zaterdag, juni 15, 2024
HomeOnderwerpenEconomieInflatie zal Suriname niet afhouden van MDG’s

Inflatie zal Suriname niet afhouden van MDG’s

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 7 mei – Suriname laat zich niet afhouden van de Millenniumdoelen, MDG’s, ook niet door de nu snel stijgende inflatie. Dit zegt minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking. Het ingeslagen pad zal worden aangehouden. Extreme armoede en honger moeten tegen 2015 zijn uitgebannen.

Suriname gaat er helemaal voor. Het mag er nu dan op lijken dat de doelen verder dan ooit liggen. De stevige klim in de prijzen voor voeding en brandstof is absoluut merkbaar in Suriname. De slagen komen met name bij de allerarmste groepen het hardst aan. “We hebben als regering serieuze aandacht voor armoede in ruimere zin en dat vormt inderdaad een probleem met de huidige ontwikkelingen”, zegt Van Ravenswaay tegenover de Ware Tijd.

Er is voldoende besef dat de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties flink onder druk komen te staan. Elders in de wereld hebben de eerste symptomen zich al voorgedaan. “Maar extreme armoede is in Suriname niet zo een bedreiging”, aldus Van Ravenswaay. Om het ten minste zo te houden, zullen tijdig matregelen getroffen worden. Gedacht wordt aan subsidies voor openbaar vervoer en een sociaal vangnet.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

14 REACTIES
 1. Beste mijnheer Ravenswaay,

  volgens mij leven jullie in de beste locatie op deze aardbol.

  daar bedoel ik mee:
  – alles groeit daar
  – voldoende bodemschatten

  Maar denk je nu echt dat jij dit in 2015 hebt uitgebannen?

  wat ga je doen? wees eens wat concreter. zeg nu eens hoe!
  welke collegá c.q zakkenvullers zelfverrijkers gaan naar huis?

  Sorry dat ik dit zeg: maar leuke verhalen heeft het surinaamse volk niks aan!

  zorg maar dat je met een echt plan van aanpak komt en niet met een slapaftreksel we gaan het proberen optelossen.

  dit klinkt als NO SPANG!!!!!

  en dan nog wat subsidies?

  STOP NU EENS MET ZELFVERRIJKING EN ZORG NU EENS DAT HET LAND (BEVOLKING) EEN KEERTJE NA ZOVEEL JAREN NIET MEER MISBRUIKT WORDT!


  Maak melding
 2. met steeds blijven praten bereikt men ook niks er moet daadwerkelijk gehandeld worden.anders komen wij tijd te kort.
  een ding goed onthouden de tijd blijft niet op ons wachten.


  Maak melding
 3. Maken de individuele doelen van de gemeenschap daar dan geen deel van uit?

  We hebben al problemen om dagelijks een bordje eten op tafel te zetten.


  Maak melding
 4. HHHHHAAAAAAAAAAAAAAAAAA Milennium doelstellingen, ja en die zullen over duizend jaar nog niet gehaald worden met deze aapaachtigen daar in ons geliefd landje.

  Er is maar een manier om Suriname te veranderen en dat is ze net als Koni Koni van de kostgrond verwijderen.

  JAJA


  Maak melding
 5. “We hebben als regering serieuze aandacht voor armoede in ruimere zin en dat vormt inderdaad een probleem met de huidige ontwikkelingen”, zegt Van Ravenswaay

  :vandaar dat de armoede in suriname steeds toeneemt, em ik heb nog geen enkele oplossing van de regering gezien!!!

  “Maar extreme armoede is in Suriname niet zo een bedreiging”, aldus Van Ravenswaay.

  : ooit in het binnenland gegaan of in de armoedige wijken in paramaribo en de rest van suriname


  Maak melding
 6. Het is wel een goede weg men. de minister maar de productie ontbreekt.Waar blijven de eerste stappen voor productie verhoging.


  Maak melding
 7. De regering van suriname heeft 2 opties om armoede tegen te gaan : SRD vervangen door de Euro ……………………OF………….

  onderzoek doen welke drempels en opstakels ondenemers ondervinden bij het opstarten en exploiteren van grote agrarische bedrijven,welke infrastructuur verbeterd zou moeten worden of ontbreken en S.M.L. in de verkoop(veilen) gooien zodat een privé bedrijf het gauw in produktie kan brengen.

  Als de produktie flink verhoog komt ,zullen er zoveel banen bijkomen dat de lonen automatisch zullen stijgen,door grotere vraag dan aanbod van arbeiders.Ambtenaren zullen dan vrijwillig de lage lonen van de overheid verruilen voor een beter betaalde baan in de privé sector.

  Er zullen ook veel meer mensen werken dus ook veel meer loon/inkomsten belasting die de schatkist binnenkomen.Door het “sneeuwbaleffect” zou je economie op volle toeren kunnen gaan draaien.

  Het dan ontstane b.n.p. zal zorgen voor een uitgebanceerde economie met begrotingsoverschotten die weer gebruikt kunnen worden voor terugbetaling staatsschuld of belasting verlaging waar nodig.

  Als je productie in de agrarische sector flink omhoog gaat zullen er ook kwaliteiten overblijven die niet geschikt zijn voor export maar wel betaalbaar voor 500.000 mensen.

  De Centrale bank van Suriname zou alvast voor kunnen zorgen dat landbouwers voor een lage rente geld kunnen lenen bij de locale banken.

  Ik denk dat met deze maatregelen de inflatie pijl beheersbaar blijft als je economie maar niet oververhit raakt.


  Maak melding
 8. Beste Jap-japi. Ik wil je, met alle repect, even van repliek dienen. De economie is al oververhit, of lees je geen kranten en kijk je niet naar het nieuws? Het vervangen van de SRD naar de Euro is ook al geen optie, want dan zou de gemiddelde ambtenaar ongeveer € 200 in de maand moeten gaan verdienen. Of wil je dit meteen op het niveau als in Nederland trekken? Dan zouden ook de consumentenprijzen navenant moeten zijn. Hoe had je gedacht dit te gaan financieren? Je vergroot er alleen de armoede maar mee. Kan gewoonweg niet! Of je moet denken dat de euro’s naast de manja’s aan de bomen groeien. Bovendien: De SML is al drie keer in de verkoop gegaan maar er is geen hond die een cent geeft voor die verroeste rommel! Heb jij er nog een paar euro’s voor over? De helft is weggejat, de andere helft is geen SRD-cent meer waard. Produktieverhoging? In welke sector dan? Als er geen afzetmarkt is, kun je, vooral in deze tijd, alleen je produktie verhogen om in je binnenlandse behoefte te voorzien. Dat kost alleen maar geld. Want subsidies, daar is men vies van in Suriname. En ga maar aan die jongens voor de VCB-Bank tegenover de Centrale Markt vragen of zij hun produktie willen verhogen. Je lacht je toch dood!! Luie donders met hun goud-gerammel en hun hossel-wissel. Vraag maar eens aan die kl…zakken of ze ooit een cent inkomenstenbelasting hebben betaald. Ik acht je oud genoeg om niet meer in sprookjes te geloven. Brandstof duur? Nou, dat is niet te merken aan het verkeersaanbod. Rustig je auto stationair laten draaien als je supermarkt ingaat… En de rijstexporteurs worden sinds deze week verplicht een exportvergunning te tonen, ter bescherming van de binnenlandse markt. Goede zaak. En wat betreft de rijstboeren: die worden al lang in de gelegenheid gesteld om tegen lage rente te lenen. Maar dat wist je waarschijnlijk (nog) niet. Ik zal niet ontkennen dat door de mondiale prijsstijgingen het in Suriname er niet beter op is geworden. Maar ondanks het feit dat b.v. de meelprijzen van $ 63 naar $ 96 dollar per baal zijn gestegen en de bakkers hebben gevraagd om de prijs te mogen verhogen, heeft de regering NEE gezegd. Subsidie dus. Bovendien, en dat is het meest positieve nieuws, heb ik al in geen jaren meer gehoord dat er iemand in Suriname van de honger is gestorven… Je ideëen zijn leuk, maar onuitvoerbaar.


  Maak melding
 9. Sari, wanneer ga je eens een keer rationeel denken en praten? Of je nou door de hond of de kat gebeten wordt, het maakt hier in Su niets uit. Iedere Surinamer is een genetisch bepaalde zakkenvuller!


  Maak melding
 10. Blij om te zien dat in elk geval een man met visie over ontwikkeling gaat. Ontwikkeling is namelijk niet een kwestie van zondermeer als een kip zonder kop anticiperen op de waan van de dag. Met korte termijn zoethoudertjes kom je nergens.
  Als de regering elke dag aan iedere burger een broodje geeft en een galon benzine dan komt Suriname nergens maar het geld gaat wel op.
  Subsudie op openbaar vervoer is prima. Laat de mensen maar de bus nemen in plaats van een tank van een auto rijden. Ik heb nog nooit van een arm land gehoord waar meer SUV’s en JEEP’s rondrijden dan in een gemiddeld rijk westers land.
  Ook een sociaal vangnet is van groot belang. Nu fungeren ambtenaren-banen als sociaal vangnet maar die banen behoren niet bij apatische sociaal zwakkeren om ze zoet te houden.
  Je moet juist initiatiefrijke bruisende sterke werknemers op die ambtenaren-fucnties hebben.
  Kortom, kan ik niet anders zeggen dan dat deze minister met zijn woorden de spijker precies op de kop slaat.


  Maak melding
 11. Geldbiljetten drukken, ga maar zo door….
  En je eindigt met niet-aflatende armoede…

  Alle salarissen koppelen aan de €uro-deviezen, Suri is toch nog op 1 of andere manier gelieerd aan Europa… Mag de regring zoveel geldbiljetten drukken en in omloop brengen als dat zij zelf willen…,slimmerikken ???????????????

  Daaggg en Vriendelijke Groeten,…..


  Maak melding
 12. de heer van Ravenswaay heeft gelijk als hij meent dat er geen extreem armoede zal zijn in suriname, want de familie’s van de meest Suri’s in nederland geven toch “ÖNTWIIKELINGSHULP” aan de suri’s, net zoals de regering dat nog ontvangt van de buitenlandse donoren. Daarom zit men achterover geleund in zijn stoel wetende dat indien er calamiteiten zullen voordoen in Suri, net als de overstroming een paar jaren geleden, dat de regering een beroep zal doen op de internationale gemeenschap en de “IDIOTEN” zullen ze helpen ook.
  Ik vraag mij af wanneer de regering een begin zal maken met het vernieuwen van de rioleringen in paramaribo die de kortste keren blank staat na een stortbui???, kennelijk wacht men hierop ook op de donoren die dat moeten financieren want de middelen die suriname binnen komt verdwijnt in de zakken van de politici


  Maak melding
 13. Hallo eerbare ministers,

  Schamen jullie je niet om het Volk zo te verarmen???? Steeds weer geldbiljetten in omloop brengen zonder tegenwaarde.

  Alle salarissen koppelen aan de €uro’s, dan zal het jullie flink opbreken.
  Jullie schijten 1 grote buffel, want zo pluk je het Volk het gehele jaar door kaal.

  Na mij heeft Jap Japi het 1 beetje begrepen, mischien begrijpt Blaka Bakra het nu ook.
  Door elke keer dat jullie bankbiljetten in omloop brengen zonder tegenwaarde in deviezen, gaan de onderwijzers en ambtenaren staken. Geen wonder dat jullie ministers voor jullie zelve $rd 11000,- en apart de emolumenten toucheren. Jullie voelen het niet.

  Het zijn de allerarmsten en mensen die in het bis leven die jullie steeds maar weer kaal plukken.
  Steeds harder werken en merken dat je nog harder verarmt. Schaamteloos….

  Vriendelijke Groeten,………


  Maak melding
 14. Het zou nu gunstig zijn om die srd te ruilen voor de euro omdat de euro nu hoog staat ,de salarissen zouden moeten worden berekend naar huidige koers , dan maar 200 euri(zo voorkom je een nog verdere daling van de koopkracht,voorkom je inflatie en behoud je concurentiepositie als land)

  De areäalen van SML zijn vroeger reeds in cultuur gebracht dus hoef je daarin minder te investeren,.. een veiling is het “land” nog heel interssant.

  Ik vind dat Ondernemers moeten zorgen voor de productie n regering het best de boel progresief moet sturen door het interessant te maken te investeren in de landbouw in Suriname.in deze tijd zit men te springen om vruchtbare jonge kustvlakte.

  een paar grote agrarische bedrijven zouden je productie zo kunnen opschroeven.
  Ondernemers schijnen in Suriname ook geen probleem te hebben met het vinden
  van goede- loyale arbeiders ,dus wie aan de hek blijft staan ,succes!

  Afzet markt is volgens mij geen probleem
  in deze tijd ,een goede
  infrastructuur en bulkhavans ,en
  je
  klanten
  sturen wel de bulkschepen om je grote hoeveelheden op tehalen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES