woensdag, mei 22, 2024
HomeNieuws uit SurinameSuriname weegt uitspraken Guyanese legerleider

Suriname weegt uitspraken Guyanese legerleider

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 10 mei – Recente uitspraken van de Guyanese legercommandant Godley George zullen nader worden bekeken. Dit zegt vice-president Ramdien Sardjoe. Afhankelijk van de bevindingen zal overwogen worden de Guyanese ambassadeur te ontbieden. Suriname laat zich in geen geval intimideren.

“Ach, die Guyanese legercommandant is slechts een ambtenaar, u verwacht toch niet dat zijn uitspraken voor paniek gaan zorgen”, zegt Sardjoe. George heeft tegenover de Guyanese krant Stabroek News gezegd dat zijn marine paraat staat. Er zal gepast worden gereageerd als Suriname durft acties te ondernemen na de uitspraak van het Zeerechttribunaal. Guyana verwacht een positieve uitspraak.

Dat is vaker gezegd door de Guyanese president Bharat Jagdeo. Sardjoe vindt de uitspraken van George niet bepaald verantwoordelijk. Minister Fernald van Defensie wil pas reageren als vaststaat dat de uitspraken werkelijk zijn gedaan. Voorzichtigheid is geboden bij officieuze berichtgeving. ”Ik weet niet of dit onderdeel is van psychologische oorlogsvoering, maar we laten ons niet gek maken”, aldus Fernald.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

39 REACTIES
 1. De Guyanezen weten dat het ooit zo machtigste leger van het Caribische gebied, het Nationaal Lege van Suriname, is vervallen tot een afgeslankte groep van ongemotiveerde soldaten.Deze Surinaamse militairen beschikten voorheen over genoeg vuurkracht om het Guyanese oerwoud neer te maaien.

  De marine liet zich niet intimideren maar nam het initiatief tegen de Guyanezen omdat dit onderdeel over voldoende hoogwaardige zee patrouilleboten de beschikking had, de luchtmacht voerde continu verkenningvluchten uit met meerdere vliegtuigen,er waren meerdere helikopters ter beschikking van het leger en het land beschikte over een uitstekende inlichten dienst.

  De overstromingen van vorig jaar in Suriname lieten zien hoe zwak het Nationaal Leger thans is geworden.Men beschikte niet eens over eigen rubberboten om de ondergelopen gebieden te verkennen, er waren geen vliegtuigen om verkenningvluchten en voedseldroppings uit te voeren.Men was afhankelijk van particuliere vervoersmiddelen.

  Het Nationaal Leger is thans uitgezwakt. Heel veel goed opgeleide officieren en onder officieren zijn het leger uitgegooid. De Guyanese inlichtingendienst is van al deze manco’s op de hoogte.Ze ruiken het Surinaams bloed dat thans zal vloeien.Suriname is zwak.De redding van het land kan alleen komen van sterke leiderschap.

  http://www.afrosurinamers.nl


  Maak melding
 2. Doe niet zo stoer Sardjoe, want als er stront aan de knikker komt kies jij als eerste het hazenpad.
  Zoals elke legercommandant zou hebben gereageerd zegt die guyanees “Er zal gepast worden gereageerd ALS SURINAME ACTIES DURFT TE ONDERNEMEN na de uitspraak van het Zeerechttribunaal. Dus het ligt geheel aan suriname zelf. En als je in de geschiedenis kijkt so-botto-sardjoe staan de guyanezen nog steeds met 1 – 0 voor. Because remember Tigri. Weet je nog? één guyanese militair liet een scheet en toen scheten alle surinaamse grensbewakers in hun blauwe khaki camouflagekostuum en namen het hazenpad zonder op hun makker te letten. Deze werd enige tijd gevangen genomen door die guyanezen. Die goeie man moet doodangsten hebben uitgezeten, ha ha ha


  Maak melding
 3. Nu durft Guyana wel, die sufkoppen oftewel de regering van su te intimideren. Waarom hebben ze niets ondernomen toen bosje ze met geweld heeft weggestuurd uit suri-wateren.


  Maak melding
 4. Beste mensen, jullie Sardjoe is een grote klootzak want Guyana heeft inderdaad na het CGX debacle in het Eagle veld (voor de kust van Suriname) veel geinvesteerd in haar leger en marine.
  Ze hebben diverse marine schepen en patrouillevaartuigen uit Canada en USA gekocht (en gehad), dus zijn ze nu ‘ready’ voor Suriname.

  Suriname heeft na Bosje nooit meer in het Nationaal Leger geinvesteerd dus doet Sardjoe het nu in z’n broek want hij weet donders goed wat Guyana allemaal kan met haar huidig leger.

  Anyway, de Surinamers zullen het wel merken wanneer de Guyanezen in Paramaribo over de straten marcheren en alles doen alsof ze thuis zijn.


  Maak melding
 5. Wat voor “gepaste” maatregelen wilt Guyana dan nemen?Met hun paar ini mini bootjes die ze wellicht gehuurd hebben plus hun lachwekkende paar duizen mannetjes in het leger???????Laat me toch niet lachen man,het steld allemaal niets voor!!!!


  Maak melding
 6. Sardjoe vergeet de geschiedenis als hij zegt: “Ach, die Guyanese legercommandant is slechts een ambtenaar, u verwacht toch niet dat zijn uitspraken voor paniek gaan zorgen.” Vijfentwintig jaar geleden werden de opstandige militairen in Suriname ‘padvinders’ genoemd. Kijk maar wat die padvinders hebben gedaan. Het domste wat je kunt doen is je tegenstander onderschatten. Die Guyanese ambtenaar is de baas van het leger. Bluft hij? Dat weet je pas als de tijd daar is. Surinamers hebben al genoeg aan hun hoofd. Ze zitten niet op een gewapend conflict met Guyana te wachten. Als ik meneer Sardjoe was, zou ik dus geen al te grote broek aantrekken.


  Maak melding
 7. Ik sta achter je reactie ”Drs.R”.
  Suriname is zwak en het Nationaal Leger is een lachtertje geworden.

  Suriname moet fors gaan investeren in zijn leger om controle te krijgen over zijn volledige grondgebied, dit moet topprioriteit zijn voor een nieuwe sterke leiderschap waar Suriname hard aan toe is.

  Want wat valt er te ontwikkelen als je geen land (meer) heb.


  Maak melding
 8. guyana heeft al concessies weggeven aan westerse multinationals
  deze multinationals zijn al bezig de rechterlijke macht naar hun hand te zetten
  hoe naief zijn surinamers?


  Maak melding
 9. Beste mensen, jullie Sardjoe is een grote klootzak want Guyana heeft inderdaad na het CGX debacle in het Eagle veld (voor de kust van Suriname) veel geinvesteerd in haar leger en marine.
  Ze hebben diverse marine schepen en patrouillevaartuigen uit Canada en USA gekocht (en gehad), dus zijn ze nu ‘ready’ voor Suriname.

  Suriname heeft na Bosje nooit meer in het Nationaal Leger geinvesteerd dus doet Sardjoe het nu in z’n broek want hij weet donders goed wat Guyana allemaal kan met haar huidig leger.

  Anyway, de Surinamers zullen het wel merken wanneer de Guyanezen in Paramaribo over de straten marcheren en alles doen alsof ze thuis zijn.

  M.Fleur

  Beste slimmerik,

  Heeft Suriname dan geld om te investeren in het leger?? Ze kunnen hun eigen beolking niet eens genoeg te vreten geven!!! Ze kunnen de wegen niet eens gatenvrij maken!!!
  Ze hebben in en rond Par´bo geen goede afwateringssysteem, en jij denkt dan aan investern In het leger??? Je bent geen slim persoon dat is duidelijk.


  Maak melding
 10. @ Misrefi, just wait and see, en dan zal je blijven lachen als een boer die kiespijn heeft !
  De Guyanezen komen er aan, and mark these words: niemand (behalve jij) zal hierom lachen.


  Maak melding
 11. Het is een doordachte strategie van deze Nieuw Front regering om het Surinams Leger een gevoelige nederlaag te laten lijden door het Guyanese leger.Op deze manier nemen ze wraak op het leger dat in 1980 de macht in het land had overgenomen.Willens en wetens, dus met boosopzet hebben ze het Nationaal Leger laten verworden tot een stelletje niet capabele padvinders.Al het vliegend en varend materieel van het Nationaal Leger om onze economische belangen te verdedigen hebben ze met opzet laten wegroesten en onbruikbaar laten worden.Het leger van Suriname moet deze vernedering niet accepteren en moet deze regering naar huis sturen.


  Maak melding
 12. Suriname en Guyana gaan zich nooit verwikkelen in een oorlog.De twee landen hebben een te goede verstandhouding.Tijdens de grote recessie in de jaren 70 heeft Suriname duizenden gevluchtte guyanezen opgevangen.Een paar wonen en er nog steeds en hebben inmiddels goed bestaan opgebouwd.En beide landen zij vertegenwoordigd in de Caricom.Dit probleem zal politiek worden opgelost.Vechten is niet meer van deze tijd, dat beseffen beide landen.Alhoewel Guyana wel een stuk van ons land bezet heeft in zuiden.


  Maak melding
 13. gestoorde reacties, onderschatting van het surinaamse leger en demotivered voor iedereen.
  zo zie ik de eracties.
  maar kang-kang surinamers reageren niet zo.
  We zullen de guyanezen een les leren.
  Laten ze maar durven om in dat gebied boringen te gaan doen.
  trouwens de meeste oliemaatschappijen doen wij al zaken dus ze zullen wel 10 keer nadenken voordat ze iets in dat gebied gaan doen want dan worden ze van 2 plaatsen weggejaagt.

  barca


  Maak melding
 14. Een ding staat vast, men ziet dat jij met een gat in je broek rondloopt, en geen respect voor je eigen oppositie wil opbrengen.

  Daardoor gaan anderen op je schijten…door gebrek aan eenheid.(zelfrespect) is ver te zoeken…dus de botsing is bij front altijd frontaal met gevolge.(binnen & buitenland)


  Maak melding
 15. met oorlog bereik je niks en win je ook niks dan alleen maar onschuldige slachtoffer de Guyanezen wat jaloers op Suriname i.v.m onze economie de multinational houden ook van vuile spel neem een kijkje op Afrika omtrent goud en diamenten om te ruilen in wapen hun zijn echt niet vies voor om Guyana met wapen te sponsoren toen Bosje die hadden weggejaagd hadden ze maar vissersboten en een paar helicopters nu vandaag aan de dag is Guyana een sterke leger aan t worden dus Sardjoe weet waarover je praat begin wat aan je militair te doen een land heeft een sterke leger nodig niet te vergeten dat er zijn vele guyanezen die wat zaken in Suriname hebben, die zwaar eronder zal lijden waarom gaat men niet aan tafel en t samen doen bedoelde exploiteren


  Maak melding
 16. als we dan toch bezet worden
  laten we dan gelijk op engels overgaan
  en het nederlands droppen
  een guyana
  een oliemij
  iedereen rijk
  zij aan zij met hugo chavez


  Maak melding
 17. Sardjoe vergeet gemakshalve dat zelfs braziliaanse goudzoekers niet onder de indruk zijn van de surinaamse militairen. Ze roven naar hartelust surinaams goud en vervuilen de rivier. Die goudzoekers hebben complete dorpen in het binnenland gesticht waar het surinaams leger te schijterig is om orde op zaak te gaan stellen. Dus Sardjoe is een keffende schoothondje die reeds in paniek raakt als het een ander geur dan die uit de schoot van zijn basin opsnuift


  Maak melding
 18. Deze frontanale partijen betekenen niets voor het volk dit is optisch bedrog.
  Hoe wil je in hemelsnaam het leger op niveau brengen als in jou land moorden, roofpartijen en verkrachtingen niet te stoppen is? Men kan niet eens het leger inzetten om te surveilleren voor de veiligheid van haar burgers laatstaan oorlog voeren met het buurland. Guyana is in deze veel verder ook op economisch gebied zijn ze suriname allang voorbijgestreefd.
  venetiaan is bezig om de bosnegers te civilseren omdat hij ook een van ze is.
  Waarom geen oproep via de media om de bosnegers op te roepen tot geciviliseerd gedrag?


  Maak melding
 19. Geachte redactie,

  Hoe vaak had ik niet erop gewezen deze grens kwestie niet tot een zaak van slechts het Front te maken, maar na gedegen eventuele evaluatie, de zaak binnen het parlement te bespreken, het volk te informeren. Dit omdat een grens kwestie geen zaak is van slechts een zittende regering alleen.

  Maar nee hoor, Venetiaan zou het ‘wiskundig’ aanpakken en de zaak uitbesteden aan en advocaten bureau. Ik heb mijn hart hieromtrent vast gehouden.

  En nu kan niemand vertellen wat dit bureau allemaal gedaan heeft en hoe. Het parlement, noch oppositie noch coalitie, is omtrent de laatste ontwikkelingen geinformeerd geworden.
  Zelfs de gemeenschap staat hierin volledig buitenspel.

  Voormalig legerleider Desi Bouterse, mag ondanks zijn jaren lange buitenlandse (NAVO)en binnenlandse (SNL) expertise, in geen enkele commissie participeren aangaande de nationale veiligheid zei het Front. Hij had coup gepleegden dat mocht niet volgens Front.

  En zo zijn de ‘mannen van de oude orde’ vervolgens aan de slag gegaan.

  Ma now a yuri kisi,

  nomo na te woyo yagi, wi sa si suma seri.


  Maak melding
 20. Ze mogen van mij West Suriname wel veroveren (nickerie) dan zijn we teminste van die eigenwijze hindostanen af (nickerianen)
  Guyana is toch een hindostaat nu (met een hindo minister) en India die bijna elke maand op bezoek komt.
  Wij surinamers moeten oppassen.. voor we het weten moeten we ons eigen land uit als we geen hindo worden.


  Maak melding
 21. Guyana heeft sinds dat grensincident in 2001 hevig geinvesteerd in het leger.Suriname heeft niks gedaan! en nu loopt het achter op guyana en die hebben natuurlijk nu een grote bek. ik hoop dat de surinaamse overheid hiervan leert en snel veel geld gaat besteden aan het moderniseren van het leger en laat ze Chavez guyana duidelijk maken dat het met venezuela ook een probleem heeft kwa grenzen..de guyanezen zullen dan ineens andere prioriteiten hebben dan suriname te koloniseren. Het word tijd dat suriname met geweld de grens verschuifd niet alleen naar de echte grens (tigrigebied, zeegrens) maar ook oostelijk guyana inlijven!!! dat hoorde immers bij nederland, dus surinaams gebied. Willen ze moeilijk doen dan moet suriname moeilijk spelen! maar de reactie van sardjoe zegt al genoeg!

  Wie in godsnaam zegt dat de legerleider niks heeft te zeggen over de millitaire plannen van een land? Het blijkt maar weer dat suriname bestuurd word door een stel Koeien


  Maak melding
 22. niet alleen de brazilianen roven goud
  ook de canadezen roven goud
  de amerikanen en nederlanders bauxiet
  de chinezen hout en dat al decennia lang

  maar ja, de surinamers maken liever buitenlanders rijk dan samen te werken en rijk te worden


  Maak melding
 23. brada’s en sisa’s Sranan man. In tijden van oorlogsdreiging van buitenaf (als dat er is) moeten wij als Sranan man achter de regering staan ongeacht wie er daar zit. Hebben wij niet ooit gezongen “Schoon Suriname, o land van mijn dromen Statig bespoeld door de ruizende zee – Trots zijn uw stromen en heerlijk uw bomen – Fris waait de wind over land vanuit zee – Surinaam gij zijt mijn dierbaar land vol schoonheid overal – land ik wil u mijn hart verpanden en uw trouw zijn bovenal – Nimmer zal ik Suriname vergeten – nimmer al vaar ik de wereld ook rond – niemand zal immers de liefde ooit meten – liefde geweid aan mijn volk en mijn grond….. Ik hoop dat alle Sranan man dit lied herinneren en een traan laat vloeien.

  Ik zal niet meer kunnen meevechten, boven de vijftig. Maar ik zou wel ik de keuken kunnen staan om voor de jongens de koken.

  Suleyman Jawa


  Maak melding
 24. De Guyanese President heet Bharat Jagdeo’Aziaat’.De Guyanese leger commandant heet Godley George ‘Afrikaan’.Misschien kunnen wij Surinamer’s hier lering uit trekken.Drie honderd duizend Surinamer’s hier,even veel verwanten daar.Als het op aan komt,’zullen wij er moeten staan als één volk.


  Maak melding
 25. De Nieuw Front regering is er wederom in geslaagd, ondanks zogenaamde steun van buitenlandse vrienden en externe positieve omstandigheden Suriname te maken tot een paria, een gedrocht.

  – leger naar de klote;
  – afwateringsinfrastructuur vernield;
  – dramatisch toename zelfmoorden;
  – kinderprositutie;
  – verkrachtingen;
  – drugsverslaafden overal;
  – etnische verdeeldheid!

  Ga zo maar door en tel uw zegeningen.

  Wi wan Bouta bakka!


  Maak melding
 26. Voor ons Indianen bestaan er geen intra-Guyanese grenzen. We hebben familie aan beide kanten. Nu jullie vreemdelingen nog. Of moeten we jullie eruit zetten?


  Maak melding
 27. De uitspraken van die comma staan niet op zich. Militairen zijn doorgaans de meest gedisciplineerde units van een land.

  Hij heeft zonder meer de gevoelens van Jagdew vertolkt.

  Jagdew heeft gestaag gewerkt aan het opvoeren van zijn vuurkracht, maar hij moet niet denken dat hij daarmee klaar is.

  Het gaat om know how and why. Komt tijd komt raad.
  Het wordt in elk geval niet zo mooi.

  Wij laten ons niet afschrikken door een stelletje ordinaire dieven.
  Ons antwoord op deze aantijging zal niet verbaal worden beantwoord!


  Maak melding
 28. Wat een stelletje sukkels…die sardjoe en kornuiten.
  De bevelhebber van guyanas leger doet dreigende uitsprsken en je maakt je niet druk……Toen Bouterse als bevelhebber uitspraken deed waren jullie slappelingen in rep en roer. Nu wordt onze souvereiniteit bedreigd en I ne spang?
  De huidige regering hefft het leger zooo verwaaarloost dat sarjoe niet weet hoe hij vragen moet beantwoorden.
  Stuur die sukkels van Brunwijk maar eerst dan worden ze tenminste opgeruimd.
  De dienst plicht moet weer geactiveerd worden willen we een redelijk leger hebben. Dat brengt ook meer verantwoording en dicipline bij de jeugd.
  Anyway Bouterse moet terug!!!!


  Maak melding
 29. Pinto, ik heb geen militaire opleiding gehad of krijgskunde gestudeerd maar kan slechts voor een deel met jou mee in deze.
  Inderdaad heeft het NL wat ervaring met (hetzij binnelandse) oorlogvoering. De Guyanese militairen hebben naar mijn weten nog nooit strijd met wie dan ook gevoerd, dus zijn ze niet bekend met de realiteit van een echte battle.

  Maar, vuurkracht speelt wel degelijk ook een grote rol want je kan dan wel hele goede strijders hebben maar jou equipment stelt niet veel voor, dan hangt alles van de motivatie en gedrevenheid van jou manschappen af wat het resultaat zal zijn.


  Maak melding
 30. Sardjoe heeft gewoon geen ballen! Hoezo de legerleider is gewoon een ambtenaar? De president is toch ook een ambtenaar, en als ik me niet vergis Sardjoe ook. Maar dat verminderd de uitspraak van de legerleider toch niet?


  Maak melding
 31. Mi mati Fleur, feti no habi conditie.

  Dat schiettuig is zo ingevlogen als het nodig is.

  Laten we alvast die Guyanesen hier op de backtrack zetten.

  Wij kunnen niet ten eeuwige dage de jofele gastheer blijven uithangen terwijl de boel wordt geplunderd.


  Maak melding
 32. Als ex van het Leger stel ik mij beschikbaar om die guyana mangs een les te leren.
  Het nieuw front heeft het concept van het leger helemaal verkloot!!!.
  Sardjoe is een *&^%$ laffe koelie.
  Ik begrijp niet dat de Surinaamse Regering sinds begin van het conflict niet heeft geinvesteerd in materiele zaken.
  Maar WIj zijn STERKER dan die Guyana Mangs.
  ALs het zoaver komt….

  P.S. Mijn Eigen BRADA is in nog steeds in het leger.
  Ik zal naast hem in het gevecht gaan….
  Hoop ik dat er meer sranang mang zijn die ook zo zijn ingesteld om onze broeders en zusters te steunen….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES