Surinaams ministerie grondzaken blijft beroeren

28

PARAMARIBO, 15 jul – Het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB, blijft het nieuws halen. Volgens oppositieparlementariër Jenny Geerlings-Simons werkt de oppositie aan een lijst van zaken waar een luchtje aan hangt. “Het is steevast de kleine man die de dupe wordt.”

Burgers hebben onafhankelijk van elkaar klachten gedeponeerd over gesjoemel met grond. “Je grond wordt je afgepakt. De rechtsstaat waar de regering zo prat op gaat, bestaat slechts voor een kleine groep. Zelfs notarissen werken mee aan het onrechtmatig onteigenen van gronden”, zegt Geerlings-Simons. De regering en met name president Ronald Venetiaan zou moeten ingrijpen.

Het respijt dat recent is verleend aan minister Jong Tjien Fa van RGB zou al lang zijn verspeeld. “De emmer die volgens president Venetiaan al bijna vol was, is al lang overgelopen”, aldus Geerlings-Simons. Venetiaan heeft Jong Tjien Fa publiekelijk gewaarschuwd op zijn tellen te passen. Volgens Geerlings-Simons is de onwil van de coalitie om het grondbeleid parlementair aan te kaarten, nog het meest frustrerend.


28 REACTIES

 1. Dit zou men overal elders “het paard achter de wagen spannen” noemen. Of: “Een open deur intrappen”. Of: “Een voorzet voor open doel inkoppen”. Of: Is de oppositie – als ze al aanwezig zijn – plotseling uit hun hangmat gedonderd! Een ijzersterke oppositie zou ervoor hebben moeten zorgen dat J.T.F. zijn biezen had moeten pakken, hoe dan ook! Het blijft, welke kant je ook opkijkt binnen de DNA, een slappe hap! Nu gaat de NDP een lijst samenstellen waar een luchtje aan hangt, volgens het bericht. Ik lach me te pletter. Er is wereldwijd geen deodorant genoeg om alle luchtjes binnen de oppositie en de coalitie te elimineren. Wat een gebruikelijke Surinaamse blabla is dit!


  Maak melding

 2. Ach,Jenny die emmer van vene zit vol gaten,
  vergeten zaak bluffer zo beschouw ik lipson

  een president die geen daadkracht heeft, mekA kaakje somo,e du sawanny,de notarissen criminelen,bij hun is het puur monie op tafel,ze verkopen zelf je grootmoeder,Frauderen top,bij een bekende
  notaris,dus al wordt er vandaag tot morgen hierover gesproken jesy no de.


  Maak melding

 3. Wie kan voor mij opsommen wat er echt goed gaat in suriname en met name waar de regering voor verantwoordelijk is?
  Als je de berichten leest is het allemaal droevenis en duisternis daar in dat stukje tropen aan de andere kant van de oceaan


  Maak melding

 4. De emmer van venetiaan is verroest en vertoont daardoor gaten; t water loopt weg en dus lijkt t maar niet vol te lopen ,en erger nog, kan dus ook niet over lopen. Dit snap ik nou echt niet meer. Wat moet er nog gebeuren voordat jongtjienfa echt de laan uitgebonjoured wordt?
  hij blijft doorgaan , gasten die tot zijn partij behoren te bevoordelen, of op z,n minst zij die een financiele bijdrage kunnen leveren aan de partij of leden daarvan die t voor t zeggen hebben op dit minsterie . Dubbele toekenningen , onjuiste afhandelen van aanvragen en ga zo maar door. Ondertussen kan de kleine man t schudden. De mooiste plekken en stekken gaan naar : u kunt t zelf invullen. De verkiezingen komen eraan en t moet nu goed afgetimmerd worden voor als t zover is. Stemmen kopen op met alle voor de hand zijnde mogelijkheden.
  Hier word ik kots en kotsmisselijk van.
  Hoe lang nog ? Ik troost me met de gedachte , dat elk touw een eind heeft, en hoop dat t eind van dit touw gauw zichtbaar wordt.


  Maak melding

 5. wanneer jullie klaar zijn met het lijstje, onderzoek of het klopt en
  publiceer alles in de krant. Laat iedereen zien wat er speelt.
  En laat de regering dan maar doen alsof er niks aan de hand is.
  Maar kom me niet vertellen dat jullie een vergadering hierover in de assemblee willen hebben, terwijl jullie weten dat die vergadering nooit zal komen.Gewoon net als alle anderen landen het gewoon in de krant publiceren en let the cards fall where they may.


  Maak melding

 6. Een typisch voorbeeld van dat je met steekpenningen alles kan kopen in Sur.

  Achter mijn perceel in Tamansari was er een staatsbos met een sloot. De afwatering was uitstekend. Deze bos in nu weg (verkocht) en de sloot is dicht gemaakt om kavels te maken en veel geld te verdienen.

  Nu loopt het helemaal onder als het regent. Geen goede afwatering meer. Zolang je veel tjoekoe betaald kan je zelfs rechters en minister omkopen in dit bananen republiek. Ook al loopt het land naar de klote. Ten koste van de kleine man die de dupe wordt van deze curruptie praktijken.


  Maak melding

 7. Wat de notarissen betreft, ook in Ned. is men nu gaan inzien dat notarissen vaak deel uitmaken van criminele netwerken. Soms onbewust?! In Su bij politieke partijen.


  Maak melding

 8. anders dan wat men zegt gaat er nog veel goed in suriname, behalve als men denkt alle wijsheid in pacht te hebben, een volk krijgt de regering die het verdient, en dankzij ook jullie alsmaar negatieve instelling naar suriname hebben we deze zwakke regering in su.inderdaad moet die JTF allang opgedonderd zijn, maar ja, politieke zwakte, doei


  Maak melding

 9. jenny het zou beter zijn dat je alle zaken ondezoek waar er een luchje aanzit ook die van boereveen met zijn 70 hectare en kijk ook even hoeveel geld balas nedam heeft betaald aan steekpenning voor het bouwen van die bruggen en jou eigen cumputer bedrijf mevrouw simons begrijp me goed zo onderzoek vind ik prima maar doe dat ook binnen jou eigen partij en geen krokodille tranen gaan huilen dat vind ik hypocriet en kiezers bedrog je lijk jou baas wel .


  Maak melding

 10. Ik weet niet waarom de Suri’s zo slap geworden zijn….eten zij te veel zoet….wat opvalt alles heeft teveel zoet daar in Su. van Bami, Tjauw-min tot Rotie….ik wil dit weten ?…… din sma kon zwakki…..(zitten klagen als kinderen) waardeloze toestand mijne dames en heren.

  Beer skopu dji a man ing billi…law-law fufur boi..van Somo onderleiding van Opa Ruro Vniemand….Opa Ruro Vniemand kan alleen maar roodlip bibberen verder niks.
  P.S.
  Alleen 8 dec. moet hij voor de witman zien te klaren, verder is deze Redi-Musu man/grap niks

  WAT EEN ROTZOOI.


  Maak melding

 11. Dan kan ik me best voorstellen ja dat het winnende jawa-team US$.15.000,= mag opstrijken. Geld als water mi boy.

  De Engelsen hebben de Landrover en Suriname heeft Somohardjo & Co.


  Maak melding

 12. Uit betrouwbare bron heb ik gehoord dat Dhr. Somo in ruil voor een Lexus tientallen hectares grond heeft overgeschreven naar een bekende autodealer in Sur.

  Dit is maar 1 van de vele voorbeelden van zijn corruptie praktijken.

  Wie o wie kan deze man stoppen. Alle gronden gaan naar de eliten die op hun beurt weer aan het speculeren zijn. Deze gronden worden verkaveld en voor torenhoge bedragen verkocht aan de gewone man die dat nauwelijks kan betalen.

  Er moet hier een einde aan komen, de rijken worden rijker en de armen worden alsmaar armer. Dankzij het huidige systeem.

  Lang leve de democratie in Sur.


  Maak melding

 13. Als de NDP aan de macht komt over enkele jaren zal ze haar oprechtheid in een aantal zaken moeten tonen.Een ervan is het onrechtmatig toe eigenen van politieke machthebbers van staatsdomeinen. in derdaad zou alles uitgezocht moeten worden en waar een luchtje hangt terugdraaien met fikse boetes voor de zelfverrijkende politici


  Maak melding

 14. Doekhi zou toch ook een C.D. over Somo in z’n bezit hebben met daarop zgn corrupte praktijken van Somo. Waar blijft die dan??? Ik heb hem nooit gezien, dus ik ben zeer benieuwd of het ooit wat gaat worden met deze lijst.


  Maak melding

 15. DOMBO DU……typt weer een shit,je kan zien dat hij geen moer heeft te doen,van de psycholoog of Psychiater, Voor die cumputer je hebt gelijk inplaatst van computer!!!,Bouta Syndroom,haatzaaier.Jouw Frontregering steeeelt ze zijn Boeven.daarom willen jullie D.D.BOUTERSE achter slot en grendel z,n aanhang dan !!!!dan hoe dan?????.Mamoetblok biegie moro ding.


  Maak melding

 16. @harra
  Helemaal mee eens. Maar omdat dit politiek gevoelig ligt beginnen we met de domeingronden die militairen en aanhang hebben gekregen. na de verkiezingen kunnen we Somo en Bruns hun gronden regelen.
  Go regel. 😆 😆 😆


  Maak melding

 17. Ik kan niet begrijpen “waarom” men deze minister niet “ONMIDDENLIJK”eruit schopt.
  Kennelijk is Venetiaan bang dat hij dan ook moet vertrekken. Maar een president zonder “DAADKRACHT” hoort ook “OPGEDONDERD” te worden.


  Maak melding

 18. @harra
  Helemaal mee eens. Maar omdat dit politiek gevoelig ligt beginnen we met de domeingronden die militairen en aanhang hebben gekregen. na de verkiezingen kunnen we Somo en Bruns hun gronden regelen.
  Go regel.

  Neus

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  De militairen hebben hun leven op het spel gezet voor een beter leven voor land en volk in Suriname.

  Daarom vind ik de beloning veels te smal en onbehoorlijk ook….de Militairen hadden zelfs alle politieke partijen met wortel en tak moeten uitroeien.


  Maak melding

 19. Na correctie van Tra’tabaka tekst:

  De militairen hebben hun leven VAN ANDEREN op het spel gezet voor een beter leven voor land HEN ZELF en NIET VOOR HET volk in Suriname.

  Daarom vind ik de STRAF WAARSCHIJNLIJK veels te smal en onbehoorlijk LANG OP ZICH LATEN WACHTEN….de Militairen DIE alle politieke partijen met wortel en tak uitroeien ZIJN FACISTEN.

  laten we vooral niet vergeten dat het verzet tegen bewind door hun eigen handelen is uitgelokt.


  Maak melding

 20. Neus you na katibo, wat heeft Su. aan een stommeling als jij, ga voor de witman werken daar ben jij uitermate geschikt voor.
  Dan kan jij als Opa Ruro Vniemand jouw eigen soort genoot uitbuiten.(laten uitbuiten)


  Maak melding

 21. Wij zijn een lachertje op de wereld kaart. Een ieder die hier commentaar op hebben gegeven, hartelijk dank niets meer aan doen.
  Het is niet op te sommen wat er gebeurt in Su.
  Gelukkig kan ik lachen hoe een ieder te keer gaat. Dat van SURINAMERS als het om discussies gaat, dat scheelt mijn maagpijn hoge bloeddruk en aambeien.


  Maak melding

 22. 15 jaren presidentschap moet geschreven worden in de surinaamse geschiedenis. Wat er ook gebeurd, dat staat vast, ook al moet men dalijk over lijken heen lopen. Ook al is al het domeingrond van somo. Maak niet veel uit. Doelstelling is 15 jaren presidentschap.

  Al is dat waardeloos geweest voor land en volk.
  Maar dit is een goede straf voor het volk.
  Laat ze maar pinaren.
  Ba zoekoe, ba fini enh ba tjari….


  Maak melding

 23. die pipi-langkous gaat het nooit begrijpen of niet willen begrijpen.deze bakra malata(bongkoro)is een gevaar onder de surinamers op waterkant net.die man probeer met zijn commentaar alleen maar chaos te veroorzaken.hoe kan een gezond verstandig mens?dit soort handelingen goed praten.heb toch een beetje respect voor de surinaamse mens klootzak.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.