Suriname’s grootste goudmijn is ‘onveilig’

9

PARAMARIBO, 2 feb – De fysieke situatie bij de mijn van Rosebel Goldmines in Brokopondo is ‘onveilig’. Dit meldt de eigenaar, het Candese IAMGOLD. De arbeiders hoeven zich niet aan te melden, ondanks de beëindiging van hun vijfdaagse staking. Er zouden vernielingen zijn aangericht aan bedrijfseigendommen, hoewel een militaire eenheid de opdracht kreeg om bescherming te bieden.

De militairen hebben een groot deel van de stakingsperiode ter plekke meegemaakt. Wei verantwoordelijk is voor de vernielingen is niet duidelijk. De Rosebel Goldmines Werknemersorganisatie, RGWO, ontkent elke betrokkenheid. “Toen we er waren is erop toegezien dat de leden niet aan de bedrijfseigendommen kwamen. We hebben dat speciaal gevraagd om te voorkomen dat ons sabotage verweten kon worden”:, zegt vakbondsvoorzitter Errol Snijders.

Hij ziet het eerder als een poging om af te rekenen met de vakbond. Die heeft heilig verklaard de arbeidsomstandigheden drastisch te zullen verbeteren. “We willen een collectieve arbeidsovereenkomst, die het zware werk dat gevergd wordt van de arbeiders eer aan doet”, aldus Snijders. Ook moet een eind komen aan praktijken als werkdagen van twaalf uren, waar ook nog weinig voor betaald zou worden.


9 REACTIES

 1. Dit is powerplay van de Canadese rovers.Die gasten kunnen de arbeiders een enorme loonsverhoging geven maar dat weigeren ze. De Surinaamse overheid kan een loonsverhoging niet accepteren omdat arbeiders in andere sectoren in opstand komen.Dit is de reden waarom de Surinaamse overheid de Canadezen steunt in hun rooftocht.


  Maak melding

 2. ONZIN het lijkt op een complot.

  1. Militairen die burgers ”bedreigen”, men wordt herinnerd aan de militaire periode.
  2.Vernielingen??? Vakbonden worden gecriminaliseerd.
  3.Er is onvrede in Suriname nl. onderwijspersoneel en douane willen meer loon.
  4.Er is corruptie, machtsmisbruik (denk aan de paraktijken van pae SOMOHARDJO, CHIRAGALLY, BALESAR etc.

  Het is dus een afleidingsmanouvre van p….ssident Venetiaan, onder p….ssident Brunswijk en k….tkruiper Sardjoe.


  Maak melding

 3. ONZIN het lijkt op een complot.

  1. Militairen die burgers ‘’bedreigen’’, men wordt herinnerd aan de militaire periode.
  2.Vernielingen??? Vakbonden worden gecriminaliseerd.
  3.Er is onvrede in Suriname nl. onderwijspersoneel en douane willen meer loon.
  4.Er is corruptie, machtsmisbruik (denk aan de paraktijken van pae SOMOHARDJO, CHIRAGALLY, BALESAR etc.

  Het is dus een afleidingsmanouvre van p….ssident Venetiaan, onder p….ssident Brunswijk en k….tkruiper Sardjoe.

  Sari

  Het gaat zo al meer dan 100 jaar aan toe!!!!!!!!!! Of is dit nieuw voor jullie!!!!!!!!


  Maak melding

 4. Het is al weer bewezen hoe dom de afro surinaamse bevolking reageert op hele simpele vraag en antwoord stukken . Als je staakt voor een hoger doel(eigen belang)goede arbeids voorwaarden , moet je ook niet het bedrijfsbelang uit het oog verliezen , want deze zaken gaan hand in hand .Wat er gebeurd is in brokopondo is dat de mensen zich daar onbeheerst hebben gedragen en goederen van anderen in dit geval van de werkgever hebben vernield . Wie weet in opdracht van een anderen , of andere smiecht die er belang bij heeft dat de activiteiten daar uit de hand lopen , om zo een slag te kunnen slaan .Dit is weer een geval van je eigen nest bevuilen .Ik hoop dat suriname al deze vormen van domheid bespaard blijven , en geen africaanse toestanden krijgt in het binnenland .Iedereen kan en mag voor z’n rechten opkomen , maar je hebt ook plichten die ook niet uit het oog verloren mogen worden .We zin een land in ontwikkeling , dus schouders er onder en trekken die KAR!!!

  Viva


  Maak melding

 5. Viva nr.7. jij gelooft alles, heb jij bewijs dat er iets kapot gemaakt is door stakers…
  Krijg eerst genoeg informatie binnen, dan kan jij als een verstandig mens beoordelen…
  Maar dat ding wat ik van jouw gelezen heb wil zeggen dat jij een behoorlijke domoor moet zijn.


  Maak melding

 6. Viva. nr 7. Als ze wapens krijgen wordt het Afrika ja,maar dan moet jij vooral en als eerste tussen gaan staan om in de mangel genomen te worden.
  Gebruik je verstand of heb jij die niet(idioot dat je bent).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.