Hoog tijd voor introductie noodnummer in Suriname

3

PARAMARIBO, 14 feb – Suriname doet er goed aan een noodnummer bij ongevallen in te voeren. Dit adviseert een team van Surinaamse en Nederlandse deskundigen na een onderzoek in verband met het bezoek van het Nederlands Ambulance Instituut, NAI. Na doorlichting van de ambulancediensten in Suriname is een aantal knelpunten vastgesteld, die dringend aandacht behoeven.

De behoefte aan een noodnummer is zo een knelpunt. “Wij willen daarnaast dat de inrichting van een ambulance bij wet wordt bepaald. Tenslotte zou het veel goedkoper worden als de Medische Zending, de Regionale Gezondheidsdienst en het Academisch Ziekhuis Paramaribo samenwerken”, zegt NAI-directeur Hans Sauer tegenover de Ware Tijd. Nu wordt nog te veel langs elkaar heen gewerkt.

Bepaalde knelpunten moeten op politiek niveau worden aangepakt. “De overheid weet nog steeds niet wie verantwoordelijk is voor de ambulances: het ministerie van Transport of het ministerie van Volksgezondheid. Ambulances zijn echter geen normaal verkeer. Hun organisatie hoort zeker thuis bij het ministerie van Volksgezondheid”, aldus Sauer. Door een betere organisatie kunnen zowel ziekte- als sterftecijfers omlaag worden gebracht.


3 REACTIES

  1. Dat had een Surinamer in Nederland ook kunnen bedenken. Alleen telt een mening van een witte Nederlander zwaarder voor onze mensen in suriname.

    Wat zijn we een complex volk.


    Maak melding

  2. Dat elk ziekenhuis in Suriname een eigen ambulance dienst onderhoudt is inderdaad geldverspilling. Het zou beter zijn dat alle ziekenhuizen en andere hulpdiensten een gezamenlijke ambulance hulpverleningsdienst oprichten. Behalve ambulances zouden er ook trauma helicopters, vliegtuigen en boten aangeschaft kunnen worden. Deze laatsten zouden bijv. ingezet kunnen worden in het binnenland.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.