woensdag, februari 28, 2024
HomeNieuws uit SurinameGrondconflict Para op bord Surinaams parlement

Grondconflict Para op bord Surinaams parlement

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO/PARA, 26 mrt – Het conflict over duizenden hectares grond in het district Para zal worden voorgelegd aan het parlement. Dit zegt minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond- en Bosbeheer, RGB. Hoewel bij kortgeding is bepaald dat de verkoop van het door duizenden gezinnen bewoonde Tempoca-gebied rechtmatig is geschied, is alles nog niet verloren.

Er zijn meerdere mogelijkheden om te voorkomen dat de Inheemse en andere gemeenschappen massaal worden uitgezet. “De regering zal er alles aan doen om tot een oplossing te komen”, zei Jong Tjien Fa tijdens een bijeenkomst met de families. De staat heeft het kortgeding weliswaar verloren, maar er is hoger beroep aangetekend en ook wordt een bodemgeschil gevoerd.

“Juridisch zijn er nog mogelijkheden om de zaak aan te vechten”, zegt parlementariër Ricardo Panka. Hij heeft de mensen geadviseerd om een brief te schrijven aan het parlement, dat de zaak dan publiekelijk kan bespreken. Tempoca is gekocht van de twee families die beweren de erfgenamen te zijn, maar de bewoners betwisten die aanspraak. Het gebied is steeds gezien als boedel.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

12 REACTIES
 1. Belachelijk gedoe. Een of andere makelaar, notabene een Paraman, spoort een paar Hollandse families op, peutert ze aan het verstand dat zij recht hebben op Para n.a.v. een kolonialistische bepaling uit 1825 en aangezien die mensen geen enkele interesse in Suriname hebben geven zij hem opdracht hun belangen voor Nf. 90 miljoen te verkopen aan een hindustaanse grootgrond bezitter. Dat achteraf blijkt dat die kolonialistische bepaling een geldigheidsduur van 100 jaar had en dat er dus sinds 1925 geen rechten meer aan konden ontleend schijnt geen bal uit te maken. Een of andere rechter in Suriname die, of zijn werk niet verstaat en historische feiten aan zijn/haar laars lapt of corruptief is, kiest voor de zijde van het grootkapitaal en geeft daarmee de Paranen het nakijken. Belachelijk! Stom! Corrupte bende!


  Maak melding
 2. om dit soort redenen moet suriname gewoon even een communistische revolutie doorgaan..
  ff al het grond aan de regering toe eigenen.
  de inheemse bevolking verplicht laten intergreren en werken
  harde en bedreigende taal tegen de 2 (Stelende) buurlanden)

  In een klein land als suriname zou een centrale markplanning erg goed kunnen werken.


  Maak melding
 3. die mensen van para moeten niet moelijk doen
  laat die broers met rust para is alleen maar
  bos men praat over boedel wat moet je daar mee wij su willen ontwikkeling geen bos


  Maak melding
 4. dit krijg je als er in Su. het gehele rechtsysteem door een ras wordt gedomineerd.
  cipiers (7 stuks van de 8)van een bepaalde ras die wordt vrijgelaten na moord op een gedetineerde van een ander ras en die ene cipier moet brommen.en nu grond van die zelfde ras datwordt verkocht door een redie moesoe(lees makelaar van para orginie)aan dezelfde ras die uitspraak doet. 1 en 1 is nog steeds 2.slapen jullie lekker door.brrrrrrrr


  Maak melding
 5. Noltie,

  Noem die rassen gewoon bij de naam.
  Ik doe het wel.

  En jij bent zeker blij (heel erg blij) dat Marrons Hindostanen beroven, verkrachten en moorden.
  Daar rep je met geen woord over.

  Wie slaapt er?

  Noltie wees eens rechtvaardig en kom niet zielig doen met je gezwets over ras dit en ras dat.


  Maak melding
 6. OK mensen al die djoekas die de hindustanen beroven,verkrachten en vermoorden daarover hoor je niets maar als een hindustaan een stuk grond koopt en een bedrijf daar wil op zetten ter bevordering van de economie dan is het meteen fout en trouwens de rechter die dat bepaalt heeft is niet van hindustaanse afkomst en nu jij je praat alleen maar onzin en wie heeft het verkocht (minister Michael Jong Tjien Fa )als hij geen goedkeuring had gegeven was het ook niet verkocht dus NOLTIE let goed op je woorden en ga niet vooroordelen de marrons denken dat SURINAME aan hun toebehoort als de hindustanen en de javanen niet naar suriname waren gehaald zouden jullie binnenland bewoners nu pienaren uithongeren en dan nog de indianen uitbuiten jllie doen net of suriname van jullie is maar de indianen waren de eerste bewoners zij hebben het meeste recht in suriname


  Maak melding
 7. Dames en heren,

  Ik hoef jullie toch niet tot orde te roepen?
  Een aantal van jullie vervallen te makkelijk in het etnische eenzijdig denken.
  Dit heeft absoluut niets te maken met een conflict in etniciteit(ras).

  Ik vraag vaak, de discussies op een redelijk niveau te voeren.Het tegendeel gebeurd te vaak.

  Het probleem, zoals ik dat zie, is dat de rechter in Suriname, in kortgeding, een uitspraak heeft gedaan die nadelige gevolgen heeft voor honderden bewoners van Tempoca.

  De uitspraak van de rechter is een voorlopige voorziening en kan altijd nog aangevochten worden. Maar in die tussentijd kunnen de eigenaren wel overgaan tot ontruiming, wat volgens de uitspraak van de rechter hun volste recht is.

  Ik denk dat de rechter hier niet het algemeen belang voor ogen heeft gehad.
  Een deel van de Paranen wordt in een onzekerheid gestort waarbij rationaliteit plaats maakt voor ongecontroleerde emotionaliteiten.

  Ik hoop alleen dat de regering in Suriname voldoende wijsheid bezit, om een opstand van Paranen e.a. te voorkomen.

  Aan de andere kant vind ik dit gebeuren -opkopen van oude plantages – erg interessant.
  Dit is de laatste jaren niet alleen in het paragebied gebeurd, maar gebeurt momenteel ook in Commewijne. Sommige personen hebben de mogelijkheid familieleden van plantage-eigenaren in het buitenland op te sporen en hen te overreden te verkopen.

  Vaak zijn het plantages die door de Surinaamse overheid in het verleden ‘genaast’ zijn, maar in het kadaster, als zodanig, niet terug te vinden zijn.Hier maken de handige jongens goed gebruik van.

  Of benaderde men maar een familielid, die bij de notaris in Suriname namens de rest van de familie, zonder schriftelijke toestemming van die familieleden, verkoopt. Plantage Concordia in Commewijne is hiervan een voorbeeld.
  Enkele familieleden, die hiervan nooit op de hoogte waren,zijn nu ook bezig deze zaak in Suriname te bekijken.

  De eerste stap om geen opstand te veroorzaken in Suriname is, dat de regering het Vredesakkoord – Akkoord voor nationale verzoening en ontwikkeling – uitvoert.
  Geef daarmee de arme district- en binnenlandbewoners recht op een stuk grond!

  Land is te koop, terwijl de tijdbom tikt!


  Maak melding
 8. ik weet niet waar jullie over zeuren weet je het is gewoon corrupt maakt niet uit wat voor bevolkingsgroep je toe behoord onrecht is onrecht.wie hier denk dat alleen marons roven heeft het glad mis hindoes roven en verkrachten ook hoor zie maar in nickerie.incest op hoog niveau dus ieder heeft zijn sores.maar onrecht is onrecht.ik ben ook van hindoestaanse komaf dus ik weet waar ik over praat.en onze voorouders waaren contract arbeiders geen slaven groot verschil hoor heel groot dus weet wat je zegt.


  Maak melding
 9. Geachte lezers,

  Ik ben eens, dat er sommige bestuursleden een potje van maken en zich tenkoste
  van andere verrijken.

  Wij hebben een pachtgrondje op districht para voor het leven gekregen, mag dit zomaar teruggedraaid worden naar 20 jaar. De kosten die wij betaalde zijn ook flink omhoog gegaan(ongeveer100 naar1500 Srd). Mag dit?. De kosten worden nooit via een bankrekening betaald, altijd contant. Volgens mij, zijn wij sommige bestuurleden van para aan het onderhouden. Ik heb een klein pensioentje en ik kan dit niet meer betalen.
  Het is een schande!. Bij wie kan terecht om dit te onderzoeken?

  Alvast bedankt voor jullie reactie.
  Mvg


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES