Regionaal onderzoeksproject door Suriname verpest

15

PARAMARIBO, 21 jan – Suriname heeft zich als regionale speler negatief in de kijkers geplaatst. Het Caribische rijstonderzoeksproject is totaal verkeerd gemanaged. Dit meldt de Ware Tijd. De Anton de Kom Universiteit van Suriname en twee andere onderzoeksinstituten zijn niet in staat geweest afspraken na te komen. De Europese Unie dreigt de financiering in te trekken.

Voor het project is ruim één miljoen euro gereserveerd. Suriname is als uitvoerder aangewezen, na daar zelf voor gelobbyd te hebben. ”Ik kan me dus moeilijk voorstellen dat Suriname niet in staat blijkt een project uit te voeren dat het zelf heeft opgesteld”, zegt Percival Marie, directeur van Cariforum. Het mismanagement komt des te erger aan daar de positie van Cariforum wordt verzwakt.

Als onderhandelingspartner voor de Caricom, de Dominicaanse Republiek en Cuba, voelt het forum zich in zijn hemd gezet. De ontwikkeling van nieuwe rijstrassen is niet op gang gekomen en tegenover de EU wordt een slecht figuur geslagen. “Dit heeft een negatieve weerslag, omdat de regio meer financiële steun wil voor de rijstindustrie”, aldus Marie. Suriname moet daar ook van profiteren.

Het falen blijkt het gevolg van gebrek aan kader en medewerking van instituten. Minister Van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking betreurt de hele ontwikkeling. “We hebben de afgelopen jaren een goede reputatie opgebouwd wat betreft de besteding van EU-middelen en deze situatie legt er een enorme domper op.” Met Marie is afgesproken dat alsnog getracht wordt het EU-geld te behouden.


15 REACTIES

 1. Suriname gaat ten onder, onder het bestaan van een batterij aan deskundingheid op vrijwel elk gebied. De politieke kleur en ras brengen blijkbaar de doorslag bij het aanwenden van gekwalificeerd kader.

  O, wanneer, o wanneer zal het geen m uitmaken of je nou van de coalitie, oppositie, javaan, chinees, creool of hindoestaan bent, wellicht ten faveur van dit land?


  Maak melding

 2. Weer de zoveelste blunder van de regeerders,Suriname wordt gewoon te modder gegooid.Het gaat mij niet verwonderen dat er een smoesje gaat worden bedacht om het goed te praten.Fout van de ADEK/ADRON ect. Het gaat echt niet lukken,want zij hebben het rapport opgesteld zegt de direkteur Cariforum.Of is het dit keer weer een fout van 80 of 82?.De reageerders van “Bouterse wil massa beweging”kunnen hun zicht ook hierop geven denk ik.


  Maak melding

 3. Er is geen tekort aan kader!! het kader is er wel maar men wil niet in nickerie wonen. Er wordt je geen huisvesting gegeven. je krijgt een huurtoelage van US100, terwijl de huurprijzen in Nickerie tenminste US250 zijn. En gaat men naar Nickerie dat moet de partner van de kader thuis blijven omdat hi/ zij dangeen geschikt werk vindt in Nickerie. En om aangenomen te worden bij de universiteit moet je de connecties hebben. al heb je de papieren en ervaringen voor dat werk, je wordt moeilijk aangenomen.


  Maak melding

 4. al het kader woont en werkt in het buitenland.
  Vene ,brunsie en somo hebben ze weggejaagd.

  Schande voor een universiteit en een land als Suriname die beweert altijd beter te weten. Het eerste woord voeren betekent niet dat je ook de kwaliteiten bezit om het uit te voeren.. Zuiver theorie. Laat Somo en Brunsie dit project onderzoeken.
  Hoeveel rijstsoorten zijn er nu?
  Hoe kunnen we nieuwe rijst soorten ontwikkelen?/
  Welke middelen hebben we ervoor nodig?
  Waar halen we die middelen vandaan?
  Brokopondo,commewijne of sipaliwini


  Maak melding

 5. Maar ech.. suriname heeft toch deskundig kader?
  Somohardjo bijvoorbeeld of Lonnie Blunsweik. En wat te denken van het analytisch vermogen van de wiskundeknobbel pur sang, ene venetiaan?
  Adek moet nog 3 leerstoelen opnemen in haar academische opleidingsprogramma.
  Leerstoel Bedelen
  Leerstoel Buitenlandse financiën verkwanselen
  Leerstoel Big talk


  Maak melding

 6. ik vind dat de universiteit van Suriname zich in een kwaad daglicht laat plaatsen. Als je niet het kader hebt om het projekt te managen. Waarom ga je er dan voor lobbyen. Tenzij je fraude wil plegen.

  Voor zulke grote projekten moeten investeerders zelfs voor goede managers zorgen vind ik. Anders ding mang ow soet a monie opo.

  Hoe zit het met de anti-corruptie wet. Is er al schot in de zaak????

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 7. Beste lezers,

  Hoop dat er werkelijk een NATIN -onderwijs komt in NICKERIE .Zodat ze eigen mensen kunnen opleiden;leuk zou zijn een universitaire opleiding te starten in NICKERIE. DAN heb je genoeg kader in huis .Hoop dat dit een succes wordt?


  Maak melding

 8. Dit is het zoveelste bewijs dat Su gewoon niets kan, ze zijn gewoon te dom daar!!! En deze domme mensen besturen dus al denenia lang een land!!! Vind je het gek dat Su niet voorruit komt!! Ze zijn een lachertje aan het worden in de Caricom!!! Gouden andere rijkdommen wordt zo weggedragen uit het land!!


  Maak melding

 9. Natuurlijk is er geen kader want alles is lijder bouterse voor en lijder b na.bouterse is niet Suriname en Suriname is niet bouta.hij is de grootste broeia veroorzaker waardoor kader in Holland blijft .hij heeft zijn eigen persoonlijke problemen laat hij die zelf oplossen en het land en volk niet erbij slepen die hebben het al moeilijk genoeg.een stabiel Suriname is voor een ieder een aantrekkelijk land .maar lijder bouta heeft voor zijn eigen plannen chaos nodig.Suriname verdient dit niet !open jullie schapen ogen .OPticien


  Maak melding

 10. Dat alle kaders in Nederland blijft,komt volgens reaktie nr.11 door Bouterse.,lachen moet je erom.Dit na bijkans 15 jaren Venetiaan.Het slaat toch nergens op,je moet het wel met een korreltje zout nemen.Het doet de naam eer aan.


  Maak melding

 11. Ik vind het jammer dat dit is gebeurd. Men moet proberen om het recht te trekken. Zelfs in de landen die doorgaan als wereld machten worden er grote fouten gemaakt maar men weet het goed weg te werken.Ik woon in het land dat de wereld tracht te leiden maar er zijn situaties hier die erger zijn dan in Suriname.
  Voor degene die zich pitbull noemt het volgende. Als je van Surinaamse afkomst bent ben je een verrader en heb geen respect voor jezelf. Als je zo slim bent waarom ga je niet naar Suriname om het op te bouwen? Het is makkelijk om op afstand kritiek te leveren. Als je zo slim was zou je geen “denenia” schrijven.

  Ursula


  Maak melding

 12. Ik vind het jammer dat dit is gebeurd. Men moet proberen om het recht te trekken. Zelfs in de landen die doorgaan als wereld machten worden er grote fouten gemaakt maar men weet het goed weg te werken.Ik woon in het land dat de wereld tracht te leiden maar er zijn situaties hier die erger zijn dan in Suriname.
  Voor degene die zich pitbull noemt het volgende. Als je van Surinaamse afkomst bent ben je een verrader en heb geen respect voor jezelf. Als je zo slim bent waarom ga je niet naar Suriname om het op te bouwen? Het is makkelijk om op afstand kritiek te leveren. Als je zo slim was zou je geen “denenia” schrijven.

  Ursula

  Ursula

  ach vrouwtje je snapt het nog niet wat er zich afspeelt in Su, daarom kom je met zo´n reactie als een klein kind!!! Tijdens het snel typen tik je wel een een verkeerde letter aan, dat je dit komt belichten hier geeft alleen maar aan aan wat je niveau en iQ is.Ben toch blij dat er tenminste 1 persoon vertrouwen heeft in de capabele mensen in Su!!!ik heb in het buitenland gestudeerd maar ik ga mn energie niet verspillen om met domme mensen te gaan werken die toch niet willen luisteren, daar ben ik te goed voor!!! Maar jou hebben ze als echt sranangmang heel erg hard nodig….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.