Auteursrechtenwaakhond Suriname moet aan leiband

9

PARAMARIBO, 11 okt – Auteursrechtenwaakhond Sasur moet onder toezicht worden gesteld. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Klachten over de wijze waarop media en showorganisatoren worden aangepakt, nopen tot een gewijzigde ordening van de auteursrechtensituatie.

Dat die ordening nodig is, is buiten kijf. Alleen, Sasur heeft zich de woede van belangengroepen op de hals gehaald door naar willekeur de hoogte te bepalen van de royalty’s. “Als je hoort dat media en showorganisatoren problemen ondervinden en dat zelfs voor liederen die in de kerk gezogen worden, royalty’s betaald moeten worden, dan zeg je: laten we eens goed orde op zaken stellen”, zegt vice-president Ramdien Sardjoe.

Er is dringend toezicht nodig op de toezichthouder. Vandaar de opdracht van de ministerraad aan Santokhi om de ontwikkelingen rond Sasur onder de loep te nemen. Niet dat aan uitschakeling wordt gedacht. Sasur is juist door de overheid ingesteld om een eind te maken aan de chaos op het gebied van auteursrechten. Wel wordt opschorting niet uitgesloten om wat meer lijn te brengen in het onderlinge verkeer.


9 REACTIES

 1. Nu pas komt men met ordening van ZaakSur, terwijl men heeft organisatoren van evenementen duizenden srd opgelicht hoe zit t met de claim, wie heeft vergunning verstrekt aan deze oplichters onder de mom van auteursrechten. Ik ben een voorstander van auteursrechten, maar laat de mensen van de samenleving weet wat t inhoudt en vooral de Surinaamse artiesten die nog geen weet van hebben,zodat men kan van hun muziek wat verdienen, maar SASUR of zaakzuur houdt ie meer bezig om bij evenementen hun slag te slaan!


  Maak melding

 2. Sasur heeft de bel hoor rinkelen maar weet niet waar de klepel hangt!!!!! Een goede stage periode in het buitenland zou misschien een optie zijn i.p.v plotseling door te draaien op het gebied van auteursrechten!!!


  Maak melding

 3. Dit staat in het nieuwbrief van Egi Du magazine in Suriname.
  Veel leesplezier.

  MEDIA BEDRIJVEN EN SHOWORGANISATOREN STRUIKELEN OVER SASUR

  PARAMARIBO
  De Surinaamse muziekauteursrechten organisatie Sasur onder leiding van de geestdriftige Prim Ramlal schijnt een struikelblok te vormen voor sommige mediabedrijven en showorganisatoren in Suriname.Dezen willen de zaak zo hoog spelen dat er wordt gezegd dat de president Venetiaan van de republiek Suriname schriftelijk benaderd zal worden, om de rechtmatig verkregen vergunningen van Sasur, tot het houden van een muziekauteursrechtenbemiddelingsbureau in Suriname, op te schorten en on hold te zetten. Ze hebben met deze daad hoogstwaarschijnlijk de hoop opgegeven om steun te vinden voor hun vermeende verzet tegen het wettig bestaan van Sasur bij de vicepresident Ramdin Sardjoe en de minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie; Santokhi is als minister van Justitie hoofdverantwoordelijk voor de naleving van de auteursrechten in Suriname en het toezicht op de activiteiten van een auteursrechtenbureau zoals Sasur. Egi Du Magazine verneemt dat behalve de eerste rechtszaak van Sasur tegen RBN/RAPAR van Faried Pierkhan, die overigens door Sasur gewonnen werd, ook tegen enkele andere omroepbedrijven rechtszaken zijn aangespannen. Het gaat erom dat de commerciële muziekgebruikers van de media, de horeca, de showevenementen zowel lokaalrechtelijk, internationaalrechtelijk als verdragsmatig gehouden zijn een vergoeding voor commercieel muziekgebruik te betalen, de zogenoemde royalty’s. Deze vergoeding is voor elk land gewoon een lokale aangelegenheid, op basis van lokale, onderling overeengekomen gestructureerde tarieven tussen Sasur en de commerciële muziekgebruikers; dit naar alle redelijke billijkheid. In het kader van de moderne mensenrechten, mag er geen inbreuk gepleegd worden op auteursrechten. Mediabedrijven, showorganisatoren en de horecasector zullen via onderhandelingen met Sasur aan hun verplichtingen moeten voldoen.


  Maak melding

 4. Alleen een duivel wil geld zien uit kerk en begrafinis gezang.

  Pakosie

  Dat is een goeie, hahaha
  Je vraagt je echt af hoe dom of gek Suris kunnen zijn!!!!


  Maak melding

 5. Werner.D..jij loopt achter de feiten aan ouwe.
  Als jij met terugwerkende kracht al jouw afgedraaide plaatjes zou moeten betalen…dan zou jij sterren zien,behoorlijk: yu ai bo kon bigi. yu sa tiki lon gwe go kibri.
  Maar slaap niet hoor moderne mensenrechten zijn…download.>>>>mp3.
  Gewoon yu lati mi boi,behoorlijk.
  Dan moet jij maar dreigen met geweld…dreigen met het toebrengen van letsel als Vnoshine… dan zullen zij waarschijnlijk willen luisteren. Of ze draaien of spelen stille muziek..dan kan niemand het meer horen..HOOOOOOOOOOORRRRRR.


  Maak melding

 6. Overal in de hele wereld worden liederen van artiesten afgedraait tijdens begravenissen en in de meeste beschaafde landen worden ver die liederen roaylities betaald. Alleen in SU denken ze weer dat alles gratis moet.

  Zeker SASUR moet niet doordraven, maar SU zal er aan meten wennen dat voor niets alleen de zon opgaat.


  Maak melding

 7. Neus: lieg niet, neem de tijd en bel naar Buma Stemra Nederland.
  Jij bent niks anders dan een zware leugenhond, liegbeest. JIJ WEET NIKS.


  Maak melding

 8. SASUR SUX FREE MUSIC RULEZ!
  Sasur en Buma is niet voor landen als Suriname en zij die jullie dat willen laten geloven zijn van die kaaimangs en landveraders..Suriname moet copy right free blijven ..laat artiesten zelf hun waar verkopen en stop met muzikanten de hoer te maken!

  Vergeet rechten vergeet pokoes van grote artiesten speel muziek van echte muzikanten http://www.soundclick.com fucking Sasur en Buma free.

  Fok je land niet zo op Kaaimangs Pirings


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.