maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politie8 december-zaak Suriname “kan gauw afgelopen zijn”

8 december-zaak Suriname “kan gauw afgelopen zijn”

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 29 feb – Het strafproces rond de Decembermoorden kan binnenkort afgelopen zijn. Dit zegt Irwin Kanhai, advocaat van oud-legerleider Desi Bouterse. Als het van de verdediging afhangt is er straks helemaal geen case meer. Er zouden procedurele fouten zijn begaan.

Daar zal op worden ingespeeld. Een reeks argumenten moet de Krijgsraad ervan overtuigen dat er geen legale basis meer is voor het proces. “Ik geloof dat de feiten verjaard zijn. Ik denk dat het Openbaar Ministerie de feiten niet goed heeft gestuit”, zegt Kandhai tegenover Radio 10. De stuiting vond in 2000 plaats in opdracht van het Hof van Justitie.

Er zal Surinaamse jurisprudentie worden aangevoerd. “Ik ga aantonen dat vervolging plaats vindt op een moment dat de feiten reeds zijn verjaard. De Krijgsraad zal daar zijn mening over moeten geven”, aldus Kanhai. Op de derde zittingsdag is het de beurt van de verdediging in te gaan op de repliek van de vervolging. Op Bouterse na, zijn alle verdachten op de eerste twee zittingen verschenen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

21 REACTIES
 1. Het proces is een showproces. De Krijgsraad is Frontminded.
  Met dien verstande dat de verdachten volgens de rechters al schuldig zijn ondanks foute procedures en andere aspecten.
  Als 1 en 1 dus 2 is, zal de Krijgsraad er 11 van maken om vooral DDB te kunnen veroordelen!


  Maak melding
 2. Geachte redactie,

  Vervelend dat wij na jaren van gekissebis, tekens weer in herhaling moeten treden t.a.v. dit politiek proces jegens een onzer grootste helden van deze eeuw Desire Delano Bouterse.

  Eerder hadden wij reeds aangegeven dat Desire Delano Bouterse (1945), net zo onschuldig is als Cornelis Gerard Anton de Kom was, ten tijde zijn verbanning uit Suriname in 1933.

  Derhalve hebben wij na gedegen onderzoek van onze Surinaamse geschiedenis, niet anders kunnen concluderen, dat dit zogenaamd gewraakt proces tegen de voorzitter van de NDP Desi Bouterse, niet anders bedoeld kan zijn, dan om de Nationale Partij Suriname de NDP, met ‘wortel en tak’ uit teroeien, dit ten gunste van een oude koloniale politieke elite. De oude politiek parijen verliezen intussen danig aan vertrouwen, dat hun bestaansrecht momenteel ernstig bedreigt wordt door de nationalistische NDP. Slechts fraude bij verkiezing en zogenaamde buitenlandse waarnemers kunnen hun nog redden.

  De huidige president van Suriname Ronald Venetiaan daarentegen, had zich vorig jaar onomwonden hierover uitgesproken en er geen geheim van gemaakt hoe zijn haatgevoelens lagen jegens deze partij de NDP en haar voorzitter, en hoe deze voorgoed uit te schakelen.

  Dat dit proces slechts het belang moet dienen van deze oude elite en haar koloniale meesters, is een ieder intussen nu duidelijk geworden, tevens dat dat geen zoden aan de dijk zal leggen. Volgens onze de nieuwe generatie Surinamers, onze jongeren in het bijzonder, is de Republiek Suriname beteraf met een nationalistische leider als Desire delano Bouterse, dan dat het land maar achteruit blijft ploeteren met een oude vergrijsde corrupte criminele elite, die nauwelijks enige houvast en visie heeft omtrent het in ontwikkeling brengen van dit mooi en toekomstrijk land.

  Derhalve is de gang van zaken bij dit zogenaamd decemberproces, niet anders tevergelijken als een zinkendschip dat, ondanks zij volgelopen is, zich moeizaam probeert voort testuwen, zonder dat de kapitein het beseft hoe weinig zinvol dat is.

  Zelfs de ratten hebben instinctief hun houding veranderd, en graaien maar wat er nog tegraaien valt, alvorens ook voor hun het doek zal vallen.

  Sranan Sa Wini.


  Maak melding
 3. Ik hoop echt van harte dat het lukt meneer kanhai.
  Dan kunnen die gasten die hier wekelijks komen schelden een andere hobby gaan zoeken 😀 of gaan kijken naar belangerijke zaken.


  Maak melding
 4. In Suriname is er al veels te veel gestreden tegen elkander soms in belang van de vroegere kolonisator.

  Het leed dientengevolge voelen we tot de huidige dag met z’n allen aan den lijve.

  Laten we nu elkaar oprecht omarmen ten faveur van de verdere ontwikkeling van dit altoos getergd land en volk.


  Maak melding
 5. Kanhai is blijkbaar zelf verjaard,en dement aan het worden blijkt uit zijn achterlijke uitspraken die al tijden kant nog wal raken.
  Jules Meghoe, Jules Appliances Hofstraat.


  Maak melding
 6. 29-02-2008

  De vermeende 8 december proces wordt binnenkort geseponeerd daar is geen ontkomen aan.
  Als ik de overheid of nabestaande was zou ik nu eieren voor mijn geld kiezen, en een aanvraag indienen met betrekking tot verzoening/amnestie ofwel een waarheidscommissie, voor de gedaagden/verdachten maar niet ten gunste van de verdachten/gedaagden, maar van de coalitie/autoriteiten c.q. nabestaanden.

  De nabestaanden c.q. autoriteiten/coalitie partners moeten de rancuneuze handelingen opgeven en het heft in eigen handen nemen om het lot van de gedaagden te bepalen door uiteindelijk open te staan voor verzoening en te pleiten voor verzoening/amnestie ofwel een waarheidscommissie.

  De nabestaanden c.q. autoriteiten/coalitie partners moeten de hand in eigen boezen steken. Het zal geen voldoening zijn voor de nabestaanden als het 8 december proces wordt geseponeerd door toe doen van justitiële arrogantie c.q. justitiële dwaling/ machtmisbruik alsmede justitiële minachting van het recht c.q. rechtstaat. Het bekende retoriek, argument is ja maar ze deden het ook in 1980 (de revolutie periode), dus wij mogen nu ook het recht (grondrecht) van de Surinaamse burger aan onze laarzen lappen.

  Mensen die tegen verzoening/amnestie ofwel een waarheidscommissie zijn/waren: tik-tak,
  tik-tak, de klok tikt, ting no de moro. NEKS NO FOUT!!! Bezint Eer Gij Begint.

  Take it or leave it ! No time to lose. time will tell.

  Patriot!!!!

  P.s.
  Suriname, in Kenia was er een politiek geschil (machtsconflict) tussen oppositie en coalitie dat uitmondde in geweld onder de burgers. Pas na geweldadige dood van meer dan duizend burgers in een maand tijd is er een politiek akkoord (overeenkomst) bereikt van vrede en verzoening onder leiding van De voormalige VN-secretaris-generaal Kofi Annan;

  Citaat van de president van Kenia:ER is veel meer dat ons bindt dan dat ons scheid. (Suriname, kijk verder dan je neus lang is)

  Patriot!


  Maak melding
 7. jammer Harry ,ik denk dat jezelf aan het dementeren ben,laat men wat doen aan de hoge prijzen in de winkels ,en het armevolk hun leefsituatie inverandering brengen,,jullie lullen reeds 27 jaren,
  om een 8 dec.het is ba suku ba fini ba djari,
  die mie frede mie e libi ete.


  Maak melding
 8. Harry Hippy, per slot van rekening kunnen wij niet allemaal van Robinhood of Leo-Victor houden. Tu yu wani naki maskita na se pranga yu musu luku bung fu spikri no boro yu. Helaas dreigt dit laatste Harry en consorten te gebeuren.


  Maak melding
 9. EBU-AKADEMYA
  Op welk academie heb je geleerd om mensen ratten te noemen ?
  Dit zegt boeken-delen over jou en je familie -BOUTA consorten !

  Dat ook jij bouta aflikt als hij gepoept heeft wisten we nog niet.

  BY THE WAY IS HET NOG GELUKT MET JE VERBLIJFSVERGUNNING ??????????


  Maak melding
 10. wat een laffe manier om het proces tegen suriname grooste massa moordenaar te stoppen . meneer kanhai als bouterse onschuldig is zoals velen hier met u doen geloven dan is toch verstandiger om de zaak voor te laten komen ? en als dit proces word aangezien als een proces van de elite vraag ik aan die mensen die deze verhalen hier verkondigen wie heeft er meer voordelen gehad bij de revolutie zijn het de armen of de gene die al geld genoeg hebben geef graag antwoord op deze vraag akademeya kijk alleen maar wat bouterse vandaag aan heeft overgehouden rijkdom en die arme bevolking die dacht dat de revo hun noden zou verlichten die zitten met de zelfde problemen als voor de revo , ga na wie die mensen waren die de zogenaamde revo steunden en waar zijn ze vandaag en hoe rijk zijn ze geworden .


  Maak melding
 11. ik heb mijn tijd genomen om de posting van 2 te lezen en een aantal dingens vallen mij op , hij heeft het over de jongeren vind je het gek die hebben niet genoeg informatie gehad om te weten hoe misdadig bouters is, even een vergelijking met hitler het zijn meer jongeren die zijn gedachten goed verheerlijken in het westen omdat zij de oorlog niet hebben meegemaakt . en over graien gesproken in en tijdens de revo is er als ratten gestolen meneer geeft a.u.b verkeerde beeld van zaken hoe is surinaamse staatkast achtegelaten de goudvooraad vertel mij dan en je zeg nog iets wat opvallend vind dus na bouterse is het gedaan met de ndp waarom heeft bouterse niet in die 20 jaren wat hij aan de macht was geen ontwikkeling kunnen brengen in suriname , je heb het over de oude koloniale meesters als jij eerlijk ben vertel jij ook dat de zelfde nerdeland die jij als kolonial heerser noem, zij bouterse het voordeel van de twijfel gaf en doorging met geld naar suriname overmaken opdat het volk achter de revolutie was ik ook maar het ging de verkeerde kant op, de masaslachting heeft het einde van revo ingeluid want niemand wou meer samenwerken met een regime die zijn eigen volk onderdrukt en afmaakt wees nou eerlijk akademiya


  Maak melding
 12. de klein en over kleinkinderen van die basjas van toen hebben nog steeds de touw in handen,met medewerking van nederland proberen deze het volk van suriname nog steeds te onderdrukken.ten gunste van de amerikanen en de hollanders.je hebt nog velen die nog steeds niet door hebben,wat deze met het volk van suriname doet,en je wordt nog beschouwd als te zijn een partij man van bouterse.de oprechtheid dwingt mij om te reageren en niks anders.en al zou de heer bouterse moorden hebben gepleegd,dan toch is dit niet bewezen.als militair gezien,kan en mag dit niet onder de noemer van moord geplaatst worden.laat niemand mij wijs maken,want u zou ook hetzelfde hebben gedaan.wie niet horen wil moet zeker voelen,en dit is gebeurd.stoer blijft doen als een enige meneer bij waterkant.net,is gewoon kolder deze is bezig zich zelve op te hangen.macht is zoet en maakt blind.
  en ook eens met EBU-Akademiya Amsterdam

  intussen hebben deze aansluiting gezocht bij de krioro moordvereniging in den haag


  Maak melding
 13. nr 3 , ik ben het volkomen met je eens ,als kanhai gelijk heeft en krijgt , zal het wat rustiger worden op deze site, het is nu afwachten, geduld overwint alles


  Maak melding
 14. meneer alex als jij praat over oprechtheid als je echt oprecht ben dan vertel je deze onzin niet wie heeft zijn landgenoten meer als 20 jaren onderukt was toch bouterse of niet , jij haalt een aantal dingens door elkaar en dat doen jullie allemaal die voorstanders zijn van bouterse als je in een vuurgevecht ben als militair is het inderdaad anders maar als ju mensen oppakt en martel en dan afslachten zonder proces is dat een heel andere verhaal meneer oprechtheid,en nog wat als deze regering de zelfde methode zou toepassen op bouterse dan wil ik jou horen met jou oprechtheid, ik ben met jou eens dat macht zoet is en dat het blind maakt want vanuit die zelfde machtzucht heeft bouterse ook zijn beste vrienden verraden en vermoord zie horb door die zelfde machtzucht heeft 4 of 5 regeringen naar huis gestuurd de laaste was de telefone coup bosje kon niet met hem samen werken haakmat moest voor zijn leven vluchten dus lul niet over macht. bouterse is niet in de politiek gegaan op suriname te redden maar om zij eigen te redden om alles in een politieke sfeer te brengen maar hij heeft zich vergist want deze regring is vastberaden om de genen die zich schuldig hebben gemaakt aan mensenrechten schending voor het gerecht te brengen, dat is oprechtheid niet de daden van bouterse goed proberen te praten dat is onrecht alex


  Maak melding
 15. ik zou graag met een verstandige persoon een polemiek voeren,maar met jou is het gewoon water naar zee dragen.je begrijpt toch geen mallemoer van de geplaatste artikels.je bent even slecht als de overige(zombies) landverraders.echt het zal mijn laatste zorg zijn om met jou te polemiseren.
  ik kan echt niks van jou leren.mijn advies aan jou is,om zo snel mogelijk een bezoek te brengen aan een oogarts.


  Maak melding
 16. aan du nee du niet bouterse heeft het volk 20 jaar onder druk ken je , je geschiedenis NPS toch en de vhp , de dood van Abaisa de moordenaar loopt nog steeds vrij rond en geniet onschendbaarheid van de sur regering heeft nu een andre fam naam .zal dat binnen kort onthullen


  Maak melding
 17. Alex,

  DOMBO-DU weet echt niet waarover hij typt,let op wat zijn vraag is:wie heeft zijn landgenoten meer dan 20 jaar onderdrukt,was dat Bouterse niet?Whawhawhawhaaaa, ai bajaaa a mang disi eh law day nanga day.

  Dus maw DOMBO-DU,Bouterse is tot nu toe aan de macht?Bouterse zit reeds meer dan 20 jaar in regering?De geschiedenis maakt je moeilijk,nu blijkt dat ook rekenen niet je sterkste kant is.Want naar mijn berekening en vele anderen is je lei-ijer Vene reeds 10 a 15 jaar aan de macht,dus als je het hebt over wie zijn landgenoten onderdrukt,kom ik hoe je het ook went of keert echt bij je lei-ijer Vene terecht hoor.
  Zonder dat DOMBO-DU het zelf in de gaten heeft,geeft hij toe dat zijn lei-ijer zijn eigen landgenoten onderdrukt.Maar ja,het aapje wil ook een pijpje roken noh DOMBO-DU.

  Bouterse was slechts 3 a 4 jaar (`80/84 we leven nu in 2008!!!!)op het regeringstoneel,hoe kan het zijn dat die arme man nog steeds iets in de pap te brokkelen heeft op regeringsniveau en dat hij NU NOG STEEDS voor alle ELLENDE in Suriname verantwoordelijk is,aii bajaaaaaa DOMBO-DU nogmaals voor de zoveelste keer ga je SURINAAMSE GESCHIEDENIS opvijzelen jereh,want nah soso dong sani jeh kong verkondig dja.


  Maak melding
 18. Er is veel meer dat ons bindt dan ons scheidt.

  Heeeeeeee dat is een goeie! Laten wij onze wonden likken en verder gaan met dit land, misschien wordt het arme volk er met rasseschreden beter van.
  Waar het nu naar toe koerst, is vooralsnog koffiedik kijken. Me no know.


  Maak melding
 19. toet jij en alex beschuldigen mij van domheid maar jullie zijn nog achterlijker en dom hoelang heeft het geduurd voordat bouters de macht uit zij klauwen moest geven tot de regering bossje was hij de man die alle touwtjes in handen ga hoeveel regeringen zijn benoemd onder zijn leiding bouterse nu zie ik da jullie geen moer weten over de gang van zaken in suriname jullie vallen door de mand ik zal jullie helpen oke H chin a sen 1980-1982 R. ramdat misier 1982-1988 R .shankar 1988-1990. J kraag 1990-1996. J.WIJDENBOSCH 1996-200 HOEVEEL JAREN ZIJN DAT JULLIE LULLEN OVER BOUTERSE EN ZIJN POLITIEK MAAR JULLIE WETEN GEEN MOER DIT DE ECHTE GESCHIEDENIS NIET DIE ONZIN WAT JIJ EN JOU MEELOPERS HIER VERKONDIGEN


  Maak melding
 20. Beste Jonny (reactie no.9),

  Dit is wat je voor het oog van de gemeenschap schaamteloos neerzet (gelukkig voor jou anoniem):

  EBU-AKADEMYA;
  Op welk academie heb je geleerd om mensen ratten te noemen ? Dit zegt boeken-delen over jou en je familie -BOUTA consorten !
  Dat ook jij bouta aflikt als hij gepoept heeft wisten we nog niet. BY THE WAY IS HET NOG GELUKT MET JE VERRBLIJFSVERGUNNING ??????????

  Jonny.

  Ten eerste:

  Misschien hadden wij om misverstanden te voorkomen, beter kunnen neerpennen; ‘dat de ratten het zinkendschip intussen aan het verlaten zijn’. Trouwens dit is naar ons idee een bekend gezegde, die elke ‘volwaardige’ schoolgaandetype zich wel zou moeten kunnen herkennen. Misschien dat je dan minder in hefige verwarring geraakt was. Spijtig.

  Maar dat jij het toch letterlijk opvat, kunnen wij ons anderzijds best indenken, omdat in de praktijk het nauwelijk anders blijkt tezijn, gezien de actuele politieke handelingen en openbare gedragingen van sommige politici in de afgelopen maanden. Dus zullen wij dit maar over het hoofd zien.

  Maar omtrent al het andere tot en met een verblijfsvergunning aan toe, daar kunnen wij beslist ‘geen touw aan vast knopen’ (geen verband (relatie) leggen), want wat heeft dat met het onderwerp temaken of was het gewoon rancune van jou zijde (uit boosheid).

  Want, is het nemen wij aan, een doodgewone zaak wanneer mensen die uit het buitenland hier naar toe komen om eventueel hun geluk te beproeven, een verblijfsvergunning aanvragen, dat hoort gewoon. Hebben velen onder ons lang geleden ook moeten doen, daar wij hier niet geboren geweest zijn. En sommigen doen het nu nogsteeds, Surinamers, Afrikanen, Joegoslaven, Turken, enz. enz.

  Of gedraag ook jij je nu op deze manier tegenover anderen, omdat jij intussen reeds genaturaliseerd bent geworden en dus geen respect voor anderen weet op tebrengen die die zelfde keuze willen maken of die het aan het maken zijn. Of kan zijn dat de vreemdelingenpolitie je indertijd zo slecht behandeld heeft, dat je anderen dat proces wilt onthouden.

  Maar desondanks, laat los dat verleden en ‘NIET MORGEN, MAAR NU’ (Een wereldbestseller van Dr. Wayne W. Dayer).

  De Surinaamse geschiedenis en wij bedoelen beslist niet dat ‘rotzooi’, welke jarenlang in boeken over ons geschreven is en nog door o.a. valse Europese geschiedschrijvers geschreven wordt, zoals die van het zogenaamd standbeeld van Anton de Kom in Amsterdam-Zuidoost. Neen, de waarachtige Surinaamse geschiedenis, die ons zo vaak wil laten zien, hoe strijdbaar, vasthoudend, intelligent en trots onze voorouders en onze voormalige strijders waren. Van Kaykusi, Anton de Kom tot en met legendarische Desire Delano Bouterse.

  Lees de waarachtige geschiedenis van Suriname en verdiep je vooral goed in, omdat het een onlasmakelijk deel van jezelf is, in de hoop dat je vervolgens trots op jezelf zult wezen, op wat je infeite bent, WAARDIG!

  Gedraag je tenslotte daarnaar, hoe dan ook,
  omdat ook jij dat verdient.

  Tan bun, Soso lobi.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES