EPA-strategie Suriname draait om invoerrechten

2

PARAMARIBO, 27 okt – Suriname’s onderhandelingsstrategie bij de onderhandelingen over Economic Partnerships met de EU, draait in grote mate om behoud van bepaalde invoerrechten. Dit zegt minister Clifford Marica van Handel & Industrie. Deze lijn levert spanningen op met zowel de eigen partners binnen Cariforum als de EU.

In beide kampen wordt uiteraard graag gezien dat producten die Suriname importeert gevrijwaard worden van invoerrechten. “De inzichten verschillen onderling. De basis van onze inkomsten zit in de invoertarieven, toegeven zou inkomstenderving betekenen”, zegt Marica. Zonder meer toegeven gaat dus niet. De onderhandelingen verlopen dan ook met horten en stoten.

De EU houdt wel vast aan de afgesproken ingangsdatum van 1 januari 2008. Dan moet vast staan welke producten in welke categorieën zitten. Er zijn drie lijsten: de Exclusion List voor goederen waar niet over onderhandeld wordt, de Phased Reduction List voor producten waarvan de invoerrechten gefaseerd verminderd zullen worden en de Zero List voor invoerrechtenvrije importen.

De indeling kost nogal wat tijd en energie vanwege de uiteenlopende belangen. “Er zijn vorderingen geboekt. Of het lukt 1 januari zover te zijn, moet nog blijken”, aldus Marica. Suriname zal er hoe dan ook voor waken producten die intensief geïmporteerd worden, zonder meer op te geven. In Cariforum zitten de lidlanden van de Caribische Gemeenschap, Caricom, en de Dominicaanse Republiek.


2 REACTIES

  1. Invoerrechten gaat ten koste van de eigen bevolking.
    Wanneer begint deze regering met een beleid gericht op industrialisatie en exportbevordering van producten met hoge toegevoegde waarde? (wat iets anders is dan het wegdragen van onze natuurlijke hulpbronnen door buitenlandse berdijven voor peanuts!)


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.