dinsdag, februari 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinaamse melkboer lacht bij politiek steekspel

Surinaamse melkboer lacht bij politiek steekspel

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 14 feb – De melkboer is de lachende derde geworden in het politieke steekspel rond het wel of niet invoeren van een nieuwe melkwet. De wet komt niet, althans niet meer in de aangekondigde vorm. Dat betekent zoveel als dat de boer verzekerd blijft van afzet bij de Melkcentrale Paramaribo. Minister Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij had het anders gewild.

De centrale moet marktconform draaien, dus kunnen concurreren met de particuliere zuivelfabrikanten. Dat is alleen te realiseren met de import van de goedkopere melkpoeder. De boer produceert nog te duur. Maar volgens de oppositie heeft de melkcentrale historisch de rol vervuld van ruggesteun voor de lokale productie en hoort dat zo te blijven. Volgens Raghoebarsing moet het produceren efficiënter.

Na massaal protest van de boeren en mondelinge steun van de oppositie in het parlement, lijkt dit de markttheorie ineens weer ver weg. Raghoebarsing krabbelt terug en heeft in het parlement beloofd dat geen vergaande besluiten genomen zullen worden zonder overleg met de ‘stakeholders’, de boeren dus. Over een nieuwe melkwet wordt met geen woord meer gerept.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

5 REACTIES
 1. Er zijn zoveel boeren in suriname baja.
  Melkboer, kaasboer, groenteboer, fruitboer, enz.
  Ik heb in mijn leven vaak boeren. Maar een boer is het lekkerste van allemaal dat is een boer zonder haar.


  Maak melding
 2. En nu is de kans van marktwerking aanwezig (markt liberalisatie) en deze wordt getorpodeerd door de hoge kostprijs van de boeren.
  Laat deze boeren dan maar eerst met medewerking van de overheid (markt stimulerende middelen o.a. bijdrage d.m.v. subsidie uit de overheidskas) komen tot een markt conforme kostprijs. Door het opschorten heeft dit verregaande gevolgen voor de binnenlandse stimulering van producenten. Nu kunnen alle stake holders binnen alle segmenten de overheid misbruiken om markt liberalisatie tegen te houden.
  De effienste bedrijven (lees dus lagere kostprijs) zullen overleven en de niet efficiente bedrijven zullen moeten worden weggesaneerd. Dit is een gezonde economische marktbenadering waarbij de consument (degene die uiteindelijk betaald) haar voordeel haalt door de laagste prijs te betalen. En zo hoort het ook.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES