donderdag, mei 23, 2024
HomeOnderwerpenEconomieGoudmijn weer open, arbeidsconflict smeult nog

Goudmijn weer open, arbeidsconflict smeult nog

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 feb – De Rosebel Goldmines, RGM, Suriname’s grootste goudmijnbouwbedrijf, gaat weer aan de slag na drie weken van staking en schadeherstel. De directie ziet nu reden genoeg om de arbeiders weer toe te laten tot het bedrijfsterrein. Of het conflict dat tot de spanningen heeft geleid, ook opgelost kán worden, valt moelijk te voorzien.

Tussen vakbond en directie spelen principiële meningsverschillen. Ondanks de formele erkenning als onderhandelingspartner, worden de vakbond bepaalde bevoegdheden ontzegd. “Hoewel de directie niet onwelwillend staat tegenover een collectieve arbeidsovereenkomst met de werknemers die in de vakbond zijn verenigd, heeft zij het liefst dat die gerealiseerd wordt zonder tussenkomst van derden”, zegt RGM-woordvoerder Roy van Aerde tegenover De West.

Toch is de afgelopen tijd onderhandeld over een dergelijke overeenkomst. Toen partijen er niet meer uit kwamen is de hulp ingeroepen van de Bemiddelingsraad. Die werkte een oplossingsmodel uit, dat volgens de directie te zeer in het voordeel viel van de vakbond. Het advies is toen verworpen. De vakbond en de rest van de lokale vakbeweging hebben dit veroordeeld als a-sociaal gedrag.

Een advies van de Bemiddelingsraad wordt traditioneel niet makkelijk terzijde geschoven, niet door vakbonden en niet door werkgevers. Dat het Canadese RGM zich die vrijheid aanmeet, is zelfs in het parlement fel veroordeeld. Volgens Van Aerde worden tussen directie en vakbond aftastende gesprekken gevoerd om “plooien glad te strijken.” De ruim honderd arbeiders mogen intussen weer aan de slag.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

4 REACTIES
 1. Het parlement in Suriname moet de grote mond houden over de gang van zaken. Zij hebben zelf ingestemd zodat deze idiote situatie kon en kan ontstaan.

  Er is maar een OPLOSSING voor dit probleeem
  DE GOUDINDUSTRIE NATIONALISEREN EN HET STAATSOLIE MODEL HANTEREN.

  Een andere oplossing is er niet. De surinaamse gemeenschap moet echt opstaan.
  Er mag nooit en te nimmer een tweede Suralco situatie ontstaan.


  Maak melding
 2. De elite NPS club zijn debet aan kijk maar naar SURALCO van bauxiet tot goud plunder ze t land uit nu weer een overeenkomst om t land leeg te plunder van goud wat heb je aan zo een contract er is geen controle hoeveel kilo’s goud t land wordt beroofd.
  Wat heeft ons geliefd land Suriname aan zo een politieke club, die voor zovele elende zorgt vanaf hun bestaan tot heden die onze natuurlijke rijkdommen voor een appeltje weggeeft


  Maak melding
 3. Van Aerde het is inderdaad een a-sociaal gedrag,je hebt geen schande je gebruikt jou eigen mensen als slaven voor een buitenlander,je helpt de buitenlanders je eigen rijkdommen uit te plunderen,gelijk heeft de bemiddelingsraad om in voordeel uit te komen voor de vakbond het is ons landgoed jij behoort ook bij die boevenbende van vene, wie weet wat je met goud doet.of achteraf met Omu SNESI handelt en jezelf verrijkt anders zat je niet daar je bent gewoon een slavendrijver,de slaventijd is voorbij geef de arbeiders wat hen toekomt,het geldt ook voor die buitenlander die mijn land uitzuigd.,,,,,of plundert en beroofd.

  Akuba.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES