Surinaamse ambtenaren betrokken bij corruptie

45

PARAMARIBO, 9 aug – Ambtenaren van het ministerie van Financiën hebben op grote schaal corruptie gepleegd. Dit zegt minister Humphrey Hildenberg van Financiën. De staat is opgelicht voor ruim één miljoen Surinaamse dollar (ongeveer driehonderdduizend euro). Nog uitgezocht wordt of er is samengewerkt met ambtenaren op andere ministeries.

Er is geknoeid bij declaraties voor het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling. Documenten zijn vervalst nadat ze al vrijgegeven waren voor betaling. Er zijn correcties aangebracht, waardoor veel meer betaald is dan de prestaties waard waren. “Ik ga er op de eerste plaats vanuit dat het ambtenaren zijn van Financiën, want die kennen het systeem het best”, zegt Hildenberg.

Het Openbaar Ministerie is verwittigd. “Het zijn zaken die niet door de beugel kunnen en zwaar gestraft moeten worden. In mijn optiek moet zowel strafrechtelijk als civielrechtelijk opgetreden worden. Ook als het OM niet zou besluiten tot vervolging, dan nog zal het ministerie van Financiën een proces inzetten om de geleden schade te verhalen”, aldus Hildenberg.


45 REACTIES

 1. Heer Hildenberg, meerbekend als willem de zwijger, begrijpt ten minste dat je strafrechtelijk maar ook burgerrechtelijk kan procederen.In de gevangenis kost het de staat geld.Civielrechtelijk raak je de aansprakkelijke in zijn protemonaie.
  Niet alleen bij Financien, maar bij alle ministeries,EBS en overige staatsbedrijven wordt gecorrumpeerd. Deze instanties dienen doorgelicht te worden.
  daaaag.


  Maak melding

 2. Dit zal ongetwijfeld niet het enige geval zijn binnen de OVERHEID van corruptie.

  Probeer maar als particulier iets geregeld te krijgen (zakelijk) waar jij met ambtenaren te maken krijgt en die gasten doen het haast enkel zoals het moet (vlot) indien zij een LEKKERS (versta GELD) krijgen onder tafel.

  Zie de rapporten over bureaucratie in SME van Internationale organisaties. “o.a Zaken doen in SME”.

  Ik snap wel dat men het niet breed heeft,maar men met moet wel in SME beseffen dat men eerst bereid moet zijn te werken aan de opbouw van iets (een land, of bedrijf)alvorens men (of hun nazaten daarvan kunnen oogsten.

  Kijk eens naar de aanpak van de Brazilianen en Chinezen die ECHT weten wat kansloos zijn(in Brazilië of China) is.

  Die gaan ervoor en hun nazaten zullen het nog beter krijgen.

  In SME willen helaas velen meteen OOGSTEN terwijl haast niks nog echt te oogsten is. Dat is helaas de hedendaagse mentaliteit.

  Wel mag daarbij verteld worden dat de POLITIEKE LEIDERS zelf duidelijk het voorbeeld geven van “HOE HET NIET MOET”
  met uizonderingen als de heren Hildenberg en Santoki.

  Die zitten “rara” na hun zittingsperiode altijd op ROZEN.

  GOD ZIJ MET SURINAME.


  Maak melding

 3. is het nieuws? wie in suriname is niet corrupt?
  De grote vraag is WAT ZIJN DE MAATREGELEN DIE MEN NU GAAT TREFFEN??? NIHIL
  Even het volk schokken en daarna wordt het onder mat geveegd. Zo leeft men al jaren in derde wereld landen. Zo ook in Suriname.


  Maak melding

 4. Ooit gehoord van drempelverhoogende controles d.m.v. een goede organisatie en interne controle?
  De CLAD zou wat activer zijn in de controles.
  Maar tja, als de leiding van Sur ook een graai cultuur prediken moeten zij dan niet vreemd opkijken als de werknemers dat ook doen. De hond volgt het baasje.


  Maak melding

 5. Ik ben het met je eens Passant.
  Als je iets snel of iets gedaan wilt hebben bij de Surinaamse overheid en je schuift wat(wat jij lekkers noemt) onder de tafel van een ambtenaar dan word je goed en snel geholpen. Het is schandalig maang.
  En het manier van werken van die ambtenaren bevalt me echt NIET, het lijkt alsof er geen bloed door hun lichaam stromen, zo traag zijn ze in hun werk.

  Ambtenaren in Suriname wordt wakker en slaap met maar één partner en dan wel thuis ok.
  dan zal de rust je ten goede komen en kan je je energie beter benutten.

  Yakuza


  Maak melding

 6. Inderdaad, waar is er geen corruptie gepleegd in suriname. Maar altijd goed natuurlijk om de boeven te berechten.
  Als dit maar niet in de doofpot beland en de grote vissen vrij blijven rondlopen.
  Als het maar geen rookgordijn.
  Als het maar geen dreiging van elkaars beerputten open te trekken.
  Als het maar geen machtsstrijd is tussen VHP en NPS.
  Als het maar niet is om Sieggi Gilds te beschermen.
  Als maar Balesar en alle soortgelijken ook daadwerkelijk achter de tralies verdwijnen.
  Wordt ook het OAS erbij gehaald om deze casus te volgen.


  Maak melding

 7. Noem de namen op en ik vertel jou haarscherp om welke quasi hardwerkende Surinamers het gaat. Deze figuren verdienen net als rovers ook een nekschot. Dit zijn de z.g. witte boord dieven.
  Het is overigens blijkbaar usance dat ambtenaren die niet vreten hebben gaan stelen.
  Niet zo lang geleden heb ik een aanbieding mogen beoordelen waarbij de prijzen wel vier maal zo duur waren opgeschroefd dan ze in werkelijkheid zijn.
  In Suriname is het dwijlen met de kraan open. Ik heb zo de indruk dat het management het kontakt met het voetvolk zo goed als kwijt is.


  Maak melding

 8. Het verbaast niemand meer dat iedereen maar een graai in de pot doet??

  Het kon zo mooi zijn maar dat is het bij lange na niet. Wij leggen ons erbij neer omdat wij niet anders kunnen (zucht). Ze schijten hun eigen wieg vol.


  Maak melding

 9. Deze dingen gebeuren in elk land, van Suriname zou je het een beetje kunnen verwachten omdat ze daar openlijk zijn.

  In andere landen waar je het niet verwacht gebeuren deze dingen ook maar dan snekie-fassie, dat is veel erger en dan gaat het over bedrag die velen malen groter zijn.

  Elke land heeft corrupte ambtenaren wat natuurlijk belachelijk is en al helemaal niet als een land commentaar levert op een andere terwijl zij misschien wel velen malen erger zijn.


  Maak melding

 10. het lijkt geen nieuws te zijn,maar niet nieuw er is altijd in suriname gestolen

  ondro trafra politiek,een afleidings truck van willem de zwijger naar het volk toe.


  Maak melding

 11. Met een NPSman in charge van s’lands financien is het geen wonder dat er gestolen wordt. Ik denk dat Willem de zwijger zelf aan het stelen is en probeert om zijn ondergeschikten te framen.


  Maak melding

 12. Het is niets nieuws eraan dat men erachter is gekomen dat er sprake is van corruptie.
  Op dit moment speelt een belangrijke machtstrijd plaats tussen de frontleiders en hun volgelingen.

  Wat duidelijk naar voren komt is dat de nps die de ministerie van financien beheert nu andere politieke partijen in de gaten houdt wat ze allemaal aan het doen zijn met het budget.

  Er is totnogtoe geen sprake geweest van corruptie bij de ministeries van de NPS. Dit is wel vreemd,omdat deze ministeries ook corrupte handelingen plegen.

  Op de ministerie van Financien moet iemand van de oppositie werkzaam zijn die de boel in de gaten kan houden. Dit resulteerd in een echte en efficiente aanpak van corruptie op verschillende ministeries.

  Alleen vraag ik me af dat er zo luid wordt geschreeuwd wat met de gasten zullen gebeuren als blijkt wie allemaal betrokken zijn in deze torie.

  Maar hoe zit het met die ene wijf die met gestolen geld van het volk haar jaardag vierde. Heeft Vene haar ook beschermd.
  Waarom loopt Brunsie, Ballie, Somo,Gilds en die anderen nog vrij rond.

  Moeten ze niet vervolgd worden of is de wetboek van strafrecht alleen van toepassing op de kansarme ambtenaren.

  Dus,het is en blijft een politieke shittttttttttt.


  Maak melding

 13. Meneer, Mevrouw, met het bovengenoemd bedrag kon men minimaal 100 simpele (koop)volkswoningen neerzetten.

  Maar nee the fourwheel drive car moet blijven rijden.(dus roven geblazen uit staatskas)

  En al die buitenlandse reizen van de heren/dames politiek +/- 1000 simpele volkswoningen konden gebouwd worden.

  Maar nee ! net als de kolonisator zien zij de gewone kleine volksmens als BEEST en DOM.


  Maak melding

 14. PROFICIAT HILDENBERG!
  Goed dat de minister kordaat optreedt tegen corruptie. Deze man heeft samen met Andr Telting van de Centrale Bank voor herstel van de Surinaamse munt gezorgd, hij weet van wanten. Hoe anders was het onder het militaire reghime ban Bouterse toen de Rekenkamer werd afgeschaft en zoals wijlen Ernie Brunings zei Bouterse voor elke gunning flink geld kreeg. Als de regeringsleider zelf corrupt is, is het eind zoek. Gelukkig dat in Suriname d erechtsstaat hersteld lijkt en de ciorrupten worden aangepakt.
  Just Wijnberg


  Maak melding

 15. Waarom heb je geen bijstandsfraude in Suriname?
  Men fraudeert op alle departementen behalve bij de sociale dienst?
  Kan iemand mij een goed antwoord geven?


  Maak melding

 16. ja moimisi , als die gasten goed zouden verdienen, hadden ze dat nooit gedaan hoor, ik heb ook in suri gewerkt, meschien jii niet, ik zat bij de politie, met euro 213, kom je niet hoor.


  Maak melding

 17. Hilderberg, wees zo dapper en geef ook prijs wie je op het spoor van deze bandieten heeft gebracht.
  Als dat niet binnen tien dagen plaats vindt, dan geef ik die naam prijs, want je bent alleen je gezicht aan het redden.
  Mi sabi tori en if un no luku bun, tamara un e jagi a heri regering gwe, no tan prakserie dat bakra kondre abi firi dji sranan, dji a bun gron ja.


  Maak melding

 18. Dan wil men investerders het land binnenhalen….PROBLEEM…HOOR.

  Wie is nog daar te vertrouwen…ik denk de rover, die slaat altijd zijn slag en heel wreed.
  Dit weet jij dik van te voren, maar wanneer zij toe slaan weet jij nooit…maar din di.

  Dus u kunt begrijpen hoe de arme belazerde man zich moet voelen.

  Wedden dat jouw geld daar (in Su.)ook in rook op gaat.


  Maak melding

 19. Just, naar aanlijding van je reactie:

  ” Goed dat de minister kordaat optreedt tegen corruptie. Deze man heeft samen met Andr Telting van de Centrale Bank voor herstel van de Surinaamse munt gezorgd, hij weet van wanten ”

  Hildenberg weet al vanaf 2004 dat zijn systeem zo lek is als een mandje en dat het risico dat er wordt gefraudeerd levensgroot is. Wat denk je dat er gebeurt als er geen IT department bestaat die formeel verantwoordelijkheid draagt voor het systeem, als de gebruikers van het systeem niet accountable zijn voor hun acties, als er geen formele beveiligingsmaatregelen zijn goedgekeurd voor het systeem, als de audittrail van het systeem zijn uitgeschakeld, als er geen onafhankelijke externe audits plaatvinden op het systeem, als ungeauthorizeerd wijzigingen aan het systeem kunnen worden aangebracht?

  Het antwoord is simpel in het suriname van vandaag wordt daar misbruik van gemaakt en op grote schaal corruptie gepleegd. Hildenberg weet dat al lang en als hij er niets aan heeft gedaan dan is hij dus medeschuldig aan deze corruptie. Goed voorbeeld van slecht management.


  Maak melding

 20. schandalig opsluiten allemaal.hun rotsooi verkopen en de bankrekeningen leegmaken.zodat ze ook in armoede vervallen.vieze oplichters zijn dat.en de arme man heeft niet eens een huis om in te wonen.wat een boevenbende.


  Maak melding

 21. Corruptie is geen uitvinding van Suriname, maar in Suriname is t ” a way of life”, een levenstijl geworden. Dat wil niet zeggen dat t geaccepteerd moet worden, integendeel , t moet bestreden worden. Maar hoe want de vorm en mate waarop t plaatsvindt is schrikbarend , en de manier om een heel land en volk de vernieling in te helpen. Niet omdat t er altijd al was, moet t maar okay gevonden en geaccepteerd worden. Maar ja, de gedachte dat waar men werkt , men ook moet eten ,is ondertussen zo stevig geworteld binnen de samenleving , dat t bijna een unicum is, als iemand er niet aan meedoet, terwijl aan de andere kant t vaak de enige manier is om t overleven. Voorbeeld: een ver familid heeft een bewakingsbedrijf in Par,bo, en bewaakte een groot en bekend hotel in Par,bo. Aan diegene die erover ging moest hij maandelijks 1000srd betalen ,(onder de tafel),op gegeven moment had hij er genoeg van en weigerde, waarop hij te horen kreeg dat hij dan niet langer in aanmerking kwam om daar de beveiliging te doen, en hij was de account kwijt. Diezelfde dag was er al een ander bedrijf in business, en waarschijnlijk moet die meer dan de 1000 srd ,s van z,n voorganger betalen. Iedereen weet dat t gebeurd, t is publiek geheim , en legt zich er bij neer omdat je anders niet aan de bak kan en wordt tegengewerkt ,en alom obstakels op z,n weg vindt. Mijn vrees is dat t steeds erger wordt , en hoe t te stoppen , als t al mogelijk is, ik weet t ook niet. Iedereen weet t , verfoeit t en werk t er aan mee, ook al zegt men van niet ; er hangt een prijskaartje aan ,take it or leave it, en kan t verschil maken in slagen of falen van een bedrijf.


  Maak melding

 22. Dit mag absoluut, niet maar dan moeten we kijken waarom,de hele situatie in su is vreselijk ondragelijk van daar dat men op allerlij manieren zal proberen te stelen van de staat die ze in deze benaarde situatie heeft gebracht,probeer de situatie te veranderen hildenberg,doe een oproep aan vene dat men minder naar eigen belang moet kijken en meer naar de situatie waar in men het volk heeft gebracht,de spullen moeten drastisch v.w.b.de prijzen die rijsen de pan uit en als niemand er iets aan doet dan zal je dit soort situaties krijgen waar men alles zal doen om te overleven omdat ze gewoon niet uitkomen met dat weinige dat ze krijgen en waar ze mee moeten leven,v.b als je 25$ krijgt en aan levens onderhoud dat dringend nodig is al 20 tot 23$ moet uitgeven hoe moet je voor de rest van de mand leven als je 3 tot4 kinderen hebt die naar school gaan die moeten eten drinken kleding moeten hebben schoeisel een tas,boeken huur,en vooral straks als de school weer begint dan stort het arme volk zich in de schulden omdat een moeder e/o vader graag heeft dat z,n kinderen naar school gaan om iets te worden in de maatschapij dus bepaalde handelingen verwonderen mij echt niet,het mag niet het is verkeerd maar dit heeft de regering vene aan zich zelf te danken :VENE HAAL HET ARME VOLK UIT DE BENAARDE SITUATIE,EN DENKEN JULLIE MINDER AAN JE ZELF.


  Maak melding

 23. surikill
  waar heb je het over? Wat bedoel je met je posting. Ik heb zeer zeker in Sur. gewerkt toen het nog een hebie periode was (1980 t/m 1987) en verdiende in de laatste jaren, omgerekend in hollandse guldens tegen een koers van 1 op 7, welgeteld NFL. 242 per maand.
  Jou salaris bedraagt simpelweg 213 x 2,20371 = NFL. 469 dus haast het dubbele wat ik toen had.


  Maak melding

 24. Su, ik heb je reactie ook gelezen bij het KLM-verhaal en nu hier. Jij bent een integer en rechtvaardig iemand, met goed commentaar en je mening vind ik duidelijk en lees graag al jouw mening enof commentaar.

  Het is inderdaad schandalig als een land een ander land uitlacht om corruptie terwijl het in zijn land het (misschien)veel erger aan toegaat.
  Corruptie heb je overal en elk mens is omkoopbaar..is het niet met geld of materie danwel met iets anders toh…!!
  Ik ben een ambtenaar in het Haagse en ben ook omkoopbaar….hahaha

  groet,
  Yakuza


  Maak melding

 25. Yakuza,

  Thanks voor je reactie, zo zie ik die dingen weet je en naar mijn idee is het ook zo en niet anders.Het is alleen jammer dat er veel mensen hier negatief over Suriname en/of surinaamse produkten reageren, kijk iedereen heeft wel eens iets negatiefs meegemaakt op zijn manier in of over Suriname maar dat wil nog niet zeggen dat je je land waar je trots op hoort te zijn de grond in boord.

  We hoeven het ntuurlijk ook niet altijd eens met elkaar te zijn maar dan hebben we het bijvoorbeeld over een schaafijs of die lekker is of niet.

  Met veel mensen ben ik het hier vaak eens over verschillende onderwerpen.
  Met jou ben ik het ook eens en zo hoort het ook want we zijn en blijven Surinamers ongeacht of we Hindoestaans,Javaans,Creools,Indiaan ofzo zijn die van hun land blijven houden.

  Elke Surinamer gaat,moet (om wat voor reden ook) of verlangd ooit om terug naar “huis” te gaan dus denk eerst na voordat je land zwart maakt.


  Maak melding

 26. wat mij opvalt is dat nu de pers al de kippen bij is wat ik heel goed vind , het lijk of het binnen de front meer coruptie is als voorheen maar omdat men nu gelijk naar buiten komt ermee vind ik een heel goede zaak niemand word bespaart overal heb je coruptie het is zaak om het bestrijden . niemand word de hand boven het hoofd gehouden dat is wel een plus punt van deze regering , de vorige regeerders die hebben miljoenen uit de staatskast gejat nooit heb iemand in die regering wat horen zeggen .


  Maak melding

 27. Wat een slaap geklets allemaal. In plaats van luidop te denken hoe fraude kan worden aangepakt, zit het gros der scribenten zich te verheerlijken in het negatieve. Geen wonder dat U niet snapt dat Suriname niet op U zit te wachten en de enige plek waar U, uitgekotst, lekker kunt leven Nederland is. Voor het doorlichten van het Overheidsapparaat zou een onafhankelijke Instantie of Dienst geinstalleerd moeten worden met vergaande bevoegdheden. Zij zouden onder direct gezag van de president of de minster van Justitie moeten vallen. Voor de rest zou deze Dienst geen enkele binding met wie danook moeten hebben. Er zou zonder aanziens des persoon opgetreden moeten worden, zelfs als dit betekend dat velen strafrechtelijk en civielrechtelijk berecht en uitgekleed zouden moeten worden. De geschiedenis leert dat het kwaad als minder erg wordt ervaren als het initiatief van binnen de eigen gelederen komt. Komt de reactie van buiten en heeft dit gevolg dan is de verstrekkendheid van dit gevolg niet te overzien. Als man en paard genoemd moeten worden, dan zij het zo. Als de politieke elite met in haar kielzog de zakelijke terecht moeten staan dan maar. Politiek en zaken zijn toch onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik stel mij voor dat bepaalde drastische maatregelen een schokeffect teweeg kunnen brengen, maar om nog langer aan de kant te zitten en het land langzaam vooruit te zien komen omdat corruptie, obstructief gezien, waarschijnlijk meer gewoonte dan uitzondering is, is een groter kwaad. Laat Suriname eens meemaken wat nooit voor mogelijk werd gehouden. Schoonschip maken en hierbij niemand, van hoog naar laag, ontzien.Een ieder die fout is geweest zou er rekening mee moeten houden elk moment uit bed gelicht te worden of waar danook te worden gearresteerd. Als er gecorrumpteerd wordt bij de Kassier van het land mogen wij de tent wel sluiten, om het zo te zeggen. Minister Hildenberg, schroom er niet voor de maatregelen te treffen die nodig zijn om het geheel weer op het juiste pad te krijgen. Wie steelt van het land waar hij of zij van leeft en ook nog anderen benadeeld, hoeft niet op enige clementie te rekenen. Wellicht dat velen hem zullen knijpen, maar het zij dan zo. Wie steelt moet er rekening mee houden dat hij of zij eens tegen de lamp zal lopen.

  Sterkte in dit prachtig land.


  Maak melding

 28. nr.39. Gillie: zelfde geschreeuw hoe jij het ook wil verpakken(inpakken).
  Jij moet ook gaan inzien dat het een kunu moet zijn.
  Probleem boi wan boeng bigi wan.
  Kandi soso Gado…maar mi no sabi sortu wan.


  Maak melding

 29. als ik de reaktie hier lees zie ik dat een groot deel vind dat suriname corupt is , ik vind ze hypocriet ik zal zeggen waarom velen van die surineds maken zelf misbruik van om tjoekoe te batalen als ze sneller geholpen willen worden ik ben persoonlijk een vel tegenstander van om tjoekoe te geven waarom hoor ik niemand daarover wij die hier wonen verziekken een hoop voor die mensen daar alls we op vakantie gaan want doekoe is er .


  Maak melding

 30. Gillie
  Ik kan mij vinden in je posting> Ik denk dat dit vanuit perspectief gezien Wishfull Thinking is. Er is een CLAD er hoort op ministerieel niveau controle te zijn, maar dan hoe dan als de leiding zelf debet aan is aan fraude. Er zijn accountants werkzaam bij de CLAD. Tijdens de accountantsopleiding wordt steeds gehamerd op administratieve controle en interne controle maatregelen. Het is alsof deze accountants het wel weten maar niet kunnen (of mogen) toepassen in Sur.
  Ook ik zou willen zien dat er het e.e.a. wordt toegepast zoals je aangeeft in jou posting.
  Het is niet negatief maar een feitelijk constatering dat het uitbannen van corruptie enkele decennia zal duren indien er sprake is van goede wil kan de periode worden verkort naar enkele tientallen jaren.


  Maak melding

 31. du
  Als dit zo is, zelf werk ik hier niet aan mee want ik wacht al 3 jaar op EBS om de electra aan te sluiten op het project waar mijn familie een huis heeft gebouwd, dan ben ik het met je eens dat de SuriNed met hun geschreeuw zelf debet zijn aan het tjoekoe gebeuren en dat dit nog steeds stand houd.
  Maar wie van deze SuriNeds doen dit? Dit kan alleen diegene zijn wiens achterban ook de tjoekoe lijnen kennen in Sur. dus zijn het de Suri’s die dit ook uitlokken en in de hand werken.


  Maak melding

 32. Niets nieuws onder de warme surinaamse zon!
  Over de corruptie in Suriname kan je een aparte site opzetten.
  Het is net een vulkaan afentoe heb je een uitbarsting ondertussen borrelt het binnenin rustig door!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.