woensdag, april 10, 2024
HomeOnderwerpenEconomieCruisetoerisme Suriname moet af van kinderziekten

Cruisetoerisme Suriname moet af van kinderziekten

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 3 feb – Het is zaak dat het cruisetoerisme in Suriname zich binnen de kortste keren ontdoet van zijn kinderziekten. Dit stellen belanghebbende groepen in de toerismesector. De grootste prioriteit van het moment is het vinden van een aanmeerplaats. In maart alleen al worden vier cruiseschepen verwacht en het belooft alleen maar meer te worden.

Cruiseagenten schijnen de smaak van Suriname te pakken te hebben. Te bedenken dat pas vorig jaar kennis is gemaakt met het cruisetoerisme. Eerder heette Suriname niet interessant genoeg te zijn. Nu het een reuzevaart begint te nemen, hangt de vraag of het land er zelf klaar voor is. Leiders in de toerismesector menen van wel. Er is genoeg te bieden en te halen aan natuur en cultuur.

Maar als bedacht wordt dat binnenkort de enige geschikte aanmeerplaats wegvalt en een alternatief niet makkelijk te bedenken blijkt, dan schort er flink wat aan dat optimisme. De haven van Paramaribo is vanaf april niet meer toegankelijk, vanwege een grote moderniseringsbeurt. Die uitval is permanent want de haven zal voortaan alleen gebruikt mogen worden voor vrachtafhandeling.

Er is wel een model bedacht voor opvang, maar de uitvoering laat nog op zich wachten. Het zogenaamde Waterfrontproject omvat de opzet van een cruiseterminal. Het project moet uitbotten aan de waterkant van Paramaribo, langs de Surinamerivier. Geschatte kosten voor de terminal: twee miljoen dollar. Volgens de sector een schijntje vergeleken met de inkomsten. De vraag is nu wie zal ophoesten.

opening
Fernandes Express
BODO Party

21 REACTIES
 1. Ja, wie moet het geld ophoesten?
  In de eerste plaats de overheid natuurlijk, want het is haar taak om de economische welvaart te bevorderen. Echter is het cruisetoerisme uitermate belangrijk voor Suriname (geworden) dat niet alleen op de overheid gewacht moet worden voor initiatieven.
  Het lijkt me stellig dat ook de private sector van de vruchten van het cruisetoerisme zal profiteren en dat daarom de private sector ook een flinke steen zal moeten bijdragen. De grote vraag blijft ook nu rechtop staan: is de corrupte en incompetente regering Venetiaan bereid en in staat om de bal aan het rollen te brengen?
  En is de private sector bereid (mede) te financieren?


  Maak melding
 2. dat is raar, in mijn postings gaf ik al een hele tijd aan dat het een optie is, omdat het cariabisch gebied veel cruiseschepen bevat….
  nou geweldig vind ik dat.
  ik hoop dat er ook streng word gecontroleerd voor smokkelwaar!!


  Maak melding
 3. het is toch te gek voor woorden. Men rekent zich wel/eerst rijk ten aanzien van het te ontwikkelen cruisetoerisme, maar men vraagt zich af wie het geld gaat ophoesten voor die terminal. Je zou deze gasten voor straf toch een jaar lang handenarbeid laten doen bij brongbere


  Maak melding
 4. NOu daar moeten ze dan maar heel snel aan gaan werken want anders ligt Suriname zo weer van de kaart en dat zou heeeeeeel jammer zijn. Vooral amerikanen vinden onze ongerepte natuur prachtig en vinden steeds vaker de weg naar het mooie Sranang.

  Ik zou zeggen hup aan de slag, goed projectplan schrijven en investeerders zoeken.


  Maak melding
 5. Die c.a. lijders van ons hebben totaal geen verstand alleen zakken vullers.

  Als ze moeten reizen naar het buitenland,zijn ze als de honden bij om een ticket te bemachtigen voor het niks doen buiten surbo.
  Maar wat nemen ze mee als verstand terug naar huis om het land te modernisren..

  Al die c.a. ambtenaren zijn net een kronto zonder inhoud..

  Jammer toch…


  Maak melding
 6. Ik hoop dat de terminal niet zo klein zal zijn dat er maar een schip tegelijk eraan kan meren. Minstens 6 tegelijk moet mogelijk zijn. Groots denken, regering, groots! Denk aan de toekomst, want nu zijn het er maar 4 in een maand, maar denk aan de toekomst.

  Niet krenterig zijn en ook niet kneuterig. Het zou beter zijn om een terminal te bouwen aan de Commewijne kant en dan met bootjes of bussen de toeristen naar de stad te brengen. Zo verdienen er meer mensen aan, de taxihouders en de veerbootjes. Bovendien is zo’n rit ook een attractie.

  In Puerto Rico en op de Bahamas gebeurt dat. Natuurlijk moeten de taxi-chauffeurs en bootsmannen getrained worden en bedragen vastgesteld worden zodat de toeristen niet worden afgezet, want dat zou weer een negatieve naam vestigen voor Suriname.

  Patricia


  Maak melding
 7. eindelijk patricia
  jou mening is 1 van de beste tot nu toe
  Dankje wel lieverd maar doe een voorstel dan via de waretijd omtrent je ideeen
  Kraktie sisa
  Jij bent egt een door denker van suriname
  doei


  Maak melding
 8. Inderdaad patricia

  wat een supergoed idee om de terminal aan de commewijne kant te bouwen en dan met bussen en bootjes de mensen verder te vervoeren.

  SUPER IDEE


  Maak melding
 9. Cruise toerisme,ach laat me het zo zeggen.Reken je niet rijk. Cruisers komen meestal voor een paar uur naar buiten en gaan dan gauw weer terug om hun eten en drinken aan boord te genieten ,daar hebben ze tenslotte al voor betaald.De enigste verdienste aan deze schepen is als ze diesel en water innemen en het aanmeren.Meestal blijft zo’n schip maar een dag .Hiermee haal je de kosten van een terminal niet uit.Verkwist geld!


  Maak melding
 10. Maria #13, dat is niet waar.

  Het verdienen aan cruiseschepen begint al als dat schip aanmeert en wel de ambtenaren die formaliteiten moeten regelen. Dat creert banen.
  Weet je dat de meeste mensen naar het Carib. gebied cruisen om juwelen te gaan kopen?

  Daarom staan de havens vol met juwelierszaken. Wat te denken van onze Maagdenstraat die al vol met juwelierszaken zit? Als je ze een beetje aantrekkelijker inricht haal je je geld er zo uit. Bovendien wordt er met salespeople op de schepen dan een deal gemaakt voor aantrekkelijke kortingen aan de toeristen. Natuurlijk op commissiebasis. Aan boord worden de toeristen dan reeds warm gemaakt voor de sieraden door deze salesmen die een geraffineerde salespitch houden.

  Cruiseschepen blijven inderdaad maar een dag in de haven aangemeerd, maar per schip van zo’n 2000 to 3.500 mensen die bv. US$100 p.p. uitgeven is dat een aardig bedrag aan inkomsten per dag, behalve inderdaad water en diesel voor het schip zelf.

  Bovendien kunnen de taxichauffeurs eraan verdienen, de bootsmannen, souvenirwinkels, excursies naar plaatsen die binnen een dag kunnen worden aangedaan. Ook verdienen weer mensen die souvenirs verkopen op die plekken die de bussen (busbedrijven die weer hieraan verdienen) aandoen. Ook aan georganiseerde wandeltochten door de stad kan verdiend worden. Restaurants voor lunch en/of diners. Je hebt in alle havens die deze schepen aandoen werkelijk straten vol souvenirwinkels en ze verkopen zowel allemaal dezelfde snuisterijen en toch verdienen ze er behoorlijk mee. Dus ook de mensen die deze souvenirs maken krijgen er een goed inkomen van.
  Al gaan de toeristen maar wandelen door de stad moeten ze water kopen en dat alleen al brengt geld in het laadje.

  Dus Maria, a no tru, er zit heel veel geld in cruis-toerisme.

  Ik heb het zelf ook gedaan en binnenkort weer, is een van de beste vakanties die je kan hebben. Ik weet waar ik het over heb.


  Maak melding
 11. hahhaahah,wie zal die 2 miljoen dollar ophoesten,wat denk je zelf:Nederland natuurlijk,die bedelaars daaro.

  Amofo werk aan de winkel voor je,laat 1 van je familieleden plannen maken voor je,hahhahahahahaha,want je benoemt maar mensen op posten ,die geen enkel verstand hebben van zaken,dus huppetee laat ze voor je gaan bedelen in Nederland.


  Maak melding
 12. Laten ze eerst de goslaar eruit halen en die omtoveren tot een cruiseschip dan moeten ze verder praten over terminals.
  Kijk maar naar zanderij een belaberd luchthaven. Net een afrikaans luchthaven.
  Dan willen in hightermen praten over cruiseschepen.


  Maak melding
 13. Beste Patricia#15
  Sorry,maar dit wil ik er nog graag aan toevoegen.Het verdienen aan cruiseschepen begint niet met extra ambtenaren om in te klaren want die zijn er al genoeg.Ten tweede moet je de kunst en sier van juwelen niet onderschatten.Omoe Snees moet nog echt heel veel leren voor hij op het peil komt van wat je elders ziet en wat men int.wil kopen.En wie verdient dan ,de bewoners van Suriname of de omoe snesies ,onze juweliers.En als je het peil van wat je in de eilanden ziet wil, dan verdient Suriname er helemaal niets aan ,want dat spul is allemaal in buitenlandse handen.Een cruiseschip met 2000-3500 mensen zoals je vermeld die zijn “giga” groot en passen niet is de wateren van de Sur.rivier.Je krijgt alleen de minder grote schepen.En sorry, laat eerst sommige bewoners van Paramaribo een opvoeding krijgen in een schonere stad voordat het allemaal haalbaar wordt .Ik hou ontzettend veel van Suriname en Paramaribo,en het zou mooi zijn als het allemaal zou kunnen.Maar haalbaar is vers twee.


  Maak melding
 14. Ik heb begrepen dat als de goslar uit de rivier wordt gehaald er zo een enorme draaikolk ontstaat dat varen voor vooral de kleine bootjes zeer gevaarlijk wordt.

  Maria waarom zo zwartgallig.


  Maak melding
 15. #18, Maria, alles is mogelijk als je er de wil toe hebt.

  Trouwens omoe snesie is toch ook een Surinamer en deel van het Surinaamse volk, of zie ik het verkeerd?

  Ook is men al bezig met planning en gauw uitvoering om de Sur. uit te baggeren. Dit staat zelfs los van deze cruiseschepen want de boel is gewoon dichtgeslipt.

  Natuurlijk is niet elke juwelierszaak in Sur. het bezoeken waard, maar er zijn hele goeie. Weet jij dat de NL koningin, Beatrix prinses toen, graag kocht bij Max Chin A Sen?

  Zoals ik al eerder stelde moet je de zaak laten promoten, dus reclame maken voor de betere juw. zaken. Je kan er dan gif op nemen dat de anderen de kwaliteit van hun koopwaar zullen opschroeven.

  Zeggen dat een zaak niet haalbaar is zorgt er dan ook voor dat er niets gebeurt.
  Dat zei men ook over de twee bruggen. Die staan er nu en een ieder is er blij mee, vriend en vijand.

  Whenever someone comes with a great idea there will be many who will say it won’t work.

  Geloof in eige kunne (Bosje)!


  Maak melding
 16. Niet te lang over discussieren,maar gewoon doen,plannen maken en asap uitvoeren,wat stelt het bedrag van 2miljoen dollar voor als investering?op z,n rotterdams gezegd niet lullen maar poetsen.
  denk aan ons julleke wijdenbos,gewoon doen,desnoods tegen de stroom in.
  met vriendelijke groet:frank.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES