donderdag, mei 23, 2024
HomeNieuws uit SurinameSurinaams parlement valt terug in oude gewoontes

Surinaams parlement valt terug in oude gewoontes

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 23 jul – Het is op de jongste bijeenkomst van het parlement weer business as usual geworden. Afspraken over een ‘zakelijke, nationale’ opstelling bleken al gauw vergeten, toen uitspraken extreem werden uitgelegd. Het pareren was niet van de lucht en zo ook de aanvallen op de man.

De politicus die het nog het meest heeft moeten geleden, was niet minder dan Desi Bouterse. “Het lid Desi Bouterse dat reeds jaren niet verschenen is in het parlement, is een verdachte van moord. Door de nabestaanden wordt reeds vijfentwintig jaren lang gezocht naar gerechtigheid”, zei Sharmila Mangal-Mansaram. Het was het voorlopige hoogtepunt in urenlang gehaal en gesteggel over vrijwel niets.

Volgens Mangal-Mansaram zou Bouterse’s partij niet moeten meepraten over het verdacht maken van bepaalde groepen. NDP-parlementariër André Misiekaba ziet het laatste aankomen als de zogenaamde Zelfverdedigingswet wordt ingevoerd. Andere sociale groepen die over vuurwapens zouden beschikken, zouden een vrijbrief krijgen bij het verdedigen van have en goed.

Mangal-Mansaram vindt het nergens op slaan: “Misiekaba moet de verdachten in zijn directe omgeving zoeken.” Later bleek dit te duiden op de NDP-voorzitter. De aangesprokene zoekt het in intieme kring. “Mijn directe omgeving zijn de mensen van het binnenland en mijn familieleden. Ik voel mij bedreigd”, aldus Misiekaba. De wet, waar het om begonnen was, wordt besproken op de eerstvolgende vergadering. Mogelijkerwijs.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

46 REACTIES
 1. suristicks,

  ga nu het land opbouwen. deze crimineel c.q. moordenaar wordt vanzelf een keer netjes opgepakt oftwel zijn straf ontloopt hij nooit. dat kan ik je zeker mededelen. deze komt zeker nog een keer bij zijn vriendjes in Den haag!

  gr. maarten en sterkte daar in de rimboe.

  trouwens zit die ventiaan nog steeds naar bananen te staren?


  Maak melding
 2. Wie het ook is die zich misdraagt maakt ons geboorteland te schande, dus ophouden en het land regeren.
  Wil je niet regeren, ga dan naar huis en geef capabele mensen die nog geen kans hebben gehad maar wel de know how hebben.
  En bij deze ben ik neutraal en doe niet aan partij politiek wanneer het land onregeerbaar is door splijtzwammen.


  Maak melding
 3. Persoonlijk vind ik het een uitstekend wet.

  Als er een levensbedreigende, gewapende, dief zich op je erf bevind dat je hem mag neerknallen, van welk ras deze dief ook moge zijn.

  Als de regering je eigendom en veiligheid niet kan garanderen, dan maar helaas zo.

  Noem me maar een racist of facist, is jou probleem.


  Maak melding
 4. Men heeft te doen met een zeer achterlijke Front.

  De politie (VHP)doet haar werk niet goed.
  Daarom komt men met deze debielachtige schreeuw lelijkerd opzetten.

  Deze rommel moeten wij echt niet meer in Su…Zo komen wij niet verder dan kumakiosi verstand.


  Maak melding
 5. Als er mensen zijn die suriname verzieken dan is het de activisten mangal en somo kunnen deze twee mensen niet bedanken voor de politiek.


  Maak melding
 6. mevrouw mangal jij zegt een aantal dingen die waar zijn en op feiten berusten maar de reaktie van de ndp is het zelfde als aanhang hier het is een bekende tacktiek schelden mensen voor dom uitmaken dan hoef je niet inhoudelijk te reagen is een zeer zwake reaktie als ik dit alles zo lees vraag mij af of het deze mensen zijn die een voorbeeld functie hebben nee deze mensen zijn puur bezig met overleven en niet met het belang van het volk die jou heeft gekozen je ben in dienst van het volk je moet werken voor jou geld en geen geld ontvangen een thuis op jou hol zitten dit soort dingen kunnen alleen maar in suriname gebeuren daarom zal het land niet vooruitgaan .


  Maak melding
 7. moenne lust je niet mangal,vandaar dat je steeds uitvaart aan zijn adres, Bouterse het zelfde, houdt Broek…aan,ik laat je aan derest over jow fijne h…..je VHP is aan het brokkelen doe daar wat aan.kasimbeg die zal je zeker een kopje kleiner maken


  Maak melding
 8. het zou prachtig zijn als mangool ook zo krachtig zou optreden inzake de beleidvorming en vooral uitvoering van ons geliefd land


  Maak melding
 9. Het is oud nieuws!!

  Bovenstaand bericht is schering en inslag en vertegenwoordigd nagenoeg inderdaad de politiekevoering in Suriname, welke goed past in een bananenrepubliek.

  *SuriBABWE for 2010*


  Maak melding
 10. “NDP-parlementariër André Misiekaba ziet het laatste aankomen als de zogenaamde Zelfverdedigingswet wordt ingevoerd. Andere sociale groepen die over vuurwapens zouden beschikken, zouden een vrijbrief krijgen bij het verdedigen van have en goed.”

  Dus volgens Andre Mi-sjie-kaba mogen de “andere sociale groepen” het recht niet krijgen om hun have en goed te verdedigen als het wederrechtelijk wordt aangerand? Volgens Andre moeten de andere sociale groepen zich berusten in hun lot dat ze de mogelijkheid niet hebben om zich te verdedigen als ze woorden overvallen, beroofd, vermoord en/of verkracht. Waarom? Kan iemand op deze forum, en het liefst iemand van hetzelfde ras waartoe Andre behoort, mij een verklaring hierop geven?

  “Mangal-Mansaram vindt het nergens op slaan: “Misiekaba moet de verdachten in zijn directe omgeving zoeken.”

  En gelijk heeft Mangal om dat te zeggen, want inderdaad, de meeste verdachten van de ZWARE roofmoord overvallen zijn afkomstig van de directe omgeving van Andre.

  “De aangesprokene zoekt het in intieme kring. “Mijn directe omgeving zijn de mensen van het binnenland en mijn familieleden. Ik voel mij bedreigd”, aldus Misiekaba.”

  Andre heeft dat goed ingezien, en daarmee onderkent hij het feit ook dat de meeste roofmoordenaars uit zijn directe omgeving afkomstig zijn. Goedzo Andre.
  En trouwens, als je zelf boter op je kop hebt liggen, dan ga je ook bang zijn om in de zon te lopen nietwaar. Eigenlijk had ik het niet verwacht van Andre, hij verdient toch al genoeg in het parlement? Wat ga je nog bij de “andere sociale groepen” zoeken dan? Met die uitspraak acht hij zich een potentiele rover. Zit het roven dan bij deze mensen in hun bloed? Het lijkt er sterk op.


  Maak melding
 11. Het is onzin dat de VHP deze wet wildoordrukken want indirect is er al zo een wet,het zelfverdedigingswet. Als eriemand bijvoorbeeld op mijn perceel komt en ik voel me bedreigd dan mag ik die persoon aanvallen en onschadelijk maken. Hoe ver ik hierin wil gaan is afhankelijk van mijn persoon maar er moet wel overduidelijk sprake zijn van een bedreigende situatie.
  De VHP wil simpelweg meer wapenvergunningen gaan verstrekken aan hun achterban omdat ze zich,zoals altijd, bedreigd voelen. Alsof alle boslandcreolen en negers het op hindoestanen gemunt heeft,alsof deze mensen onderling elkaar niet afmaken voor geld.
  En Mangal-Mansaram moet als ze criminelen wilt zien ook in haar directe omgeving zoeken want hoeveel van haar partijleden + achterban zijn niet mysterieus rijk geworden ?En was het niet de partijvoorzitter zijn zoon die als een cowboy heeft rondgeschoten in ee dancing vorig jaar ?Mangal is een jurist maar als ik zo naar har luister dan weet ik hoe laat het is op het ADEK want het is ronduit bedroevend hoe ze zich verwoord en hoe ze als een langspeelplaat het telkens weer heeft over Bouterse. Als ze haar werk nou doet en opkomt voor de minderbedelden van de samenleving,als ze opkomt voor onderwijs, als ze opkomt en tegen de corruptie in gaat dan mag ze praten. Untill then blijft het een barrel zonder inhoud, en die klinken altijd het hardst.


  Maak melding
 12. Weken lang horen we dat Bruns tegen de wet is omdat hij de Djoeka’s te vriend moet houden en dat de NDP een nationalistische partij is zonder ethnische sentimenten.
  Echter als het puntje bij paaltje komt blijk dat de NDP een volkomen los verband van ethnische groepen is. Is eindelijk een debat in de DNA dan word gelijk de zoveelste muythe van de NDP doorgeprikt. 😆


  Maak melding
 13. Vertrouw niks en ook niks van VHP het is soort club Oranje….met heel wat Rood Wit Blauwe centjes(Justitie).

  Zij draaien een dubbel-agenda programma……..Nogmaals vertrouw ze niet……Jullie weten zelf dat de NPS een soort club slapende luiaards zijn…….Zij zien niks en horen ook niks…Zij roepen op allerlei wijze een soort Katibo voor een bepaalde soort mensen in het land op.


  Maak melding
 14. N.D.P.= Nationale Drugs Partij

  rocky rules

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Wat een leven Democratie staat voor Drug’s

  Jawel Democratie….Rocky Rules jij stomme hond staat Democratie voor Drugs achterlijke idioot dat jij bent…hoepel op…snertpijp dat jij bent!!!


  Maak melding
 15. Front kan maar een ding….achteruit denken (ouwe koeien uit de sloot halen)….vooruit denken nooit van gehoord,
  deze stel domme achterlijke politieke leiders.
  Ik wil graag weten hoe het komt dat Su. steeds achterlijke mensen aan de macht heeft.

  Dit is toch van het niveau…0,0 verder komt men niet gewoon lul e lul, babbel e babbel klets e klets…kosi e kosi, dat wij nog belasting moeten betalen…vind ik een grote misdadige grap.(Die mangelia is niks anders dan een ouwehoer)


  Maak melding
 16. Als je de reacties zo leest en ook de reacties op vele andere artikelen dan besef ik dat het nooit wat zal worden in/met Suriname!!
  De grootste belemmering voor de ontwikkeling van Suriname is de etnische samenstelling van de bevolking!
  Dit hebben we te danken aan onze koloniale heersers met name de nederlanders en engelsen, die bij de onafhankelijkheid van Suriname en Guyana een volksverhuizing hadden moeten realiseren, zodat iedere bevolkingsgroep zijn eigen toko om te bestieren!
  De afro-surinamers hadden Somo er gratis bij mogen hebben.
  Nu is de situatie zo dat de een gas wil geven terwijl de ander op de rem trapt.
  A baka bantie e por smoko ma a wagie ne move!!!!


  Maak melding
 17. @ Zo is dat

  Je neemt me de woorden uit de mond alhoewel het de laatste tijd bij belangrijke topics het de goede kant opgaan. Maar als dit Forum een weerspiegeling is van de surinaamse bevolking dan kan je wel stellen dat het DNA een weerspiegeling is van dit Forum.


  Maak melding
 18. @neus:waar blijkt het dan dat de NDP geen nationalistische partij is zonder sentimenten dan ?Wordt er op basis van ethniciteit stemmen verworven bij de NDP ?Bestaat het kader van de partij alleen maar uit mensen van 1 ras ?


  Maak melding
 19. raj,kijk ook in jouw omgeving sandokosie is ook een crimineel neus wist je dat niet,bij wie zocht hij hulp als hij aangevallen zou worden,neus dat woord mythe kan je nieteens neer typen.Rodgers valt wel op deze kattiemeid,derest lusten haar niet, mangal is gewoon geile H…vandaar ze daken van moord en brand uitgild men lust haar niet eens gebakken lastan rouw
  Iedereen weet wat op 8 December gebeurd is het is niets nieuws wat denkt zij daarmee te scoren weest opgepast,anno a sem dee te wiery fadon na watra ay pory,Als het blad vandaag in het water terecht komt,rot hij niet dezelfde dag alles heeft zijn tijd motjo mangal.


  Maak melding
 20. de handeling in de dna tegen de voorzitter heeft geleidt tot deze wet.
  de voorzitter voelde zich toen bedreigt en kon toen zijn vuurwapen niet gebruiken om doekhie te elimineren.

  somo o’go saka wan tu fu dem jongens hun ventiel.
  dus leden van de oppositie jullie zijn gewaarschuwd.

  sharmila mangal-mansaram wat moet je doen is een handvuurwapen aanschaven.en op los schieten in de dna.
  sranan tori lekker tori


  Maak melding
 21. Ik vindt dat die Miesikaba zijn muil moet dicht houden je ziet echt waar hij vandaan kom,geen doordenker of doet hij alsof hij het niet begrijpt dat het tgen zijn voorzitter is bestemd met zijn achterlijkheid ik voel me bedreigd en mijn Familie.
  Ik stoor mezelf aan zijn achterlijkheid.
  Als hij het niet begrijpt dan hoor je daar niet thuis ga maar lekker terug waar je vandaan komt


  Maak melding
 22. Mongool zoekt alleen maar naar aandacht.
  Het lijkt alsof ze overal mee gaan bemoeien en tegenwerken. Waarom. En hoe is het met die tori afgelopen van haar broer, die gefraudeerd heeft met de Ziekenfonds.

  Mensen moet niet niet wachten op die ka.lo wet. Gewoon een wapen aanschaffen. En als iemand jou probeert te beroven en/of je vrouw of dochter wilt verkrachten,dan meteen neerknallen. Het is jij of die mpp rovers.


  Maak melding
 23. als je de wet volg is iemand die verdacht word van moord en schending van de mensen rechten een verdachte omdat hij of zij de macht had in suriname en niets heeft gedaan om de moorden te verkomen al dat gelul over andere politie is uit de lucht gegrepen zo voer je een discussie niet met hij heeft gezeg of ik heb gehoord onzin kijk naar de wet wat die toestaat en verbied je moet vanuit de wet gaan word nou eens een keer wakker met dat gelul kom met echte feiten op tafel ik heb het gevoel dat een aantal idioten hier nogmaals op de loonlijst staan van bouterse en daarom dat dom gelul.


  Maak melding
 24. @Anton
  Een verzameling losse stenen is nog geen huis. Een verzameling schoffies en opportunisten uit alle uithoeken nog geen nationalistische partij.
  Weten ze bij de NDP wel wat nationalisme is? Weten ze ook dat je dat in soorten en smeken hebt? Dat een aantal daarvan door niemand te pruimen zijn?

  En waaruit blijkt dan dat nationalisme. Tot op dit moment kan ik slechts constateren dat ze niet verder komen dan voorstellen tgv DDB het ophemelen van DDB het ontkennen van de mensonterende wandaden onder zijn verantwoording, het schofferen en bedreigen van forum leden die hen hier op wijzen, etc. Is in jullie ogen nationalisme soms hetzelfde als DDB? Lijkt er veel op! is ook in lijn met eerdere handelingen van hem!!


  Maak melding
 25. pipi-langkous
  je bent geen nationalist nog minder een democraat.je heb dictatoriale nijgingen en willen steeds maar blijven dicteren.en naar zich laat aanzien heb je ook geen rust met je zelf en zal altijd naar slachtoffers blijven zoeken.let maar op de eerst volgende reactie van deze gefrustreerde man.


  Maak melding
 26. Nou de wet is aangenomen met maar liefst 39 stemmen.Dus ook de oppositie heeft voor gestemd. Jullie kunnen nu dus ophouden met dat schelden.Stoppen jullie je rokjes net als Mangal weer in de tas;)

  Voor zij die een vuurwapen willen, de vuurwapenwet is inmiddels bij de rvm, dus ook die is binnenkort bij de assemblee voor goedkeuring.

  Nu kijken of de criminaliteit minder of erger wordt.


  Maak melding
 27. inderdaad ophemelen en het ontkennen van de wandaden van hun baasje enige wat ze doen is jou intimideren als je aan hun baasje komt en jou uitschelden zie het gedrag van misiekaba. ik zelf vergelijk de mensen die de wandaden van ddb verheerlijk met de NSB, ik zal wel weer voor alles uitgemaakt worden maar ik heb een olifantenhuid,de ndp is de laaste partij die het over democratie moet hebben de leider van die partij heeft geen respect voor het hoogste gezag in suriname dus moene en misiekaba moeten inderdaad in hun omgeving kijken wie hun leider is een moord verdachte .


  Maak melding
 28. @neus: je draait. Waar blijkt dat de NDP op basis van ethniciteit stemmen werft ?Daar gin het mij om.Antwoord:dat is hete lucht wat je uitkraamt. Ik heb je niet gevraagd of de NDPers weten wat nationalisme is en of ze er echt voor staan, daarvoor moet ik bij het kader van de NDP wezen.

  En die langspeelplaat van jij en du begint al saai te worden. Prey wan tra poku,ddb staat al terecht,wat willen jullie nog meer ?Niks is genoeg dus moeten jullie in elke post hier op waterkant.net het steeds weer aankaarten,alsof de buitenwereld niet weet over 8 december.


  Maak melding
 29. de buiten wereld weet precies wat er aan de hand is in suriname ze krijgen de schuld ook, want de aanhang vind dat de nederlanders achter de berechting is van die dictator wat wij ons moeten afvragen of een deel van de surinaamse bewolking met name de jeugd genoeg weten over de misdaden van deze man ddb en een grote deel hier op deze forum sommige willen jou letterlijk doden als je aan hun baasje komt want dat mag niet je mag geen enkele kritiek op dictator bouterse hebben want dan gaan de mensen die op zijn loonlijst staan op hun achterste poot staan nou ik heb een medeling voor jullie niemand snoert mij de mond ik blijf mijn mening geven als het over de misdaden gaan die in mijn land zijn gepleegd door ddb knoop dit maar goed in jullie oor .


  Maak melding
 30. Laat mij jullie vertellen waarom het niet goed gaat in dit mooi land suriname, men houdt ervan om elkaar te beschuldigen in plaats dat men het land help opbouwen scheert men af op wat er gebeurt is in het land nl 8 december.dit is het resultaat die wij nu meemaken met alle regeringen die wij krijgen.
  suriname kan een van hetmooiste land ter wereld zijn maar er zij teveel hebbies in het land.Niemand gunt een ander hier in het land het is altijd een gedoe van 8 december die het land totaal achter houdt van ontwikkeling.
  het zijn zelf de surinamers die het land kapot maken zowel in suriname als in nederland jullie hebben allemaal tijgerbloed( je mag zogoed bevriend zijn met hem maar als je de ogen dicht knijpt maakt hij je dood aldus het leven van een tijger en eenleeuw)
  dus mensen alles wat daar is in de DNA is gaan voor hun geld en niet voor het volk, meneer de voorzitter van NDP doet het tenminste slim hij gaat niet naar de DNA want het slaat toch op niets schelden op mekaar en geld verdienen is toch wel leuk.
  hier is mij advies aan jullie proberen jullie ook zo uit te schelden naar elkaar en eens zal het ook lukken zo te mogen gaan verdienen door uit te schelden.

  lobi


  Maak melding
 31. @Anton 36
  In dit geval blijkt toch duidelijk dat binnen de NPD de verschillende bloedgroepen langs ethnische lijn bepaald zijn en er geen enkele interne afstemming is. Ook heeft nog niemand een partij programma gezien. Kortom de partij heeft allerlei regionale kliekjes ( lees ethnische groepjes) die allemaal de bekende wost voor gehouden is en lekker solistisch aan de gang zijn. Het is dan ook in geen enkel opzicht een politieke partij.
  En de meetings in het OCER of de op de berm. Volksvermaak en bijeenkomsten die lijken op de avondjes die de piramide-spel-manager in elkaar draaien. Machiavelliaans.


  Maak melding
 32. zwijggeld of geen zwijggeld
  nu heeft deze dame wel behoefte om te praten want ze doneert niet zoveel meer als toen.
  maar gaat terug in de tijd van bandeloosheid.


  Maak melding
 33. Weet je wat ik denk? Dat jullie allemaal op dezelfde manier discussiëren als al die DNA-dombo’s. Slaat nergens op. Ik proef een duidelijke etnische discrepantie. Vooral de Surineds zouden hun hand eens in eigen boezem moeten steken en niet praten over zaken waar ze geen verstand van hebben (op 8000 km afstand). Ik vind dit goedkope kritiek. Waarmee ik niet wil zeggen dat de disussies binnen de DNA het lagere-school-niveau ontstijgen. Integendeel. Na de volgende verkiezingen hoop ik op een kentering. Maar of je nu door de hond of de kat gebeten wordt, het is om het even. Er zal de komende decennia niets veranderen in Suriname. Money makes the world go ‘round., you know. En wat denkt u van verdeel-en-heers-politiek?


  Maak melding
 34. Hebben de Surinaamse politieke partijen ooit een partijprogramma gehad dan?
  Van de NDP wten we waar ze voor gaan,meer aandacht voor het gewone volk is hun goal.
  NPS,VHP enz. hebben nog nooit een partijprogramma gepresenteerd,sommigen zien de splinter in anderen hun ogen maar die balk in NPS ,VHP,PL en A-COMBINATIE hun ogen niet.

  Ai DOMBO-DU,je kan lezen dat je niets en dan ook niets weet,wat er bij het volk speelt vooral onder de jeugd,die zijn echt pro-NDP,ze blijven niet hangen in het verleden.
  Het buitenland weet wat er in Suriname speelt?Ook in die 15 jaar dat je lei-ijers aan het bewind zijn?Wat hebben die dan tot stand gebracht in Suriname?Ja zich vastklampen aan het veroordelen van Bouta,denkende dat het volk slaapt,wat er echt in het land en onder het volk speelt gaat aan hun voorbij.Ik citeer Brunswijk die openlijk op de tv gezegd heeft,bij Sky/Limbo,mie noh sabie sang eh plei ondro a volk,mie noh sabi sang eh pesa ini a kondre,terwijl deze aap volksvertegenwoordiger is en niet weet wat onder het volk en in het land speelt come on man tsssssss


  Maak melding
 35. Overigens ook volgens nieuws bericht over een opgepakte FARC verdachte is interessant.
  Roep de vraag op : Is er een relatie of zelfs nauwe band tussen Cuba, Chavez en het FARC? men leze:
  Verondersteld FARC lid opgepakt. (werknemer van NGO Ospaaal) http://nieuws.nl.msn.com/algemeen/article.aspx?cp-documentid=9031271
  De site van Ospaaal: http://www.ospaaal.com/
  Hun eigen omschrijving op Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Tricontinental_Conference
  en analoog op: http://www.indopedia.org/OSPAAAL.html

  Een vage club met holle retoriek en massa’s 80-er jaren posters. Waarschijnlijk bedoeld op potentiele simpathiesanten te recruteren.


  Maak melding
 36. ik ga nog een stap verder een asociale club de een noemd de andere aap blaka mang nanga dong ai mie gado over zelf respect gesproken ver te zoeken hier ik blijf het zeggen je kan de man uit de goot halen maar de goot kan je niet uit de man halen, het is een mentaliteit kwestie hier op deze forum .


  Maak melding
 37. Ai baja ik lach me in een deuk zou mijn tante in Nederland zeggen. Ik zou Mangal met alles laten staan of stikken.Maar wat doen we dan met de wapens van aku.isr.en alle andere oude volksmilities van/in Su. want die zijn er nogsteeds. Je zult ze zien als dat M blok door het niet doordenken van mensen aan de macht komt.Dan zullen wij weer om 7uur in huis moeten zitten. En owee als je commentaar hebt op het feit dat je er om 7 uur binnen moet zijn en wang volksmilitiemang jere joe ie dede,want hij schiet je gelijk neer, Wie wil mag vergeten wat er toen gebeurde.Ik lach nogsteeds om de mensen die kaal geschoren werden. Men klaagt nu over de chinezen,maar toen hadden wij Libiers hier die de militaireb hebben geholpen om te schieten op de weerloze,zwangere vrouwen en kinderen in het binnenland. Wie hoorde je toen klagen nobody


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES