Surinaamse NGO’s voorzien grondoorlog in Para

9

PARAMARIBO, 22 mrt – In het district Para dreigt een grondoorlog na een recent vonnis, waarin de verkoop van ruim zeshonderd hectare traditioneel leefgebied legitiem is verklaard. Dit stellen een aantal NGO’s die opkomen voor de belangen van de honderden gezinnen die met uitzetting bedreigd worden. Makkelijk zal het de nieuwe eigenaars niet vallen.

De bewoners van zeven voormalige plantages en enkele Inheemse dorpen beloven zich met hand en tand te zullen verzetten. Het gebied is van twee families gekocht door de broers Biharisingh, die er economische activiteiten willen ontplooien. Het kortgeding dat is aangespannen door de staat, is op niets uitgelopen. “Grondenrechten zijn mensenrechten”, stellen de organisaties.

Onder meer de bewoners van het Inheemse dorp Witsanti, dichtbij de Johan Adolf Pengelluchthaven, voelen zich genomen. Zij hebben in de jaren veertig reeds ruimte moeten maken voor de aanleg van de luchthaven. Nu staat hun leefpositie weer onder druk. “Het vonnis betekent alleen maar het verklaren van oorlog aan de bewoners van Para niet alleen, maar van alle bewoners van het binnenland, die nog steeds geen grondenrecht hebben”, aldus de NGO’s.


9 REACTIES

 1. De rest van Latijns-Amerika kende dit grondconflict al, Inheemsen versus Grootgrondbezitters.

  Blijkbaar dacht men op het eiland Suriname, het zal ons niet bereiken maar stuk slaan op ons door de zee totaal verwaarloosde afgekalve kust en werd grondeigendom nooit goed geregistreerd in het kadaster.
  Zie de uitspraak en het vonnis sloeg als een bom in.

  De ontwikkelingen van de rest van de wereld heeft het lakse Suriname weer eens bereikt en heeft zich genesteld met wortels en tak terwijl de Surinaamse bevolking sliep.

  Suriname ontwaak!!!


  Maak melding

 2. Wat ik mij afvraag is waarom de rechter slechts de letter van de wet heeft laten meetellen in zijn vonnis. Hij had moeten kunnen inzien dat met deze uitspraak een burgeroorlog zou kunnen ontstaan. Ik geloof dat we al genoeg problemen in dit land hebben. Het is dan jammer dat door een rechterlijk vonnis er zoveel problemen kunnen ontstaan


  Maak melding

 3. maar waarom grond verkopen waar mensen al 40 a 50 jaar wonen is toch bulshiten wie heeft dat grond verkocht het kan toch niet laten die inheemsen in gods naam met vrede leven val ze niet lastig aub


  Maak melding

 4. Volgens de wet moet bij alle overdrachten van onroerendgoed een taxatierapport van een beëdigd taxateur aanwezig zijn.

  Dit om te voorkomen dat de staat benadeeld wordt i.v.m. de overdragkosten/belasting.

  Hoe kan in Godsnaam een notaris/rechter goed keuren dat een plantage van 650 hectaren verkocht wordt voor €.27.000.= ?

  Weer zo een zegening van Ba Ve!!!


  Maak melding

 5. Ze moeten gewoon oprotten van ons land.
  Dan wat als hij 27000 ervoor betaald heeft,dat geeft aan hoe dom degene is die verkoopt.
  Je kan wel raden wat voor iemand het wel geweest moet zijn.


  Maak melding

 6. Degene die deze grond gekocht heeft en degene die dit grond gekocht heeft had moeten weten dat dit een probleem zou opleveren.

  Aan de andere kant is het illegaal om op iemand anders zijn eigendom nederzettingen te gaan bouwen. Ook hun moeten zich aan de regels van de staat houden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.