Nederland partner Surinaamse defensieorganisatie

10

PARAMARIBO, 7 feb – Nederland moet als een goede partner worden gezien van de Surinaamse defensieorganisatie. Dit zegt minister Ivan Fernald van Defensie. Samen kan worden gewerkt aan verbetering van de kwaliteit van het Surinaamse leger. Zijn recente bezoek aan Den Haag heeft consolidering van de samenwerking tot doel gehad.

De missie is in meerdere opzichten gelukt. “De samenwerking is verbeterd en ook de kijk op het Nationaal Leger”, zegt Fernald. De wijze waarop buitenlandse partners het leger bezien is van uitermate belang. Onder meer is dit bepalend voor de kwaliteit van de samenwerking. Het leger zelf heeft zich de laatste jaren ingezet voor een beter imago, vooral naar de samenleving toe.

Onder meer wordt de politie ondersteund. Ook wordt bescherming geboden aan de visserij-industrie. Het bezoek aan Nederland heeft des te meer vruchten kunnen afwerpen. Er komt onder meer steun bij de opzet van een kustwacht. Weliswaar wil Suriname het heft in handen blijven houden. “Ik heb niet de illusie dat we onze kustwacht gaan ophangen aan Nederland, maar wat extra steun mag wel”, aldus Fernald.


10 REACTIES

 1. Waarom heet het leger nog steeds national leger ? deze naam komt uit tijd van revolutie toch. draag deze naam niet bij aan de trauma waar men steeds over praat wat het leger het volk heeft aan gedaan. dus bouta heeft dan in de ogen van de oude politiek toch iets goeds gedaan


  Maak melding

 2. Bando nr.1,
  Uw irritatie en/of pijn jegens de gebeurtenissen 25 jaar geleden is best voor te stellen.Maar niet het leger heeft grote schade aangericht,maar de achterlijken die destijds aan de macht waren tesamen met de uitvoerders die direct betrokken waren bij de moorden.Geloof me Bando…het leger en de nieuwe leiding zijn nu goed bezig.Het heet nationaal leger omdat het leger nu van het volk is en niet van een clubje machthebbers.
  Daar komt nog bij dat ze de politie assisteren.Gevolg is dat de veiligheid van u ,ik en onze dierbaren aanzienlijk wordt verbeterd.
  Maar geloof me…net als u leef ik nog altijd mee met de mensen die nog steeds lijden onder de pijn van 25 jaar geleden.


  Maak melding

 3. wat voor partner? of zeg maar gerust holmaat van surinaamse defensieorganisatie.ze worden van achter en van voren gepakt ,suriname oogt onvolwassen ,niet zelfverzekerd en een zwak volk te zijn.deze bedelaars die constant opzoek zijn naar sponsers zijn eerloos moedeloos en kruipers van het laagste soort. persoonlijk zou ik niks met deze gasten te maken willen mits zakelijk. als ik kijk naar nederlands defentie organisatie niks om trots op te zijn,machts vertoon waar men denkt die te moeten gebruiken, inzetten van wapens,oorlogtuig en soldaten, maar waar er teveel geld en andere belangen meegemoeid zijn hoor je ze niet en zie je ze niet. wie helpt b.v. de mensen die letterlijk kapot gaan in zimbawe ,kongo enz. moeten uitdrogen van honger en sterven als beesten simpel weg om bodemschatten en andere belangen van een groep eliten, is een samenwerking van defentieorgantiesaties de sleutel naar een vreedzame en goede samenleving ik zeg nee.laat zuid-amer.voor de zuid-amerikanen en europa voor de europeanen.


  Maak melding

 4. nr.6(kampbroos),
  Verontwaardiging bij u ten top,gepaard met ongepaste woorden.Niet nodig nr.6.
  Het woord “samenwerking” betekent niet “bedelen”.Ik denk aan de toekomst van mijn land Suriname en mijn dierbare kondremangs.Wij als Surinamers hebben reeds 33 jaar lang onze trots hoog gegehouden.Er is veel veranderd dankzij de positieve en creatieve houding van de partikulieren.
  Maar er gaat nog meer verbeterd worden.En die goede hoop koester ik elke dag.En dat vertrouwen in mijn Surinaamse mensen heb ik.
  Hoe vaak heb ik gehoord van “buitenlanders”
  in Suriname dat er van alles is te vinden.
  (toeristen en Ned.stagiaires)
  Dit is danzij de voorwaartse mentaliteit van de sur.zakenmensen die oa met Nederland/USA contacten onderhouden.
  Ik ben in Suriname/blijf in Suriname en houd van mijn land.Verder is elk land welkom die opbouwend met Suriname bezig wilt zijn.
  Kom op nr.6….effe modern denken.

  Nederland heeft behalve soldaten in Irak en Afghanistan…ook mensen in ontwikkelingslanden.Zie artsen zonder grenzen.Maar zie ook inzamelingsavonden als er ergens op de wereld een ramp is.Bravo !!!
  Voor wat betreft Zimbabwe/Congo en Kenia kan ik enkel vermelden dat Nederland niet overal in de wereld kan zijn.Dus toevallig ook niet bij deze landen.Nederlandse instanties zijn er wel in die landen maar niet voltallig.

  Feit is dat we deze “ontwikkelingswerkers”met open armen moeten ontvangen en geen vijandige houding moeten aannemen.Tesamen kunnen we,met hun,onze switie Sranang opbouwen.


  Maak melding

 5. Heer Sranamang,
  Erg verstandige woorden van u, met deze houding bereiken wij veel meer dan met
  het tot treurens toe herhalen van onze frustraties. Van wie is Suriname nou eigenlijk ? In ieder geval ook niet van de ex-Afrikanen…….

  Heer Kampbroos,
  Hoezo ieder landje voor zich ? Vraagt u zich voor de aardigheid eens af waar alle spullen vandaan komen die u elke dag gebruikt.
  Ik schat dat zeker 90% niet uit Suriname of Z. Amerika komt. Ik raad u aan om eens wat vaker internationaal nieuws te lezen en wat te leren over de mondiale economie.

  Heren en dames Nederlanders,
  Weest welkom, wij hebben u hard nodig !


  Maak melding

 6. @nummer 6 ik ben het in grote lijnen eens met minister fernald van defensie en zal jou ook zeggen waarom als eerst het surinaamse leger was meer een onderdrukkings apparaat voor de machthebbers van toen en nederland kan helpen met de kennis die zij bezitten om het om te zetten in een leger die het lands belang verdedig, en je heb het over konge en zimbabwe om over zimbabwe te hebben is het niet oude lul die zijn belangen boven het belang van miljoenen landgenoten zet en de hele land naar klote help dat is niet nederland zijn schuld maar de domme trots van vele zwarte leiders in kongo het zelfde mobutu is nu dood en heeft miljarden op buitenlandse rekeningen met dat geld kon hij velen van zijn landgenoten een betere leven geven en om dit door te trekken naar suriname we hebben het zelfde probleem met bouterse die zij belang boven lands belang zet en het land op de rand van de afgrond heeft gezet die zelfde bouterse bezit ook over miljoenen in het buitenland we moeten ophouden om steeds de blanke de schuld te geven van onze problemen maar zelf in een speigel durven kijken ,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.