Geïmporteerde inflatie verziekt economie Suriname

33

PARAMARIBO, 29 jun – De inflatie als gevolg van de stijgende prijs voor brandstof en de hoge wisselkoers voor de euro, kan Suriname op termijn duur te staan komen. Dit zegt minister Ricardo van Ravenswaay. Weliswaar wordt hard gewerkt aan het stabiel houden van de economie. Maar de regering moet met lede ogen toezien hoe de inspanningen haast teniet worden gedaan.

Het aanpakken van armoedebestrijding verwordt tot dweilen met de kraan open. “Als de inflatie niet meer in samenhang is met het loonfront, gaat de welvaart achteruit. En als daar tegenover geen productie staat, gaan we het niet lang meer volhouden”, zegt Van Ravenswaay tegenover de Ware Tijd. De geïmporteerde inflatie zal dus met veel creativiteit en economisch intiatief beteugeld moeten worden. Met de voorgenomen investeringen in de mijnbouw schijnt wat licht in de tunnel.

De investeringen in 2007 van ruim dertig miljoen dollar zijn veelbelovend. “Het is veel meer dan we als regering hadden voorspeld. Onze grootste uitdaging is de productiecapaciteit te verhogen”, aldus Van Ravenswaay.Ook zal het vertrouwen in de Surinaamse dollar moeten toenemen. Om zwakkere sociale groepen te helpen, wordt een pakket maatregelen voorbereid. De tarieven van bepalde diensten en prijzen van basisgoederen worden zoveel mogelijk in de hand gehouden.


33 REACTIES

 1. Soms denk ik hoe komt het dat de ministers in Su. een soort Pokai gedrag vertonen.

  Gewoon en Dom weg zaken aanwijzen ( kijk noh sinds de invoering van de Euro als wettelijke betaal middel in EU. is de Janky dalla gaan dokken…ik weet niet waarom….maar als jij een beetje kan denken dan kunt u het begrijpen…. dus ruim 8 jaren spelen zij…. maar uw ziet/zag niks en komt als een pokai mensen hoofd moe maken.

  Zijn jullie wel update of kennen deze heren de wereld nog steeds niet.

  Ik weet een ding verder denken kunnen deze boy’s niet…..maar opdrachten van het buitenland in vervulling te doen gaan…daar mag jij Front 10 punt voor geven.

  Maar met Land en Volk verder komen…nee hoor …ze gewoon voor blijven… met het liegen & bedriegen.


  Maak melding

 2. Jullie ministers hebben geen hersen en blijven ook altijd dom..
  Minister Ricardo van Ravenswaay ,niets meer importeren….domkop…
  Ook niet de 50 producten die zonder invoerrechten worden in geklaard..zoals de toiletpotten….


  Maak melding

 3. Hahahahahaa al die ellende die er in Suriname is geweest vanaf 1975; is die ook geimporeerd???????

  Ik noem enkele:

  Geld vernietiging
  Corruptie
  Virendjes politiek
  Rassen politiek.
  Weggeven van natuurlijke hulpbron voor een appel en een ei.

  Durven deze aapachtigen nog te stellen dat de ellende nu uit het buitenladn komt??

  Een goede dneker heeft 5 jaar nodig om Suriname een goede basis te geven en geen 10000 jaar met deze idioten!!!!!!!!!!


  Maak melding

 4. @Ogrie-sjorie
  Wat een domme, inhoudsloze en tendetieuze reactie. 8 jaar terug was de USD het internationale betaal middel. Dankzij Bush, overconsumptie van de Amerikanen en de hoge kosten van Irak en Afganisistan is de USD gedevalueerd. Wil je daar de regering de schuld van geven?
  Door de opkmst van China en India is de vraag naar landbouwproducten en olie enorm gestegen en daarmee de prijzen. Wil je dat ook in de schoenen van de regering schuiven?

  Er is overigens ook een voordeel. Suriname profiteert ook van de lagere dollarkoers. Net als de USA maakt het het mogelijk om beter te concurreren en ook zijn de prijzen van grondstoffen en daardoor de opbrengsten via de government gestegen. Meer opbrengsten uit onze delfstoffen en meer inkomsten uit tourisme zijn de positieve effecten.

  Jammer alleen dat de ondernemers in MSE niet wakker waren. Zij hadden al veel eerder moeten profiteren van de betere prijzen voor landbouwproducten. Vraag je liever af wat daar de oorzaak van was?


  Maak melding

 5. Ja, wat wil je als je anderen je GOUD laten delven en weghalen. Zonder goud geen geld. Goud maakt geld.
  Suriname moet baas worden op eigen mijnen, wordt HOOGTIJD! Zoveel intelligente Surinamers en toch niet de moed hebben om nee te zeggen.
  We leven in 2008 en niet meer in 1862…


  Maak melding

 6. eh ssukkels, inversteer in de agrarische sector, vooral nu de vraag hoog is. de landen zullen de surinaamse producten kopen omdat ze schaars zijn, en zo zal dan de inflatie omlaag gaan.


  Maak melding

 7. Geïmporteerde inflatie verziekt economie Suriname…

  Wel meneer van Ravenswaaij. Misschien kunnen we die lijn doortrekken en gewoon maar zeggen dat de huidige coalitie de motor is achter de verzieking van de economie?


  Maak melding

 8. Suriname zal een importland blijven, daar kunnen we niets aan doen. Maar de locale productie verhogen, investeren in eigen land stimuleren, investeerders aantrekken..dit zijn de belangrijkste zaken om de import-inflatie enigszins te verminderen.


  Maak melding

 9. investeerders aantrekken..dit zijn de belangrijkste zaken om de import-inflatie enigszins te verminderen.

  krepie
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Dus meer en meer Chinezen importeren…dus investeerders die uitbuiters blijken te zijn…..krepie rot op, ga verder op naar lande.


  Maak melding

 10. Krepie,

  Wat dacht je van een inhaalslag in het aanbieden van niet-traditionele diensten of het vervaardigen/produceren van niet-traditionele producten?

  Er zijn vele mogelijkheden… maar geen enkele wordt serieus door Front bekeken.

  U moet zich ook voorstellen. Iemand die gewend is de hand op te houden voor gratis geld, zal nooit uit zichzelf beginnen te werken voor ditzelfde geld. Die lijn kun je doortrekken naar de oude politiek die op basis van ontwikkelingshulp gewend zijn om te regeren… anders dan zelf inkomsten te genereren middels productie…


  Maak melding

 11. Brandstofprijs subsidieren om de prijsstijgingen alsgevolg hiervan laag te houden. In geimporteerde goederen worden de prijsstijgingen van brandstof al gecalculeerd. In Suriname worden de prijzen van deze producten nogeens verhoogd omdat de brandstofprijzen internationaal gestegen zijn. Dit betekent een dubbele klap voor ontwikkelingslanden als Suriname. Deze landen zijn veelal afhankelijk van de import. Suriname heeft meer behoefte aan kostenbeheersing alsgevolg van wanbeleid,corruptie , etc. Zelfverrijking en nutteloze volksvertegenwoordigers die elke maand van hun inkomsten genieten en die niks voor het volk doen. De overheidsambtenaren idemdito. Gewoon geld besparen op alles wat geld kost. Deze besparingen kunnen een bijdrage leveren om de brandstofprijs te subsidieren. Doelstelling moet zijn om de inkomsten van de overheid te vergroten vanuit andere inkomstenbronnen. Deze bronnen zullen minder effect hebben op prijsstijgingen van producten alsgevolg van stijging van brandstofprijzen. sociale rust kan hierdoor in een ontwikkelingsland behouden worden.

  Kostenbeheersing zijdens de overheid is gewoon noodzakelijk. Er zijn genoeg mogelijkheden om in Suriname aan geld te komen. Hiernaast moet de productiesector gestimuleerd worden. Suriname is geen producent van machinery etc, waarmee producten gemaakt kunnen worden. Al deze equipments moeten geimporteerd worden. De kosten van import van deze machines zijn heel hoog en het terugverdientijd van het geinvesteerde neemt steeds toe. Hierdoor loopt een ontwikkelingsland steeds achter in de wereld omdat concurrenten in het buitenland steeds meer innoveren.Hun kunnen steeds betere producten maken en goedkoper ook. Suriname moet zich meer richten op het caraibische markt. Trinidad is gewoon veel verder en zagen dit al eerder in. Onderwijs competentie gericht inrichten.

  Bestrijding van corruptie en vervanging van oude manier van politiekvoering moeten tot het verleden behoren anders blijft het land maar achter in ontwikkeling.

  Gewoon stoppen met partijverrijking etc. S’lands belang voorop stellen. De wereld staat niet te wachten op Suriname. Buitenlandse investeerders zijn leuk, maar die moeten eindproducten leveren in de wereld en geen grondstoffen. Er is genoeg te doen . Suriname heeft behoefte aan een betere president.

  Mugabe hebben wij niet nodig in Suriname als president. Vene moet plaats maken voor jonge inteligente Surinamers die internationaal georienteerd zijn. Een president die 15 jaar aan de macht is geweest heeft al bewezen dat hij niet over de gewenste competenties beschikt om een land te besturen. Er is geen nulpunt aan te wijzen. Verder is er ook geen duidelijk beleid zichtbaar wat de president wil bereiken over een jaar of over twee jaren of over vijf jaren. 15 jaar is al genoeg. Mugabe heeft er 25 jaar over gedaan zonder resultaat. Wij in Suriname gaan ook dezelfde richting op.

  Zielig!


  Maak melding

 12. @Ogrie-Sjorie
  ik ben niks front. maar SME is niet gebaat bij onzin, onjuistheden partij politiek gebazel, etc.
  Als je inhoudelijke kritiek hebt op mijn reactie ben je van harte welkom. Als je op de persoonlijke en/of onbeschofte tour gaat dan diskwalificeer je jezelf en voel ik mij niet geroepen tot jouw niveau af te dalen.


  Maak melding

 13. Zolang de dollar nog gekoppeld is aan de euro (of andersom) zal de internationale monetaire situatie blijven zoals hij is. Dat heeft niets met geïmporteerde inflatie te maken. Olie wordt nog steeds betaald in dollars. En zolang de dollar laag blijft ten onzichte van de euro, zolang zullen de olie-exporterende landen (ook Suriname) hun barrel-prijs blijven verhogen om nog iets van winst te maken. En vergeet niet dat er jarenlang ongecontroleerd belegd is in olie. Ook dat heeft de prijs geen goed gedaan. Ik ben blij voor Brazilië dat zij een olieveld hebben gevonden dat groot genoeg is om de wereldbevolking EEN JAAR van olie te voorzien. Kan Suriname niet meeliften op dit succes? Excuses zoeken heeft geen zin.


  Maak melding

 14. Voor alle volledigheid moet ik erbij zeggen dat de grote oliemaatschappijen natuurlijk ook een dikke vinger in de pap hebben. Zie hun winst/verliesrekening over het afgelopen half jaar!


  Maak melding

 15. …ano-smeer-boeng…dit kan ik je niet uitleggen omdat je waarschijnlijk de lagere school niet hebt afgemaakt!!!Geimporteerde inflatie heeeft niets te maken met chinezen!!!Je komt zeker uit Moengo of Albina, dan begrijp je het helaas niet …sorry…


  Maak melding

 16. Sari2allemaal

  Wat een reactie, sommigen met uitputtende.

  Sneki tere doet zijn best, maar in Suriname ons geliefd Suriname, niet die van de vernietigers, heeft alleen maar HAGOE TERE als regeerders.

  In mijn hart heb ik veel respect en liefde voor dat stukje grond dat Suriname heet.

  Wie staat op om het te redden ik kan dat niet.


  Maak melding

 17. Krepie ik kom uit Moengo en nog erger Albina
  maar kom ik een Chinees daar tegen…roof ik hem hij heeft daar niks te zoeken…..rede waarom hij komt azen op mijn kwartje….daarom beroof ik hem…..begrijp mij goed ik zaai geen haat maar met mij moet hij geen sluwe komen spelen… mi e roof ing.


  Maak melding

 18. 8 jaar terug was de USD het internationale betaal middel. Dankzij Bush,

  afz.Neus
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Waarmee betaalt men nu. met SRD. noh…Noso wordt een keer serieus en ga je verstand gebruiken.


  Maak melding

 19. Het is inderdaad geïmporteerde inflatie, “hogere olieprijzen kunnen zorgen voor inflatie” .

  Het is wel gerustellend dat de min. bewust is van de driegingen die de monetaire stabiliteit in Suriname in gevaar kunnen brengen , alleen lees ik geen concrete maatregelen die genomen zullen worden op dit vlak en de dynamiek in beleid.


  Maak melding

 20. Het bewijs van eens een rover altijd een rover, wordt hier geleverd.
  Moengo en Albina heb ik daarom als de pest vermeden. Ook de Hindostanen worden beroofd.


  Maak melding

 21. Prik, het is kommer en kwel in Suriname.
  Het meest stuitend wat ik heb ervaren is dat de ouderen en gepensioneerden moeten zien rond te komen van een karig aov’tje of pensioentje. Deze mensen zijn zelfs met een paar €’s al zo dankbaar.

  De Surinaamse regering kent de woorden: eerbied, respect en liefde naar de bevolking en met name naar de ouderen absoluut niet.


  Maak melding

 22. Ook al is het geimporteerd, je kan er niks aan doen. De crisis is wereldwijd en de inflatie pakt ook de grootste landen.

  Mensen voelen het in hun portemonnee. 100 dollar euro is niet hetzelfde waard als 5 jaar geleden. We kunnen er niks aan doen, komt ook door de oorlogen wat heel veel geld heeft gekost.


  Maak melding

 23. blablabla
  dat kunnen jullie alleen in Suriname
  Ik noem enkele:
  Geld vernietiging
  Corruptie
  Virendjes politiek
  Rassen politiek.
  Weggeven van natuurlijke hulpbron voor een appel en een ei.
  Suriname is en blijft een mooi land alleen het systeem is verrot. overal waar je zaken moet regenlen vragen ze fa mang wang soft no de.
  Voorbeeld. een paar maanden terug ben ik naar suri geweest. heb een paar landbouw machines mee genomen. wat denk je wat ze daar op nieuwe haven zeggen. geef me een soft dan worden die machines sneller in geklaard. nou ik heb het niet gedaan.
  machines heb ik toch na 4 dagen in kunne klaren.
  ik kan nog meer hier schijven , maar heeft geen zin ik heb ook geen zin meer om in suri te investeren.
  liever zit ik hier rustig .
  bye bye SURINAME ik wenst jullie veel sterkte


  Maak melding

 24. Ravenswaay, mijn favoriete leeghoofd spreekt weer. En zoals usual is het of waardeloos of 100% onzin wat ie uitkraamt. Deze keer is het waardeloos want dit weten we al sinds vorig jaar. Sinds de dag dat olie $71 werd weten we al waar we naartoe gaan als het aankomt in de wereld economie. Hij zegt doodleuk ” hard gewerkt”. Mn mars hard gewerkt, ondernemers in Suriname hebben nogsteeds geen poot om op te staan.Men kan bijvoorbeeld wel krediet verstrekken maar wettelijk geen moer als de crediteur niet betaalt.
  Er is wel een stijging m.b.t.consumer spending maar dit is een gevolg van de renteverlaging die de DSB heeft doorgevoerd(men is meer gaan lenen maar of men gaat terugbetalen is nog de vraag) m.a.w.dit is een luchtbel die op knappen staat.

  De opbrengsten van de mijnbouw worden niet terug geinvesteerd in de economie, dat is niet waar, ze gaan de staatskas in (lees:rekeningen van de bewindsvoerders).

  Cijfers m.b.t.inkomsten van de regering zijn niet geloofwaardig ,omdat er van enige vorm van transparantie er helemaal geen sprake is als het aankomt op de boekhouding van deze bedrijven(Zie bv.SLM).

  Ik kan no 100 punten op noemen waar deze regering fiscaal gezien gefaald heeft maar ik doe dat niet. Ik ga niet zoveel tijd besteden aan een leegdhoofd die vorig jaar nog beweerde dat de armoede in Su vorig jaar met 30% gedaald is. Net als Rusland moet deze man zich gaan bezighouden met koeien en bijen want ze hebben beide een PHD in veetteelt en in nietsnut zijn.


  Maak melding

 25. @Ogrie-Sjorie
  Je heb werkelijk alleen maar een veel te grote mond en een veel te kleine hersen inhoud en algemene ontwikkeling. Sla de kranten er maar op. Alle landen verruilen hun reserves aan buitenlands valuta die in dollars bij de centrale banken lagen om voor EUROtjes. Als je een beetje onderlegd was dan wist je ook dat dit er mede de oorzaak van is dat het aanbod van dollars veel groter is dan de vraag. Dat hier door de dollar nog zwakker is geworden. Van Euro: USD = 1,30 : 1 naar 0,65 : 1 in slechts enkele jaren.


  Maak melding

 26. waarom niet gewoon olie importeren vanuit venuzuela lijkt mij het goedkoopste en meest logische manier om alles weer terug te draaien naar goede tyden voor het Surinaamse volk.


  Maak melding

 27. Ai boi !!! Wat een felle discussie.
  Ik kom net uit Su. Naarmate je dicht bij Latour komt zie een verkeerd beld. Honderden blaka mangs staan hun ballen vast te houden met een parbo biri !! Er wordt niks gedaan, alleen maar uitgegeven, rondjes gereden met de auto en klagen over Vene dit, Vene dat. Dit gaat verder in de wijken Flora, Tammenga. OVeral waar te veel blaka mangs wonen zie je armoede en verval. Wordt het niet tijd dat vooral de grootste groep klagers zuiniger gaan leven en harder gaan werken ?? Die Chinees staat toch ook in zijn winkel te werken van 07.00 uur tot 23.00u ?? Koop ipv een dure auto een brommer/fiets en bespaar, leef zuinig en investeer. Ga niet bij OCER staan juichen voor Bouta en friends want je gaat na een paar jaar hard huilen !!!!

  Su heeft potentie maar de domme negers niet.
  Ga werken, sparen, investeren en maak je school af.


  Maak melding

 28. @ nr 20 anosmeerboeng,
  Je verraadt alleen maar wie en wat jezelf bent. Je moet nu niet meer komen janken als bepaalde mensen zeggen dat mensen uit bepaalde groepen rovers, moordenaars en verkrachters zijn want met jouw eigen woorden heb je dat beeld maar weer eens bevestigd.Iedereen weet en kan met z’n eigen ogen zien welke groep in de surinaamse gevangenissen oververtegenwoordigd is.


  Maak melding

 29. @ nr 20,
  Het is welbekend dat er meerdere mensen behorende tot jouw groep hetzelfde denken en doen als wat jij in jouw reactie nr 20 hebt beschreven.het is vaker gebeurt dat hardwerkende chinese winkeliers (en niet zij alleen) berooft, op brute wijze mishandeld en soms zelfs vermoord worden door jouw rasgenoten.
  Wanneer die mensen gaan terugvechten en hun aanvallers gaan doodschieten en doodkappen dan moet jij niet komen lullen over racisme, want jij bent zelfs de grootste racist.


  Maak melding

 30. Zonnepanelen!

  Boven dit artikel staat het woord zonnepanelen. De pure energie die door deze zonnepanelen wordt opgewekt is het middel om Suriname voort te stuwen naar gezonde economische vooruitgang. Hoe meer mensen van deze energie gebruik gaan maken, hoe meer vooruitgang.
  Een minister die de bevolking met kletspraat aan het ontmoedigen is, ontneemt het volk zo haar energie om vooruit te denken. Hij zegt wat omdat hij wat wil zeggen. Laat hem liever iets doen in plaats van iets te zeggen waar hij weinig verstand van heeft.
  Het volk heeft minder te besteden dan vijf jaar terug. Maar het volk wil net als de huidige leiders veel meer uitgeven dan het kan. En zo ontstaat inflatie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.