woensdag, november 29, 2023
HomeOnderwerpenMaatschappijVan Troon ontvangt hoogste Marron-onderscheiding

Van Troon ontvangt hoogste Marron-onderscheiding

-

De internationaal vermaarde Surinaamse veldbotanicus Frits van Troon is onderscheiden met de Granman Gazon Matodja Award. Hij kreeg die vrijdag uitgereikt door voorzitter André Pakosie van de stichting Sabanapeti, tijdens de Nederlandse première van de documentaire Zonder Plant Ga Je Niet Leven. Hierin staat de zeer grote bomenkennis van Van Troon centraal.

“Op voordracht van veel mensen in zowel Suriname als Nederland”, zei Pakosie. De award, die is vernoemd naar de inmiddels 103-jarige Granman Gazon der Aucaners, komt alleen personen toe die zich baanbrekend en onbaatzuchtig inzetten voor het Surinaams belang in het algemeen en het die van de Marrongemeeschap in het bijzonder. Maar in Van Troons geval is ook sprake van mondiaal belang. “Voor uw enorme inzet voor behoud van het tropisch regenwoud.”
Van Troon (r) krijgt de award uitgereikt door André Pakosie
Aan de première ging een lezing vooraf. Daarbij werd de rol van Van Troon geroemd. “We hebben samengewerkt met de beste boomkenners van de regio. Onder wie Van Troon”, zei bosecoloog Olaf Bánki van Universiteit Utrecht over zijn onderzoekervaringen. Ethnobotanicus Tine van Andel van het Nationaal Herbarium Nederland benadrukte: “Waar zou de wetenschap zijn zonder mensen als Van Troon die lokale en wetenschappelijke kennis combineren.”
Er was grote publieke belangstelling voor de documentaire
De première was een daverend succes en de zaal was afgeladen met zeer uiteenlopend publiek. Van Troon was al in 2001 onderscheiden door Prins Bernhard met de Orde van de Gouden Ark. Over zijn laatste onderscheiding zegt hij: “Ik ben trots. Zo blij.”

Zonder Plant Ga Je Niet Leven wordt op 1 april uitgezonden door RTV Noord-Holland. Lees voor een uitgebreid en fotoverslag op iwanbrave.blogspot.com

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

5 REACTIES
 1. Frits van Troon is altijdt gebruikt. Uiversiteit heeft jou geplunderd. Toen je een speld kreeg in 2001 en in Universiteit Utrecht kwam, konden ze een taart voor 5 euro voor jou niet kopen. Tine Andel en Olaf Bánki waren zo gierig om een paar euro aan jou te geven. Ik was die dag ook met Rob Belfort. Hou op met samenwerking! Bernhard deed het ook uit eigen belang. Ze verkopen hun boeken en verdienen grof geld en wat krijgt Suriname, niks. Usha Raghunandan werkte ook aan die zelfde palnten en moest stoppen. Tine Andel moest het doen. Frits, een bakra zou een Dr diploma voor krijgen. Universiteit Amsterdam, Universiteit Leiden en Universiteit Utrecht mag ik niet meer in. Ze willen dat ik moet stoppen met schrijven aan nieuwe soorten van Suriname. Dat zal ik nooit doen, ik blijf schrijven. Mi Na Wang Sranangmang. Suriname blijft zelfstandig! Mooi een Granman Gazon Matodja Award! Feliciteerd Frits!


  Maak melding

 2. Hierbij feliciteer ik dhr.Van Troon, een persoon waar Suriname erg trots op kan zijn. Moge de ontspoorde marrons in Suriname zijn voorbeeld gaan volgen en ook iets nuttigs gaan doen in deze wereld net als deze meneer.


  Maak melding

 3. Search: Schrijversgroep 77 Dewanand
  in Google, meer nieuws. Samenwerking bestaat niet. Ze willen met jou alleen samenwerken voor hun eigen belang en als je zelfstandig bent kunnen ze niet tegen. Samenwerken bestaat niet!


  Maak melding

 4. Frits,
  wij zijn erg trots op jou en hopen nog lang van jou en je mooie verhalen over de planten en bomen in Suriname te genieten.
  Gefeliciteerd met je onderscheiding en tot ziens op Tonka-eiland.

  Indra Raktoe en familie


  Maak melding

 5. Hallo meneer van F. Troon
  Kunt u mijn helpen? Ik kan mijn beroep niet goed uit oefenen, zins kort heb ik pijn aan mijn vinger aan die bot doet pijn vingers zitten vast als ik aan het werken ben. Pijnlijk ik weet geen raad mee. Artsen raden me aan om te opereren, maar daar durf ik niet aan. Ik ben bang dat dit zich gaat verergeren.Wat raad u mijn aan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES