Corruptie in Suriname geen vrijblijvend onderwerp

22

PARAMARIBO, 6 jul – Corruptie bij met name de overheid is in Suriname niet bepaald een onderwerp dat valt aan te snijden zonder terugslag. Dit is onlangs nog gebleken in het parlement. Toen de regering weer eens onder vuur werd genomen wegens vermeend onverantwoordelijk omgaan met publieke middelen, werd de agitator de weerslag voorgehouden.

Volgens vicepresident Ramdien Sardjoe past het niet bij tij en ontij ‘corruptie’ te roepen. Zeker in het parlement zou de nodige ingetogenheid aan de dag gelegd moeten worden. Suriname krijgt daar maar een slechte naam van, met alle gevolgen voor ook de lieden die het hardst roepen. “U moet niet denken dat u gevrijwaard bent, u wordt ook meegezeuld”, kreeg een oppositielid te horen.

Internationaal wordt een land in zijn geheel getest op corruptie. Onderscheid tussen bijvoorbeeld regering en coalitie is er niet bij. Het mag dus best wat meer bescheiden, zeker nu Suriname minder corrupt is geworden volgens Transparency International. Van de negentigste plaats op de Corruptie Perceptie Index heeft een verschuiving plaatsgevonden naar nummer twee en zeventig.


22 REACTIES

 1. Je kunt inderdaad geen vingers aanwijzen naar bepaalde personen voor wat corruptie betreft. Niemand heeft schone handen in de regering.

  De hele regering is corrupt. De pot verwijt dan de ketel. Als de ene steelt wil de ander natuurlijk niet achter blijven. Zo krijg dan een domino effect. Dit vorm van graaicultuur komt eigenlijk bijna overal voor.


  Maak melding

 2. Er zijn dus 72 landen minder corrupt dan Suriname. Nou, mooie plaats op de ranglijst. Om trots op de zijn. Corruptie heerst nog steeds in grote mate in Su. Ik weet niet welke lagen van de samenleving door Transparency International worden gescreend, maar ik zou maar eens onderzoek doen naar de lagere overheden. Ik weet zeker dat we dan weer een paar plaatsen zakken!!! De uitspraak van de vp heeft voor mij dan ook nul en generlei waarde.


  Maak melding

 3. En dat is precies tweeënzeventig plaatsen te ver!

  De tweede burger van het land bevestigt hiermee ondubbelzinnig dat wel degelijk met middelen van de arme belastingbetaler wordt gesjoemeld.


  Maak melding

 4. Ingetogenheid??? hij bedoelt zeker “mondje dicht” onze doofpot is groot genoeg! Wat een schande dat de regering zich op zo’n manier niet wilt laten controleren door het parlement. Natuurlijk is het overgrote deel van het parlement een onderdeel van het graaikoninkrijk met omhooggevallen #@*&…Laten we even kijken naar de gronduitgifte; past daar “ingetogenheid”? Wat is er met de controlerende instanties gebeurd sinds het vertrek van Hans Prade? Zijn die ook onderdeel van het graaikoninkrijk geworden? Heeft men de ambitie om ooit met schone handen te regeren en dat als norm te stellen?


  Maak melding

 5. Laat Sardjoe komen vertellen hoe het kwam dat SRAT HOTEL&CASINO op het laatste moment tog een vergunning kreeg, terwijl de brandweer op het punt was de tent te sluiten.


  Maak melding

 6. Als er een geval van corruptie is dan moet dat ook gezegd en aangepakt worden.Want als er rook is dan is er ook brand. Het woord corruptie moet als het zwaard van Damocles boven het hoofd van het parlement hangen.
  Meneer Sardjoe dat Index wordt niet alleen maar bepaald door de frequentie van het roepen maar ook door de transparantie van het overheidsapparaat.
  Truusje


  Maak melding

 7. sardjoe zal wel weten waarom hij dit stelt. Minder corrupt? Laat me toch niet lachen, ik ben bewnieud op wlke plek Su. staat als volgende jaren weer bekend wordt gemaakt wat de stand is. Want de nu nog verborgen schandalen die dan zijn komen bovendrijven gaan dan tellen.
  Corrupte is a way of life geworden in Su. omdat de kleine man zich spiegelt aan de grote man die t goede voorbeeld moet geven. Die geven t signaal af van corruptie moet kunnen , en dus gaat ook de kleine man er van uit als t voor hen werkt , nou waarom zou t niet voor ons werken? Daarbij vergetend dat de grote honden , genoeg geld aan corruptie over houden om een high price lawyer in te huren en mee weg te komen, terwijl zij t vaak met een pro deo advocaat moeten stellen en toch de bak in draaien. Corruptie in Su. is als een groot kwaadaardig kankergezwel dat steeds verder uitzaait, en door blijft woekeren. Velen denken dan ook : if you can,tfight them, join them. And the beat goes on.


  Maak melding

 8. Onder de zoden stoppen van informatie over corruptief handelen zal de hoeveelheid corruptie echt niet verminderen.
  Bring it out in the open. Stel het bloot aan het zonlicht.
  Aan de oppositie de taak om te blijven eisen dat transparantie van beleid geboden wordt. Suriname wil geen dictatuur zijn waar klokkenluiders aangepakt worden.


  Maak melding

 9. De hooggeplaatsten weten dat er sprake is van corruptie, Kijk maar naar santhokie…
  Door nederlandse steekpenningen behartigd hij alleen belangen voor Nederland i.p.v. voor het surinaamse bevolking.


  Maak melding

 10. Wat kletst die sardjoe nou? Een synoniem van Corruptie is (surinaamse politiek) En Sardjoe en velen die op hem lijken hebben het uitgevonden.


  Maak melding

 11. Zoiets van aanschouw hoe er gestolen wordt en hou verder je bek.
  Schreeuw nooit “hou de dief” als je een tasjesrover ziet weghollen met de buit.
  Heel fraaie attitude en voorbeeld voor de bevolking


  Maak melding

 12. zie in het woordenboek.

  corruptie: surinaamse ambtenaren.

  graaicultuur: hele donkere rakkers incl. geel getinde nauwkijkers zijn niet te vertrouwen.

  haha…..

  sterkte daar in sranang wen schop die laainelichters op straat.


  Maak melding

 13. Hij bedoelt ‘je moet niet schijten in het nest waaruit je ook vreet’.

  Daarmee maakt deze man zich toch internationaal belachelijk? Ik herinner mij zijn uitspraken nog over (blanke) Nederlandse stagiares: ‘ze mogen blij zijn dat wij ze de kans geven om werkervaring op te doen”. Ha ha ha, zo kun je het ook zien. Maar wat ik persoonlijk heb gezien is dat die stagiares zo efficient, praktisch, kundig en slim zijn, dat de gemiddelde werknemer (ook leidinggevenden) wel konden vertrekken. Ze vielen allemaal door de mand. Dus ja, wat doe je in zo’n geval? De aanval is de beste verdediging, diskwalificeren van je grootste bedreiging.


  Maak melding

 14. Menneer Sardjoe moet eens ophouden met dit soort preek. Deze fam. valt onder de grootste boeven fam.Let op een broer die klerk was en nu plotseling multimilionair is geworden .Deze hindoestaanse polititie moet zich schamen want van waar komt al het geld vandaan .Zijn allemaal het geld die ze van het stads kas hebben toegeeigend of gestolen en wat aan het volk toebehoord .En dan komt men praten over corruptie .
  Wie houdt wie voor de gek.
  Men praat over rangschikking van corruptie van de 92ste plaats naar de 72ste plaats wat wil deze menneer nou zeggen dat ze minder corrupt zijn geworden .
  Corruptie is corruptie en als zij willen dat het land corruptie vrij moet zijn moeten zij met hun poten van stads eigendommen en stads gelden blijven .
  Geeft de ministervan jus/pol zonder inmenging van de politieke partijen dan zie hoeveel van deze heren het land uitvluchetn en hoeveel er hier worden gearresteerd.
  abioeng a tang so


  Maak melding

 15. Struisvogel politiek dus bedrijven.

  Als Sardjoe het volgnde zou zeggen:”wij als Surinamers moeten het probleem onderkennen en bestrijdden met alle middelen die we ter beschikking hebben. Elk land kent corruptie maar dat maakt het niet acceptabel voor de overheid als instantie om dit probleem te bagataliseren”dan had ie mijn stem in 2010.

  Bewijst maar weer wat voor bewindslieden er aan de macht zijn in ons land.


  Maak melding

 16. zolang je niet kan graaien, ga je klagen
  dit is niet uit te bannen, omdat de honger naar meer nooit zal ophouden
  met een beetje is niemand tevreden


  Maak melding

 17. Veel Suris willen 50 cent (ja die rapper) uithangen. Fast money ook al ga je over lijken, ook al verlies je je eigen moraal hierdoor, geen PUNT brada! Het algemene rechtschapenheidsgehalte is zeer laag en het minderwaardigheidscomplex wordt steeds groter en groter en groter….OP NAAR DE TOTALE VERDOEMENIS. Weet dat er nu voldoende orkanen op de loer liggen om het een en ander schoon te SPOELEN.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.