dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieEnergieperspectieven Suriname vrij rooskleurig

Energieperspectieven Suriname vrij rooskleurig

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 25 jun – Suriname zal op de korte en middellange termijn redelijk goed kunnen voorzien in de eigen behoefte aan energie. De perspectieven zijn redelijk, zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen. Zowel het bedrijfsleven als de huishoudens hoeven zich niet echt zorgen te maken. Wel zijn er wat voorwaarden.

Een van de belangrijkste is dat nu al gewerkt wordt aan het opvoeren. De behoefte zal alleen maar toenemen, dankzij onder meer de groeiende bedrijfsinvesteringen. “Voor de komende vijftien jaar zal de behoefte toenemen tot zeker driehonderd megawatt. De vraag is wat we moeten doen om de extra energie te garanderen”, zegt Rusland in het actualiteitenprogramma Suriname Vandaag.

Twee opties voor meer waterkracht vanuit het binnenland haperen nog door verzet van lokale gemeenschappen. De politiek heeft daar een flinke kluif aan. De behoefte nu, ruim honderd megawatt, wordt redelijk gedekt door energiebedrijf EBS. Van de hoge brandstofprijs wordt weinig last ondervonden door minder gebruik van de dieselgeneratoren in Paramaribo. De waterstand bij de Afobakadam levert genoeg extra energie, goedkope energie.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
 1. Overstappen op bio diesel en bio alcohol, zonneenergie en als het mogelijk is windenergie. Ook energiecentrales op basis van bio brandstoffen, afgeleid van bio diesel is een optie. Ecologisch onvriendelijke methoden zoals waterkrachtcentrales zijn niet nodig.


  Maak melding
 2. Erg summiere artikel. Dhr Rusland wilt dus zeggen dat de vraag de komende 5 jaren verdrievoudigd. En waaruit concludeert hij dat dan ?D.w.z.dat de economie de komende 15 jaar gaat verdrievoudigen want de elektriciteitsvraag kan men koppelen aan de groei van een economie.

  Erg summiere artikel, misschien wordt het hoog tijd om workshops te geven aan onze journalisten want de mate van verstrekte informatie is om van te huilen.


  Maak melding
 3. @ 1. Suriname heeft water in overvloed. Dus hydro-energie is een voor de hand liggende energiebron. Dat het ecologisch niet verantwoord zou zijn wil ik bestrijden, want naast windenergie is hydro-energie de schoonste. In Suriname leveren Suralco en Staatsolie ook energie en EBS zorgt voor de distributie daarvan. Bio-energie is vooralsnog geen optie gezien de huidige hoge grondstofprijzen. In Europa is biodiesel nog altijd duurder dan gewone diesel. En als je kijkt naar het ecologische effect bij de grondstofwinning voor de biobrandstof, dan verkies is 1000 x liever een hydro-centrale. Nog afgezien van de discussie of je gewassen moet telen voor biobrandstof terwijl de helft van de wereld honger lijdt.


  Maak melding
 4. Suriname moet overwegen om alternatieve bronnen te gaan gebruiken.
  ZOnnepanelen is toch een goede oplossing??
  Daar lijdt niemand eronder. En ook al de politieke corrupte energie kunnen ze gebruiken. Is zeker goed voor 400 megawatt. Kijk maar naar Brunsie en Doekhie!


  Maak melding
 5. Kernenergie of zonneernergie,

  Hydroelectriciteit is een ramp voor het milieu, indd het is tijdens het gebruik relatief schoon, maar men moet niet vergeten dat je grote delen van suriname zo onder water zet, dorpen moeten geevacueerd worden, miljoenen dieren die dood gaan, en mocht de dam ooit breken dan heb je een tsunami! en daarna een kaal leeg gebied, want het oerwoud komt niet terug!

  over olie, hoef ik nieteens te beginnen aangezien dat momenteel het duurst is qua kosten en milieuvervuiling


  Maak melding
 6. @3
  Je hebt bio diesel en je hebt bio diesel. Als je genoeg gaat Googelen ontdek je mooie dingen die anderen nog niet hebben ontdekt of nog geheim willen houden. Neen. ik ga geen voedingsgewassen voor bio diesel gebruiken. Ik heb geheimhouding beloofd dus kan ik niet in details treden. Een ding wil ik wel kwijt. Suriname heeft enorm veel mogelijkheden; om stil van te worden. Dus hoeven wij een gebied zo groot als de provincie Utrecht echt niet onder water te dompelen. Zie ook reactie 5.
  En nog iets. Dat stuwmeer is geloof ik 75 jaar lang eigendom van de Suralco. Suriname krijgt maar een fractie van die energie. Dat is ook de reden waaarom er zoveel stroomuitval is in Paramaribo.


  Maak melding
 7. @ Suriboy. Dat WAS zo. Maar heden ten dagen worden er kleinschalige hydro-projecen uitgevoerd die geen enkele schade aan het milieu veroorzaken. Dank zij (alweer) de Nederlandse Landbouwuniversitet van Wageningen (Nederland).


  Maak melding
 8. @ Datravisie. Je hebt in wezen gelijk. Alleen vergeet niet: Het duurt ruim tien jaar voordat de investering in zonne-energie werkelijk rendement oplevert. En wie in Suriname heeft het geld om die investering te doen?


  Maak melding
 9. Ik vraag me af hoe Gregory aan die 300 % stijging komt voor de vraag naar electrische energie over 15 jaar. Aannemende een stijging van 7.5 % in groei en dus ook in electr energie kan men wel tot 300 % komen.
  Maar ik denk dat Gregory zich hierin vergist.
  Hij zou meer zijn veronderstelling moeten baseren op de reele grote industrie die electrische energie consumeren en op de reele groei van de consumenten industrie en de particuliere en prive sector in de woningbouw en andere onvoorziene omstandigheden zoals meer gigantische nieuwe mijnbouw projecten.
  Het bedrag kan uiteindelijk veel lager uitkomen dan de 300 %.

  Truusje


  Maak melding
 10. Het gebruik van zonne energie is beter voor ons land wij hebben genoeg zon om energie op te wekken. Op elk dak van een huis kan je deze platen zetten. in ons land heb je ze al een voorbeeld hiervan is bij die nieuwe stoplichten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES