Suralco heeft West-Suriname niet laten varen

5

PARAMARIBO, 23 jul – Suralco laat de bauxietvoorraden in het Bakhuysgebied, in West-Suriname, niet zonder meer aan zich voorbijgaan. Dit zegt Warren Pedersen, manager van Suralco. Weliswaar wordt minder snel gereageerd als BHP Billiton. Dat betekent nog niet dat er geen belangstelling is.

Integendeel, West-Suriname wordt wel degelijk overwogen. Als de mijnen die nu in gebruik zijn straks zijn uitgeput, is er nog altijd de concessie voor het Nassaugebergte. Ook kan worden geïmporteerd uit Brazilië. “Een derde optie is Bakhuys, maar dat is behoorlijk duur”, zegt Pedersen tegenover ATV. Daarom ook is minder enthousiast gereageerd, ondanks de joint venture met Billiton.

Een andere reden is de kwaliteit van de te winnen bauxiet. “Je moet eigenlijk kijken naar de reden waarom daar niet is gemijnd, sinds de voorraden daar veertig jaar geleden werden vastgesteld. De vraag is wat het beste is, we overwegen alle opties”, aldus Pedersen. De eis van de regering om een complete industrie op te zetten plus energiecentrale, wordt ook ervaren als veel te hoog.


5 REACTIES

 1. dan moet de suralco een keuze maken tussen Brazilië en de Bakhuys.zo simpel is dit.het ligt dan aan suriname wat deze verder doet met de geïmporteerde bauxiet van de suralco op het surinaams grondgebied.


  Maak melding

 2. Waar is het nog aan te merken dat er in Suriname nog een Suralco is geweest noch bestaat?

  Zij hebben sedert hun bestaan nog niet eens een aluminium lepel weten te produceren.

  Wij zullen een wingewest blijven tegen een habbekrats, een hoop kraters achterlatend voor het nageslacht!


  Maak melding

 3. Ter informatie:

  Op 1 maart 1957 sloten de Surinaamse regering en Alcoa een zogeheten richtlijnovereenkomst. De structuur van de Surinaamse Bauxiet Maatschappij werd gewijzigd en de naam werd Suriname Aluminium Company (Suralco). Op 27 januari 1958 sloot Alcoa de Brokopondo-overeenkomst met de Surinaamse regering. Alcoa verplichtte zich om een stuwdam, een waterkrachtcentrale, een bauxietsmelterij, en een fabriek voor aluminiumwinning te bouwen. In ruil kreeg Alcoa een concessie voor 75 jaar om bauxiet te winnen, plus korting op de elektriciteitsprijs.

  Tegenwoordig wint Suralco vrijwel geen bauxiet meer bij Moengo. De mijn daar is bijna uitgeput. Ook de bauxietreserves in de omgeving van Paranam beginnen uitgeput te raken.


  Maak melding

 4. Natuurlijk Suralco wacht en wacht tot op het moment dat de aapachtigen in Suriname snel snel een akkoord moeten hebben want ze hebben dan geen geld meer.

  Dan gaat Suralco toeslaan geloof meik vermoed dat het Afobakka en Cambior deal zich gaan herhalen.

  Als dat gebuet mag er van mij part hard afgerekend worden met de leiders.

  Lang leve de patriotten met een grote mond en lang leve de politici vanaf de onafhankelijkheid.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.