Protest Surinaamse jongeren tegen middagscholen

19

PARAMARIBO, 9 jul – Er moet zo gauw mogelijk een eind gemaakt worden aan de praktijk van middagonderwijs. Dit stelt het Nationaal Jeugdparlement. Opgroeiende kinderen hebben recht op onderwijs op dezelfde tijden als alle andere leeftijdgenootjes. Hen dat onthouden, betekent een schending van kinderrechten.

Behoorlijk onderwijs wordt zo honderden jongeren ontzegd. Het betreft kinderen uit de omgeving Latour, in Zuid-Paramaribo. Door gebrek aan onderwijsfaciliteiten worden twee plaatselijke basisscholen twee keer per dag bezet, ’s morgens en ‘s middags. “Dit is ongehoord”, zegt jeugdparlementariër Joan Degojo. Het falen van volwassenen om bijvoorbeeld behoorlijk beleid te voeren, wordt afgewenteld op de weerlozen.

Het ergste is dat de kinderen uit het sociale en culturele ritme gehaald worden, waar de rest van de samenleving wel mee doorgaat. Op de heetste uren van de dag, wanneer anderen aan een rustiger tempo toe zijn, is het strak onderwijs volgen. Bovendien komen de kinderen op uren thuis, waarop ze eigenlijk al in bed behoren te liggen. Of ’s morgens inderdaad aan studeren besteed wordt, is nog maar de vraag.

Voorstaanders beweren dat de frisse ochtenduren een ideale sfeer scheppen voor het herkauwen van de leerstof. Critici vallen vooral over het ontbreken van toezicht thuis. De kinderen zijn vaak alleen, wat allerlei misbruik in de hand kan werken. “Het beleid moet zodanig veranderen dat de kinderrechten gewaarborgd zijn. Er moeten eenvoudig meer scholen komen”, aldus Degojo.


19 REACTIES

 1. Middag onderwijs is heel normaal in andere delen van de wereld zoals India.
  het vereist goede coordinatie tussen ouders/onderwijsinstellingen.
  Er staat nergens beschreven dat kinderen recht op onderwijs alleen des morgens moet gescchieden.
  Veranderings gedrag is de grootste moeite die wij mensen hebben.


  Maak melding

 2. Daar staan dan weer goede argumenten tegenover , zoals het zonder toezicht thuisverblijven van de kinderen omdat hun ouders dan werken.
  De hitte is inderdaad ook niet echt bevordelijk en niemand maakt mij wijs dat kinderen uit zichzelf aan de studie gaan smorgens.
  Overings …is het vaak zo in India dat de kinderen die smiddags naar school gaan smorgens werken……


  Maak melding

 3. Geen goede zaak. mi is missen van aansluiting met leeftijdgenoten en zonder toezicht overdag thuis het meest zwaarwegend. wanneer zien de kinderen de ouders en v.v. nog.
  Als de hele buurt s’middags naar school gaat is het wat anders.
  Op deze manier worden kinderen gescheiden van hun vriendjes en dat kan niet.
  Vene ye sribie ete no?


  Maak melding

 4. Alvorens we een discussie opstarten over de voor en nadelen van het middagonderwijs voor kinderen, moeten we eerst de oorzaak scherp onder de loep nemen namelijk de infrastruktuur en kwaliteit en voorwaarden ervan. Zolang dat onveranderd blijft zal het huilen met de pet op zijn. Misschien moeten el vene china zover krijgen dat die een flink aantal scholen in suriname bouwt en hun onderwijssysteem, -middelen en werkeloze chineze leerkrachten aan suriname schenkt. Suriname is immers op de chineze tour, dus waarom niet meteen vanaf de wortel veranderen?


  Maak melding

 5. t jeugd parlement met verkiezingen in aantocht wil scoren, want middagschool is ,stille, afwezige zwijgende. ( Niet dat wat ze aankaarten iets voorstelt
  )Van sommige dingen die bekend zijn en die goed werken ,kan gebruik van gemaakt worden, en hoeft t niet steeds weer opnieuw gepoogd worden t uit te vinden.Waar ik naar toe wil is dat de schooltijden worden aangepast, kinderen langer naar school, met overblijf mogelijkheden, en zoals de vorige reactie aangaf, ouders(lees moeders)de gelegenheid hebben om met een gerust hart op t werk te zijn. Overblijfmoeder zijn schept werkgelegenheid voor vrouwen, kinderen zijn onder de pannen en een zorg minder om hun veiligheid tijdenshun afwezigheid. Zou een mogelijkheid kunnen zijn als er goed overnagedacht werd, waar vele mensen er baat bij zouden kunnen hebben.Belangrijk is beleid maken of aanpassen, en niet de dooddoener geen geld voor te hebben.Waar een wil is is een weg, maar jeugd parlement moet niet denken te scoren om t ei van columbus te propageren wat de middagschool betreft.


  Maak melding

 6. Surinamers zijn van origine luie mensen.
  Dat zit in hun bloed. In nederland hebben wij ochtend scholen, middag en savonds scholen

  Ook al is het winter of hartje zomer leren is leren.


  Maak melding

 7. Het jeugd parlement moet in deze kwestie bij de regering wezen.Hoe kan het gebeuren dat er door gebrek aan een schoolgebouw de kinderen `s middags naar school moeten.Deze regering heeft lak aan haar burgers zelfs bouwen de ministers dure optrekjes,waar wassenaar zijn vingers er bij zou aflikken.
  wat een respekt voor de mensen van de toekomst.


  Maak melding

 8. Beste mensen,

  Ik snap de jongeren niet, omdat ik geboren en getogen ben in Sur. waar altijd het avond onderwijs heel normaal was. Wat men nu wil begrijp ik ook niet.
  Ik begrijp wel dat de regering extra scholen moet bouwen.
  In Ned. kun je toch ook ‘smiddag en ‘savond naar schhool??????

  Janny.


  Maak melding

 9. Beste Janny.
  Avondonderwijs in suriname was/is in principe volwassen onderwijs en al dan niet tweede kans onderwijs of vervolgonderwijs voor een schaarste loopbaan.
  Maar in geen geval basisonderwijs voor kinderen.


  Maak melding

 10. ik begrijp even iets niet het gaat toch over kinderen in de klassen van o.b.s. want ik lees over avandschool. een kind van tien jaar kan niet naar een avondschool.
  En adop ik weet niet waar je vandaan komt
  maar door het harde werken van de surinamers
  is nederland nu wat het is.


  Maak melding

 11. Hahahahahahhahaha Jannie,in Nederland kan alles,maar geen middag en avond school voor kinderen van de basisschool.Dit artikel gaat specifiek over de basisschool op Latourproject en Paramaribo-zuid.Ik heb nog nooit gehoord van middag en avondschool voor kinderen onder de 16 jaar,in Suriname niet en in Nederland al helemaal NIET.Pfffffffffffffffffff.


  Maak melding

 12. dammm zeg die kinderen moeten dankbaar zijn dat ze de kans krijgen om onderwijs te kunnen volgen. In bepaalde delen van de wereld krijgen kinderen die kans namelijk helemaal niet. I.p.v te klagen als een stelletje losers moeten ze hun energie gebruiken om te leren.


  Maak melding

 13. Kinderen hebben recht om te spelen,de kans krijgen een tebezoeken,naar de padvinderij of dergelijke handwerkclubjes

  wat kan een kind van 10jaar opnemen in die hitte zo,n kind valt in slaap interresse is zoek idem de leerkrachten: mijn advies is dat de ministers al hun duren auto,s verkopen en stoppen met hun snoepreisjes meer scholen bouwen Suriname is Suriname geen India ,laat de inspecteur z,n verstand gebruiken want dys no kan.

  Akuba


  Maak melding

 14. Wat een slordige opmerking van suc6.
  Kinderen moeten NIET dankbaar zijn omdat ze RECHT hebben op goed onderwijs waarin de infrastuktuur goed is ingericht.
  Dat in andere landen de kinderen geen kans op onderwijs krijgen komt door tegenwerkende krachten van volwassenen. Deze tegenwerkende krachten beginnen zich langzaam af te tekenen in suriname. In bepaalde delen van de wereld krijgen de kinderen ook nauwelijks eten. Dus dat betekent volgens jou dat de surinaamse kinderen die af en toe wat te eten krijgen en klagen van de honger ondankbaar zijn?????
  Wow man alleen een alien van een onvruchtbare en onherbergzame planeet kan zo denken.


  Maak melding

 15. Prik eigen vader moest voordat hij naar school ging eerst s’morgens vroeg op het veld werken, daarna moest hij cker 3 km naar school lopen. maar toch heeft hij het weten te schoppen tot econoom. rara hoe kan dat?? omdat hij niet als een loser ging klagen. Alleen losers klagen. Bepaalde suris in sur. of in ned. gaan NOOIT vooruit komen omdat ze dag in dag uit KLAGEN. op de basisschool heb zelfs ik een behoorlijk aantal zaterdagen moeten opofferen om op school bepaalde leerachterstanden die waren ontstaan tengevolge van stakingen in te halen. Ik heb daarover nooit geklaagd, ben blij dat ik de kans kreeg om die achterstand in te halen.
  In Nederland krijgen de kinderen onderwijs in fantastische gebouwen, er is sprake van een heel goede onderwijsinfrastructuut maar toch is het niveau laag. HET DRAAIT NIET OM MATERIELE POESPAS MAAR OM DE INDIV. WIL. Ik blijf erbij ze moeten DANKBAAR zijn dat ze uberhaupt onderwijs kunnen volgen. Als jij prik een klager en een loser wilt zijn moet je dat maar zelf weten, we zullen maar zien wie nu/later van de uitkering gaat vreten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.