geasfalteerd heette dat deel van de weg “The million dollar road”.
  De Amerikanen vonden wegverharding van dat deel uiterst belangrijk.
  Zij lagen op Zanderij,het later geheten “kampement”.


  Maak melding

 27. Al weer alleen maar nega’s op het net. Wanneer zullen velen van jullie inzien dat niet Bosje of Bauta het land heeft verbetert. Vene is de man (misschien met kleine ballen) die telkens weer de schulden welke de twee vorige heren hebben achtergelaten. Wie heeft su ooit zover gekregen dat er buitenlandse bedrijven in su zijn geintereseerd? Wie heeft ervoor gezorgd dat alles weer te krijgen is in su. Wie had su naar de verdoeminis gebracht. NIET VENE.
  En reactie van lalu, ga kippen kweken en bemoei je niet met politieke aangelegenheden. Je hebt het IQ van een kip.

  Langaf


  Maak melding

 28. Meer Chinese arbeiders.Jammer, jammer, wanneer komt er een eind aan de Chinese immigratie? Dit gaat ten koste van al de werkloze binnenlandbewoners en Surinamers die trots zijn op hun land.

  Het land is straks van de Chinezen die ruimte zoeken voor hun miljarden landgenoten.

  God in de Hemel, waar zijn de wijzen van het land? En Surinamers, als je NU niet protesteert tegen handelingen van deze regering, die een uitverkoop houdt van het land, is het MORGEN, te laat.

  Niemand kan dit in China gaan maken, om zoimaar met arbeiders daar te gaan.

  Wij kunnen het zelf. VERTROUWEN in eigen kunnen.

  Jmmmerrrr jammmer, mijn hart bloedt…..


  Maak melding

 29. asoadé,

  Wees blij dat de Hollanders in Suriname de macht hadden ,zonder die holanders was jij en je hele familie er niet. Anders gezegd dan woonde je ergens in Afrika.

  PRIK heeft gelijk wat zijn ze met die stomme brug opgeschoten niets maar dan niet, oja wel een ding de mensen hebben de prijs van hun grond verhoogd dat is het enigste.

  de geschiedenis blijft zich herhalen je mag al die hollanders uitkavere zoals vele van jullie, maar onthoud een ding zonder die hollandes redden jullie het niet. suriname zal altijd afhankelijk zijn van andere landen. de overheid heeft niet een het vertrouw in zijn eigen volk…….dat zegt al genoeg.

  anodeso


  Maak melding

 30. Wat leuk dat ze de weg naar brokopondo gaan asfalteren. het wordt nu heel makkelijk voor de bosnegers uit brokopondo en para om naar de stad te gaan om hun slag te slaan en dan weer snel te ontsnappen naar hun woongebieden waar ze door hun mensen beschermd worden.
  bokitoboy el vene komt heel goed op voor zijn mensen


  Maak melding

 31. Neus (4) heeft een goede neus voor deze zaak.
  Langs de nieuwe weg zal de economie zich ontwikkelen en komen er kansen om het eco-toerisme te bevorderen. Onderschat u de positieve invloed van eco-toerisme niet. In maart dit jaar heb ik 20 Europeanen naar het Surinaamse binnenland meegenomen. Het was een komen en gaan van toeristen op de aller- mooiste plekken in ons land. Vele Surinaamse gezinnen in Paramaribo, maar ook in het binnenland verdienen er een behoorlijk centje aan. Niet alleen Torarica of ’tVat verdienen aan de toerist maar ook de vele goede gidsen, piloten, chauffeurs, meereizende koks, kraampjeshouders langs de wegen, auto en botenverhuurders,poncho-verkopers, toiletjuffen, klamboeopmakers, koelamannen en bagagedragers verdienen wat. Kortom; heel veel Euro’s en dollars laten de toeristen verspreid in ons land achter.
  En na hun prima ervaring willen alle 20 medereizigers binnenkort weer terug naar Sur.
  Allen zijn zeer positief over hun ervaringen met de mensen en het land en vonden alleen de wegen naar het binnenland slecht, maar ze hebben het overleefd. Wie de wegen nu maakt; Vene, Bouta of Julles, Sardjoe of de 100 Chinezen, het kan geen ene knikker schelen. Als die er maar komen dan zullen uw en mijn kleinkinderen er van genieten.
  Ditis een positief stukje,langaf! Groet.
  (Doen)


  Maak melding

 32. voor mensen die in de stad wonen is het een hele gedoe,alsof de mensen in het binnenland geen recht op hebben,het eindeloos gepraat,niet weten dat het heel goed is voor die mensen van het gebiedt;;1 het terug keren naar hun gebiedt,de meeste hebben een vervoer voor hun werk,100km steld niets voor als je moet werken..2 het bouwen van hun huizen in dat gebiedt en de bereikbaarheidt maak het zomakelijk op elke gebied.denk aan boschebrug,het wachten op de pont die niet komt, alles was duur.3.met het asfalteren wordt alles koper.vb.onderswijs,dokter,bus,enz.je moet het hebben meegemaak zo,n toeristentrip het lijk wel eindeloos en kotsen door dat weg.WAT MOET MEN DOEN OMDAT GEBIED TE BESCHERMEN DAAR OVER MOET MEN PRATEN


  Maak melding

 33. @ Meneer Doesburg: Ik ben onder de indruk van uw reactie.
  Het is alleen jammer dat al die negatievelingen, schelders en vloekers op deze site te dom zijn om te begrijpen dat ontwikkeling altijd gepaard gaat met opofferingen.
  Blijven jullie lekker ketteren (een verstandige enkeling daargelaten) op wie of welke regering dan ook en haal volgende week je uitkering weer op!! De meesten van jullie wonen in Nederland. Hebben jullie de wijsheid in pacht?
  En als jullie kunnen lezen lees dan de posting van dhr. Doesburg nog een keer, en nog een keer, en nog een keer…


  Maak melding

 34. Doesterbrum A.S. jij hebt wat te verdedigen,
  anders huichel jij niet zo.

  Vanwaar haal jij je onzinnige, onnozele kletskoek praatjes vandaan.

  Weet wat jij moet doen gewoon zitten, en helpen liegen en bedriegen…. heb jij nog niks geleerd….. jij wil kosten wat het zo mogen kosten richting voor 1863 ..wil jij ..!!! joh domoor.


  Maak melding

 35. @ Kijkuit, dat is nou precies de reactie die ik bedoelde in mijn posting @ 40. Volgens mijn ben mij een eersteklas-lagere scholier drop-out die daarna niets meer heeft bijgeleerd. Wat wil je precies? Terug naar de middeleeuwen, of erger nog, naar het koloniale tijdperk? Leer denken man, en als je dat vermogen niet hebt, hou je sm….ond.


  Maak melding

 36. Neus en Blaka(never blaka leugenaar)never my brother.
  Jullie zijn zwaar achterlijk…weet dit…jullie hebben rode lippen….maar jullie zijn ook redi musu’s levensgevaarlijk en gek.
  Ik kijk wel uit met jullie.


  Maak melding

 37. Om een land en haar bevolking te ontwikkelen zijn er risico’s nodig. Een goede, taktvolle economische ontwikkeling in een land gaat gepaard met offers zoals de Neus aangeeft. Daarna volgt verrijking van de inwoners op allerlei gebied, niet alleen financieel. Het land zal opbloeien, onderwijs zal groeien, universiteiten zullen verrijzen en de kinderen in de binnenlanden zullen scholen en universiteiten beter kunnen bereiken, mits de wegen er komen. Studeren is dan niet meer alleen voor “stadskinderen” weggelegd. Studeren in het buitenland hoeft danook niet meer waardoor ticket- en beurskosten binnen het land blijven. In een land met een half miljoen inwoners verbaasd het me nog steeds dat Surinamers niet tot de rijksten der Aarde behoren. Dat komt m.i. door de vele doemdenkers die geen risicos durven nemen en liever teruggaan naar de mooie tijd van oma en haar ijscreammolen. Een mooie tijd hoor; maar we moeten verder. Niets staat stil! Meneer Uitkijk heeft een mooi mobieltje in
  z’n hand, dat komt ook door verder te gaan, in plaats van stil blijven staan.
  Wie Blaka bakra kan volgen zal ooit zonder schaamte over de weg naar het zuiden kunnen rijden. Zondro foe sjeng!


  Maak melding

 38. Meneer Doesburg A.S.,

  Paramaribo, neen, heel Sur.een grote stikkende vuilnisbelt is,alle slandsinstellingen zijn corrupt,land en volk wordt niet gediend en men houdt zich alleen maar bezig met zakken vullen en het roven van gronden. Hoe zal dit land ooit nog tot ontwikkeling gebracht worden? met een volk dat ook niets anders wil dan belazert worden.


  Maak melding

 39. Een weg van 7 meter breed, is dodelijk….uitwijk mogelijkheid no di.

  Dit soort wegen bestaan alleen uit een laagje asfalt…onder de weg niet eens een behoorlijke fundament….bij regen mi boi….loopt onder de weg al het zand weg…..dan… wat… denk jij dat je daarna krijgt….KRATERS. (vergeet ‘aquaplaning’ niet)

  Het is vrij moeilijk om domoren iets wij te maken(ik weet dat enkelen ezels zijn)

  En nog erbij voor 250 miljo. Usd.

  Wanneer worden wij WIJS.(kijken jullie uit het zijn de boy’s van listen en lagen aan de macht in Su.).


  Maak melding

 40. Doesburg.

  Ik kan me prima vinden in jouw posting. Kwamma geboren en getogen te Brownsweg in het District Brokopondo, is ontzettend blij dat de Afobakaweg uiteindelijk geasfalteerd gaat worden.

  Mensen het District Brokopondo wordt boomin. Momenteel is het ecotoerisme al een feit in onze geliefde district en met de asfaltering van de weg zal de toestroom van ecotoeristen als maar toenemen.

  Tegenwoordig is er ook al het Nanistrand in de hoofdplaats Brokopondo, waar er onlangs een grote reggae-spektakel heeft plaatsgevonden. De toestroom van de mensen uit Paramaribo naar het reggae-spektakel was overweldigend.

  In Paramaribo is er geen strand, dus als je een keer lekker wil gaan relaxen op het strand, stap dan in je auto en cross lekker naar het Nanistrand in Brokopondo. Als je geen zin hebt om naar het strand te gaan, dan kan je lekkere richting Brownsberg gaan en een lekkere junglewandeling maken naar de diverse watervallen aldaar. Irene-, Masaronivallen en nog veel meer. Genoeg te doen in onze geliefde district.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 41. Doesburg.

  Ik kan me prima vinden in jouw postings. Kwamma geboren en getogen te Brownsweg in het District Brokopondo is ontzettend blij dat de Afobakaweg uiteindelijk geasfalteerd gaat worden.

  Mensen het District Brokopondo wordt boomin. Momenteel is het ecotoerisme al een feit in onze geliefde district en met de asfaltering van de weg zal de toestroom van de ecotoeristen als maar toenemen.

  Tegenwoordig is er ook al het Nanistrand in de hoofdplaats Brokopondo, waar er onlangs een grote reggae spektakel heeft plaatsgevonden. De toestroom van de party people uit Paramaribo en omgeving naar het Nanistrand was overweldigend.

  In Paramaribo is er geen strand, dus als je een keer lekker wil gaan relaxen op het strand, stap dan in je auto en cross lekker naar het Nanistrand in Brokopondo. Als je dan geen zin hebt om naar het strand te gaan, dan zijn er genoeg alternatieven. Je kan bijvoorbeeld richting Brownsberg gaan voor een ontspannend junglewandeling naar de diverse watervallen aldaar. Irene-, Masaronivallen en nog veel meer.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 42. mooie ontwikkeling
  Geen enkel regering kan herkozen worden zonder een groot prject uit te voeren voor suriname wat ook belangerijk is voor de gehele ontwikkeling van het land.

  het is geen tijd meer voor bakkeljouw en zinkplaten.

  voor blikjes sardien en watb tjoekoe.

  nee echte werk.

  het is een trend en geen holle frase.
  want iedereen weet zonder hard werken wordt geen enkel partij ooit herkozen.

  surinamers zijn emotioneel maar werken met verstand als ze bij de stemhok komen.

  het zijn kippen zonder koppen.

  laat iedreen dat weten.

  PApo


  Maak melding

 43. Laat ik nou altijd gedacht hebben dat `kippen zonder koppen´ geen verstand hadden.
  In Suriname is dat kennelijk anders volgens Papo want ze werken met verstand als ze bij het stemhok komen.
  Mis ik iets?!


  Maak melding

 44. Ontwikkeling is vooruitgang en vooruitgang ontwikkelt zich door het stellen van grote en goede daden. En zeer zeker goede daden die voor iedereen voordelen kennen.
  12 Surinaamse regeringen (48 jaar)lang is het zo dat kinderen van goed gesitueerde kopstukken in Paramaribo beursen konden veroveren om ergens in het buitenland te gaan studeren. Geen probleem, maar……….
  Kinderen in ons Surinaamse binnenland daarentegen hadden soms een week lang geen school, omdat de juf ziek was. Zo was het!
  Maar dat moet nu anders!
  Gooi het land open, maak wegen, bouw bruggen, demp kanalen zodat de binnenland bewoners dezelfde kansen krijgen.
  Als ieder van de 12 regeringen een goede daad gesteld had, dan was ons land nu een economisch wonder.
  Een vriend van me zei eens: “als Nederland gedurende de koloniale tijd 5 wegen in NL had aangelegd en 1 in Suriname, 5 bruggen in NL en 1 in Suriname,5 kanalen in NL en 1 in Suriname, enz.enz. dan waren we economisch zo sterk en hadden de vele Bijlmervluchten in de 73 tot 77 nooit plaatsgevonden”. We zijn toen dom en arm gehouden volgens mijn goede vriend. Geeft u hem gelijk?
  Hetzelfde doen we nu al 48 jaar lang met de binnenlandbewoners. Kansen ontnemen en eigen belang eerst, toch? Die binnenlanders komen vandaag de dag in grote groepen naar Paramaribo, hebben geen opleiding, geen werk en worden dan crimineel. (Dezelfde herkenbare situatie als met sommige Surinamers&Antillianen in Nederland). En dan kijken we vanuit onze kasten van woningen in Paramaribo op ze neer, niet wetend dat het door onze manier van handelen en regeren komt.
  De wegen moeten NU komen, om zo de kansen voor iedereen gelijk te houden.
  Wie deze ontwikkeling wil tegenhouden houdt de vooruitgang tegen is dus niet slim en tegelijkertijd egoist.
  Das

  Das


  Maak melding

 45. Beste Ronie,

  Je kan de dingen in SME op verschillende manieren bekijken. Als geboren en getogen Surinamer, maar ook als een uit Surinaamse ouders in Europa geborene. Ik neem het je niet kwalijk als je schrijft dat SME een vuilnisbelt is en allemaal corrupte leiders kent. Het gaat om wat je gewend bent.
  Ik weet dat je je het geboorteland van je ouders anders wilt voorstellen, maar dat is helaas niet zo. Naast de vuilnisbelt en de politieke corruptie zijn er talrijke andere
  zaken die SME aantrekkelijk maken.
  Er zijn heel veel mensen die om reden van de corruptie niets met politiek te maken willen hebben. En onder de bevolking vindt je ook hele aardige mensen die je hun laatste cent of voedsel willen geven.
  Neem iets meer tijd om het land en haar echte bevolking te leren kennen dan zul je zien dat niet iedereen belazerd wil worden.
  Groeten en veel succes!

  Doesburg


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.