Schelpenaanwas geldt in Suriname als mene tekel

3

PARAMARIBO, 1 apr – De enorme aanwas van schelpen aan de kust in Coronie wordt door de plaatselijke bevolking ervaren als een waarschuwingsteken. Het mene tekel zou van de natuur zelve afkomstig zijn en de plannen gelden voor de bouw van een zeedijk. Die plannen moeten maar worden weggestopt.

Het kunstmatig stremmen van landverlies door de oprukkende zee heeft geen zin. De natuur moet zijn gang kunnen gaan, wordt geredeneerd. Het is koren op de molen van degenen die de plannen van begin af aan hebben afgewezen. “Dit is voor ons een mogelijkheid verloren land weer te winnen in de toekomst”, zegt Alexander Feller van het Actiecomité Coronie.

Het comité heeft zich van meet af aan verzet. De schelpen worden al weken in massa’s aangevoerd door de zee, als voorlopers van een modderbank. Feller ziet de modderbank graag behouden en met een dijk zou dat niet kunnen. Op de bank kunnen mangrovebomen worden aangelegd als natuurlijke bescherming tegen de zee. Intussen heeft het plaatselijke gezag het afgraven van schelpen verboden.


3 REACTIES

  1. Naast een nationale lachdag zou er ook een paar nationale werkdagen moeten komen.
    Anders gaan we straks kopje onder vanwege de stijgende zeespiegel. Ik zou er wel prioriteit aan gaan stellen want het gaat sneller dan je denkt. Voordat het te laat is moet je zwemmend gaan naar nickerie.

    Anderzijds zou het niet gek zijn als er een natuurlijke afscheiding komt tussen nickerie en de rotzooi van paramaribo en verder.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.