Staat Suriname wint kortgeding tegen Jankie

13

PARAMARIBO, 21 aug – De Staat heeft het kortgeding gewonnen tegen het beheer van de Nationale Ontwikkelingsbank, NOB, door Mahin Jankie. De Nederlander van Surinaamse afkomst mag geen beheersdaden voeren over de bankinstelling. Er is zelfs een dwangsom ingesteld.

Per dag zal honderdduizend Surinaams dollar (ongeveer drieëndertig duizend euro) moeten worden neergeteld als geen uitvoering wordt gegeven aan het vonnis. “De zaak is aanhangig gemaakt om uitholling van de bank te voorkomen”, zegt landsadvocaat Alwin Baarh. De bank is bij veiling verkocht en gekocht door Jankie zelf na beslaglegging op tegoeden van de staat.

De beslaglegging volgde op het oplopen van de dwangsom uit een eerder vonnis. In dat vonnis werd Jankie in het gelijk gesteld wat betreft zijn eis om behandeld te worden als Surinamer. “De NOB en de Staat zijn van mening dat de verkoop van geen enkele waarde is en aan geen enkele voorwaarde voldoet”, aldus Baarh. Bovendien is intussen het oude vonnis vernietigd in hoger beroep.


13 REACTIES

 1. Het gehaal en getrek tussen de staat Suriname en een geboren suriname is zonder meer een variant van die vuile binnenlandse oorlog tussen ons onderling.
  Er waren/zijn alleen maar verliezers die goeddeels te vinden zijn aan de waterkenten van zowel Albina- als Paramaribo.

  Wanneer gaan wij de energie een keer aanwenden om win win situaties te creeren voor zowel de Surinamers hier als daar?


  Maak melding

 2. Ach dit was te verwachten met de een rechtsgang die aan alle kanten kraakt. De surinaamse staat is gewoon een grote puinhoop, augiusstal die grondig gereinigd moet worden zonder aanziens des persoons. Dit is toch een lachertje. Op voorhand was het al voor een ieder heel duidelijk dat de staat met alle oneerlijke advocaten en rechters deze zaak in haar voordeel zou laten beslissen.


  Maak melding

 3. Deze zaak niet overlaten aan Surinaamse rechters want die zijn sowieso al bevooroordeeld.Het internationaal gerechtshof zou meer soelaas bieden omdat deze hele zaak zich toespitst op de Toescheidingsovereenkomst tussen Nederland en Suriname.Hierbij geeft Suriname haar eigen interpretatie aan.


  Maak melding

 4. Van harte gefeliciteerd heer Santhoki en Republiek Suriname. Criminele activiteiten en misbruik maken van vaak zelf gecre-eerdedoor situaties door Surinamers en zogenaamde Surinamers moeten keihard worden aangepakt. Goed idee om met een fikse dwangsom onmiddellijke naleving af te dwingen. You are the best!


  Maak melding

 5. Landbouw Bedrijf Suriname NV voorlopig totdat de bodemprocedurerechter heeft beslist geen handelingen bij NOB plegen, maar wel de zojuist benoemde Raad van Commissarissen (RvC) bij NOB.

  En als goed is de heer Jalen Jankie hier plv. president-commissaris van.

  Du Baarh kan het vonnis boven zijn bed hangen daar het feitelijk geen effect zal gaan hebben.


  Maak melding

 6. Deze zaak stinkt…Eerst wint Janki een eerder rechtzaak en nu verliest hij. Ik denk dat Vene de rechters zeker hoge salarissen heeft toegekend.

  Die gozer had alleen zijn rechten opgeeist van Suriname ,maar Vene met zijn haat voor Hind. heeft ertoe geleid dat deze situatie is ontstaan. Hierin heeft Sardjoe zeker een rol gespeeld.

  Suriname heeft zijn huiswerk niet gemaakt en dan moeten al die belasting gelden van de arme mensen gebruikt worden voor dit soort rotsooi. Vene met zijn trots heeft gemaakt dat de staat zoveel belastinggeld in deze zaak heeft moeten stoppen.

  Die gozer heeft gelijk om voor zijn rechten op te komen. Maar als een president de grondwet van zijn land nieteens kent dan zal hij altijd emotioneel handelen. En dat heeft Vene gedaan.

  Ik weet niet of hij nog helder kan denken met zijn leeftijd. Hij moet gewoon plaats maken voor Santokhie.

  Lange leve de corruptie in Suriname… Deze torie is blijkbaar ook van toepassing voor Gilds en Ballie. Daarom worden ze niet gearresteerd….Die worden beschermd..


  Maak melding

 7. Wanneer begint het proces van de december-moorden…

  Welk jaar in deze eeuw…of niet misschien volgende eeuw 3007 of verder….of misschien nooit.. wie weet kan het zeggen…


  Maak melding

 8. Vtje..zit a natio torie kon…het duurt nu toch veels te lang…of komt dit door jouw zeer zwakke politiek en de vele schurken om je heen.
  Kom op no tan pier tifi !!


  Maak melding

 9. Juristenteam LBS constateert nietigheid vonnis NOB

  Paramaribo, 21 augustus 2007

  Daags na de uitspraak in kortgeding tussen de Staat Suriname en de Nationale Ontwikkelingsbank NV (NOB) enerzijds en het Landbouw Bedrijf Suriname NV (LBS) anderzijds constateert het Juristen team van het LBS dat de uitspraak van de kortgeding rechter Rasoelbaks waarin het de LBS verboden is eigendomsrechten uit te oefenen op meerdere gronden nietig is.

  De rechter heeft in strijd met de bepalingen van het proces recht uitspraken gedaan die ultra petita gaan.

  Hetgeen betekent dat geen uitspraak gedaan kan worden voor iets dat niet gevorderd is.

  Immers tijdens het verloop van het proces bleek reeds dat de NOB geen vordering had ingesteld althans geen opdracht had gegeven aan Alwin Baarh die zich zonder enige opdracht van de leiding van de NOB had geprocedeerd tegen de LBS.

  Gedurende het proces is dit in duidelijke bewoordingen te kennen gegeven aan de Kortgedingrechter.

  Ondanks het gegeven dat de NOB zich staande de zitting conform artikel 206 wetboek van rechtsvordering had teruggetrokken, meende de kortgedingrechter geen oor te hebben naar de NOB en veroordeelde zonder dat enige vordering was ingesteld door de NOB in strijd met de wet toch.

  Ook de motivering die door de rechter wordt aangegeven slaat kant noch wal.

  Zo stelt hij dat de veilingsom naar de griffie dient te worden gebracht, doch bij navraag blijkt dat de griffie geen gelden accepteert. De hele motivering van het vonnis is gebaseerd op drijfzand en eerder een juridische vrolijke noot te noemen dan een serieus onderbouwd stuk.

  Hiermee maakt de rechter zich schuldig aan een onrechtmatige daad waarvoor hij persoonlijk aansprakelijk gesteld kan en zal gaan worden.

  Het vonnis is gelet op de wijze van totstandkoming dan ook nietig en heeft derhalve nul en generlei waarde en dient dan ook bij het oud papier worden bijgezet.

  Overigens gelooft het juristen team al lang niet meer in een eerlijke procesgang in Suriname, gelet op de vele veroordelingen die de OAS tegen Suriname heeft uitgesproken.

  Overigens vindt de LBS dat er sprake is van een schijnproces tegen haar, welke ten doel heeft tijd te rekken en de NOB bank leeg te plunderen en (dat de rechter materiele valsheid in geschrifte heeft gepleegd in het vonnis.)

  Wel vindt rechter Rasoelbaks in tegenstelling tot Baarh en rechter von Niesewand dat beslag- en executie op aandelen wel kan.

  LBS wordt door het juristenteam geadviseerd, in tegenstelling dat Baarh in het vonnis van 23 mei 2001 de regering had geadviseerd het vonnis niet na te leven, wel dit ondeugdelijk vonnis na te leven.

  (zie Hugenholz 1982, pagina 70 hoofdlijnen Ned burg procesrecht ism art 382 Ned Rv)


  Maak melding

 10. Het is zoals ik begrepen heb, niet dat Jankie geen beheersdaden mag uitvoeren, maar Lanbouw Bedrijf Suriname NV tot er in bodemprocedure een beslissing genomen is.


  Maak melding

 11. Wanneer gaat men een keer eindelijk begrijpen dat VENETIAAN niet daar zit als president om het volk te dienen maar om die eeuwen oude wrok dat in zijn lijf zit te laten manifesteren .HIj moet een koto dragen en als missiserie of als mis alida rond lopen dan weet ik zeker dat hij beter zal scoren dan nu. Maar een gratis advies naar hem en dezijne :PAS OP !!!!!!!!!! Zelfs een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen.Het is deze zelfde viswijven attitude die de coup 1980 had laten geboren met als gevolg de decembermoorden 1982.Laat hij BOUTERSE MAAR BERECHTEN ALS HIJ MAN IS!!!
  Dan heeft hij toch nog 1 ding “goed” gedaan in zijn 87 jarig leven


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.