dinsdag, mei 21, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieKrijgsraad Suriname hoort 8 rond decembermoorden

Krijgsraad Suriname hoort 8 rond decembermoorden

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 jul – De Krijgsraad heeft acht verdachten gedagvaard in het proces rond de Decembermoorden. Dit meldt Marjorie Sanches, woordvoerder van het proces. De acht moeten op 25 juli verschijnen als de inhoudelijke behandeling wordt voortgezet. Ook zijn negen getuigen opgeroepen voor verhoor.

Wie de verdachten en getuigen zijn, is niet bekend. “Ik ben gebonden aan regels en kan daarover geen informatie verstrekken”, zegt Sanches tegenover de Ware Tijd. Tijdens de laatste zitting op 4 juli hebben zowel de verdediging als Krijgsraadvoorzitter Cynthia Valstein-Montnor misnoegen geuit over de publicatie van verklaringen van nog niet gehoorde getuigen.

Het betreft verklaringen die zijn afgelegd tijdens het gerechtelijk vooronderzoek. De Krijgsraad heeft de pers opgeroepen om “pas op de plaats te maken” wanneer het gaat om inhoudelijke zaken. Tijdens de laatste zitting zijn de voormalige legerofficieren Ettiene Boerenveen en Arthy Gorre als verdachten verschenen en de burgers Iwan Krolis en Dick de Bie.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

24 REACTIES
 1. wanneer is deze poppekas afgelopen? 26jaar na dato .wanneer moet gils voor komen of wacht men tot hij naar zijn laatste rust plaats wordt gebracht. zal de ned regering eindelijk rust hebben als desi achter slot en grendel is , en suriname dan meer geld geven.


  Maak melding
 2. Front moet redden wat er te redden valt, jammer heel jammer is dat zij dit niet doen voor Su. Maarrrrrr voor de zoveelste keer bewezen…. voor het BUITENLAND.

  Wij Suri’s hebben niks en ook niks aan een Katibo dragende Front i.h.b. de NPS.


  Maak melding
 3. Het is te hopen dat deze éen van zoveelste “splijtzwam” in de Surinaamse samenleving spoedig teneinde komt.

  Suriname, Suriname-belanghebbende moeten eens leren het verleden een goede “plek” te geven in de geschiedschrijving en gezamenlijk schouder aan schouder verder te gaan met haar en hun toekomst.

  Voor ‘oude koeien uit de sloot halen’ is er in ’s Lands Belang helaas geen tijd in de huidige realiteit waarin we leven.

  Buitenlandse ‘áasgieren’ met betrekking tot surinaamse natuurlijke rijkdommen kijken lachend toe hoe Suriname zich druk maakt om geschiedenis, in plaats van dat de Staat zich bezighoudt met winning, productie en scholing en opleiding van eigen technisch kader e.e.a. ten behoeve van eerdergenoemde natuurlijke ‘rijkdommen’.

  De nu ‘ver’bruikte energie kan beter worden aangewend. Op die manier ontstaat positieve energie. De de huidige Surinamer is dan nog meer en beter in staat zich bezig te houden met zaken die vandaag de dag spelen en voor hem of haar heel erg van belang zijn, teneinde zijn welvaartspeil (voorzover er sprake van is) te verbeteren.

  Suriname en Suriname-belanghebbenden moeten nou eens keer zich echt bezig gaan houden met actuele zaken en de 8/12 gebeurtenissen overlaten aan de Rechterlijke Macht, want die zijn dáárvoor.

  Mensen laat je niet afleiden en zorg ervoor dat de politiek (de regering) jouw belang
  -de ontwikkeling van het land
  -jouw scholing,opleiding en werkgelegenheid waarborgt
  -voor jou nageslacht en jou eigen situatie.

  Tijdens verkiezingen zijn deze simpele items voor jou van belang.
  Wees op uw hoede voor op sentimenten-berustende items.

  Een land draait goed als er o.a. een goede balans is tussen onderwijs,gezondheid produktiviteit en werkgelegenheid.
  Aanstaande kiezers let dus op wat er wordt verteld op verkiezingsbijeenkomsten en vraag ook om ‘garanties’. (Waar haalt men de financiëring vandaan)


  Maak melding
 4. er valt niks achter te houden,feit is dat alles ligt voor het grijpen in nederland.een bekende advocaat heeft al zoveel naar buiten gebracht.en laat men ons aub niet in de maling proberen nemen.

  dit is een vorm van beïnvloeding,door leden van de poppenkast crew.


  Maak melding
 5. Ik denk dat @DOMBO DU,jouw het antwoord zou
  kunnen geven,niet Desie alleen achter de tralie zijn aanhang
  dan,Gils kan je vergeten hij heeft de verkiezingen gefinancieerd met pimbageld,daarom lipson no man sekie,voor kaakje somo,en brunsie,die gaan alles naar buiten of verraden wat er allemaal gebeurd is.


  Maak melding
 6. De propaganda machine van de verdachten draait op vlle toeren, lees de ingezonden stukken van bando, akuba en soortgenoten.

  Ik kan van deze inzenders de loyaliteit aan hun baas (ik dacht dat alleen honden die hebben, maa goed…) alleen maar waarderen.

  Wat ik wel aan deze en andere loyalisten van de 8 december verdachten wil vragen is het volgende;

  Zijn jullie het met het volgende eens;

  De militairen olv de legerleider hebben de decembermoorden in 1982 gepleegd, nu alweer 26 jaar geleden, dus laat die daders nu maar vrij doorlopen. Het is te lang geleden en het volk heeft teveel aan zijn hoofd om dit belangrijk te vinden.

  Gaat dit dan ook op voor andere moordenaars, immers wat voor de toenmalige legerleiding en de militairen geldt, geldt uit gelijkheid ook voor anderen.

  Concreet, we moeten stoppen met vervolgen van 8 december verdachten en ook alle andere van moord verdachte personen en of groepen.

  Nog concreter als vandaag of morgen iemand je ma, je pa, je brada of sa doodschiet, om welke reden dan ook, dan moeten die eigenlijk vrijuit gaan en met rust worden gelaten.

  Eigenlijk moeten we Akuba en Bando en consorte complimenteren, want zo hebben wij anti revo’s het nooit bekeken.

  Eigenlijk verdienen jullie de nobelprijs, maar volgens mij is dat te min voor jullie. Van die blanke europese zweden moeten jullie toch niets hebben, ze spannen samen me de oud koloniosator nederland en die zitten achter de berechting aan.

  Bando en Akuba voor geweld tegen ekaar tot de dood erop volgt. Wat een goed idee, ….. dat wij overige domme inzenders nog niet tot dat inzicht waren gekomen.

  Schiet elkaar gewoon dood als je het niet met elkaar eens bent, ….. en opdoeken die rechtbank. Ontsla alle rechters, waarom zal iemand ervoor studeren om anderen straffen op te leggen.

  Het is eenb vrije wereld, katibo kaba, geen straf meer…..


  Maak melding
 7. bijna iedereen praat heir over verleden tij,en oude koeien uit de sloot halen,vergeten en verder gaan.dus vergeten dat surinamer s zijn vermoord in het cel nota bene.Zijn wij dan de slavernij ook vergeten,of de tweede wereld orlog dat is toch ook verleden tij.Niet dus waarom moeten wij vergeten dat zoveel mensen in suriname zijn vermoord tijdens het bewind van bouterse.Bouterse heeft heel veel goed gedaan voor Suriname maar zijn slechte daden overschaduwd het goede.Mocht hij niet achter het december moorden zitten dan hoef hij niet te vrezen.Laat wij rustig afwachten wat de rechter bepaald.Het lijk me sterk dat bouterse er niks van wist of zelf niet bij was.


  Maak melding
 8. Monbuto,dit wil ik kwijt,je,ma ,je pa, je brada,je sa,moesten niet gaan lullen,door hebtzucht,om met buitenlanders jouw eigenland genoten te willen vermoorden.Ik heb strond wat je zeggen wil,Du en zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz,n familie,In schapenvacht, de zogenaamde.monbuto,Mie taky.Ik heb niets aan een nobelprijs,maar wijsheid en gezondheid,,,,,,,landverraders allemaal.kunnnen jullie niet merken dat alles eenzijdig geschied????????


  Maak melding
 9. Mi weri k’ba foe jere 8 december gedoe!
  Terwijl het volk pinaart en de prijzen omhoog schieten,zeuren ze met een geschiedenis uit de pre-historie, alsof dat ons buik gaat vullen.


  Maak melding
 10. Anil,
  Waarom ben je zo selectief in jou oordeel? Er zijn banken beroofd, vrouwen geminacht, 79 jonge militairen omgebracht etc.. Denk je dat het na deze echt afgelopen zal zijn? I do hope so.


  Maak melding
 11. aan:mabutu: Suriname maakt zich druk om 15 coup plegers die reeds 26jaar geleden dapper zijn gesneuveld .vele van hun waren kont likkers waar er eten was daar waren ze . enkele leiders die na een revolutie rustig hebben genoten van hun oude dag. Koert walheim secretaris genaarl bij de VN vele joden naar de gas kamer geholpen nets in duitse uniform / later president van OOsten rijk nooit heb ik de wereld horen brommen ( blANKE MAN) .Pinocet generaal tot aan zijn dood duizende argentijnen , maar reisde toch naar Engeland .genood van zijn oude dag . ( blanke man ) Fidel Castro Cuba vele cubanen zijn tot de dag niet naar huis terug gekeerd of familie leden weten niet waar ze zijn ligt nu op zijn sterf bed blanke man van cubaanse afkomst .president Pieter bota zuid afrika laat zwarte school kinderen in koel bloede dood schieten ,heeft genoten van zijn oude dag tot de dood.( blanke man). bouterse ( Neger) dood 15 man surinamers, ned direct in rep en roer geld kraan dicht suriname in paniek , venitiaan belooft hem te berechten zo dat ned weer de kraan open draaid. bischop zwarte leider (greneda) wordt in koele bloede door de amerikanen gedood ,de wereld houdt zijn mond .rolings ghana wordt van alles beschuldigt wordt trekt zich terug ,maar kan het land niet verlaten interpol. muga zwarte leider wil men ook elimineren, zal niet lang meer duren . MUBUTU ook het zelfde is hem over komen .Dus MUbutu schrijf mij bando terug wat het verschil is tussen de misdaden van de blanke leiders en de zwarte leiders .


  Maak melding
 12. nee je mag het niet over het verleden hebben want dan heb je het over de zelfde plaat men vergeet een ding dat toen deze monster bouters nog de macht had over het leger en het land hij iedereen kon manupuleren in intimideren maar nu heeft hij alleen maar een paar afgerichte honden om hem heen is de vraag of zij hun leven voor deze demagoog gaan geven of eieren voor hun geld gaan kiezen ik hoop dat ze verstandig zijn en nu weten en inzien dat het recht en wet de hoogste gezag is in het land en niet bouterse meer die tijd is voorbij .


  Maak melding
 13. bando, je kletst net zo dom als al die zwarte leiders die je hebt vermeld.

  Waarom zijn jullie altijd het slachtoffer, waarom kruipen jullie het eerst in de slachtofferrol.

  Welk mooier voorbeeld willen de zwarte mensen op deze Aarde nu nog hebben.

  De meest respectvolle, karaktervolle, byzondere voorvechter van de 2de helft van de 20ste eeuw is een Afrikaan

  de legedarische politicus Nelson Mandela;

  ooit ook leider van een gewelddadig anc tegen de apartheid. Maar omdat niet aan zijn echtheid en oprechtheid kan worden getwijfeld is zijn persoonlijkheid door iedere wereldburger gewaardeerd.

  De staatseigendommen van Zuid Afrika beschouwde hij niet als zijn prive eigendommen. Hij sterven als een doorsnee Zuid Afrikaan, met werelds respect.

  Toen de strijd was gestreden, blikte hij niet te pas en te onpas terug naar de apartheid. Voor hem was het de volgende stap van verzoening met zijn Zuid Afrikanen, maar ook met de rest van de wereld. Immers besefte hij dat in vriendschap leven met blanken (ondanks het gruwelijke verleden) ook voor Zuid Afrika een belangrijke peiler van ontwikkeling is.

  Maar ja onze DDB grijpt elke keer in de berm naar kolonialisme, naar Den Haag. Rijd rond in de duurste auto’s.

  Dat hij niet in staat is het land te ontwikkelen, kan ik hem vergeven.
  Dat hij niet in staat is zijn kinderen met ontwikkelingswaarden, respect en liefde voor Sranan op te voeden, dat is pas een mislukkeling.

  Zijn zoon heeft Suriname toch zo vaak te schande gemaakt in de regio door met valse nederlandse paspoorten te reizen, en waarvoor die vernederingen, een beetje drugs en een beetje geld. Nu is hij in de gevangenis, de zoon van de toekomstig president. Verdacht veel ongure praktijken, veroordeeld voor malversaties…

  Ja, waarom is bouterse dan nog de ambitieuze kandidaat om president van mijn land, mijn mama sranan te worden….

  Bando go dok jere, …. als je dit allemaal verwijt aan de blanken, djiem wan brik jere…..


  Maak melding
 14. soms schaam ik mij echt om die onzin te lezen van mensen die zich surinamers noemen hier schrijven bouterse heeft ze gehersenspoeld daarom zien ze alles zwart wit wees blij dat suriname behoord tot de landen die zijn eigen mensenrechten schending kan berechten al die zwarte leiders die nummer 14 opnoem geen enkel van ze heeft een goed bestuurde land achter gelaten het enige wat ze goed in zijn hun volk dom te houden armoede geen onderwijs en een goed gevulde bankrekening in het buitenland en hun kinderen studeren allemaal in het buitenland bando je ben niet goed op de hoogte zoals allen die het opnemen voor bouterse demagogen zijn. over kurt waldheim vertel jij leugens toen het bericht naar buiten kwam over zijn verleden en zijn land schade van ondervond trok hij zich terug uit de politiek kan je niet van bouterse zeggen dus die vergelijking gaat niet op jij ken de geschiedenis niet bando jij verdraaid de feiten mobutu is gevlucht en liet het land straat arm achter hij stierf aan prostaatkanker in rabat marokko hij kwam aan de macht door een staatgreep en zette lumumba aan de kant je zou denken dat in deze tijd dat wij zwarten zeer kritiek zouden moeten zijn over de zogenaamde leider die ons meer de stront in trappen dan ons vooruit brengen en ophouden met zwart witte verhaal die jullie hier ophouden daar pakken de zogenaamde leiders en demagogen jullie mee. ga nou verstandig denken vraag jou af wat je van jou land wil, in een beschaafde land wonen met wetten en regels voor iedereen dan is er geen plaats voor moord verdachten (leiders) zoals bouterse.


  Maak melding
 15. Aaan du: du ik denk dat jij slechte ervaring met het leger hebt gehad zeker na twaalf uur op ge pakt tijdens de avond klok , misschien liet ik jou achter het pantser voertuig rennen richting kamp en na dien mocht je ff de potten wassen in de keuken. het leger heeft de surinamers decepline bij ge bracht dat onbrak ff : du leken de huizen in suriname vroeger op santa boma? met mijn lange bullepees gaf ik ze van langs in de kazerne respect hadden ze na dien voor andre land genoten. na zo een pak rammel beloofde ze trouw aan de rep suriname niet meer te stelen.maar ja 15 redi moesoes moesten wat het kost weer verpesten door met de vijand te heulen.


  Maak melding
 16. Aaan mubutu volgens mij ben je niet op de hoogte ! bota zei nooit zal ik voor de rechter verschijnen en dat is ook gebeurt hoe graag de zwarte dat ook wilden. mijn vraag is , is bouterse verantwoordelijk voor de daden van zijn zoon .in suriname wil men geen verzoening maar onrust en dat kunnen ze ook krijgen


  Maak melding
 17. Ja, toch, dat zijn de sabi so’s van sranan, bando en akuba praten alsof ze erbij waren, ze kunnen het weten, ze spelen toch voor god. Zij bepalen wie redi musu is en wie niet.

  Zo maken jullie negers te schande, ie tja bek abra ala sani, ma noitie ie no sjie.

  Jullie zijn de geboren slaven, kijk naar je eigen leven en zeg me eerlijk of ik lieg. En ditmaal niet de slaven van de witman’s. Nee, je laten misbruiken als slaaf door je eigen blakka mangs.

  Loekoe boeng dat deze mannen voor wie jullie zo in het vuur lopen, jullie net als de Afrikaanse krijgsheren zullen verkopen aan ‘slavenhandelaren’.

  Wees blij met mijn waarschuwing en zeg dank je wel!

  Er is maar een zwarte held in de hedendaagse politiek, NELSON Mandela…..


  Maak melding
 18. @nummer 20 wat mij opvalt bij jullie allemaal die voorstander zijn van bouterse is dat als jullie niet met iemand eens zijn of niet onderuit kunnen worden jullie persoonlijk jou reaktie op nummer 14 daar reageer op nummer 18 zonder schelden maar met tegen argumenten. dan verwacht ik dat ook van jou, jammer genoeg doen jullie dat niet het gaat niet om mij hoor maar wat goed is voor suriname dan kan ik mij boos maken dat jullie iemand zo aanbidden die feitelijk niets voor het land heeft betekend aan paar mensen geef ik geen antwoord meer ik ben bang dat er nog meer bij gaan komen wees nou eerlijk bando hebben al die (leiders) die jij opnoem in posting nummer 14 wat voor het afrikaanse volk betekend ik verwacht een eerlijke antwoord van jou als kan .


  Maak melding
 19. Gehersensspoeld,die ervaring heb ik niet,ik hou van verstandige gedachten die in de partij van Bouterse heerst,ik wil door geen enkele witteman die mij dwingt om op bloote knieeen
  te gaan, nooit nada, dat doet venilipson wel.ik denk dat jij het prostaatkankergezwel ben op deze site.die niet moe wordt,men had je niet achter de panserwagen laten rennen maar te sleuren,griet ie bek na gron.Ga naar Suriname
  daar moet je gaan handelen,blijf niet in je blauwfietskarretje lullen doe wat,haatzaaier.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES