dinsdag, april 16, 2024
HomeNieuws uit SurinameInheemsen in Zuidoost-Suriname kwaad op Fransen

Inheemsen in Zuidoost-Suriname kwaad op Fransen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 9 jul – Inheemsen in Zuidoost-Suriname zijn niet te spreken over het gedrag van Franse ambtenaren in hun woongebied. In een brief aan de Franse ambassadeur in Paramaribo, wordt melding gemaakt van het vernietigen van bezittingen van Inheemsen uit het dorp Kawemhakan.

Een ponton, bestemd voor goudwinning in Surinaams gebied, zou door de gendarmerie over de grens zijn gesleept naar Frans Guyana. De inzittenden werden teruggestuurd en de ponton in brand gestoken. Volgens de Inheemsen zijn ze een stuk broodwinning kwijt. De ambassadeur wordt om schadevergoeding gevraagd van vijfendertigduizend euro of nieuw materieel.

“De Fransen gaan geraffineerd te werk, ze voeren acties buiten zicht Surinaamse militairen”, zegt ondernemer Soerinder Mungra tegenover Radio 10. Hij heeft de Franse acties wereldkundig gemaakt. In het grensgebied zijn Surinaamse legerposten, die volgens minister Fernald van Defensie ook gerapporteerd hebben over Franse bewegingen.

Volgens de Inheemsen worden er dagelijks helikopterpatrouilles uitgevoerd boven het gebied. Frans Kasantaroeno, topfunctionaris op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, zegt van het Wereld Natuurfonds vernomen te hebben dat de Fransen het gebied tussen de rivieren de Marowini en Litani willen verklaren tot natuurgebied. Suriname claimt dit gebied, dat als bron geldt van de grensrivier de Marowijne.

“Wat we hebben begrepen is dat de Inheemsen per 1 augustus ook geen jachtactiviteiten meer mogen uitvoeren, wat we als zeer ernstig opvatten. De mensen leven van de jacht”, aldus Kasantaroeno. Fernald vindt dat er nu overleg gevoerd moet worden op presidentieel niveau. Conflicten kunnen nu slecht gebruikt worden, temeer daar de grensoverschrijdende misdaad dringen een gezamenlijke aanpak behoeft.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES