dinsdag, april 16, 2024
HomeNieuws uit SurinameSuriname’s president: ontslag minister enige keus

Suriname’s president: ontslag minister enige keus

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 14 mrt – Het ontslag van minister Alice Amafo van Transport Communicatie & Toerisme, TCT, is vrijwel de enige optie geweest in de nasleep van de perikelen rond de financiering van verjaardagsfeest. Dit zegt president Ronald Venetiaan. De regering had mee kunnen gaan met opvatting dat ondergeschikten verantwoordelijk zijn geweest.

Geen van de bestelbonnen voor het feest is getekend door Amafo. Toch moet zij verantwoordelijk gehouden worden. “Het is pijnlijk maar de regel moet blijven gelden dat zulke afwijkingen niet afgeschoven kunnen worden op de ambtenaren”, zei Venetiaan in het parlement. Amafo had gewoon beter moeten opletten en vooral moeten nagaan waar alle activiteiten van betaald werden.

Het moet een les zijn voor alle politici. “Als u dingen om u heen ziet gebeuren, ga er niet van uit dat de ambtenaar verantwoordelijk is, maar toon belangstelling voor de financieringsbron”, aldus Venetiaan. De staat is uiteindelijk weinig schade toegebracht. Er is slechts een schijntje betaald van wat in rekening is gebracht, niet meer dan zevenentwintighonderd Surinaamse dollar (ongeveer negenhonderd euro).

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

34 REACTIES
 1. Hay baya , die arme Amafo , ze is er rechtstreeks in gelopen…Het is een gewoonte dat vele ministers dit doen en deden maar sluw genoeg zijn ,om het administratief niet traceerbaar te maken.Je moet dan wel op al jouw ambtenaren kunnen vertrouwen! Helaas vonden vele ambtenaren Drs. Amafo eigenwijs , arrogant ,hoogmoedig , te jong en uit de verkeerde combinatie.


  Maak melding
 2. Die “ministerieële verantwoordelijkheid” is niet voor een ieder weggelegd , dus laten wij zulke financieringen zien als “ministerieële privileges”


  Maak melding
 3. Ik hoop niet dat dit een politieke stunt is VENE!
  Als u deze beslissing uitvoert over Amafo s ontslag, dan denk ik dat suriname op de goede weg is om inderdaad de regels uit te voeren volgens de wet.
  In ieder geval: ga zo door Vene en laat het een les zijn voor alle corrupte ambtenaren!
  A tang so


  Maak melding
 4. Mevrouw Amafo heeft de boodschap begrepen.
  Als andere bewindslieden die in het verleden of in het heden op de een of andere manier in opspraak waren geraakt, dan zou Suriname veel ellende zijn bespaard.


  Maak melding
 5. Wel opmerkelijk in reacties….
  Nu heeft de President eindelijk eens daadkracht getoond en niemand ondersteunt hem, wel raar he? Goed maar dit ondersteun ik van harte. Eerlijkheid, normen en waarden staan voorop. Moge deze daadkracht na een winterslaap worden voortgezet.
  H. Taus


  Maak melding
 6. Hoe pijnlijk dit ook voor mevrouw Amofo moge
  wil ik bij deze wel meteen vermelden dat zij daarmee wel aangetoond heeft de consequenties te aanvaarden van eventuele misstappen en dat is een GROOT COMPLIMENT waard binnende SME politiek.

  Zij is in mijn ogen nu wel een groot voorbeeld voor lui die in het verleden niet erover gepeinsd hebben de consequenties voor hun misstappen te aanvaarden. DENK in deze aan onze parlementsvoorzitter met zijn miss affaire, grond affaires etc.

  Dat soort lui zullen (schaamteloos) op hun plek blijven zitten alsog er CETABEVER lijm aan hun achterwerk zit geplakt op hun zetel.

  De stap van mevrouw Amofo geeft toch weer enigszins HOOP voor de toekomst van de jongere genearie politici. Dus OUWELUI leer van mevrouw Amofo en aanvaard de consequenties van uw MISSTAPPEN.

  Indien AC combinatie niet meteen uit de regering stapt laat deze combinatie ook blijken in landsbelang te denken/handelen, en
  dat dhr. Brunswijk toch meer met het land begaan is dan menig OUDE POLITIEK “ROT” van de oude gevestigde partijen,.

  Owee het een minister van de NPS, VHP of Pertaja betrof, dan had ik er een weddenschap op willen afsluiten dat deze partijen gelijk hadden gedreigd met het uit het FRONT stappen.

  Mevrouw Amofo, ondanks uw misstap verdient u U bij deze een pluim.Een voorbeeld voor onze politici hoe te handelen bij misstappen.

  Verder verwacht ik toch wel dat men U een andere aantrekkelijke functie aanbiedt, en zeker indien U de kwaliteiten heeft om het land ten dienste te zijn, dan moet U dat zeker aanvaarden.

  De onnozele Gilds wordt immers als adviseur gebruikt vanwege zijn grote kennis (WELKE?)
  maar U sla ik in elk geval hoger aan dan zulk onnozel gespuis als GILDS met zijn “Ik wist niet waar het geld van neef de werker op Schiphol” vandaan kwam. Hoe onnozel kan een SME minister zich dan wel niet voordoen.

  God bless SME


  Maak melding
 7. Complimenten voor de regering Venetiaan. Dit is politieke verantwoordelijkheid nemen, aftreden van Amafo na oneigenlijk gebruik staatsgelden (900 euro). Maar hoe nam Bouterse zijn ‘politieke verantwoordelijkheid’? 15 democratische leidetrs werden gemarteld en vermoord, maar hij bleef gewoon jaren aanzitten zonder ook maar een onderzoek in te stellen. Waarom? Omdat hij zelf in het Fort Zeelandia de opdrachten tot executies gaf! Niet diegene die de trekker overhalen zijn de hoofdschuldigen mijnheer Bouterse (zij voeren een bevel uit) maar diegene die de opdracht gaf!


  Maak melding
 8. Op de jonge nieuwe ministers wordt strak gelet.
  Men zegt dan liever te laat dan nooit.
  En toch is dat wat Venetiaan zegt larie en apekool daar hij het heeft toegelaten dat anderen hetzelfde hebben gedaan en misschien hij zelf ook.


  Maak melding
 9. Venetiaan schaam jij je niet om te zeggen dat 900 euro een klein bedrag is en ook een schijn?Foei en dan noem jij je zelf de minister president van Suriname schaam je man je deugt ook niet voor het land,elk cent is te veel wat er uit de staat kast komt.Staats geld is voor de Staat en niet voor minister om te feesten en ook niet om met hun familie op te vreten.Amofo is afgetreden omdat ze weet dat ze het gedaan heeft en er komt nog meer boven water.Het volk moet met respect behandeld worden.


  Maak melding
 10. Meneer de President die 27 duizend surinaamse dollar is belastinggeld dat ten goede moest komen aan de totale surinaams gemeenschap.U moet niet doen alsof het een luttele bedrag is.Het is zweet en bloed van de belasting betalers.Ik vraag me af dat het soms meer moest worden verbrast zodat u met alle egard naar de arme bevolking zou toestappen en zeggen dat het allemaal schuld van Amafo is dat jullie een armoedig bestaan leiden.Meneer de president ik hoop dat u alle maatregelen gaat treffen om onze belastinggeld terug te laten vorderen zodat het ten goede kan komen aan de totale gemeenschap.Verder hoop ik niet dat het bij deze voorval blijft er zijn nog tal van zaken die tegen de lamp gehoudem moet worden.


  Maak melding
 11. Mensen, lezen en begrijpen jullie heel goed wat de kranten over Amafo schrijven.
  Deze ‘madame’ is niet uit zich zelf opgestapt, maar de coalitieleden van de NPS, SPA en DA91 hebben gezegd niet meer met haar te kunnen werken dus zou ze zeker hangen !
  Als het aan Amafo lag, dan zat ze vandaag nog doodleuk op haar ministerie als of er niets gebeurd was.
  Dus, geen enkele pluim voor wie dan ook want deze dame is ontzettend in de fout gegaan en is daarvoor gestraft.

  Eigenlijk zou ik ook wel zo’n feestje willen.


  Maak melding
 12. Vanaf mijn 7e jaar volg ik de Surinaamse politiek.Mijn vraag is wanneer zullen die oude bokken het politeke toneel verlaten.Jongeren moeten eerst oud worden om een kans te krijgen.Mocht je de kans op jonge leeftijd krijgen dan zullen de doorgewinterde politici om je heen alles doen om je pootje te lichten.Even onoplettendheid betekent het einde van je politieke loopbaan.

  Mw.Amafo je hebt juist gehandeld door af treden.Ik hoop dat jou politieke partij weer een dynamieke jong persoon naar voren kan schuiven.
  Je bent in de bloei van je leven ga door met je positieve benaderingen van zaken.

  Laat meneer Jiwan ook doorgaan met onderzoeken ;Komen tekenen en vergaderingen van DE Nationale Assemblee niet bijwonen maar geld aan het eide van de maand ontvangen dat is stelen van belastinggelden van de arme gemeenschap.


  Maak melding
 13. Geweldig,
  Dit toont aan dat een nieuwe generatie politici goed aanvullen hoe het zou moeten zijn de oude garde zou blijven zitten lik ding plak na a sturu. Zo moet het zijn fouten maken is menselijk maar de consequentie van je daden MOET je ook dragen. Ik hoop niet dat dit haar totaal kapot maakt maar dat haar kennis voor de samenleving beschikbaar blijft.
  Het einde van een politieke carriere betekent zeker niet het einde van je loopbaan!!


  Maak melding
 14. CARLA DE BEEST je hebt gelijk hij moet zich schamen ga maar na in welke huizen zijn kinderen wonen hij heeft toch al alles wat hij wilde hij heeft zelf SURINAME Leeg geroofd en nu vind hij het genoeg achterbaks mens dat venetiaan is


  Maak melding
 15. Complimenten omdat een dievegge in de regering haar onstlag aangeboden heeft?
  Ik weet niet of we hier zo blij mee moeten zijn.

  Het is triest, DIEP TRIEST!!!

  Er staat nergens iets gemeld over structurele oplossingen, vervolging of aanpakken van die ambtenaren…..


  Maak melding
 16. Dat krijg je nou als je mensen uit de schoolbanken plukt (die geen afgeronde opleiding hebben genoten) en die tot minister benoemd. Dit was allang te voorspellen gezien haar buitensporige uitspattingen snoepreisjes op staatskosten naar tilburg, familieleden opzoeken, burgemeester op zondag lastigvallen enz.. Het bijwonen van hoogniveau conferenties in het buitenland waarvan ze geen kaas heeft gegeten. Nou hoeft ze Nederland niet meer aan te klagen voor 100% visitatie op schiphol. Ze is in haar eigen land gevisiteerd en betrapt. Maar in iedere geval is ze al gesettled want ze hoeft nooit meer te werken ze haar echtgenoot eigenaar van Telesur heeft een monopolie positie in suriname. Een ding is wel zeker zo een verjaardag vergeet ze nooit meer wel de mooiste verjaardag in haar leven.


  Maak melding
 17. Ai boy, ex minister Amafo woedend op Nederland vanwege de 100% controle die op haar (is) was uitgevoerd, “relatie Surinaamse & Nederlandse politici bijna uit elkaar, door deze zelfde ex minister.
  Nou nou zij was bezig de marechausee te testen op schiphol door haar diplomatie of er toch een koffer met…… door geloosd kon worden. Niet gelukt dus ze zoekt dat geld maar uit een andere hoek. (belastinggelden)want wij moeten door blijven feesten toch.


  Maak melding
 18. Somo zit er lekker nog met al zijn stichtingen. vreemd he.

  Maar ja maak je niet druk, volgende verkiezing mag ze weer meedoen en dan weer minister worden. Net als somo, die komt schandaal na schandaal en vonnis na vonnis gewoon weer terug en word zelfs assemblee voorzitter.Dus Amafo, er is niks aan de hand.


  Maak melding
 19. Amafo deed zowiezo geen moer, dus goed dat ze weg is nu de rest nog! en degene die alle bonnen ondertekend heeft? wie is dat? en waarom nog steeds niet ontslagen??….


  Maak melding
 20. En nu maar ÖPHOEPELEN” en het bedrag aan de staat terugbetalen. Dat is wat zij moet doen, want zij had inderdaad beter moeten opletten, zeker als de financiering niet uit haar ËIGEN ZAK” niet betaald is. Ik vraag mij af waarom zij met haar ambtenaren niet in overleg is gegaan over de financiering ervan. Immers zij had aan de ambtenaren moeten meedelen dat alle bonnen en nota’s naar haar moesten worden opgestuurd en/of gegeven ???????????????


  Maak melding
 21. Raya,je snapt het hele scenario niet.
  That lady has been `booby trapped´!Men wilde haar weghebben wegens haar eigenwijsheid,arrogantie,bazigheid etc.Daardoor kon ze niet meer op de loyaliteit van haar waterdragers rekenen.Wie kunnen die samenzwering beter bewerkstelligen?Jouw eigen ambtenaren op het ministerie!Het was een kwestie van tijd:het geschikste moment afwachten.”Bingo”!


  Maak melding
 22. ik vind t durf van je om op te stappen
  hopelijk dat een voorbeeld zal zijn van de andere bewindslieden Somo wanneer zal je ook bedanken en de rovers van jaren 80 die miljoenen hebben beloofd geen duizend euro maar miljoenen ps NDP, NPS, VHP, KTPI,DNP, Sital hopelijk dat Amafo niet t begint en t eind is


  Maak melding
 23. Deze regering is extreem-Debiel op economisch gebied. Ze stelen van de armen en geven aan de rijken. En niet zo’n klein beetje ook, het gaat om tientallen duizenden dollars per jaar. Stelletje landverraders.

  Wie is intelligent? Wie stelt de normen van het intelligent zijn? En wat als deze persoon het helemaal mis heeft? de zogenaamde intelligentie leidt de mens naar de verdoemenis letterlijk en figuurlijk, want met alle intelligentie van de Vene zitten Suriname toch wel op het randje van de afgrond…


  Maak melding
 24. Geachte redactie,

  Wie zei net dat de president nu eens eindelijk ‘daadkracht’ toont ?

  Laat het Somo, Rodgers of Sardjoe zijn geweest, dan zou het een ander verhaal zijn, want deze ‘bikkel-dieven’, zouden het beslist niet van Vene pikken hoor. Vooral Somo niet.

  Somo zou gewoon zeggen van “Yu e LAW no Pres, ik treed geen moer af”. “San… yu wan go sidon na ini oppositie”!!? “We, ontsla mi no, dan yu sa si wan sani”.

  En terwijl hij dat zegt, trekt hij tegelijkertijd uit zijn achterzak een ‘PAARSE’ zakdoek!!!! Dat is Somo.

  Dus, daadkracht ? Wie zei dat ook alweer.

  Ma na te yu feni spun, yu e dringi bravu.


  Maak melding
 25. Die dingen gebeuren in elke regering op de hele aardbol.Is goed dat ze weg is want daarmee accepteerd die dame haar fout.

  Laat ze een regeling met haar treffen om het geld terug te betalen,want met dat geld kan de regering veel doen voor de inwoners en met name voor de gene die het iets minder hebben.


  Maak melding
 26. Venetiaan is niet populair, maar hij neemt wel moeilijke besluiten die heel Suriname ten goede komt.

  Zij die het niet (meer)weten zal ik even een aantal feiten weer in herinnering brengen wat de huidige president in het verleden gedaan heeft.

  Het ontslag van Amafo is voor mij logisch de president handelt consequent in dit soort zaken.
  De volgende volgende feiten in volgorde:

  – De heer Venetiaan was nog geen president, toen bekend werd dat zijn vervanger (vice voorzitter)binnen de NPS betrokken was in een corruptie zaak.

  Deze vice voorzitter zat in het kabinet Kraag/Wijdenbosch (overigens was Bouta nog dictator), Venetiaan had toen deze laten vallen.

  Venetiaan eiste toen van zijn vice voorzitter dat die zijn boekhouding moest overleggen, toen de vice voorzitter dat weigerde moest hij zijn biezen pakken.

  Het gevolg was dat deze man de NPS verliet en een partij oprichtte.

  – Venetiaan toen president liet zijn vriend minister Cor Pigot vallen. Pigot had niet verteld dat hij aandeelhouder was van toeristische trekpleister in west Suriname.

  De groot aandeelhouder raakte betrokken in een duistere zaak inzake de financiering van bovengenoemde trekpleister.
  Venetiaan vroeg Pigot beleefd om op te stappen.

  – Venetiaan liet ook minister Gils vallen, zie het onderzoek dat opgestart is tegen deze ex-minister.

  – Veel Surinamers weten niets over de brief die president Venetiaan schreef aan premier Lubbers getiteld ‘de nul optie’.

  Deze brief kwam op neer van ik laat mij niet chanteren en voer mijn programma zonder jouw geld uit. Hij was ook geslaagd in zijn doelstelling hetgeen groot respect en bewondering oogste van Den Haag.

  – Dit is niet belangrijk maar onderstreepte wel de consequente handeling van Venetiaan.

  Een dochter van Venetiaan had een vriend, die dacht zich snel via de presidentsdochter omhoog te werken.
  Die vriend had in Nederland een mbo opleiding gedaan, dus zag hij zijn kans en wilde een zeer hoge functie bij landbouw en veetelt.

  President Venetiaan zei letterlijk tegen die vriend ‘ik wil eerst jouw diploma zien voor we kunnen praten’.

  De man had niet het universitair diploma dat hij zei te hebben en toen was dat eind gesprek maar ook einde relatie met de presidentsdochter.

  Venetiaan hoeft niet populair te zijn maar hij is wel heel goed voor Suriname, op dit moment is geen betere dan deze man.

  Surinamers zijn jullie nu al vergeten hoe Suriname een paar jaar geleden er voor stond,
  er was niet eens wc-papier te krijgen. Er was niets te krijgen, torenhoge inflatie.

  Dankzij het beleid van deze Venetiaan staat Suriname nu beter voor.

  Ach Bouta zei ooit ‘Surinamers hebben een kort geheugen’, hij heeft gelijk.

  Viva regering Venetiaan.


  Maak melding
 27. Is het een heldendaad om een beslissing te nemen wanneer je slechts één keuze hebt?!
  Waar moest onze “PRES” zich zolang over beraden? Het verhaal gaat dat hij, meestal nogal ingetogen, juist deze keer gedanst heeft alsof zijn leven eraf hing!Ver nadat de muzikanten vertrokken waren kon men hem eindelijk van het danstoneel afvoeren.
  Het is zeker een onvergetelijke dag geworden voor deze ex-minister;
  ze kan niet zeggen dat haar wens niet in vervulling is gegaan.
  Reactie nr.26: geweldig!!


  Maak melding
 28. Hoe dan ook de minister i.c. een vrouw heeft haar verantwoordelijkheid genomen.
  De andere boeven blijven gewoon zitten. Waarom?????
  Zij is te “jong”voor de politiek tussen die oude bokken.
  Zullen we nu het dossier Somo openen.
  Waarom niet???? Omdat hij dan gewoon naar de oppositie loopt en de regering omverwerpt.
  As simpel as can be.
  En nu,… naar de orde van de dag.


  Maak melding
 29. hallo,
  degene die zegen dat de 900 euro , te veel is dat ze heeft gebruikt voor haar verjaardag ,weten ze wel wat de begroting van het Surinaamse regering is.( dit is gewoon een lachertje ,900 euro ). WANT ALLLES BIJ ELKAAR TELT WAT DE ANDERE GROTE BOEVEN ,DIE NOG STEEDS IN DE REGERING ZITTEN ,VERBRUIKT VOOR HUN EIGEN , NOU DAT IS NIET MIS !!!

  verder vindt heel knap van Amafo dat ze haar veranwoordelijkhied heeft genomen om op te stappen.
  NU NOG DE REST.

  KANKANTRI


  Maak melding
 30. Dit zegt president Ronald Venetiaan. De regering had mee kunnen gaan met opvatting dat ondergeschikten verantwoordelijk zijn geweest
  Wat een gelul van vene, de ministeriele verantwoordelijkheid houdt in dat ministers verantwoordelijk zijn voor de daden van hun ondergeschikten. Vooral omdat de bonnen getekend zijn voor haar feestje. Als minister is ze daarvoor verantwoordelijk.Vene had dit aan iedere staatsrechtsdeskundige kunnen vragen en ze hadden hem hetzelfde verteld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES