zondag, juni 23, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinaamse groente kan importban krijgen van EU

Surinaamse groente kan importban krijgen van EU

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 10 apr – Surinaamse exportgroenten lopen kans geweerd te worden door de Europese Unie. Dit zegt Helena Laakso, EU-vertegenwoordiger voor Suriname. Die kans is zelfs groot als niet op korte termijn maatregelen getroffen worden om het gebruik van chemicaliën drastisch terug te brengen. Groenten gaan dezelfde weg op als vis.

Eerder dit jaar is Surinaamse warme vis aangemerkt als verboden product. Onderzoek had uitgewezen dat het productieproces risico’s opleverde voor de menselijke gezondheid. Bij steekproef is al gebleken dat exportgroenten teveel chemicaliën bevatten. “Maar door de ervaringen met Surinaamse vis doet de EU nu vaker testen op Surinaamse producten, die de EU binnenkomen”, zegt Helena Laakso tegenover de Ware Tijd. Het is dus oppassen geblazen.

Minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt en Visserij is reeds aangeschreven door de EU. “En als er niets wordt gedaan kan de groenten hetzelfde lot ondergaan als met vis het geval is geweest”, aldus Laakso. Mogelijk komt het niet zover. Er is nu frequent contact met de EU om tot een oplossing te komen. Door de EU worden slechts problemen aan de kaak gesteld en het is aan de overheid om adequaat te reageren.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

11 REACTIES
 1. Ach niet erg hoor, die oplossing van Paramaribo wordt:

  Dan maar onze groente en vis met teveel chemicaliën gebruiken voor het terugdringen van de honger op de binnenlandse markt….

  Dat is typisch een Venetiaanse actie, tekie ai loekoe.


  Maak melding
 2. Dat europese groenten volgespoten wordt met rozooi of dat ze genetisch gemanipuleerd zijn is me bekend.

  Maar ik wist niet dat de Surinaamse groenten waarvan je dacht dat het gezonder was nog giftiger blijkt te zijn is voor mij ook een verrassing.


  Maak melding
 3. Het is schandalig om zo met je volk om te gaan.ze weten dat het verboden is maar doen het toch.waar moet dat heen met onze swiet sranang.terwijl de zakenmannen rijk worden sterft het volk.schande,schande.


  Maak melding
 4. Gebruiken jullie geen chemicaliën en kunstmest! Hoe vaak moest ik het voor jullie voor kauwen. Hebben jullie mij ooit om hulp gevraagd. Nee! Omdat ik een Sranangmang bent. Mi Brada en Sisa no play boertjie! Eigen schuld! Eigen schuld! Jullie verkopen nog steeds, kunstmest (ureum) en alle soorten gif. Ze drinken in Nickerie ook WARANG COLA (Gramaxone), lekker he. In Nickerie steken de muskieten de hele dag door en ze lusten het gif ook. Ze hebben daar geen vijanden meer, Poecilia reticulata of todobere hebben jullie zelf ook vergiftigd. Ik heb zelf insekten in Nickerie verzameld, wat bleek dat daar meer schadelijke soorten zitten, de nutige soorten zijn uitgeroeit met gif. Ga maar zo door in Nickerie. Waarom zijn giftige Surinaamse groenten dan zo duur. Ai mi boi. Slapen jullie daar of vieren jullie alleen verjaardagen.


  Maak melding
 5. Gewoon bannen die hap. Laat ze eindelijk een keer zaken serieus leren aanpakken. Ze zitten daar gewoon ministertje te spelen maar willen wel deel uitmaken van die grote wereld. Orde op zaken ja. Je vraagt je toch af wat ze de hele dag doen. Ja, een voetgangerspad dat aan de tweede rijweg wordt aangelegd ( normaalste zaak van de wereld) wordt met overdadig veel ministerieel vertoon bijgewoond maar de volksgezondheid in acht nemen is net iets teveel gevraagd. Je hoeft dan niet over een groot fantasievermogen te beschikken om te bedenken hoe het met de voedselveiligheid gesteld is in het land. Maar Ronald vindt dat hij aan het stuur van de plantage moet blijven.


  Maak melding
 6. Dewanand, jou ‘warang cola’ heeft mij ontzettend doen lachen (hoewel het zeer triest is dat sommigen dit spul innemen). In Ned. gebruikt men ook pesticiden en kunstmest voor landbouwgewassen, alleen voldoen deze aan de regels gesteld door Brussel.
  In Suriname kijkt men te vaak naar de prijs (ipv de kwaliteit ivm export) van deze middelen, en kopen de boeren wat het goedkoopst is. Ze letten er echter niet op dat bepaalde stoffen niet mogen worden gebruikt voor produkten die Europa in moeten.

  OK Dew, je hebt gelijk wanneer je zegt dat de Suri’s op dit moment giftige groenten consumeren, maar dan wil ik bijna geen groente meer uit Suriname hebben.
  Of is dit wederom politiek vanuit de EU ?


  Maak melding
 7. Verpesten jullie Suriname niet!
  Kippenmest, koemest en alle soorten mest is duizenmaal beter dan kunstmest!
  Alle gif en chemicaliën moet verboden worden!
  Jullie kunnen mij schrijven om hulp. Jammer dat ik het dure vliegticket niet meer kan betalen. Waarom moet het in de vakantie 2 keer zo hoog. Zo komen jullie niet vooruit hoor.


  Maak melding
 8. Surinamers kennen geen hooikoorst in hun land, wel hier in nederland. Weet iemand hoe dat komt???

  Een arts heeft ooit gezegd dat de grond eerst wordt bewerkt met chemische spullen voordat men gaat planten. Wat eten de koeien en kippen soms hier?
  Groeien er soms citrus vruchten in NED.

  MENSEN BESTUUR EVEN DE HERKOMST VAN VOEDSEL UIT NED. EN ANDERE LANDEN. AL GAUW ZUL JE MERKEN WAT VOOR TROEP JE HIER EET.

  janny.


  Maak melding
 9. Of het waar is want ik wordt ook geboycot hier waar ik recht op heb stel van wel dan weten wij ook het schadelijk is voor de land genoten en er bestaat ook Biologische bestrijdings middelen voor het landbouw en veeteelt [agrarische sector]

  Juli of wij Suri,S weten dat biologisch voedsel hoog op de lijst staat en ook duurder kost

  FOCUS op BIO maak je ook meer doekoe!!!
  Focus op bio


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES