zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurTrefossa-documentaire opent Filmfestival

Trefossa-documentaire opent Filmfestival

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/AMSTERDAM, 2 apr – Op 3 april zal de filmdocumentaire ‘Trefossa, mi a no mi, ik ben niet ik’ fungeren als speciale opening van de 7e editie van het Internationaal Speelfilm Festival The Back Lot in Paramaribo. Ook president Ronald Venetiaan behoort tot de genodigden van de ‘grote Suriname-première’ in theater Thalia. Voor Suriname is een speciale lesbrief samengesteld, want de documentaire zal ook worden getoond aan zo’n 10.000 scholieren in Paramaribo en de districten.

De documentaire over Trefossa (Henri F. de Ziel) – gemaakt door Ida Does – beleefde in januari zijn wereldpremière op het Haagse internationale literatuurfestival Winternachten. De belangstelling was toen zo groot dat veel bezoekers niet naar binnen konden. Eind februari deed de documentaire ook Aruba succesvol aan. Er moest een tweede voorstelling worden ingelast. In het sfeervol ingerichte Acces Art aan de Caya Betico Croes, de ‘mainstreet’ van Aruba, declameerden de jonge Arubaanse dichters Wilfred Jansen, Eribert Delamarre – alias Beach – en Inzy Hernandez uit het werk van de dichter van het Surinaamse volkslied. Trefossa’s bekende metafoor ‘boro buba fu ten’ (het overdragen aan de volgende generaties) kreeg hierdoor een extra dimensie. Hernandez maakte extra indruk met een speciaal voor Trefossa geschreven tekst.

De film en maakster Ida Does werden na afloop onthaald met een daverend applaus. Ook vanuit de Arubaanse media was er grote belangstelling. Dagblad Amigoe kwam met een groot interview met Does. Ook de televisiezender Telearuba besteedde uitgebreid aandacht aan de documentaire. Does werkte samen met topcameraman Paul van de Bos. In Suriname was de productie van de film in handen van journaliste Biemla Gajadien. Producent van de film Rene Mendel is als speciale gast aanwezig op het Festival in Paramaribo.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES