dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname moet voortbouwen op bereikte stabiliteit

Suriname moet voortbouwen op bereikte stabiliteit

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 3 apr – De economische stabiliteit die is bereikt in de afgelopen jaren moet voor Suriname een stimulans zijn om zich op te werken. Dit zegt president André Telting van de Centrale Bank van Suriname, CBvS. De crisis van enkele jaren terug is met veel pijn en moeite overwonnen, wat vooral te danken is aan goed samenspel.

“De bank heeft dit niet in zijn eentje tot stand gebracht, het is gedaan in goede samenhang met het financieel beleid van de staat”, zei Telting bij de viering van vijftig jaar CBvS. Vooral met het ministerie van Financiën is uitstekend samengewerkt, wat geresulteerd heeft in het herstel. Ook met het bankwezen heeft zich een goede verstandhouding ontwikkeld.

Er zijn nu genoeg voorwaarden geschapen voor een gestadige groei de komende jaren. De basis is gelegd en daar moet flink gebruik van worden gemaakt. Volgens Telting kan ook als hoogtepunten van de afgelopen jaren aangemerkt worden de omzetting van de gulden in de Surinaamse dollar. Met de beteugeling van de inflatie is meer bewegingsruimte geschapen voor zowel consumenten als bedrijfsleven.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
 1. De omzetting van de gulden in de Surinaamse dollar was goed. Maar er zijn ook grote fouten gemaakt. Was het niet die slimme streken van de oude lijders daar. Ze dachten de hardwerkende Sranangmang die in het buitenland wonen te breken. Die Sranangmang die in het buitenland wonen, konden hun zuur verdiende Surinaamse gulden niet in Nederland bij de Surinaamse Ambasade omwisselen. Het geld werd in een paar maanden niks meer waard. Hoeveel verdriet en daar nog steeds dom spelen. Niet vergeten dat God alles ziet! Hebben jullie geen respect voor je eigen Sranangmang. Nu leven jullie daar van die kleine Visum geld. Moeten ze geen Surinaamse paspoorten bij krijgen? Ja het zijn toch maar toeristen. Moet ik alles voor jullie voor kauwen!


  Maak melding
 2. Gefeliciteerd CBvS! Gefeliciteerd Suriname! Gefeliciteerd regeringen Venetiaan?
  Geweldig dat het economisch verval en de gigantische inflatie die in 1982 inzetten, nadat een stelletje waardeloze misdadigers de macht naar zich toe getrokken had, binnen 4 jaar niet alleen een halt is toegeroepen maar ook nog ten positieve is gekeerd, waardoor er weer gesproken kan worden van economisch herstel en vooruitgang. Nu nog het herstel van de rechtstaat door een spoedige en juiste berechting van de december moorden, dan kan daarna alle aandacht gericht worden op het morele herstel. Laten wij namelijk niet vergeten dat in de afgelopen 27 jaar een complete generatie vergiftigd is met een afschuwelijk voorbeeld hoe je met het zaaien van dood en verderf mensen voor je op de knieen kunt krijgen. Het zal helaas iets langer duren voordat wij weer het niveau van een beschaafde rechtstaat hebben bereikt.


  Maak melding
 3. Taurus,

  Proficiat, ik ben blij te zien/horen dat er Surinamers zijn die inzien dat Suriname nu op de goede weg is.

  Het gaat langzaam maar liever dit dan destructief bezig zijn.


  Maak melding
 4. Heeft u enig idee hoe deze stabiliteit tot stand komt?

  Het is een zeepbel beste Kondreman. Al dat geld dat er via ontwikkelings-bronnen komen, lees donoren, wordt gebruikt om een kunstmatige koers aan te houden en de mensen een oor aan te naaien.

  Een sterke munt komt door productie en marktgerichte export. Wanneer heeft u in de afgelopen 7 jaren gelezen dat Suriname meer produceert dan consumeert? Suriname is onder leiding van partijen als NPS en VHP vervallen tot een importland. Daar waar er gexporteerd moet worden, importeert men meer in Suriname.

  Wat was het? Stabiliteit? Dan zou 80 procent niet in Armoede leven…

  Andre Telting… een clown die kan goochelen met cijfers…


  Maak melding
 5. Geachte redactie,

  Leuk te horen wat de heer Telting van de Centrale Bank van Suriname nu verkondigd.
  “De crisis is met veel pijn en moeite overwonnen”. Dus Fronters alsjeblief, hou nou eens op met dat gezeur over ‘die economie die niet ‘wandelt’ vanwege het beleid van voormalig president Wijdenbosch en al die financiele strafbare feiten die hij gepleegd zou hebben en al die geheime rekeningen enz.enz.

  Want u hoort het nu zelf: DE CRISIS IS OVERWONNEN !!!! en dank zij ‘God’s wegen’ die nog altijd ondoorgrondelijk blijken te zijn, met dank natuurlijk aan de oppositie en coalitie, hebben wij NU : Economische Stabiliteit en de Bruggen over de Suriname- en de Coppenamerivier en het neusje van de zalm, Staatsolie Suriname NV. En vergeet niet het ‘Politiek Bewustzijn’, welke in de afgelopen jaren, dank zij Brada Desi Bouterse, enorm gegroeit is.

  En waar waren wij nou zo bang voor, maar U ziet het nu heer Telting, wat de heer Bouterse altijd al geroepen had ‘GELOOF IN EIGEN KUNNEN’!!!

  Commewijne is nu volop in bloei dank zij de brug over de Suriname rivier en het Front is nu in de gelegenheid nogmeer bruggen te bouwen dank zij Surinames grootste deviezenverdiener ‘Staatsolie Suriname NV.

  Minister Rusland gaat progressief z’n gang op Natuurlijke Hulpbronnen en onze kansen liggen voor het grijpen.

  Alleen nog die oude politiek, die nog de kracht en het geloof mist in eigen kunnen.

  En wie waren het die in de onafhankelijkheid van Suriname geen geloof hadden. En wie waren het die riepen dat Anthony Nesty geen goud op de olympische spelen van Seoul zou kunnen halen. Wie waren het die riepen dat de Republiek Suriname nog niet Onafhankelijk had moeten worden.

  Waar zijn ze gebleven ?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES