Landrechtencase Suriname bij Inter-Amerikaans Hof

3

PARAMARIBO, 5 mei – Het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten is gereed voor behandeling van de aanklacht van de stam der Saramaccaners over erkenning van aanspraken op hun woongebied. De Vereniging van Saramacaanse Gezagsdragers, VSG, verwacht succes nu de staat het advies heeft genegeerd van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens.

Vorig jaar werd de staat aanbevolen om binnen negentig dagen de rechten van de tribale volkeren wettelijk te erkennen. “De staat heeft echter niets gedaan, want de uitspraak van de commissie was niet bindend”, zegt VSG-vertegenwoordiger Hugo Jabini tegenover de Ware Tijd. Erkenning is vooral nodig om economische activiteiten in het binnenland te reguleren.

Nu worden door de overheid willekeurig concessies uitgegeven, wat traditionele leefwijzen in het binnenland bedreigt. Daarom vooral wordt een bindende uitspraak verlangt. “We willen dat het Hof een uitspraak doet of onze rechten werkelijk geschonden zijn op basis van internationale verdragen waarin Suriname partij is”, aldus Jabini. De staat en de VSG hebben een delegatie afgevaardigd naar Costa Rica, waar het hof zetelt.


3 REACTIES

 1. Dit snap ik niet, dat Suri’s op geen enkele wijze respect voor elkaar tonen.
  Wat voor machthebbers hebben wij op dit moment aan de macht.

  Dit moet toch zelf door Suri’s in orde gebracht worden.

  Vtje welke Pres. ben jij.


  Maak melding

 2. Zou iemand deze materie plain and clear willen belichten?
  Het lijkt mij onmogelijk om een dergelijk terrein/territoor/areaal af te bakenen.
  Dat betekent toch niet dat wanneer een dorps-lid het in zijn of haar hoofd krijgt om naar andere oorden te verkassen, ook dat gebied zou moeten worden toegekend.
  Met het huidig nomaden bestaan lijkt mij dit geen haalbare kaart. Je zou wel binnen een bepaald gebiedsdeel kunnen of mogen opereren. Overigens mi no know.


  Maak melding

 3. Het is juist goed dat er onafhankelijke mensen de situaties gaan beoordelen. Hiermee voorkom je ook dat er starks geroepen wordt dat het niet eerlijk aan toe gaat. Sur. kennende.
  Men moet wel ervoor oppassen dat de Saramaccaners niet gaan eisen dat bijvoorbeeld 100 hectare grond van hun is. Dit betekent dat het weer oneerlijk is ten opzichte van andere die zo lang op een stukje grond wachten.

  Het is en blijft nog steeds grond van de staat. Dit omdat als men erachter komt dat juist op dat gedeelte goud gevonden kan worden, de mensen niet gaan denken dat het van hun is, want in geen enkel land op de wereld mag je het stukje land behouden waar staat grondstoffen gevonden kunnen worden.

  Janny.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.