Schade en schrik door rukwind in West Suriname

22

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 14 apr – “Dit ken ik alleen van het wereldnieuws en de krant.” Dit zegt een ooggetuige van de hevige rukwind die Nickerie kort heeft geteisterd. Enkele seconden waren genoeg om padiepellerijen te ontdoen van hun dak en menigeen de stuipen op het lijf te jagen. Een groepje is in paniek zelfs onder een vrachtwagen gekropen.

Het leek de enige veilige plek in een omgeving die ineens was veranderd in een werveling van zinkplaten en houten balken. “Er kwam plotseling een storm uit het westen en deze begaf zich in oostelijke richting. Het was zo hard dat alles begon te schudden”, zegt de ooggetuige tegenover de Times of Suriname. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Wel hebben enkele moleneigenaars schade geleden. Sommigen zijn hun hele voorraad padie of zaaizaad kwijt doordat deze is natgeregend. De schade wordt geschat op enkele honderdduizenden euro’s. In deze tijd van stijgende padieprijzen komt de slag extra hard aan. Volgens de Meteorologische dienst mogen meer rukwinden worden verwacht, nu het grote regenseizoen voor de deur staat.


22 REACTIES

 1. Ja., moeder natuur doet haar werk., wij zijn het hier gewend om in bepaalde periode(n) van het jaar bij windkracht 7-8 naar het werk te “fietsen” om aan de doekoes te komen anders oso joeroe no mang pai en dan joe faja en gas die zeggen je ook vaarwel. In a kowroe djaso dang joe e piepa.


  Maak melding

 2. ik denk dat ook suri rekening moet gaan houden met moeder natuur. ook in suri begint het steeds harder te waaien, en hebben we vaker last van wateroverlast.ook suri moet daarin gaan investeren. neem een kijkje op google earth, dan zie hoe dicht bevokt de kuststrook ik. ik moet er niet aan denken dat er een vloedgolf of een tsunami.ik vind het best eng een dijk langs de hele kust lijn zou niet gek zijn.


  Maak melding

 3. A. Kromodimedjo,

  Maar dankzij die Hollandse windkracht van 7-8 beseffen we wat het is om te werken voor je zure loon en spaarzaam geworden…een luie SURI als TOET neemt de auto voor nog geen halve km! Fietsen naar je werk gaan is voor Albino TOET, laag bij de grond en zeker niet MAN genoeg….dat doe je toch niet

  🙂


  Maak melding

 4. Wij zijn het hier gewend, maar suriname is er niet op gebouwd. Die boeren hebben er keihard voor gewerkt, maar waren hierop niet berekend.Anders hadden ze stevigere opslagplatsen gemaakt.
  Weet je wat er kan gaan gebeuren nu er hele oogsten verloren zijn gegaan?
  Dus deze reactie vind ik maar nergens op slaan. Die mensen hebben niet op hun t gezeten.
  Faith


  Maak melding

 5. Mama Sranan e krei,mama sranan aty e brudu,

  Men gaat nog meer meemaken, armen moeten niet het gelak betalen,,het moet gebeuren bij hun die hun zakken ten onrechte vullen.Mensen dakloos maken,en van hun percelen verdrijven.


  Maak melding

 6. we moeten die mensen snel helpen, want ook de rijstexport zorgt voor belangrijk deel van het nationaal inkomen. ook omdat die mensen hard werken en dus ook snel hulp verdienen.


  Maak melding

 7. zeker ook de schuld van vene of de front van deze rukwind in de heeft wereld heeft men last van de verandering van de natuur en dat komt door de mensheid omdat de mens niet verantwoord met de natuur omgaat de heveelheid bomen die per dag word gekapt daar moeten wij als mens voor uitkijken dat we niet bezig zijn ons ondergang ingang te zetten, of al hebben ingezet.


  Maak melding

 8. Dit is geen goed teken,komt ervan als men stoer wilt doen.dan maar op de deur bij de overheid aankloppen voor de nodige hulp.de padie situatie heeft een andere wending aangenomen.

  suriname is niet een land om mee te grappen.
  bij elke ongeregeldheden tegen het volk reageert moeder natuur in dit land.
  volgens mij is dit de zoveelste kenmerken,
  waarmee we degelijk rekening dient te houden.rampen dat nooit eerder gekend zijn komen nu veelvuldig voor.


  Maak melding

 9. Lees men het goed?. Er is geen enkele oogst verloren gegaan, de pelmolenaars zijn wat dakplaten ect. kwijt. Door de regen is de padie e/o zaaizaad verloren gegaan., wat niet waar hoef te zijn. De eenmaal geoogste “natte” padi uit uit veld wordt in de droger gedaan en., ja hoor., hij binnen niet al te lange tijd droog. Als het door de regen de padie weer “nat” is geworden, dan gaat het weer de droger in, zo simpel. Wie houd wie voor de gek., ikke niet. Er wordt nooit “droge” padie uit het veld geoogst. Oja mischien zijn de pelmolenaars “goed” verzekerd en willen dan op die mannier een “home run” maken. Tegen het natuurgeweld is niets bestand @4.

  @nr3. fietsen kan geen kwaad., dat doe ik ook dagelijks 20 minuten heen, en met mij een heleboel “bakras” ma wang donkere als ik, mi no see no wang.Kan dat ding e bibber in a manteng.


  Maak melding

 10. @nr. 12.
  Dat niet., maar de zaak opblazen kan ook niet. Er is wel wat schade, en die zit bij de opkopers/pelmolens en als ik goed heb begrepen, niet op het “veld” bij de boeren.


  Maak melding

 11. Ja, de regering investeert ook te weinig om te zorgen voor betere woningbouw of infrastructuur. Een ander voorbeeld zijn de grondstoffen in Suriname. Ieder Surinamer schreeuwt nu dat Suriname een erg rijk land is imdat alle grondstoffen aanwezig zijn, maar nog nooit heb ik iemand uit het Front horen zeggen om ze daadwerkelijk uit de grond te halen. Op alleen staatsolie kun je niet teren, de productie is ook immers niet hoog.


  Maak melding

 12. Ik hoop dat Suriname geen Afrika wordt, waar men van de honger doodgaat, veroorzaakt door corruptie en luiheid. Of dat er voedsel rellen gaan ontstaan zoals elders in de wereld.

  Het is voor de mensen die dit wel inzien, om snel maatregelen te nemen, de toekomstige rijstproduktie veilig te stellen en sterk te verhogen. En via de overheid, alle mensen die werkloos zijn verplichten om te gaan moeten werken in o.a. de rijstsector.

  Anders krijg je een situatie waarin er twee honden vechten om een been en de derde gaat ermee vandoor.


  Maak melding

 13. In deze situatie weet GOD alleen HIJ is GOD Almachtig. hoop dat alles weer goed gaat en zo snel de mensen daar hulp krijgen en dat de HERE in deze alles over mag nemen.
  Sa mie wan taigi sma foe nickerie den bribi wan hori vasti na MASRA en poti ala oen vertrouwen na MASRA. mi wan bemoedigd oen ifoe JEZUS ben stop a storm in het meer bijbel boekoe e taki dan zo e stop a situatie disie. MEK GADO BLESS A PEOPEL FOE NICKERIE EN TJAR WAN HERSTEL KON. GOD BLESS!


  Maak melding

 14. @nr13 Pae Matjol,

  Wie is die TOETfiel en of Albino TOET mie Gado, die kan toch niet zo lui zijn?. Kan dat ie last heeft van REUMA dang alla ding spieren faja, en is in de ziekte-wet beland. Tje potie (hahahaaaaaaa)

  Pae nandoor katjang.


  Maak melding

 15. @17
  Hori fasti sang joe habie, mekie moro bribie kong. No draai baka no fadong.

  Gelukkig zijn zij die niet zien maar toch geloven.


  Maak melding

 16. Soemowikromo melanie,

  Leuke preek! Maar van god’s afhankelijkheden alleen kun men niet leven en overleven. Uiteindelijk kies je het laatste.

  Er moet op alle niveau een lange termijn beleid gevoerd worden en zeker nu een voedselschaarste heerst op rijst en graan

  De regering zal dat zeker in haar agenda moeten plaatsen als een van haar to-do-list, of laten ze het lot over aan SURINEDS die straks weer voedsel pakketen moeten sturen!

  ?


  Maak melding

 17. A. Kromodimedjo #18,

  Met TOETfiel bedoel ik mensen die tot deze persoon TOET ondervalt. Toet heeft nooit kleur of sexe bekend, hoeft ook niet,
  dan is het voor mij vrijspel om daar een paar jargon te gooien, die in mijn ogen het best benaderd.
  Mijn vermoedens (lees: nogal een slechte duivels eigenschap van me) is dat TOET in zijn Hollandse jaren, niets heeft gepresteerd
  en terug is naar Su en vandaar uit zijn tekortkomingen c.q. mislukken bot te vieren van die witmangs. En JUIST van die witmangs (lees: toeristen)
  wilt TOET van eten…..wrange smaak, maar ik hoop dat ik ongelijk heb.

  P.s.: TOET hapt altijd terug als ik naar hem/haar refeer. Maar DAT is ook mijn doel.

  Aku idjeh nandor kimpol! 🙂


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.