zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidDorpen Surinaams binnenland krijgen schoon water

Dorpen Surinaams binnenland krijgen schoon water

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 30 mrt – Zes dorpen aan de bovenloop van de Surinamerivier zullen binnenkort beschikken over schoon drinkwater. Het Community Development Fund Suriname, CDFS, gaat samen met een groep aannemers een project uitvoeren. De verwachting is dat nog dit jaar de plaatselijke hygiëne en gezondheid aanmerkelijk zullen verbeteren.

De afgelopen jaren heeft het juist ontbroken aan voorwaarden voor een gezond leefmilieu. Via het project zal de kwaliteit van het rivierwater verbeterd moeten worden. Er zullen zuiveringsinstallaties worden aangebracht in elk der dorpen. “Het is in lijn met het water-for-lifeprincipe van de Verenigde Naties”, zegt minister Michel Felisie van Regionale Ontwikkeling.

Het rivierwater is ernstig vervuild met kwik dat gebruikt wordt bij de goudwinning. Bovenal wordt realisatie nagestreefd van de Millennium Ontwikkelingsdoelen van de VN. Het komt erop neer dat het aantal mensen dat geen toegang heeft tot gezond drinkwater gehalveerd moet worden. “De strijd tegen armoede wordt definitief aangebonden”, aldus Felisie.

opening
Fernandes Express
BODO Party

8 REACTIES
 1. Eindelijk komen er ziekenhuizen en schoon drinkwater in ons binnenland. Onze oorspronkelijke bewoners, de indianen,zijn verjaagd naar het binnenland, onze vrijheidstrijders, de marrons, hebben vanuit het binnenland onze vrijheid bevochten en vanuit Paramaribo heeft de kolonisator, Nederland, hen altijd minderwaardig behandeld. Toen Surinamers het roer mochten overnemen zijn zij op dezelfde tour verder gegaan als de witte uitbuiters. Eindelijk bestuurders die beginnen met aflossing van een zeer grote ereschuld. A-combinatie, bedankt! Minister Felisie, bedankt!


  Maak melding
 2. Is goed nieuws, Suriname heeft genoeg water en ze kunnen jaren lang zowat de heft van de wereld voorzien van kwaliteit drinkwater, dus dan vindt ik terecht dat er iedereen in Suriname recht heeft op schoon water.


  Maak melding
 3. Wat doet de Wereld Natuurfonds en Greenpeace! Moesten ze kwik nog laten verkopen! Kwik handelaren zijn rijk van geworden. Dorpbewoners hebben hun eigen water en vissen vergiftigt. Armoede in het binnenland bestaat niet, ze hebben alles daar, vissen, water, vlees en groenten. Hoeven niks te kopen. Dat is heel stom om je eigen water met kwik te vergiftigen. Zijn ze daar alleen blij met goud. Goud heeft Suriname nog armer gemaakt. Verzamel het goud in een bak en is heel makelijk met een brander te laten smelten in een grote klomp. Kwik moet verboden worden.


  Maak melding
 4. El vene en secodanten jullie moet nu beginnen om grondstoffen die wereld wijd worden verboden te verbieden in suriname te importeren..

  Laat jou daad kracht zien meneer vene..

  Het is niet verboden te verbieden in het belang van land en volk van surbo..


  Maak melding
 5. Ik hoop dat de waterlevering van duurzame aard zal zijn.
  U weet het of u weet het niet waterleiding attributen zijn zeer onderhoudsgevoelig.

  En daar wil het nog aan schorten.


  Maak melding
 6. Ik sluit me graag aan bij Pinto.
  Waternet heeft 7 dorpen bij Asidonhopo voorzien van veilig drinkwater geheel zonder chemicalien en alles op zonnepanelen.
  De zuiverings installaties bestaan uit voorfilters , langzame zandfilter en UV-installaties. De pompen en UV worden van energie voorzien door zonnepanelen.
  Nu hoop ik van harte dat het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen jaarlijks ca 10% van de investeringsbedragen opneemt voor groot onderhoud.Ik zie dit als heel belangrijk omdat als na enige jaren zonder onderhoud de installaties stoppen worden de mensen extra snel ziek omdat zij een lager weerstand niveau hebben gekregen.
  De meeste dorpen waar wij hebben gewerkt zijn voornamelijk vrouwen en kinderen met een zeer laag inkomen en zij hebben de toegezegde steun voor het groot onderhoud vanuit het ministerie van NH hard nodig.

  Verder heb ik een byzondere waardering gekregen voor de mensen in het binnenland die vooral na de watersnood ramp in mei 2006 het heel zwaar hebben ook al doordat hun kostgrondjes zijn ondergelopen.

  Koos Dekkers
  Wereld Waternet


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES