dinsdag, april 16, 2024
HomeNieuws uit SurinameSuriname’s ex-ambassadeur Christopher overleden

Suriname’s ex-ambassadeur Christopher overleden

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 mrt – Oud-ambassadeur Rupert Laurence Christopher heeft zichzelf via ophanging van het leven beroofd. De reden is onbekend. Christopher die eenenvijftig jaar is geworden was vooraanstaand lid van Desi Bouterse’s NDP. Ook is hij hoofd van de militaire inlichtingendienst geweest en directeur van het kabinet van het militair gezag.

Christopher is ook minister van Defensie geweest na de telefooncoup van 1990. In 1996 werd hij als militair ontslagen door de toenmalige minister van Defensie, Siegfried Gilds. Dit gebeurde na een bezoek van Gilds aan Brazilië, waar ook Christopher aan deelnam. Het ontslag volgde op gesprekken die hij namens de NDP had gevoerd in Brazilië. Hetzelfde jaar nog werd hij beëdigd als ambassadeur in Brazilië.

In 2000 werd hij door een Braziliaanse parlementaire onderzoekscommissie beschuldigd van betrokkenheid bij cocaïnetransport uit Colombia naar Europa via Brazilië en Suriname. In 2001 verscheen zijn boek over de Zuidelijke Gemeenschappelijke Markt, Mercosur. Hij was een uitgesproken voorstander van aansluiting van Suriname om onder meer te breken met het koloniale verleden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

51 REACTIES
 1. Kijk eens ….christoher het verleden achter volgt je is niet te ontkomen..maar hier heb ik niks aan…. de eer hou je zelf ,terwijl slachtoffers met de vraag ,wie ,wat, heeft gedaan tijdens je bewind desi bouterse je zou toch vermoord worden door de vijand of medestanders!!!!

  Vrede in hel


  Maak melding
 2. En dat aan de vooravond van het proces!
  Ben benieuwd naar zijn motief/motieven zichzelf van het leven te beroven.
  Dit riekt naar meer! Wie zullen de volgende zijn die zijn voorbeeld zullen volgen?


  Maak melding
 3. Een voor en volgen ze.
  Nu weet men niet hoe dat komt.
  De vloek van zoveel surinaamse moeders en ouders dat hun kinderen door drugs zijn vernietigd is niet niks.

  Horb had zich opgehangen aan een sliert van een ondergoed. Hoe kan dat zou je je afvragen.

  Time will tell.
  Soms worden ze gekild,
  en soms gaat het vanzelf.

  God,
  De grijze wolken beginnen te dalen.


  Maak melding
 4. Mijn innige deelneming in het verlies aan de nabestaanden. Met het heengaan van wijlen R.L. Christoffer heeft Surinen een capabele burger ,ic. ambassadestafflid verloren.

  Hoe hij in het verleden ook gehandeld en bevolen had aan millitairen, men denke zich in dat Surinen nimmer zulke tijden gekend heeft en gekend zal hebben. Het was aan zulke mensen/mannen te danken dat Surinen toch uit de isolement werd gebracht waarin Surinen gestuurd werd door Nederland en USA..

  Hij was ook leidinggevend in de Millitaire Raad , die Surinen gekoppeld heeft aan de Mercosuur. Een verbond waartoe ook vele Surinense handelaren flink verdiend hebben.

  Met innige condoleances aan de familie van ex Ambassadeur R.L. Christoffer,
  Vriendelijke groeten,………………


  Maak melding
 5. Ik vraag me af of Christopher werkelijk zelfmoord heeft gepleegd omdat hij het strafproces mbt de 8 decembermoorden wilde ontkomen, of dat hij is vermoord (door het op zelfmoord te doen lijken) door zijn wapenbroeders om zoveel mogelijk getuigen te elimineren.Feit is dat Christopher in de periode van de militaire dictatuur in zijn hoedanigheid van chef van de militaire inlichtingendienst en direkteur van het kabinet van het Militair Gezag van heel veel zaken op de hoogte moet zijn geweest.


  Maak melding
 6. Mijn condeolances aan de nabestaanden en moge de familie vrde hebben met het heengaan van hun gelifde.
  Wij zullen je eren mon ami, untill we meet again in the land of peace and brotherhood were the sun shine,s like diamonds.


  Maak melding
 7. Horb hing zich op aan een touwtje in z’n cel en Mahadew verdronk in Brazilie…of zo iets,,, Bagwandas stierf een vreselijke dood en van Leefland weten we niets meer, want hij is weg, anderen zijn ook dood. Bouterse heeft de vervelende gewoonte dat er altijd mensen sterven, die met hem geheimen delen.. zijn kok heeft recentelijk ook zelfmoord gepleegd en wel in de tuin bij oom Desi zelf.. te ye nan nanga didibri, yu mu nan nanga langa forku nietwaar. Who’s next?!!!!


  Maak melding
 8. Decembermoorden en MAARTzelfmoord

  Ik zit op dit moment met mijn hoofd te denken aan de decembermoorden en het proces daaromtrent.
  Waarom?
  Nou het is niet heel erg makkelijk uit te leggen, maar ik zal mijn best doen.
  1 ding moet duidelijk zijn, ik betrek geen politieke idealen bij het op schrift zetten van mijn mening.
  Het gaat hier puur om een reflectie van een situatie die ik als buitenstaander, maar zeker als Surinamer wil weergeven.

  Ik luisterde in de vooravond naar ’t nieuws van radio Apintie (radiostation in Suriname welke te volgen is via internet) toen ik het bericht hoorde dat dhr. Rupert Christopher zelfmoord heeft gepleegd.
  Mijn gedachten gingen meteen uit naar mijn oude klasgenoot: Robert Christopher en zijn broer Roël Christopher.
  Waarom? Dat zijn de 2 zoons van Rupert Christopher.
  Wijlen dhr. Rupert Christopher was binnen de politiek en binnen de Surinaamse gemeenschap geen onbekende.
  Men pretendeert dat hij deel uit maakt van één van de mensen die verantwoordelijk zijn voor de DECEMBERMOORDEN.
  Ook werd hij ervan beschuldigd samen met dhr. Linscheer toentertijd 2 lijfwachten van Ronnie Brunswijk te hebben vermoord.
  Baja mi no sabi! (letterlijk: ik weet het niet)

  Er schieten zoveel vragen in me op en zoveel gedachten vormen zich ongevraagd:
  – hoe zullen Robert en Roël zich momenteel voelen?
  – Wat gaat er in ze om?
  – Hoe ga je om met het feit dat je vader vele beschuldigingen op z’n naam heeft terwijl jij daar los van staat?
  – heeft deze man werkelijk gedaan wat men denkt dat hij heeft gedaan?
  Zo JA, hoe kan je je als vader dan naar je gezin en zoon toe gedragen?
  Zo NEE, wil je al die mensen die je beschuldigen: de pers, omwonenden, politici e.d., wil je dat soort mensen niet HATEN?
  Raak je op den duur verstrikt in een soort van deken van depressie?

  Om terug te komen op de DECEMBERMOORDEN: In officiële rapporten maakt wijlen dhr. Rupert Christopher geen deel uit van officiele beschuldigden m.b.t. de DECEMBERMOORDEN.
  Dus zijn ZELFMOORD zal niets te maken hebben met de DECEMBERMOORDEN (voor het geval je dat dacht)

  Of toch wel?
  Ik weet het allemaal niet, wat wil wel weet is dat ik mevrouw Christopher, Robert en Roël heel veel sterkte toewens de komende dagen, weken, maanden en jaren!
  Want de naam Rupert Christopher zal altijd blijven voortleven. Hetzij in de harten van familie, vrienden, NDP’ers, hetzij door de media. Hetzij door mezelf!

  Gado jepi a sili fu masra Rupert Christopher tek leti pasi. Me winsi spesrutu mrs. Christopher, Robert nanga Roël krakti in a ten disi!
  (letterlijk: God helpt de ziel van dhr. Rupert Christopher de juiste weg bewandelt, naar het licht. Ik wens in het bijzonder mevrouw Christopher, Robert en Roël sterkte in deze tijd)

  ONE LOVE
  D.D.


  Maak melding
 9. Familie gecondeleerd
  wie weet waarom zij die nu blij zijn
  hij heef van hem al gezien
  de dood is voor ons allen dat is zekerheid
  alleen weeten wij niet hoe
  de geest van de dood dwaald nu
  vaarwel wapen broeder saluut


  Maak melding
 10. Natuurlijk condoleances aan de familie. de vraag heeft hij echt zelfmord gepleegd. heb weer het beeld van horb voor me. ik denk dat oom deze als een vis op het droge spartelt, zie maar de zogenaamde voorlichtingsavonden. maar er is een rechter die niemand kan ontlopen


  Maak melding
 11. jah nu moeten ze zien dat hij die opdracht had gegeven en niet bouta portie baas bas zou dat nooit flikken
  daarom zelfmoord gaan jullie zitten nadenken chrisje en sital horp hadden die opdrachten gegeven ai dan zeggen zij dat het alias BAAS het is neeeeeeeeeeeeeeee hoor julie hebben gewoon gegist omdat deng mang no lobi baas ,jullie moeten het weten baas mi pattie wel lobie joe ja hoor ,,hoor mik deng seki …..afz pattie


  Maak melding
 12. chrisje heeft zelfmoord gepleeg omdat hij baas de schuld wilt geven van daar die zelfmoord baas ik m sta achter jou chrisje had opdracht gegeven en niet bouta tjeee baas deng no lobi joe ma a volk wel lobi joe ja,wel baas zo dat moeit doen


  Maak melding
 13. I think that you are right about him being murdered and make it look like as he killed himself. But then again who knows what is what anymore these days.


  Maak melding
 14. Uiteraard wens jij dit aan niemand toe en zeker ook niet aan de nabestaanden van deze persoon.Dat voorop gesteld.

  Uiteraard zijn er dan altijd vragen die onbeantwoord zullen blijven. Nu het proces aanstaand is en dhr. Christhoper sowieso een leidende rol heeft gespeeld, kun jij je afvragen waarom de man zoeits gedaan heeft, terwijl hij van de lijst van verdachten afgevoerd is. Misschien dat hij toch als getuige opgeroepen zou worden, en wie weet wat hij dan eruit zou floepen.

  Verder kan men zich afvragen of ook daadwer- kelijk sprake is van zelfmoord ook al treft men geen sporen.
  Het is simpel om voor een bekende compaan als vriend in huis te komen, ervoor te zorgen dat de man bedwelm raakt, hem vervolgens keurig ophangt en weer rustig uit huis te stappen. Laat de Pathaloog maar eens goed onderzoeken welke stoffen er voor de ophanging in mans lichaam zijn getroffen, ofwel was hij al buiten bewustzijn voor de ophanging. Dat is optie 1.

  Optie 2. Ondanks de man van de lijst was afgevoerd, kan nu ook blijken dat er toch mensen zijn met een geweten en dat het onreine geweten telkens weer de beelden oproept van de gezichten die hun laatste adem hebben uitgeblazen i/h bijzijn van dhr. Christopher. Nou, ouder wordend en daarbij steeds heftiger nachtmerries aan overhouden kan heel makkelijk tot zo’n act leiden.
  Anyhow,voer genoeg tot nadenken.

  Verder misschien prettig voor de nabestaanden en aanhangers van de NDP dat er toch nog personen als HENKY zijn die vinden dat de “positive” bijdrage van dhr. Christopher zwaarder wegen dan al het andere dat hij op zijn kerfstok heeft en de man vereren.

  Kennelijk is niemand van Henky het slachtoffer geworden van mans daden, of zegt Henky simpelweg dat “dat de prijs is voor de zgn vooruitgang”.

  God Bless Sranang.


  Maak melding
 15. Jammer een oudstrijder van de revo is ons komen te ontvallen.Zijn ziel ruste in vrede.Net zoals vele anderen die hem zijn voorgegaan.Waarom moeten enkele gefrustreerde reacties nog nagalmen??.Men doet alsof zijn voorgangers in de dood ,en ik denk hierbij aan gasten als jlachmon de mungra clan enz enz die het zeer gemeen steeds voor de eigen soort genoten hebben gedaan ,toen ze in het parlement zaten,brave rechtlijnig dienende surinamers waren.Wie zo denkt heeft al die tijd boven de wolken geleefd.Die gasrten waren echt WAARDELOOS BEZIG. kijk maar wat er nu in hetland gebuerd met het volk.De resten van die racistiese politiek.(vhp enz 1969-1980)Laat mij dus niet lachen !!Laat de heer Rupert in vrede rusten


  Maak melding
 16. natalia, je vergeet Bruma ,adviseur/vriend van ddb,die ook op een rare wijze aan zijn end was gekomen.
  christopher was samen met enkele andere,.zoals bhagwandas,rozendaal,brondensteyn en zeeuw bekend als de wreedaards en beulen.Ze waren
  naar verluid/bekend allen betrokken bij de 8 dec.moorden.


  Maak melding
 17. Brondensteyn is zo langzamerhand een zwerver geworden. And what about Sital?
  Straks wordt die gevonden in een van de rijstvelden in Nickerie. Gebeten door een makkaslang????


  Maak melding
 18. Beste Observer,

  Misschien weet je het niet van de JoegoSlavische dictator. En heb je weinig gehoord over de Argentijnse of was het de Chileense dictator Pinochet.

  Hoevele doden hadden deze dictators op hun konto ??? En REVO brengt altijd doden met zich mee. Burgerlijke ongehoorzaamheid al of niet. En Observer, uiteraard zijn geen enkel fam.leden van mij slachtoffer geweest van Bouta of de Legerleiding.

  Wij kunnen goed horen, en ons verstandelijke vermogens naar beste weten en kunde toepassen. Wij , ik en mijn fam.leden in Suri, hebben nimmer en nooit burgerlijke ongehoorde daden verricht. De tijden van de avondklok hebben wij gerespekteerd.

  In de rij staan voor batjauw en uien met knoflook hebben ook wij gestaan. Ma dit is iets wat de buitenlanders opgelegd hadden aan de Surinense Gemeenschap. En niet Bouta of de Boutisten. Hoe het ook zij , ook wij als familie hebben last en economische schade gehad van de Tucajana-Troops , onze machines waren in beslag genomen, vaten dieselolie zijn gecinfisceerd , ma hoort u mij klagen ???

  Het was REVO in Suri , en aan wie hebben wij vandaag de dag al deze ellende te danken ???
  Juist ja , de NPS-ers , vervloekten en geboefte, zitten thans ook in de Regering.
  Nog recentelijk gehoord over de feestje van Amofo ???

  Kennelijk ben je 1 dromer ,
  dream on ,my compatitor…. Omdat ik ook vind dat alle leden die ooit eens gestolen hebben van de Staat , of gelden weggemaakt hebben van de Staat ,berecht moeten worden. En mensen/mannen die hun kennis en kunde aangewend hebben ten behoeve en ter verbetering van Suri en Surinen draag ik 1 warm hart toe.

  Ergens in een vaktijdschrift heb ik gelezen dat wijsheid en levenservaring niet een eigendom moet zijn van de individu , maar juist gedeeld en in de praktijk toegepast moet worden. Dit ter algemene nut van het Volk.

  En dat had Rupert wel samengedeeld met Surinen. Miscchien enkele dood gegaan omdat zij ongehoorzaamheid vertoonden, het overgrote deel van het Volk, de massa , heeft het toch overleefd ??? Hoe is naderhand de democratie hersteld als Bouta en Boutisten het niet wilden overleggen ???

  Met vriendelijke groeten,……….


  Maak melding
 19. Stelletje hypocrieten die zogenaamd treuren om de dood van Christopher, een drugscrimineel en moordenaar. Christopher en kornuiten hadden veel doden op hun geweten. De dood v/d agenten te Tammanredjo, de dood van Herman Gooding, de dood van mp-lid Ewald Deel, de doods v/d lijfwachten van Brunswijk. Wat lullen je nou. Een moordenaar is heengegaan, basta. Bouta, volgt ook zijn voorbeeld daarna Melvin Linkscheer, Ghanpat, Cabeli, Shiamrai, Zeeuw etc. Bouta is drugscrimineel en moordenaar, geen genade voor de man. De strop of de kogel voor hen. Ik denk alleen aan de nabestaanden van de slachtoffers die deze psychopaten hebben omgebracht.


  Maak melding
 20. Als ik bepaalde berichten lees dan vraag ik mij af zijn wij mensn door GOD verheven als zijn zoon JESUS.Maar dan vergis ik me weer want hij heeft vergeven en vergeeft nog steeds. Dus waarom mogen wij vergeven worden en een ander niet.Wat kunnen wij toch verbitterd zijn laten wij voorzichtig zijn met het geen wij over anderen zeggen ,wensen en schrijven. GOD vergeef ons en heel veel sterkte en kracht aan de fam. christhoper


  Maak melding
 21. Linscheer next… zelfmoord ????
  marcel zweeuw next….overdosis ????
  Graanoost next……verdronken in brazil ??

  En boerenveen is de man waar op dit moment om gaat ….bericht volgt.

  Suri,Bo


  Maak melding
 22. 80% van het surinaams volk is hartdragend, vooral als het om hun eigen mensen gaat , wordt de wet van oog om oog tand om tand , gehanteerd. maar ze vergeten een ding als jij deze wet hanteerd , je veel erger bent dan de dader, want haat is een van de grootste boosdoender van al ziekte en kwalen. met al deze haat ,zijn ze geen stap verder gegekomen, zijn alleen stil blijven staan met het verleden , .stil staan is achteruit gaan , en dat merk ik aan de vele reactie van op deze site, ik schaam me dood voor mijn eigen mensen, hoe diep is dit volk niet gezonken


  Maak melding
 23. Het is een goed gebruik om geen kwaad over de doden te spreken. Dat moet echt zo blijven. Echter, bij sommige doden kan ik het niet nalaten om toch de waarheid hoe hard die ook moegen klinken naar voren te halen. Het is dan aan de lezer om te oordelen hoe goed/slecht R. CHristopher was.De eerste keer dat ik met R.Chirstopher kennis maakte was 17 maart 1981 de dag waarop ik gearresteerd werd i.v.m de zogeheten “Rambocus” coup. Wat ik je over die dag kan vertellen is dat R.Christopher toen de rang van tweede korporaal had. Hij zag er als een beest uit en gedroeg zich ook zo. Niemand van ons was veilig bij hem. Hij was altijd onder invloed van alcohol en drugs en sloeg je voor niets. Dat heb ik op de brigade geweten maar ook in de Memre Boekoe Kazerne alwaar ik 6 maanden in isolatie heb gezeten .

  Die hond zag kans om je alleen maar een minuut te geven om te kunnen plassen, poepen en je te wassen. Hij stond dan bij de ingang van de toiletten te kijken en schreeuwde dan dat de tijd om was. Het maakte hem niet uit wat je op dat moment deed, hij beukte erop los. Tijdens het plassen kreeg ik een keer schop van hem (met zijn vieze militaire laarzen) en moest ophouden met plassen.

  Ik heb altijd geweten dat die man veel op zijn geweten had. Een Korporaal van niets die het gepresteerd heeft om binnen anderhalf de hoogste posities in Suriname te bekleden komt niet zo vaak voor. Die klootzak is zo schuldig als ik weet niet wat. Zover ik het verhaal van de bodyguard van Horp mag geloven was R. Chistopher op de nacht van 7 op 8 december in Fortzeelandia aanwezig en heeft zich toen ook als een beest gedragen. Beesten sterven altijd een pijnlijke dood. Zo zal het ook geschieden met zijn companen.


  Maak melding
 24. Christopher werd tot voor kort beschouwd als een van de verdachten met betrekking tot de Decembermoorden van 1982, waarbij vijftien tegenstanders van het militaire regime werden geëxecuteerd. Maar vorige maand besloot justitie zijn naam van de lijst te schrappen.

  Christoper en linscheer en vele andere toen benoemde kapiteins zijn na hun militaire operatie om albina van jungle commando benoemd tot kapitein.er waren ook andere operaties. Deze mannen hebben zich als militairen op het slagveld bewezen. Dus niet komen met verhalen over hun plotselinge benoemingen. deze mannen waren fighters.


  Maak melding
 25. Kabila,

  Ik vind het raar dat je geen verklaring voor deze zogenaamde zelfmoord hebt.

  Net als ik weet jij drommels goed wie hier achter zit, zeker in opdracht van jouw grote lijder.
  Nu zwijg je als een graf, maar is erg laf van je.

  De grote lijder (geen leider)wil zo zij die veel weten monddood maken.

  Hij krijgt wel de kogel.


  Maak melding
 26. Panchu
  Wellicht kun je meer vertellen zoals waarom je bent opgebracht bijvoorbeeld en of je blijvende schade hebt opgelopen (eventueel een claim indienen bij de staat en of DDB indien hij schuldig wordt bevonden)


  Maak melding
 27. Panchu

  Je verhaal is 1 uit duizenden in die periode van wettelossheid en je kan misschien gelijk hebben maar vergeet de omstandigheden niet.
  En tja, of het zelfmoord is of niet de man is er niet meer en zijn twee zonen zitten nu ook met verdriet zoals anderen met verdriet zitten.
  Bij de dood van een mens is het mijn gevoel als mede mens om even stil te staan bij de gedachte dat elk mens ooit zal sterven.


  Maak melding
 28. Kabila,
  Je moet bij de preek van de nigeriaan die laatstelijk diaken is geworden gaan.
  Mischien zie je dan alles een beetje helder wat er op dit moment gebeurd.
  even bezinnen lijkt mij een goed plan.
  Er hangen donkere wolken.
  De netten sluiten.
  En jij blijf blindstaren.

  barca


  Maak melding
 29. Beste Moimisi,

  Om het maar kort te houden, ik was een van de planner en uitvoerder van de contra-coup van 11 maart 1982. Na 17 maart heb ik anderhalf maand in devil , 6 maanden in Memre-Boekoe en ongeveer 2 maanden in Santo-boma doorgebracht. Eind november 1982 was ik voorlopig op vrije voeten gesteld. In januari 1983 zou ik berecht worden. Op 8 december 1982 zijn 15 mensen door het toenmalige regime op beestachtige manier vermoord. In januari 1983 ben ik via Guyana naar Ned. gevlucht. Mijn advocaten, Baboeram, Hoost en Riedwald zijn toen omgebracht. Verder zijn mijn vrienden sgt. J. Sheombar en Ltn. Rambocus vermoord. Prof.dr Oemarasingh en zijn tweelingen broer dr. Oemrawsingh heb ik van dichtbij gekend, alsmede de anderen uit de groep o.a.Zakenman Shohansingh. Ik heb samen met nog 11 anderen het geluk gehad om het land tijdig te verlaten. Anders zou het dodental op ongeveer 30 uitkomen.


  Maak melding
 30. Beste meneer Panchu,

  Na 27 jaar kan ieder Jan Lul lopen schreeuwen dat hij of zij een denker en uitvoerder is gewees, en angs voor zijn of haar leven het land weggvlucht is.

  Wat mij opvalt is dat als een van die gasten even in beeld komt, komen gelijk een hele hoop gasten die beweren dat ze persoonlijk al die vermoorde mensen kennen of gekent hebben.

  Zelf heb ik het dossier van Rambucus bestudeerd, maar nog nooit een naam als Panchu tegengekomen, was je toevallig een schoenenpoetsen van de luitenant.
  Jammer dat ssort mensen niet tot de denker en uitvooerder behoren, wel worden ze voor vol aangezien, immers ze moeten er voor zorgen dat een luitenant op en top zit.

  Ik wou doorgaan Meneer S Panchu maar wil niet teveel woorden aan vuil maken.
  Ik zou zeggen wees een eerlijk tegen over je zelf en niet groter doen dan je gewees ben.

  Maar verder secces met je droom verhalen verder.

  De groeten


  Maak melding
 31. 15 mrt 2007 – Oud-ambassadeur Rupert Laurence Christopher heeft zichzelf via ophanging van het leven beroofd.

  WHAT GOES AROUND COMES AROUND!!!!!

  Zijn zonen hebben nu verdriet. Alle andere NIET genoemde namen in de geschiedenis boeken zoals de gebroeders S en A Panchu en hun familie, hebben die geen verdriet gekend.
  Kom op jongens, steek je kop niet in het zand, jullie weten best dat figuren als Christofer zich als beesten hebben gedragen. Machtsmisbruik.
  Ik heb van huisuit een katholieke opvoeding meegekregen en heb ook geleerd dat “GODS MOLEN LANGZAAM MAAR ZEKER MAAIT”.
  Let maar op!

  Anoniem


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES