zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenNatuurOverstroming kustgebied Suriname echt gevaar

Overstroming kustgebied Suriname echt gevaar

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 10 mei – Suriname moet blijven waken voor overstroming van het kustgebied, Paramaribo incluis. Dit zegt klimaatdeskundige Sieuwnath Naipal, docent aan de Universiteit van Suriname. De dreiging is en blijft reëel, ook na de bewering van het tegendeel door de Nederlandse hoogleraar Pieter Augustinus. Het is oppassen geblazen.

Suriname zal zich op het ergste moeten voorbereiden, zeker als internationale rapporten in acht worden genomen. “Ondanks het geschetste positieve beeld is Paramaribo heel kwetsbaar om onder water te lopen, of het nou rivier- of zeewater is”, zegt Naipal tegenover de Ware Tijd. Niet vergeten mag worden dat Suriname genoemd wordt in de top tien van landen die het grootste risico lopen.

Volgens Augustinus valt het allemaal wel mee. De verwachte stijging van de zeespiegel tegen het einde van deze eeuw zou nauwelijks effect hebben op het kustgebied. Er zou juist sprake zijn van landaanwinst. Punt is wel dat rivieroevers geen groeiende kustlijn hebben, in tegenstelling tot de zeekust. Het is dus hoog tijd voor een integraal beheersplan. “Er moet snel een beslissing komen en dat is niet alleen maar een dijk neerzetten”, aldus Naipal.

opening
Fernandes Express
BODO Party

6 REACTIES
 1. Sieuwnath Naipal wat ben je ook traag. Hoeveel keren heb ik er over geschreven. In het binnen land zitten veel van die grote stenen. Hoop al die grote stenen en je hebt al een stevige dijk. Het kost jullie toch niks. Als een buiten lander over praat is het wat en als een Sranangmang overpraat is het niks.


  Maak melding
 2. Suriname moet zijn onderdaanen verpichten hun grond die aan de kustgrens op te hopen een soort van duin.Zoniet moet de staat dat doen, en de rekening presenteren aan de eigenaar.het moet er een serieus beleid zijn betreft:OW&V.De meeste allende hebben de Surinamers van overstroming te danken aan hun geliefde Guyanesen die de meeste Parwa bomen hebben gekapt voor hun visserij yawarie.Om niet veel geld uit te geven zou men ook moeten denken aan een eigen baggermolen,om het slip op te spuiten en een duin te maken.Jammer dat de Hindoestaanse kopie, kopies uit Nederland niet als eigen landgenoten gezien worden, maar als ongewenste buitenlanders.Ik zou van dit land een Paradijs maken als ik de kans zou kreeg.Eerst de doodstraf voor boeven en dan de achterstallige onderhoud van het land.Een mooi huis zonder vreten is niet alles.Stree Liebi cultuur dat moet afgelopen zijn anders gaan jullie verzuipen in eigen rioolwater.Weg met Kanhai die vindt dat de natuur zijn werk doet.Dit soort denken komt bij mensen voor die hun herzenen ik hen broekzak hebben zitten.Werk voor je land, kan je van Bakras leren.


  Maak melding
 3. Van die Mangrove bomen(Rhizophora mangle) moeten ze aflijven. Magrove bomen zijn broedplaatsen van vissen, garnalen, krabben en vogels. Magrove bomen houden ook water tegen en is ook een soort dijk. Voor die Magrove bomen moet je die grote stenen plaatsen of ophopen. Niet aan die Magrove bomen komen! Vervoer die stenen via een spoorlijn. Ze staan toch voor niks in het binnen land. Pieter Augustinus weet ook niks. Over de natuur rampen is weinig bekent. Miljoenen jaren geleden stierven veel planten en dieren. Zie al die fossiellen.


  Maak melding
 4. De dreiging van de zee dient in ieder geval aan de kust van Coronie te worden aangepakt. V.w.b. de rivier hoeft dit niet al te duur te zijn. Geen honderden kilometers lange dijken die bovendien ook nog een geldverslindend zijn, maar: RUIMTE VOOR DE RIVIER. In NL verruimen ze de bochten van de rivieren op bepaalde plaatsen om zo het waterpeil te laten zakken. In SME is er genoeg ruimte om kanalen te graven als vertakkingen van een rivier, die aan de andere kant weer hun aansluiting vinden in dezelfde rivier. Bijkomend voordeel is dat langs deze kanalen zowel woningbouw- als agrarische projecten kunnen worden verwezenlijkt.


  Maak melding
 5. de regering moet gewoon een goede dijk laten bouwen al gaat het de staad te veel geld kosten maar dan hebben we het al+ de meeste afvoer kanalen zijn vaker buiten werking bv die rioleringen. ik vindt dat de regering niet echt veel tijd besteed aan water overlast want als die kleine buurten in suriname onder water lopen wordt er niets gedaan lastang heel suriname.ik denk dat ze het land dan eerder zullen laten. nederland zit zoveel meters onder de zee en loopt toch niet onder water en wij liggen veel hoger. ze gaan wachten tot dat de kalf verdronken is dan gaan ze die put dempen.


  Maak melding
 6. De regering kan geen dijk bouwen want dat geld heeft “ze niet”. Ze moeten hun zakken toch eerst vullen “voordat ze aan dijken bouwen denken”. En als Suri eenmaal onder water ligt iet de ïnternationale gemeenschap er toch om te helpen???????. Dit soort dingen moeten “anderen”voor ze doen, want zelf kunnen ze niets, dat alleen maar stelen en een “fortuinlijk”leventje leiden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES