dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenEconomieBrandstof niet voor iedereen in Suriname even duur

Brandstof niet voor iedereen in Suriname even duur

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 apr – De prijs van brandstof blijkt niet voor iedereen even hoog. De regering onderhandelt nu pas met de Canadese multinational IamGold over het heffen van de zogenaamde government take. Die wordt al jaren steevast geheven op elke liter geïmporteerde brandstof.

Aan de pomp vindt even consequent de verrekening plaats, pleidooien voor afschaffing ten spijt. Als voornaamste tegenargument van regeringszijde geldt dat dan smokkel in de hand zou worden gewerkt. Maar IamGold is sinds aanvang van hun activiteiten in de jaren negentig vrijgesteld van betaling. Het moest als stimulans gelden voor de miljoenen dollars aan investeringen in de toen nog minder lucratieve goudindustrie.

Voor menig parlementariër is dit een oneindige bron van ergernis. Het kan er niet in dat een dergelijke situatie gehandhaafd blijft, terwijl de samenleving gebukt gaat onder de gevolgen van de dure brandstof. “We vinden met de gemeenschap dat er te weinig uit de sector wordt gehaald. Ik ben niet tegen een redelijk deel van de opbrengsten voor het bedrijf, maar wij moeten er ook beter van worden”, zegt coalitieparlementariër Ruth Wijdenbosch.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

6 REACTIES
 1. Ja, nu pas. Ik word ziek van dit ding. Altijd op het moment dat het dreigt te gaan escaleren, gaan we weer klagen. Weer zo’n typische zakkenvullersmentaliteit van die Surinaamse regering. Let wel: Destijds werd tijdens de onderhandelingen over de concessie van IamGold (toendertijd een andere maatschappij) de deal gemaakt: of 6 procent in cash of 25 procent in aandelen. De toenmalige moedermaatschappij kwam met 60 miljoen dollar naar Suriname. Waar koos men voor? Cash. Geld in het handje, ja natuurlijk, zo werkt die Suri-regering. Zakken vullen. Nu de maatschappij een beurswaarde heeft van ruim 60 miljard (!) dollar, nu is het huis te klein. Wie is de schuldige? De nietswetende nitwits, die destijds gewoon de zaak VERKOCHT hebben voor een habbekrats. En nu klagen? Kijk wat IamGold voor de maatschappij in het binnenland heeft betekent. Ondank is ’s werels loon. Koppen dicht, is is niks gejat, er is VERKOCHT!


  Maak melding
 2. Dit zie je ook in afrika veel natuurlijke hulpbronnen maar multinationals strijken 95% op en het het land zelf 5%
  Nou hetzelfde heeft venetiaan ook gedaan met suriname. Hij is van origine ook een afrikaan daarom misschien.


  Maak melding
 3. Tjonge jonge, Het is toch niet normaal..
  Het goud gaat al voor niets het land uit, dan mogen ze nog gratis tanken ook.
  Dong Beest zie je niet dat je, je eigen mensen verhonger. Met deze mensen val geen eer te behalen of een oorlog te winnen. We zijn een lachertje op de wereld markt door ons regering.


  Maak melding
 4. nummer drie heeft het goed verwoord: die bakra’s hebben een opperstamhoofd van de rimboe’s van afrika in bavi veni ontdekt. te koop voor een spiegel en een parel.


  Maak melding
 5. MENSEN MENSEN toch zien jullie niet dat het regering die hele volk voor de gek houd. WE slapen nog steeds en dat weet die stelletje bandieden in de regering.slaap kindtje slaap daar buiten loop een Iam gold en nog veel meer bedrijven.surinamers blijven jullie slapen,slaap maar ik heb nog een heleboel pyjamas voor jullie.wanneer gaan jullie op straat voor die bandieten(regering)en die vene brand maar 5wat hij is niet helder. hij moet ook steak penning nemen kan niet anders.a mang no mang sekie…herhaalt a mang no mang sekie.. grootste slapen van dat land..hoe moet su. bloeien. kan nooit…jammer……..soso sriebas…word vervolg.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES